Mandelträd är något av en zonknäckare som jag länge velat ha, men på grund av platsbrist inte skaffat mig. Förrän nu! 

Jag har nämligen planterat mandelkärnor och nu står ett antal små mandelplantor i mitt växthus. 6 av dem ifrån mandelkärnor köpta på Impecta, och ett gäng inköpta på min lokala matbutik. De från matbutiken är alltså helt vanliga oskalade mandlar, dessa köpte jag. De hade däremot inte lika hög grobarhet, jag tror det beror på skador i hanteringen. Även ursprunget som är Sicilien gör att jag undrar lite över plantornas härdighet.
Och nu när vintern närmar sig kommer butikerna krylla av oskalade mandlar, de går också utmärkt att knäcka och göra samma sak med. Jag kommer absolut att testa det också! 🙂

Hur gjorde jag då?

Mandelkärnor behöver generellt stratifieras, dvs utsättas för en köldperiod för att gro. Om man inte har tur och kan skörda helt färska mogna mandlar direkt från ett träd för de kan planteras direkt.
Men mandlarna behöver inte så lång eller komplicerad köldperiod vilket är väldigt skönt!

Var försiktig så inte roten går av!

De mandlar jag köpt på Impecta hade sitt hårda skal kvar och de knäckte jag försiktigt och tog ut kärnan ur nöten. Helt enkelt för att det skulle gå mycket fortare.
Med skal tar det uppemot ett år innan en kärna gror och tar sig igenom skalet, en kärna utan skal tar ca 2-6 veckor på sig att gro. Men var försiktig när du knäcker nöten, det är lätt att ha sönder den!

Lägg kärnan i ett glas med vatten tills den är vattenmättad och sjunker, över natten brukar bli bra.

Ta sedan och fukta hushållspapper eller liknande och lägg i en tätslutande burk. Lägg ner kärnorna och bädda ovanpå kärnan med lite med fuktat papper. På med locket och in i kylen i 2-6 veckor. Det uppstår lätt lite mögel på ytan på kärnorna men det tog jag försiktigt och sköljde bort när jag såg det.

Vissa mandlar tar längre tid på sig än andra, de här två fick ligga i kylen ca 7 veckor.

När kärnan har fått ut en grodd, dvs rot är det dags att plantera. Mina kärnor glömde jag av så de hade en rejäl rot vid planteringen!

Sätt försiktigt ner kärnan i en hög kruka med väldränerad jord.
Själva kärnan ska fortfarande vara ovan jord, hamnar den under jord så ruttnar den lätt.
Anledningen att jag använder en hög kruka är för att mandelns huvudrot föredrar att leta sig djupt ner i jorden. Jag använde 1/3 planteringsjord 1/3 grus och 1/3 sand. Luftigt och fint för rötterna som ska växa till sig.

Eftersläntrarna planteras. Ett tips, sniglar fullkomligt älskar mandlar har jag märkt så ställ dem där de inte kommer åt.

Ställ krukorna på en varm och ljus plats där du kommer ihåg att vattna så delar kärnans halvor snart på sig och där emellan växer det fram en liten stam till det blivande trädet! Det går jättebra att driva fram mandeln inomhus med extraljus under vintern, men mina har stått i växthuset i sommar.

Ett mandelträd ser dagens ljus.

Mina mandlar märker att det blir kallare nätter nu och anpassar sig till den kommande kylan så de får spendera sin första vinter i källaren där det håller några plusgrader hela tiden. Men dit åker de inte in förrän de fällt sina blad nu i höst när kylan kommit ordentligt. Med sparsam bevattning kommer de att klara vintern galant där inne och om några år när de vuxit till sig kommer de att trivas ute även vintertid i ett varmt skyddat läge. Zon 1-2.

Tills dess kommer de att planteras om allteftersom som de växer till sig och få gödning och kärlek regelbundet. Och om ca 5-10 år kan jag njuta av första frukten. Längtar redan!