Citrusträd kan kännas svåra för många och man får information om att de har specifika krav på jorden som kan kännas kluriga att möta utan att köpa citrusjord. Men om vi börjar med att kika på jorden så kanske det inte är så svårt ändå?

Vad är det egentligen som är så speciellt med citrusjorden i affärerna?

De flesta citrusväxter trivs bäst när jorden är aningen sur och innehåller järn, mangan och andra näringsämnen. Men varför föredrar citrusen just en jord med lägre pH?
Jo, en något sur jord förenklar upptaget av järn. 

Planteringsjord, sand och rhododendronjord blir en bra jord för citrusen.

En kalkrikare jord som planteringsjord eller blomjord försvårar däremot upptaget av järn. Så citrusväxten kan alltså inte ta upp tillräckligt mycket av alla näringsämnen den behöver om den är planterad i planteringsjord eller blomjord även om man tillför dem via exempelvis citrusnäring. Vid järnbrist gulnar bladen på citrusen och det är ett vanligt förekommande problem.
När jag pratar om kalkrik eller sur jord då menar jag pH-värdet i jorden. Citrusträd trivs vid ett pH på ca 5,5-6,5.

Hur ordnar man lättast det här då? Jag använder mig av rhododendronjord. Men inte rakt av, då blir pH-värdet för lågt för att citrusen ska trivas, jag blandar istället ihop rhododendronjord och planteringsjord.
Jorden får även gärna vara porös, inte för kompakt så det är en fördel att blanda i sand eller grus. Jorden får då en lucker struktur som ger rötterna tillgång till både syre och vatten.

Dags för omplantering

I höstas tog jag sticklingar från mina citrusträd som har resulterat i 18 citrusplantor som har vuxit till sig under sommaren. De behövde verkligen planteras om nu, rötterna var på väg ut ur krukorna på allihopa. 

Det är häftigt att se hur en liten, liten pinne rotar sig och blir en ståtlig planta. Den här håller på att stammas upp.

 

Jag planterade om dem i 5 liter stora krukor nu direkt för nu kommer jag inte att göra en omplantering av dem förrän om kanske 3-5 år. Jag valde att testa en egen blandning av jord till dem för 18 stycken 5 liters-krukor, det blir en del jord det!

Så här gjorde jag:

 

2 delar planteringsjord

2 delar rhododendronjord

1 del sand

Mina citrusplantor står fint i sina stora krukor. Här får de bo i 3-5 år innan de planteras om igen.

Nu hoppas jag att mina citrusplantor växer på sig ordentligt och snart får de sällskap av ytterligare ett gäng sticklingar som snart ska tas. Så håll utkik för snart visar jag hur jag förökar mina citrusplantor!