Jag har odlat majs i några år nu och det är en klar favorit hos oss. På grund av sitt vackra hölje kan det vara svårt att veta när de är skördeklara, så här gör jag.

Jag ska alltså inte gå in på planteringen och odlingen av majsen i det här inlägget för det är ändå bortglömt till våren utan jag återkommer till det då istället.
Nu handlar det om skörden, som kan vara lite knivig att veta när det är dags men jag har ett par knep jag kör med.

För det första tar majsen tid så tålamod krävs! En tidigt skördad majs går att äta men har inte alls samma sötma.
Den metod jag främst använder är nr 1.

Tips 1: Kläm på toppen!

En fin mogen majskolv med välpollinerade korn hela vägen upp är tjock och har en trubbig topp.

När majskolven är tjock och trubbig istället för spetsig är majsen mogen. Jag kollar det här genom att helt enkelt klämma på toppen av majskolvens hölje och då känner man lätt om det är så eller inte.

 

En majskolv som inte är färdig är spetsig i toppen, kolven känns inte trubbig och matad med majskorn alls.

 

Det är inte alltid hela majskolven blir ordentligt pollinerad och då kanske det inte blir korn hela vägen upp för att ge en trubbig tjock majskolv, då brukar jag helt enkelt ungefär den här tiden på året gå på de två tipsen nedan.

Tips 2: Kolla skägget!


Det första tecknet på att det är majs på gång är att håret eller skägget på majsen blivit brunt. När de är mogna så trillar det nästan av majskolven. I vissa fall börjar höljet även att sära på sig när majskolven växer och tar en massa plats.

Tips 3: Är saften mjölkigt vit?

Stick hål på ett majskorn, är majskornet ljusgult och det rinner ut en mjölkigt vit lite trög fruktsaft då är majsen mogen.

Det här brukar jag inte göra, dels för att jag tycker att de två föregående fungerar så bra och dels för att om den visar sig att inte vara mogen så lockar saften som läckt ut insekter som myror som gärna äter av majsen för mig.

 

Ha det så fint och hoppas att mina tips kan vara till hjälp.