Jag har alltid haft en fascination till fikonträd, inte egentligen på grund av frukten utan på grund av träden i sig. Känslan av medelhav de ger, de vackra löven och även de kala skeletten under vintervilan.

Det första fikonträdet köpte jag för 3 år sedan, ett Brown Turkey och det planterade jag i vårt kallväxthus bara för att försäkra mig om mogna frukter varje säsong. Där inne har det vuxit på sig rejält och i år var jag tvungen att beskära det för att det inte ska lyfta taket i sommar. Vilken otur, det resulterade i 6 nya små fikonträd 😉
I somras utökade jag även fikonbeståndet med ett Bornholmsfikon. Men därefter slutade jag hitta fler härdiga sorter här i Sverige som inte såldes som ett fikon av ”Bornholmstyp” utan sitt riktiga sortnamn. För en växtnörd som mig är sortnamnet hela grejen med att skaffa flera plantor.

Ficus Carica ”Cigar” även kallad bananfikon på grund av de långa frukterna. Foto: Pinterest

Men det finns väldigt många olika typer av vinterhärdiga fikon, det är bara det att man ofta får se sig utanför Sveriges gränser och det har jag gjort hela vintern. Jag har luskammat nätet och suktat efter att få besöka tyska, engelska eller holländska plantskolor. Ni som följer mig på instagram har sett att jag äntligen fick hem en liten stickling ifrån England av fikonsorten ”Cigar” som är härdig ner till -12 grader.

När jag sedan via EBay hittade en återförsäljare av exotiska härdiga träd i Tyskland som jag faktiskt själv kunde lösa leveransen ifrån då ökade pulsen och jag kunde plötsligt välja växter från ett otroligt fint sortiment.

De här fikonen köpte jag från dem:

Panache Tiger

Detta är ett otroligt vackert fikon med frukter i ljust grönt med gula ränder. Därav namnet. 

Ficus carica ”Panache”, även kallat tigerfikon på grund av dess ränder. Foto: Pinterest

Fruktköttet är blodrött och det här fikonet är väldigt högt ansett på grund av sin otroligt goda söta smak. Den ser jag fram emot att smaka på! Panache kan producera två skördar under en gynnsam säsong.
Trädet är härdigt ner till -15 grader när det vuxit till sig.

Ronde de Bordeaux

Detta är ett fikon med franskt ursprung som anses vara ovanligt att få tag på. Om jag hade tur eller om det inte är fullt så ovanligt lämnar jag till någon annan att svara på.

Ficus carica ”Ronde de Bordeaux”. Foto: Pinterest

Det har ett väldigt vackert bladverk. De stora handflikiga bladen har långa fingrar som utmärker sig bland mina andra fikonplantor.
Frukterna är mörkt violetta, medelstora med och runda. Fruktköttet är vackert rött och smaken söt. Det här är ett favoritfikon för många kännare.
Den här sorten ger en skörd under säsongen och är härdig ner till -12 grader.

Fler härdiga fikon

Här kommer sortnamn på några fler härdiga fikon och allra helst sorten Ice Crystal står på min önskelista och ja, jag ångrar att jag inte passade på att beställa hem den, men det kommer fler tillfällen.

Ficus carica ”Ice Crystal” har ett bladverk som påminner om ett hav av gröna snöflingor. Foto: Pinterest

Ice Crystal -15 grader

Noire de Juillet -12grader

Kadota -18 grader

Brogiotto bianco -12 grader

Sedan finns det även en hel del sorter som klarar ner till ca -7 grader.

Fikon är en väldigt intressant växt och jag kommer att återkomma till dem med mer information vid ett senare tillfälle.