Nu är det den tiden på året när vi alla trädgårdsintresserade har kliande fingrar. Det planeras och funderas i vårt avlånga land. Hos vissa har marken börjat reda sig och hos andra ligger snö och is fortfarande kvar med sitt kalla täcke MEN snart har det jämnat ut sig och vi alla kan gå ut och sätta fingrarna i jorden!

Vändorna till trädgårdsbutiken blir många och väl där kan det vara svårt att veta riktigt hur många växter man faktiskt behöver köpa eller faktiskt får plats med i den där planteringen man planerat för hemma. För visst vill man ha en lummig och tät plantering så snabbt som möjligt?

För att få den där lummiga känslan är det viktigt att det är tätt planterat, dvs enligt cc-mått eller tätare, allra helst runt ytterkanten. Man kan istället ta det glesare i mitten om man behöver snåla på antalet plantor. Då blir intrycket att det är en tät plantering och ogräs uppfattas mindre tydligt i mitten av planteringen än i ytterkant.

Vad är då cc-mått?

Foto: Malou Augustin
En av mina planteringsritningar för ett projekt i Lerums kommun. Där hade nästan alla plantor ett rekommenderat cc på 35 cm.

Avståndet som rekommenderas för plantorna från plantskolan är angivna i CC-mått, det vill säga avståndet mellan de centrala punkterna på plantorna man ställer intill varann.

C/c-avståndet är en tumregel inom trädgårdsanläggning för plantor som är av standardstorlek när man sätter dem. Det innebär plantor som växer i 9 x 9 cm stora krukor.
Vill man ha en väl sammanväxt plantering snabbare brukar jag sätta plantorna tätare eller köpa större plantor. Det gör jag oftast eftersom det gör att ogräs inte får lika stor chans att ta för sig i den fina jorden samt att planteringen känns ”färdig” snabbare.

När jag arbetar med en planteringsritning använder jag mig av cirkelmallar som motsvarar storleken i CC, men så klart i mindre skala. Sedan ställer jag ut alla plantor på samma sätt som på ritningen vid planteringen innan jag börjar gräva ner några plantor. På så vis får jag koll på att jag håller avståndet så att plantorna räcker till hela ytan även på en större yta.

CC-måttet är ett utmärkt verktyg och därför tänkte jag ge dig en liten lathund med mängd plantor per kvadratmeter.

Omräkningstabell

c/c-avstånd i cm        plantor/kvm
20                                    25
25                                    16
30                                    11
35                                    8
40                                    6
45                                    5
50                                    4
60                                    3
70                                    2
80                                    1,5
100                                  1
120                                  0,7
150                                  0,44
200                                  0,25

Hittar man inte information om cc-mått på en viss växt så har de flesta av våra vanligaste perenner 35 cm i planterings-cc, så det kan vara bra att komma ihåg i ett sådant läge.

Lycka till och glöm nu inte att våren, den kommer alltid till slut!