Smultronträd, Strawberry tree eller Arbutus unedo, är en växt jag suktat efter i flera år och nu har jag äntligen ett eget riktigt fint exemplar! 

Ursprungligen kommer växten till exempel ifrån södra Europa, sydvästra Irland och vissa delar av Asien. Idag odlas den som ett exotiskt inslag ända upp i i kallare zoner som zon 7 i USA och zon 5 i Storbritannien. Här i Sverige anses den härdig i zon ett eller i zon två i skyddat läge, dvs temperaturer som tillfälligt går ner till -12 till -18 grader.

Foto: Pinterest

Smultronträdet är ett litet långsamväxande träd som tillhör familjen ljungväxter. Släktet tydligt syns på de klockformade blommorna som hänger i klas-liknande blomställningar. Blommorna går mot cremevit eller rosa i färgen. Dessutom kan den både blomma och ha frukt samtidigt vilket är extra läckert tycker jag!

Storleksmässigt blir det maximalt 4-8 meter högt och brett beroende på platsens växtförhållanden. Och fungerar på grund av sin lilla storlek alldeles utmärkt att odla i kruka och övervintra frostfritt om man bor i en kallare växtzon. Dessa träd säljs även som bonsaier på olika hemsidor.

När det kommer till jorden trivs den i fuktig men väldränerad jord och verkar inte ställa några krav på pH i jorden. Den vill gärna stå i sol till halvskugga i skyddat läge.
I övrigt ska den vara mycket lättskött och klarar både havsnära miljöer eller stadsmiljöer med luftföroreningar.

Frukten

Foto: https://kielkowski-szkolka.pl/index.php

Den ser ut som en Litchi och jag hittar recept på alltifrån sylt till likörer och den nämns i Aeniden, det romerska nationaleposet från långt före Kristus. Den finns även med i Madrids stadsflagga där en björn sträcker sig efter de röda bären så det märks att det är en växt med ett historiskt värde. 

Smaken då?
Ja du, där går meningarna isär och jag själv har inte smakat så jag får snällt vänta tills min ger mogen frukt.
Men det skall visst vara lite av en upplevelse att ha de knottriga frukterna på tungan. Själva frukten ska vara söt men något fadd i smaken. Påminner om kiwi säger vissa, plommon säger andra och mango säger den tredje. Det gemensamma från alla källor är att den smakar mer om den tillagas.

Det låter kanske inte så värt att köpa ett fruktträd där det faktiskt förmodligen är godare och kanske ger mer skörd med ett gäng smultronplantor i trädgården men i mina ögon har den så mycket mer just för att den är så ovanlig!

Trädet som är litet och kompakt med vackra vintergröna blad, vacker blomning och bär samtidigt och helt klart en växt som utmärker sig som något unikt. Jag ser fram emot att se mitt träd växa sig större och hoppas på att frukterna mognar redan i år så jag kan ge en egen recension av smaken.

Jag hoppas att jag fått dig lite sugen på att skaffa ett eget träd!

Omogna frukter på mitt nya träd.
Foto: Malou Augustin