Asimina triloba, eller Pawpaw bekantade jag mig med i höstas och den verkade så häftig att habegäret satte igång direkt!
Så jag beställde hem en frukt och fröer från England. Fram kom fröer och en övermogen och mosig frukt som doftade och smakade ljuvligt exotiskt, om än något jäst eftersom de inte klarar transporter något vidare.

Foto: Malou Augustin

 

Trädet

Pawpaw kommer från början från nordöstra USA och odlas av flera svenska entusiaster i både flera orter i Skåne, i Göteborg och i Uppsala vad jag vet.
Just häromkring Göteborg ska en av nordens största Pawpaw-odlingar finnas hos en anonym odlare. Jag hade hemskt gärna gjort ett besök hos den odlarentusiasten för vad jag förstår ska det vara otroligt inspirerande hos honom och vi verkar ha liknande intressen vad gäller växter!

A. triloba ingår i familjen Annonaceae, Kirimojaväxter. Pawpaw som odlas på våra kallare breddgrader är ett litet lövfällande träd eller buske som får vackert gula löv om hösten. Men det finns alltså även vintergröna sorter på varmare breddgrader. Trädet har ett väldigt exotiskt utseende med sina ovala blad som kan bli uppemot 30 centimeter långa beroende på sort.

Det har sitt naturlig habitat i fuktig och näringsrik jord, ofta i anslutning till vattendrag. Där växer de till täta buskage eftersom A. triloba sprider sig med rotskott. Som unga plantor vill de ha skydd mot solens starka strålar och då skyddas de små rotskotten i de större plantornas skugga.

Blommorna

A. triloba blommar tidigt i samband med lövsprickningen med söta klockformade brun/lila blommor som attraherar flugor och skalbaggar. Och tur är väl det för det är just dessa som behövs för att pollinera den. Det finns odlare som hänger upp fisk- eller köttbitar i sina odlingar för att attrahera fler flugor till platsen för just pollineringens skull!

 

Foto: Malou Augustin

Frukten

När blomman pollinerats bildas ett kluster av fruktämnen som utvecklas över sommaren och mognar mot hösten. Frukten ser ut ungefär som en liten mango med grön utsida och gyllene gult fruktkött. I en frukt finns ganska många fröer, i frukten jag fick hem fanns 11 fröer.
Min smakupplevelse av Pawpaw är inte den bästa referensen eftersom frukten var jäst vid ankomst men jag kände iallafall toner av mango och passionsfrukt vid mitt lilla smakprov med tungan. Den luktade dessutom ljuvligt!

Foto: Malou Augustin

A. triloba är generellt beroende av korspollinering mellan två olika individer för att ge frukt men det finns även självfertila sorter. Som ’Prima 1216’ och ’Sunflower’ som är de sorter jag köpt hem.
Det tar ungefär 4-8 år innan en frösådd planta ger frukt om den har bra förutsättningar och förhoppningsvis kan mina köpta plantor få frukt redan i år. Det ena har blommat och utvecklat fruktämnen men det är inte alls säkert att frukten blir kvar, för en av anledningar till att fruktämnen ramlar av på Pawpaw är om trädet är för ungt och mina träd är inte så gamla än.

Odling av Pawpaw

Att odla upp Pawpaw från frö är tålamodskrävande. Först ska fröerna ha en köldperiod på 70-100 dagar. Sedan vill de ha varmt, gärna runt 30 grader och fukt för att gro. Sedan tar det alltifrån några veckor till över ett år innan det faktiskt gror och man får inte vara där och pilla för mycket för de har en ömtålig pålrot som behöver utvecklas ifred.
Det går även att odla Pawpaw via avlöpare, dvs grenar som böjs ner i jorden för att utveckla rötter. Eller via rotsticklingar. Däremot ska det vara väldigt svårt att få fram Pawpaw via vanligt sticklingsförökning.

Av mina cirka 35 fröer har än så länge 4 grott och då kom de ur sin köldperiod i Januari, jag hoppas verkligen att fler skall gro!
Rekommendationen är att plantera fröerna i djupa krukor direkt. Detta för att ge rotutvecklingen gott om plats och inte störa den med omplantering förrän den vuxit till sig. Men jag tog risken för jag ville se hur rötterna såg ut på mina små plantor. Jösses vilka rötter, inte konstigt att det går så långsamt ovan jord när de växer på så pass under jord!

Foto: Malou Augustin

När säsongen är över och jag kan utvärdera både sådder och mina köpta plantor ska jag göra ett inlägg med mer information om odling av Pawpaw. Men först ser jag fram emot den här första säsongen med spänning!

Här har jag köpt mina plantor:

För er som är nyfikna på att börja odla Pawpaw så köpte jag frukten och fröerna via en säljare på Ebay under hösten när frukten mognat och plantorna är köpta från Pflanzen Spezl i Tyskland.