Efter en veckas semester kom jag hem till fläckiga ledsna plantor med vissnande blad. Inte förutsåg jag detta när jag lämnade plantorna att klara sig själva i en veckas tid.

Jag anade att det skulle kunna bli ett problem men har försökt bortse från det in i det längsta. Det är nämligen så att mina frösådder och sötpotatisen bor i tvättstugan, varmt och gott. Fröerna gror på ett kick och potatisen frodas! Men det är torrt i luften så jag brukar duscha plantorna lite varje dag. Under en veckas tid uteblev duschen och de har haft det alldeles för torrt. Och det älskar Växthusspinnkvalstren!

Av bilder från andras sådder att döma är jag inte den enda med problemet nu när våren kommit, plantorna har vuxit sig större och vi är många som har massor av plantor inomhus i väntan på varmare väder ute. Nu är risken för ohyra inne stor och jag som nu har fått växthusspinnkvalster tänkte berätta lite om vad de gör och hur man kan bli av med dem.

Växthusspinnkvalster, (Tetranychus urticae) suger ut vätskan ur bladens celler.

De håller främst till på bladens undersida och det bildas till en början små ljusa prickar på bladen som till slut får ett gråaktigt utseende och ser dammiga ut med spinnvävnad på och mellan växtens blad och andra växtdelar. Vid starka angrepp gulnar bladen, vissnar och faller av och plantan kan dö.

Foto: Pinterest

Djuren är väldigt små men kan ses med blotta ögat om man kikar riktigt noga, de är ungefär 0.4 mm som fullvuxna. De trivs i varma och torra miljöer som på växter i växthus, inomhus och i varma,torra lägen utomhus. Det luriga med spinnkvalster är att tex en befruktad hona kan övervintra i ett växthus i väntan på vårvärmen.
Utomhus sprider sig kvalstren med vinden och mellan plantor.

Vanliga växter de angriper i växthus är är gurkväxter, aubergine, tomat, basilika mfl. Utomhus på torra lägen är frilandsgurkor, jordgubbar, rosor, stockrosor, änglatrumpet, fuchsia , tagetes och blomman för dagen ofta utsatta.

Ser du den lilla pricken i luften vid fokuspunkten i bilden? Det ett hankvalster som hänger på en liten tråd.

Hur gör man då för att slippa spinnkvalster?

Se till att växterna inte torkar ut. Det var där jag gjorde min miss. Här betyder det alltså inte bara jorden utan att man behöver se till att hela växten omges av en högre luftfuktighet.

Duscha plantorna ofta.
Duscha angripna plantor med såpvatten (50 ml såpa eller diskmedel/1 liter vatten) Det behövs upprepade behandlingar.
Vid svårare angrepp duscha med såpspritlösning (1 dl såpa eller diskmeldel/ 1-2 msk t-röd/1 liter vatten)
Är det riktigt illa? Köp rovkvalster Amblyseius Swirskii eller Phytoseiulus persimili.
På marknaden finns även Raptol Insekt effekt som kan användas mot olika typer av skadedjur, som spinnkvalster.

Lycka till!!