Jag hade ett citronträd och trånade efter ett apelsinträd. MEN jag är otroligt allergisk mot apelsiner så när jag hittade”Limone Rosso” var jag såld direkt!

Nu har jag alltså ett vanligt gult citronträd och ett rött citronträd. Jag hoppas att det lilla röda citronträdet ska följa sitt storasyskons spår och sätta frukt denna säsongen.

Limone Rosso, eller Citrus Limonimedica Pigmentata är en sort med otroligt vackert skal i gula och röda nyanser. Men inuti är frukten gul, saftig och sur precis som en vanlig citron. Storleksmässigt blir frukten något större än den vanliga citronen.

En liten citrusblomma har så intensiv doft att den kan få ett helt rum att dofta ljuvligt!

Citronen är inte en citrusart med ett naturligt ursprung utan en hybrid mellan andra citrusarter. Den bildar en taggig buske eller ett litet taggigt träd på undefär 3-6 meter i höjd. Citronen blommar med både tvåkönade och enkönade hanblommor som är vita med en rosa antydan och de doftar ljuvligt! Citronen är ett av de citrusträd som kan både bära frukt och blomma på samma gång.

Citronen trivs jättebra att stå utomhus under våra somrar men ska tas in innan frosten och förvaras svalt och ljust.

På bilden ser ni olivträd, Bergamott och Citron. Växthuset håller en temperatur på 6 grader men har varit nere på 1-2 grader vid ett par tillfällen utan att växterna tagit någon skada.

Det ultimata är 5-10 grader under vintern men ett ljust, lite svalare rum inomhus går också bra. Gärna med växtbelysning. Det kan hända att trädet fäller en del löv under vintern, allra helst den delen som står inåt rummet men den får snabbt nya löv när den får komma ut till våren. Tänk som så att ju varmare den står, desto mer ljus och vatten behöver den.

Av erfarenhet har jag märkt att ett citrusträd absolut inte mår bra av olika temperatur vid rötterna, respektive kronan. Tex på golvvärme. Det resulterar snabbt i att den tappar löv på grund av att plantan stressas. Eller om den står på ett kallt dragigt golv med hög värme i luften.

Citronen tycker inte om att torka ut och är på samma gång väldigt törstig av sig. Vid ojämn vattning då den får torka ut lite för mycket mellan vattningarna resulterar det ofta i att blommor och frukter trillar av. Jag har mina citrusträd i självbevattningskrukor som hjälper till att hålla fuktnivån jämn och det har iallafall gett väldigt bra resultat för mig.
De får citrusnäring och bokashivatten av mig, på vintern gödslar jag ca en gång i månaden och på sommaren en gång i veckan. Plus att jag på våren ger dem ny citrusjord på toppen av den gamla jorden. Ett tidigt tecken på näringsbrist hos citrusträd är att bladen får gula fläckar.

Vill du försöka odla fram egna plantor? Det finns flera sätt att göra det på.

Här ser ni en nyskördad citron, en stickling från moderplantan tagen den 10 November och en citron frösådd den 1 November.

Antingen sår man från kärna, vilket relativt snabbt ger en fin planta men man får vänta i uppemot 15-20 år på blommor och frukter.

Det andra alternativet är att ta sticklingar och jag trodde att det skulle vara relativt svårt men provade i år och jag har faktiskt 16 av 18 sticklingar som blivit fina plantor. De kan ge frukt redan nästa år om jag har tur. Mer om sticklingarna kommer i ett annat inlägg.