Förra senvåren var jag sugen på att prova på att odla sötpotatis men efter att ha läst på en massa olika hemsidor, främst från utlandet förstod jag att utvecklingstiden för sötpotatisen var så pass lång att det var dömt att misslyckas. Men i år är jag ute i tid, god tid!

Sötpotatis, Ipomoea batatas, är er krypande ört i familjen vindeväxter. Vindeväxter är i sin tur en växt i potatisordningen, därav likheten med potatisen och dess knölar. Men eftersom den tillhör familjen vindeväxter så behöver man till exempel inte oroa sig för potatisbladmögel som sprids mellan vanlig potatis och tomater.

Sötpotatis är en perenn och den behöver som jag nämnde tidigare relativt lång utvecklingstid. I varma klimat som håller en stadig temperatur på minst 21 grader räknar man med 4-5 månader från rotat skott till knölar på den varianten som vi köper i matbutiken här hemma. De odlas ofta i exempelvis USA. Men då är det inte är så varmt klimat här i Sverige så får vi ha ytterligare framförhållning.
Men det finns även härdigare sorter som ger bra utdelning trots mildare klimat och de har blivit mer och mer populära i exempelvis England och går även att få tag på här i Sverige om man hör sig för hos sin plantskola. Men jag själv har inte lyckats med det ännu.

Några härdiga sorter är:

‘O’Henry’: En kompakt sort där knölarna utvecklas i kluster under bladverket. Väldigt bra för krukodling.

‘Georgia Jet’: En sort som mognar tidigt och producerar bra i hela Storbritanien, den passar förmodligen väldigt bra i Sverige i skyddat läge eller växthus. Köttet är orange till färgen och den ska vara väldigt god.

‘T65’: En sort med rött skal och benvitt kött. Den ska precis som ´Georgia Jet´vara extra pålitlig i milt klimat.

‘Beauregard Improved’: Liknar matvarutbutikernas sötpotatis, knölarna är laxrosa kött och smakar sött och gott.

Hur odlar jag min sötpotatis?

Jag köpte en sötpotatis i mataffären och satte ena änden i vatten den 2 Januari. Sedan ställde jag den på värmemattan inne bland frösådderna i min tvätt stuga. Där fick den växtbelysning och verkade gilla temperaturen som alltid ligger runt 23 grader för efter ungefär 14 dagar syntes de första tecknen på att det skulle växa ut skott.

Sötpotatisen kan sättas med vilken ände som helst i vattnet för att rota sig. Den går också precis som med potatisen att dela den för att få mer utsäde. Dela den på hälften och sätt den men snittytan i vatten så kommer rötterna ut ur snittet. Rötterna börjar som en lång tråd och har utvecklas ganska snabbt till ha ha ordentligt utspridda birötter.

Skotten kommer sedan ur knölens ”ögon”. Därför är ett förslag från mig att om man vill ha många skott som växer ut så granskar man plantan och ser var den har flest ögon och låter den del med minst antal ögon hamna under vattnet.

Det går också att sätta potatisen  i jord. Vilket som är bäst vet jag inte då jag bara har provat med vatten och är nöjd med resultatet. Anledningen att jag väljer vatten är för att det sparar mig jord, tar mindre plats och kräver mindre med tillsyn, åtminstone i början.

Det är bra med en stor vattenbehållare då sötpotatisen dricker mycket vatten när den väl kommit igång. Jag vattnar min sötpotatis med ungefär en dl varje dag sedan den började få ordentliga skott. Nu har jag faktiskt börjat tillsätta lakvatten från Bokashi i vattningarna också och även om skottet inte växer snabbare för det så märks det på bladen som blivit riktigt ståtliga på dem.

När jag läst på nätet om när skotten ska tas så säger de flesta att de ska vara ca 20-40 cm långa men eftersom min planta står väldigt nära under växtbelysning så har de vuxit sig korta och kraftiga med tätt mellan bladfästena istället  för lång och glest mellan bladfästena så jag har plockat mina efter att de fått ungefär 7 blad och är runt 10 cm långa.

När du tar skottet greppar du det vid basen och bryter av det. Det gör ingenting om en liten klack av potatisen följer med.
Det kan vara bra att tänka på att en enda sötpotatis ger mängder av skott om den har många ögon. Jag har rotat 7 skott än så länge och knölen har en hel del kvar på utväxt.

Skottet sätter du sedan i vatten så tar det inte lång tid innan det rotat sig. Mina stod i vatten på värmemattan och de visade anlag till rötter efter ett dygn och dagen därpå var rötterna redan en cm långa. Efter bara några dagar kunde jag skola om skotten till krukor.
Det går även att rota skotten i krukorna direkt men jag tog vatten för att vara säker på att de inte skulle torka.

Det första skottet jag tog hade faktiskt rötter redan från knölen för den växte ut från knölen under vattenytan och utvecklade på så vis rötter under tiden som skottet växte till sig.

Tv: Ett dygn efter att skotten satts i vatten. Th: Ytterligare ett dygn senare.

Nu har mina plantor bott i krukorna i två veckor, jag planterade dem djupt i krukorna och vattnar dem med Bokashi-lösning och de frodas verkligen. De står fortfarande i tvättstugan under extrabelysning, dock inte på värmematta längre för det är tillräckligt varmt där inne ändå.

Min tanke är att de ska få bo i en plastback på 60 liter i växthuset i sommar med en eller möjligen två plantor i varje plastback. Där kan knölarna breda ut sig ordentligt och bladmassan bindas upp på spaljé. För jag hoppas så klart på en rejäl skörd!

Det är snart dags att plantera om mina plantor då de redan fått ett gediget rotsystem och efter råd på nätet kommer jag att sätta dem i stora krukor eller hinkar så att det verkligen får sträcka ut sig.

Drygt två veckor efter att jag satt de rotade skotten i jord.

Utöver knölen är även de unga bladen ätliga och jag har smakat på mina, det kommer absolut smaka gott i en sallad. Sedan får de snygga klockformade blommor också, ofta i lila toner.

Uppföljning kommer och jag ser verkligen fram emot att följa knölarnas utveckling!

Foto: Wikipedia