Kaki, kinesisk persimon, japansk persimon , Kakiplommon eller Sharonfrukt – ”Diospyros”, är ett fruktträd som jag aldrig trodde att jag kunde odla i sverige, men det kan jag! 

Det ska bli jättespännande att se om jag lyckas få några frukter och om de kommer att vara godare än frukterna jag köper i butik, för jag är väldigt förtjust i frukten.

Foto: Pinterest

Kakiträden är ett av de äldsta odlade fruktträden då de odlades i Kina redan för 2000 år sedan. Men inte förrän på 1860-talet kom de till Frankrike och sedan till Italien. I Italien odlas idag ca 3000 hektar med Kaki! En liten kuriosa är också att de här träden är väldigt populära träd för bonsaier på grund av sina vackra frukter som sitter kvar efter att löven fallit på hösten.

Vissa sorter av träden kan bli uppemot 10 meter höga och påminner i formen om äppelträd. De är ett lövfällande träd som blommar i Maj-Juni med 2,5 cm stora blommor. Trädet är oftast en han- eller honplanta men vissa sorter producerar både hanblommor och honblommor på samma träd.
Honblommorna brukar växa enskilt med cremefärgade blommor medan hanblommorna även är lite rosafärgade och oftast växer i grupper om 3 blommor.

Kakifrukter, eller Sharon som jag brukar kalla det påminner väldigt mycket om tomater och räknas precis som tomaten som ett bär. Kaki delas in i två olika sorter, de som kan ätas direkt efter skörd när fruktköttet ännu är fast. Samt de som inte kan ätas omogna utan skördas när de är orangefärgade och hårda men sedan får ligga och mogna till sig. De sistnämnda innehåller höga halter av garvsyra som omogna och äts därför inte då. De är mogna när de är mjuka och fruktköttet blivit geléaktigt och halvt genomskinligt.

Foto: Pinterest

Från en tysk återförsäljare har jag fått tag på ett fint exemplar av sorten ”Tipo” som klarar ner till -18 grader.
Det ska bli väldigt spännande att se hur den utvecklar sig! Hur bladverket ser ut och om den kommer att blomma och ge frukt hos mig. Jag valde Tipo för att det skall vara en självpollinerande sort med rikgivande skörd av stora frukter.

Tipo är enligt säljaren en självbefruktande sort, dvs den har både han och honblommor så det låter hoppfullt. Den kommer att få bo i en stor kruka till att börja med så att jag kan flytta in den i växthuset under vinterhalvåret.

Jag kan erkänna att det är svårt att hitta exakt information om de olika sorterna då informationen på olika sidor skiljer sig en del men här är de sorter jag valde mellan:

Kaki Diospyros Tipo

Kaki Rojo brilliante Diospyros

Kaki Mela Diospyros

Dessa tre sorter klarar alla temperaturer ner till omrking -18 grader och skall vara självbefruktande.

Det finns även en sort som heter Diospyros Virginania som sägs klara ner till -25 grader! Men när det gäller den så är plantorna antingen hanar eller honor så därför valde jag inte den eftersom jag inte känner att jag har plats med ett träd som inte ger frukt alls.