Nu är det tid för mig att ta in mina citrusträd för vinterförvaring och då brukar jag passa på att beskära dem. Och ni som har följt med mig en tid vet redan att jag inte kan slänga växtmaterial utan att försöka ta sticklingar av dem. Så det gör jag även i år så klart!

I år beskär jag enbart citronträdet, det är ett kraftigväxande träd och mitt bergamott-träd är inte alls lika kraftigväxande och har en fin form så det får vara ifred. Rosécitronen har inte hunnit växa till sig så pass ännu heller.

Citronen innan beskärningen, en gren till höger och en till vänster syns att de hänger neråt och ger trädet ganska mycket bredd. De kortade jag in och av de två grenarna fick jag 8 nya sticklingar.

Anledningen att jag beskär dem nu är för att de rent praktiskt ska ta mindre plats under vinterförvaringen. Men också för att trädet ska avlastas lite av bördan att försörja lika mycket bladmassa med näring, vatten och ljus som under sommarhalvåret.

Så här gjorde jag vid beskärningen av min citron i år

Citronen har starka grenar som är anpassade att bära tunga frukter, även på unga skott och behöver därför egentligen inte beskäras alls. Så det handlar bara om storlek och form på trädet i mitt fall.

Det är inte så stor förändring på trädet efter beskärningen men jag är nöjd, det har kvar sin naturliga form men är något smalare och sträcker sig uppåt istället för neråt. 

Min citron har fått flera långa grenar som växer neråtriktat starkt bågformat och jag är ute efter att få upp höjden på kronan under kommande år. Därför beskär jag de grenarna för att få växtriktningen uppåt istället för neråt.

Jag tar av ett par av de långa neråt böjda årsskotten precis ovanför ett bladveck med riktningen uppåt och utåt från trädkronan. Jag tar det på ett ställe precis innan grenen böjer sig neråt för att få en mjuk form på hela grenen när den nya växer ut och för att minska belastningen som kommer av framtida frukters tyngd. Att jag klipper ovanför ett bladveck kommer att stimulera ny tillväxt i det bladvecket med en ny gren riktad uppåt just där.

Klipp precis ovanför bladfästet för att stimulera tillväxt åt det hållet bladfästet sitter och för få en fin läkning.

Om man istället klipper mellan två bladveck och lämnar en stump skulle det leda in röta i trädet då det blir svårare för trädet att läka skadan man då orsakat. Det är därför det är jätteviktigt att ta av grenen precis ovanför bladvecket.

På mitt träd finns det även några grenar kraftigt böjda neråt som har massor av blomknoppar och fruktanlag och de får faktiskt vara kvar, för de frukterna vill jag inte gå miste om! De grenarna kan jag ta nästa säsong eller ännu längre fram.

Ser du formen på grenen? Som en båge men det gör ingenting, det är bara jag som just nu inte är ute efter den formen. Men den här grenen får vara kvar, den har massor av fruktämnen på gång!

12 enkla steg till nya citrusplantor, så här tar jag sticklingar

 1. Antingen kan man köpa rotstimulerande medel i en trädgårdsbutik eller så kör man utan eller så gör man som jag gör. Klipp av några årsskott från en salix (sälg, vide). Klipp i mindre bitar och smacka till med en hammare eller liknande för att förstöra fibrerna och göra safterna lättåtkomliga. Lägg bitarna i ett glas eller en vas med vatten. Salix-läktet innehåller stora mängder auxin som alltså är ett naturligt rothormon.
 2. Ta växtmaterialet från beskärningen och dela upp i ca 20 cm långa bitar.

  Här klipper jag av sticklingen precis nedanför nedersta bladfästet.

  Klipp av precis under ett bladfäste i botten på sticklingen och precis över ett bladfäste i toppen av sticklingen. En gren kan alltså bilda flera sticklingar.

 3. Skrapa av ca 2 cm av den nedersta barken på sticklingen.

  Barken skrapas av för att ge större kontaktyta i jorden.

 4. Ta bort alla blad utom de två översta.

  Riv inte av bladen, klipp av dem för annars kan du skada barken på sticklingen. Barken är sticklingens hud och den behöver vi vara rädda om.

 5. Klipp bort hälften av de översta bladen, detta för att sticklingen ska få mindre bladmassa att försörja men ändå ha en del kvar för annars har den ingenting kvar som sköter fotosyntesen.

  Två stora blad är mycket för en rotlös att försörja, två halva blad räcker gott och väl.

 6. Sätt sticklingarna i glaset med sälgbitar och låt stå där i ett par dygn.
 7. Förbered en större kruka eller flera små krukor. Antingen bara sand alternativt jord uppblandat med ungefär hälften sand/grus eller perlit. Förra året körde jag både blandat med grus och perlit och märkte ingen direkt skillnad på tillväxten men fick vattna den med grus mer. I år kör jag på enbart sand för att min ena lärare använder det till alla sina sticklingar så jag vet att det fungerar och vill se om det är någon skillnad i övrigt.
  Använd alltid rena krukor!
 8. Sätt sticklingarna utmed krukans kanter om du valde en stor eller en i vardera kruka om du valde små krukor.

  I år testar jag i ren sand med flera sticklingar i varje kruka för att spara lite plats.

  Med små är krukor i ca storlek 8×8 cm lagom eller kryddkrukorna från affären. I för stora krukor riskerar det att bli för blött när de sitter en och en, vilket gör att sticklingen ruttnar innan den hunnit få rötter.

 9. Täck krukan med en plastpåse. Utan hål till en början.

  Värme, ljus och hög luftfuktighet är nyckeln till framgång!

 10. Placera krukorna varmt, med undervärme och extrabelysning. Antingen över ett element men vid fönster finns det alltid risk för kallras så jag har dem i tvättstugan på en värmematta med lampa över. Jag använder en vanlig ljusrörs-armatur som hänger ca 20 cm över plantorna. Allting är inställt med timer så att de får ljus och värme 12 timmar per dygn.
 11. Vattna underifrån. Så ställ krukorna i ett tråg eller liknande. Öppna inte plasten!
  Det är lätt att luras och tro att plantorna rotat sig när det börjar komma nya blad på sticklingarna men det stämmer inte. De behöver MINST 6 veckor för att rota sig och det kan vara förödande att öppna påsen ens för ett litet ögonblick för då hinner de torka ut. Citrusen är mycket känslig med detta. Av mina 20 förra året så dog 2 och det var de enda plantorna jag fuskade med och tog ut ur påsen för att fota lite snabbt. Så lär av mitt misstag.
  Om de nya bladen drabbas av mögel kan man klippa upp små hål för luftning, med betoning på små. Det är ingen fara om bladen möglar sönder för det kommer nya om plantan mår bra i övrigt.
 12. När det börjar synas rötter underifrån krukans bottenhål då kan man vara säker på att den etablerat sig och successivt öppna påsen så plantorna får vänja sig vid den lägre luftfuktigheten utanför.

  Nu har en stickling rotat sig, så härligt att se det lyckas!

Börja med att klippa hål och sedan allteftersom ta ut den från sitt kuvös. Undervärmen behövs inte längre men belysningen kommer att behövas tills ljuset återkommer med våren och det är dags för plantorna att avhärdas för att flytta utomhus under sommaren.

När plantornas rotat sig i en kruka med flera sticklingar i samma kruka är det dags att försiktigt sära på dem och plantera om dem. Om de är planterade en och en i mindre krukor kan man vänta tills rötterna verkligen fyller krukan och mycket rötter vill tränga sig ut i botten.
Nu är sticklingarna sina egna plantor och behöver samma kärlek som modersplantan. Om det kan du läsa här