Granatäpple är en väldigt nyttig frukt som innehåller massor av antioxidanter, har bevisad skyddande effekt mot prostatacancer och bröstcancer. Den verkar inflammatoriskt, är blodtryckssänkande och ger har genom studier även visat positiva resultat för minnet.?
Sedan att den är otroligt vacker är ju ingen nackdel, vem vill inte ha ett sådant fruktträd i sin trädgård?

Foto: Pinterest

Granatäpple tillhör familjen fackelblomsväxter och har sitt ursprung från Iran till Himalaya i norra Indien. Men trädet kom tidigt till de europeiska, afrikanska och asiatiska länderna omkring medelhavet. Granatäpplet är omskrivet i t ex. den egyptiska mytologin, antikens Grekland, koranen och i bibeln och frukten togs förr i tiden med under karavaner igenom öknen för dess törstsläckande egenskaper.

Trädet kan bli uppemot 8 meter högt och blommar i Maj-Oktober med vackert röda blommor som sedan utvecklas till granatäpplen. Det är ett otroligt långlivat träd som kan bli hela 200 år!
Granatäpplen trivs bra i torrare väderförhållanden och kan även planteras i kruka. Det är så jag tänka ha mitt planterat så att jag kan ta in det i växthuset om vintern för extra skydd.

Det finns flera sorter av granatäpplen, både med och utan hårda kärnor. De utan hårda kärnor odlas främst för framställandet av granatäppeljuice.

Foto: Pinterest

 När jag upptäckte att granatäpple tål ner till -10 grader var jag tvungen att testa! 

Jag har precis fått hem trädet som nu i vintervila mest ser ut som en sopkvast men jag ser fram emot att se hur det knoppar framåt våren.

Jag köpte ett träd odlat i Italien som heter ”Dolce Dente di Cavallo” som översatt betyder ungefär ”Hästens söta tand”. Namnet har det fått efter sin söta goda smak och kärnornas utseende som gör att det ser ut som tänderna från en häst. Sorten räknas till Italiens historiska arv då den har odlats i landet i över 2000 år. Det är även ett av de populäraste sorterna i Italien på grund av sin goda smak samt stora och vackert frukter.

Frukten har ett brungrönt skal och en rubinröd insida.

Vill man ha en utan kärnor finns exempelvis sorten ”Wonderful”. När jag köpte mitt träd nu stod faktiskt inte sorten utmärkt så jag köpte grisen i säcken men hade jag haft möjligheten att välja hade jag nog valt ”Wonderful”.

Foto: Wikipedia