Jag har en plan att driva upp massor av nya plantor till trädgården under kommande säsong och förvandla hela köksträdgården till en egen liten plantskola och då börjar jag förbereda mig redan nu. Eller egentligen redan tidigare i sommar. För jag har samlat fröer från mina favoriter i trädgården sen i Juli. Jag känner mig rik när jag märker mina fröpåsar, för det är faktiskt en lönande historia att samla sina egna frön! Blir det mycket fröer kan du alltid byta och dela med dig med vänner och grannar. 

Massor av växter i trädgården har fröer som är lätta att plocka och driva upp plantor ifrån, många växter är dessutom självpollinerande och får därför fröplantor som ser likadana ut som modersplantan. Och de som inte är fröäkta kan istället ge spännande nya varianter!
Man måste inte plocka fröer utan självklart kan jag låta dem fröa av sig och sprida sig själva  men så här får jag bättre koll på dem, väljer själv var jag vill plantera dem och råkar inte rensa bort dem när jag i vår rensar rabatterna från ogräs. Det är dessutom en tjusning för mig att se en planta komma fram ur de där små små fröna jag har skördat och sedan sått.

Kålroten med sina vackra skidor.

 

Ta dem inte för tidigt

Jag plockar fröna när fröställningen är helt torr. Det kan tänkas komplicerat att hålla koll på det men jag tar min dagliga runda i trädgården och på så vis brukar jag inte missa det. 

Är fröna väldigt små och svåra att plocka så stoppar jag helt enkelt hela fröställningen i en papperspåse eller ett kuvert och skakar ut dem där i. Om det är en planta som kan vara snabb på att släppa sina frön när de mognat sätter jag en hätta på den, av en tygpåse eller papperspåse som fröna sedan faller ner i.

 

Många fröställningar kan behöva torka ytterligare efter skörden för att fröna ska släppa, så antingen får de ligga på tidningar eller luftigt i papperspåsar tills de torkat och fröna kan pillas loss. Ta bort övrigt växtmaterial inför förvaringen då det kan bidra till mögelbildning. Ofta är själva fröerna tyngre än växtmaterialet och hamnar i botten om du skakar fröerna och växtmaterialet i en burk eller skål. Då kan du blåsa eller pilla bort övriga växtdelar som ligger på ytan.

Allium giganteum är en riktig snygging.

Planera för att få ut det mesta av skörden

Innan jag plockar fröer har jag full koll på vilka det är jag tänkt plocka, jag för anteckningar och har på så vis redan informationen om hur jag ska behandla fröerna när de skördats, för vissa fröer vill sås direkt efter skörd, andra går att lagra.

De flesta av fröerna som plockas i trädgården hos mig mår bra av höstsådd så de åker snart ner i sina krukor och växer fram till kraftiga fina plantor till våren. För många perenner vill ha en köldperiod för att gro och det ger jag dem naturligt utomhus under vintern istället för inne i kylskåpet till våren.

Fröställningar kommer i så många olika vackra former.

Sedan brukar lagra mina fröer i kuvert eller kaffefilter vilket går jättebra men i år har jag investerat i små papperspåsar för att få lite ordning och reda på samlingen. Huvudsaken är att de inte förvaras i plastpåsar där de kan mögla om det är fukt kvar i fröna. Fröna behöver alltid torka lite innan de läggs i sina påsar men i papperspåsar minskas risken för mögel från frön som ändå varit lite fuktiga.
Förvara påsarna svalt och torrt. Runt 12 grader är väldigt bra för grobarheten av fröna.

Ska de lagras länge är kylen eller frysen att föredra. Ett tips är att då förvara fröna i en lufttät burk som sedan placeras i en större burk. När de tas ut ur burkarna skall de långsamt värmas till rumstemperatur först för att undvika kondens. Det här är en metod som jag inte använder mig av själv då mina fröer brukar gå åt.

Det är praktiskt med små papperspåsar

Här kommer ett urval av växter jag tagit fröer av i år som kommer att höstsås inom kort:

Aquelegia vulgaris ’Nora barlow’, Akleja
Papaver Orientale ’Queen Alexandra, Jättevallmo
Allium giganteum, Allium okänd sort
Cymbalaria muralis, Murreva
Campanula persicifolia, Stor blåklocka
Alcea rosea ficifolia, Stockros
Primula okänd sort
Tanacetum coccineum ’Robinson’s Giants’ Rosenkrage
Cichorium intybus, Cikoria
Bistorta affinis, Bergormrot
Dianthus barbatus, Borstnejlika

Tänk så mycket liv det finns i allt på bilden som bara väntar på att få komma ut.

Hoppas du har fått lite inspiration nu och går ut och plockar på dig lite fröer att så egna plantor av och om inte annat blev du kanske sugen på att gå ut och hämta in lite snygga fröställningar ifrån trädgården för de är väldigt dekorativa. Jag kommer skriva mer om mina planer för köksträdgården i nästa inlägg.