Så här års längtar medelhavsväxterna efter att få komma ut ut sin vinterförvaring och jag har fått en del frågor om hur man hjälper medelhavsväxter som inte mår så bra och får dem att trivas. Kanske har de stått för mörkt, varmt eller torrt och ser ganska skröpliga ut. Eller så spirar de i grönska, blommar och till och det till och med hänger frukter från grenarna.
Vad kul, grattis! Oavsett så trivs de inte bara av en slump utan behöver en viss behandling för att må bra och kraven är lite olika mellan de olika medelhavsväxterna så idag tänkte jag skriva om just citrusväxter för de har jag fått flest frågor om.

Den här bilden visar itne bara skörd av en citron utan avslöjar även att det här trädet lider av näringbrist, ser ni att löven är lite gulnade?

Det är lätt att köpa ett vackert citrusträd under sommaren när de dignar av frukt och passar så fint att placera på balkongen eller uteplatsen och vem vill inte kunna skörda egna citroner till sommardrinken? Trädet är så fint när det kommer hem från butiken och håller sig fint rätt länge för de flesta innan det börjar protestera och vi börjar klia oss i huvudet och undra vad som är fel.
Eller att vi rent av kommer hem efter en veckas semester och det står ett naket träd med en matta av nerfallna löv omkring sig och du bara vill ge upp och aldrig mer prova citrus igen. Så mitt råd är att du innan inköpet tar reda på vad växtens behov är och tänker igenom hur du ska tillgodose behoven hela året. Inte bara när det står utomhus och njuter av sommaren.

Nu har jag haft mitt äldsta citrusträd, en bergamott i snart 6 år och jag har gjort flera misstag innan jag lärde mig att tillgodose trädets behov. Trots det kommer livet ibland emellan och citrusträdet signalerar ibland brist på näring eller något annat.

Vi börjar med jorden.

Eftersom det är därifrån växten får sin näring och vatten. Är jorden fel sammansatt får inte växten den näring den behöver och kanske inte kan tillgodose sig allt vatten den behöver trots flitig vattning. Det är dessutom via vattnet den tillgodoser sig näringen.

Sur jord föredras av de flesta citrusväxter, vilket innebär en jord mellan 5,5 och 6,5 i ph-värde. Man kan sänka ph-värdet genom att tillsätta torv i jorden, rododendronjord eller orkidéjord. Det går så klart också att köpa speciell citrusjord. I den är det dessutom ofta iblandat lite grovt grus eller lecakulor som hjälper till att skapa porer i jorden som gör att det lättare leds ner vatten och syre till rötterna. Citrusen tycker inte om kompakt jord då den blir för syrefattig!
Starkväxande sorter som citron kan behöva planeras om var fjärde till femte år. Plantera inte om trädet för djupt, jordytan skall hållas i nivå med rothalsen. Ett annat alternativ till omplantering är att mylla ner brunnen ko- eller hästgödsel på jordytan, då tillförs även nyttiga levande mikroorganismer.

Placering av citrusträd.

Var bör trädet placeras då tänker ni och de flesta ställer det där det är som soligast och det är helt riktigt.

Citrusen vill ha massor av ljus och det är därför de är lite svåra i sin övervintring. Men det kommer jag till och det behöver inte vara så svårt, bara man vet vad den vill ha och förbereder sig för det i tid.
Citrusträden vill stå vindskyddat så absolut inte en dragig placering men de tycker om att kunna nås av regnskurar så det behöver inte vara tak över dem.

Bevattning och näring.

Trots omplantering och nermyllad gödsel behöver citrusträden extra näring, allra helst under perioden Mars-Oktober och under den perioden en gång i veckan. Under övrig tid räcker det att näringsvattna en gång i månaden.

Citrusen bakom fikonsticklingarna står i en självbevattningskruka från Ikea.

Speciell citrusnäring finns att köpa i butik. Jag som har Bokashi brukar näringsvattna med lakvattnet därifrån och av mina plantors reaktion att tyda verkar det göra susen. Bokashin tillför dessutom även mikroorganismer till jorden som hjälper till att hålla den levande.
Citrusen kräven en hel del bevattning, i regel kan man säga att den ska vattnas igenom ordentligt för att sedan torka ut innan nästa vattning. Att torka ur mellan vattningarna innebär inte att bladen ska sloka och den törsta efter vatten för det mår inte växten bra av. Vet du med dig att du kommer att glömma vattningar och den kommer att få utstå stressen av vattenbrist har jag ett tips som jag numera använder till ALLA min citrusträd. Självbevattningskruka. Det vill säga en kruka med en vattenreservoar i botten. Fler fördelar med det kan ni läsa längre ner. Vattna inte med kallare vatten än den omgivande temperaturen, dvs rumstempererat inne och kallare om den står i en sval vinterförvaring.

Beskärning av citrusträd.

Min första fråga till dig är, varför vill du beskära trädet?

Citrusträd har starka grenar då de är anpassade att bära tunga frukter på unga skott. Dess frukter är inte heller beroende av en ljus luftig krona för att få mogna goda frukter. Därför är de inte träd som kräver beskärning.
Så för att svara på om trädet behöver beskäras kan du själv ställa dig dessa frågor: Har trädet blivit för stort? Har den gamla risiga grenar? Har den grenar som skaver mot varandra? Skadades eller skars det bort rötter vid en omplantering? I så fall har du skäl att beskära citrusen.
Bästa tiden för att beskära är på våren eller försommaren. Och vet du vad? Det går utmärkt att ta sticklingar av det bortklippta för att rota nya små citrusträd. Men om det i ett annat inlägg.

Övervintring av citrus.

Det är det som många känner är svårt. Men det är inte så svårt, men du behöver förmodligen köpa en lampa.

Dagsljuset räcker inte vid övervintring av citrusträd, allra helst inte inomhus. 12-14 timmar belysning med tex LED-lampa mår de bra av.

Det optimala för citrusen är att övervintras vid 5-10 grader i ett utrymme med hög luftfuktighet. De tål inte minusgrader, på sin höjd att det går under nollan någon timme. Jordklumpen får absolut inte frysa!
Ett uterum, förråd, garage, källare, orangeri eller växthus kan ofta ge de här förutsättningarna men det kan behövas tilläggsvärme och det behövs garanterat extra ljus! Citrusen vill ha ljust 12-14 timmar per dag. Ju varmare desto ljusare.
Vattningen sker sparsamt men den får inte torka ut. Här är verkligen självbevattningskrukan ett bra hjälpmedel om jag får säga det själv.

Citrusträdet kan övervintras inomhus vid ett fönster men behöver allra helst då extrabelysning för att må riktigt bra. Ju varmare inomhusklimat, desto mer ljus. Ljuskällan placeras ovanför och nära trädkronan. Som ljuskälla fungerar Led-lampor med vitt ljus jättebra, huvudsaken är att de placeras nära växten och eftersom led inte avger någon värmestrålning är de kanon.
Samma sak gäller med bevattning, ju varmare, desto mer vatten dricker de. Duscha gärna trädet med en sprayflaska för att minska transpirationen från bladen och skapa en högre luftfuktighet. De här minskar även risken för ohyra.
Ett citrusträd som mår bra under sin övervintring tappar inte några mängder av blad.

Skörd av citrus

När är citrusen mogen? Det skiljer sig en del mellan olika sorter hur man ser att de är mogna att plockas. Här skriver jag om de för oss vanligaste sorterna. Det är bättre att skörda en frukt när den är lite grön än att vänta för länge, men en omogen citrus kan inte eftermogna.

Citron kan plockas när de börjar skifta mot gult, de får gärna vara gulgröna. Frukten ska vara fast och skalet brukar bli glansigare när de mognar. Det är bättre att plocka en citron när de ännu är lite gröna än att vänta tills de blivit gula och lite mjuka, då är de övermogna och inte lika saftiga.

Lime är svårare att se på om den är mogen, det bästa sättet är att skörda en frukt genom att vrida av den från sitt fruktskaft och dela den på mitten. Är frukten saftig är den mogen. En mogen lime är oftast ljusare grön än en omogen. Har limen börjat se lite rynkig ut i skalet har du väntat för länge med att skörda.

Apelsin är också lite svårt att se när den är mogen. Den tar tid på sig och ska inte plockas för tidigt. Men apelsiner kan man helt enkelt vänta med att skörda tills de faller av trädet av sig självt.

Clementin får ofta en hinna av eteriska oljor på skalet när den är mogen. Frukten känns mjuk och skalet sitter lite löst på frukten. Inte som att frukten torkat ut men som att det finns lite luftrum mellan skalet och fruktköttet där inne.

Jag brukar använda sekatör och klippa loss frukten så att ett bladpar följer med, då stimulerar jag samtidigt nytillväxten på grenen. Plus att det är vackert för jag låter ofta frukten ligga framme på ett fat ett par dagar så jag kan njuta av den innan den äts upp.

Utmaningar med Citrusträd

Nu har du riktlinjer att följa och då kan väl ingenting gå fel, eller? Jo men det är klart, olyckor kan hända och tankarna kan falla på annat så här kommer några vanliga problem, hur de förebyggs och vad man gör när olyckan är framme.

Hjälp jag kom hem efter semestern och trädet ser dött ut! :
Lugn, det är förmodligen inte så illa som det ser ut och jag har gjort samma tabbe.

Lugn, det ser värre ut än det är.

Börja med att vattna igenom jorden genom att ställa plantan i en hink med vatten och låt den stå tills jorden är helt blöt. Låt den sedan stå och rinna av överflödet. Under tiden kan du ta en kniv och skrapa lite på barken på plantan, är det grönt där under lever den. De kvistar som eventuellt har torkat klipper du in en liten bit i taget tills du kommer till grön ved. Veden är alltså det i mitten på grenen. Nu ser trädet kanske inte så tjusigt ut men låt det stå ljust och låt inte jorden torka ut så kommer det snart att spricka ut nya skott och blad. Det här hände mig när jag hade haft mitt första träd i en månad, men nu har jag haft trädet i 6 år.

Gulnade blad:
Citrusträdet lider av näringsbrist.

Köp citrusnäring och följ anvisningarna på förpackningen. Försök inte att ge den extra mycket för att ge trädet en rivstart utan följ anvisningarna. Använder du Bokashi hade jag börjat med citrusnäring och när löven är gröna och välmående gått över till bevattning med lakvatten.

Bladen faller av:
Växten behöver med största sannolikhet mer ljus! Får trädet extraljus 12-14 timmar men tappar ändå bladen? Då är det förmodligen en kombination med ett annat problem.

Det kan exempelvis bero på ojämn värme från att den står på golvvärme eller över ett element. Rötterna stressas och bladen hinner inte med. Eller tvärt om, den står på ett kalt, dragigt golv men lufttemperaturen är hög, då stressas också trädet och kan tappa sina löv. Det här hände hos mig, jag ställde trädet ljus och med en rejäl lampa över i vår hall och det tog inte många dagar förrän de första löven föll och innan jag insett vad problemet var såg trädet väldigt ledset ut. Men oroa dig inte över fallna löv, så fort trädet får komma till en ljus miljö med jämn temperatur växer det ut nya.

Frukten och blommorna faller av:
Det här beror på för ojämn bevattning och att trädet får torka ut för mycket mellan vattningarna.

Plantan reagerar med att släppa blommorna och frukterna för att överleva torrperioden. Det här är något som hände mitt Bergamott-träd i ett par år innan jag förstod vad det var. Jag bytte då till självbevattningskruka och sedan dess har det blommat i mängder och behållit sin frukt tills de är mogna.

Frukten har alldeles torrt fruktkött:
Det kan finnas flera anledningar till detta. En är att frukten plockades av för sent. Det är vackert med mogna frukter som dignar på trädet men låt dem inte sitta för länge, ta dem hellre när de är lite gröna fortfarande.
Men en väldigt vanlig anledning är att trädet har fått för lite vatten under fruktens utvecklingstid. Det går tyvärr inte att vattna ett träd extra mycket en period för att göra frukterna saftiga utan då får man helt enkelt bli duktigare på att hålla bevattningen jämn för framtida frukters skull. Ett träd som lider av näringsbrist får också lätt torra frukter.

Spinnkvalster:
Bladen får små ljusa fläckar och bladen börjar se grå och dammiga ut. Det bildas även spinnvävnad mellan blad och andra växtdelar.
Det här beror på spinnkvalstret som trivs i torra miljöer och lever på att suga ut näring ur bladen på växterna. Torr luft, torra löv och torr jord är kanon för spinnkvalstren. Förebygg genom att duscha trädet ofta och inte låta det torka ut. Drabbas du av spinnkvalster tar du bort de drabbade bladen och torkar rent från spinnvävnad. Duscha plantan om möjligt i duschen, trä plast runt krukan för att hålla kvar jorden. Spraya plantan med en såpvatten (0.5 dl såpa eller diskmedel till 1 liter vatten) vid upprepade tillfällen. Är det svårt att bli av med dem kan man tex även använda ett medel som heter Raptol Insekt Effekt eller köpa rovkvalstret Amblyseius swirskii och sätta på plantan.

Sköldlöss:
De här lössen suger ut näring från citrusträdets kärlsystem och syns som bruna eller vita upphöjningar på bladen eller stammarna. Vid stora angrepp kan de täcka stora ytor. De har nämligen ett vaxliknande lager över kroppen för att skydda sig själva.
Ta bort grenar med stora angrepp och borsta rent övriga grenar med en borste eller kökssvamp som doppats i såpvatten. Man kan sedan torka trädets stam med en såpspritlösning (blanda 0.2 dl såpa och 0.1 dl T-röd i 1 liter vatten). Även mot dessa kan man använda Raptol Insekt Effekt.

 

Jag hoppas att det här kan vara till hjälp och att du och ditt citrusträd ska få många fina år tillsammans!