Idag kom ett efterlängtat paket på utsäde jag köpt via EBay, så kallad Elephant garlic. Det är något jag såg hos @robsalotment som jag följer på instagram och de är ju bara så läckra och enorma!

Inte en vitlök

I sanningens namn är faktiskt inte Elephant Garlic, Allium ampeloprasum, en vitlök utan är närmare besläktad med purjolöken. Det syns på växtsättet då den är väldigt lik en purjolök, iallafall ovan jord.

Elefantvitlöken är en perenn lök och ursprungligen kommer den troligen ifrån medelhavsområdet. Den kallas även för Wild leek eller Broadleaf leek.
Under jorden utvecklar den under en gynnsam säsong 5-6 stora ”vitlöksklyftor” och dessa omges av en mängd mindre klyftor. Om man låter löken gå i blom får man njuta av via eller rosa blommor på en stängel som kan bli uppemot 1,5 meter hög!

Odling

Löken planteras på hösten precis som vanlig vitlök.

Elephant garlic intill en vanlig vitlök. Foto: @Robsallotment

Elefantvitlöken trivs bäst i full sol och vill ha fuktig men väldränerad jord. Den får absolut inte stå blött på vintern.
Som man kan förstå vill den också ha möjlighet att breda ut sig så  20 cm fritt runtom varje planta är rekommendationen från många och det är vad jag tänkte köra på.
Lökarna sätts grunt, bara så de täcks med 2 cm jord.

Det är viktigt att hålla ogräsfritt för att få riktigt stora fina lökar.

Skördar man den på försommaren har den utvecklat en enda ”mono-klyfta” under jorden, men låter man den stå under säsongen och skördar den någon gång i Juli har den hunnit utveckla klyftor. Eftersom löken är perenn så går det bra bara skörda de största lökarna och låta de mindre stå kvar till nästa säsong då de små plantorna antagligen bara har hunnit utvecklat en ”mono-klyfta”.

Foto: Pinterest

Löken har en kortare lagringstid än vanlig vitlök vilket kan vara bra att känna till.

Smakmässigt då? Jodå, den smakar vitlök, men mildare är vanlig vitlök.
Tillagningen är även den som för vanlig vitlök och den ska tydligen vara otroligt god exempelvis ugnsbakad.

Är det inte för sent att sätta mina lökar nu?

Jo egentligen skall de sättas på hösten men jag gör som  Rob tipsat om, jag sätter de i kruka och ställer på en solig plats, och när de tittat upp ca 10 cm kan jag sätta de på sin växtplats i köksträdgården.

Uppföljning under säsongen kommer!