Jag har under flera år använt mig av självbevattningskrukor och det har gett mig lättskötta och välmående växter!
Men i ärlighetens namn så finns det inte så många prisvärda och SNYGGA självbevattningskrukor på marknaden enligt min smak.

Sedan finns det en problematik att använda självbevattningskrukor av den variant jag har köpt tidigare då de är anpassade till inomhusmiljö. Det här gör att de är helt täta och alltså inte har något överbevattnings-skydd. De är jättebra inomhus eftersom det förhindrar läckage men utomhus har det vid flera tillfällen orsakat vattenfyllda krukor vid kraftigt regn. Krukorna blir då lite bökiga att tömma ut vattnet ur.

Så istället för att köpa ytterligare en trist plastkruka nu när jag behövde komplettera med självbevattningskrukor till min växande växtsamling, så köpte jag riktigt snygga krukor. Sedan byggde jag egna bevattningsinsatser till dem. Det låter klurigare än vad det är och materialet var lätt att få tag på, du kanske till och med har bra material hemma för att lösa det!

Det här använde jag:

Hink med lock, Avloppsrör 40mm, Avloppslock, Japansåg, Skruvdragare, Hålsåg/Träborr, Silikonfog

Så här gjorde jag:

Hinken

Jag började med att mäta ut hur djup jag ville ha hinken, jag valde 7 cm. Inte av någon mer speciell anledning än att det djup som var kvar i krukan kändes lagom för mitt träd som skulle planteras i den. Jag mätte ut runt om hela hinken och sågade av den med japansåg för att få ett riktigt rakt snitt.

Locket

Därefter sågade jag ut hålen i hinkens lock. 2 stycken hål, ett i mitten och ett i ytterkant. Det i mitten är för att leda ner jord i ett rör som kan suga upp vatten via kapillärkraften till resten av jordklumpen. Det i ytterkant är bevattningsröret som kommer sticka upp över jordytan när trädet är planterat och i det fyller vi på med vatten ner i behållaren.
Jag tänkte göra dessa hål med hålsåg men måttet stämde inte helt så jag använde en träborr på 40 mm istället för det hade jag hemma. Det var något klurigt och det är lätt att spräcka locket så hålsåg hade nog varit bättre.

Rören

Jag började med att mäta vilken längd jag behövde på rören. Jag lade locket på den avsågade hinken och stack ner ett rör i mittenhålet. Jag stack röret ända ner så det snuddade botten i den avsågade hinken men inte så hårt att det sluter tätt. Vatten ska kunna tränga in. Jag markerade på röret på ovansidan av locket var locket hamnade och sågade sedan av det i den höjden. Detta är röret där jorden ska ner för att hämta vatten.
Sedan stack jag ner röret som var kvar i hålet i ytterkant. Jag lät det gå ner en bit bara för att kunna sätta fast det men inte för långt ner i botten eftersom det här är påfyllningen av vatten så vattnet ska snabbt kunna fyllas på i behållaren utan hinder.

Båda rören sattes sedan fast med silikon runt kanten på både in- och utsidan. Silikonet jämnades också till för att sluta tätt.

Silikon runt kanten som sedan jämnades till.

Montering

Efter att rören silikonats fast silikonade jag fast locket med rören på den avsågade hinken och jämnade till så den sluter tätt. Nu behöver bevattninsinsatsen bara torka innan jag kan installera den i krukan! Det fick den göra över natten.

Min självbevattning rymmer ungefär 3 liter vatten och är perfekt i storlek i krukan den ska vara i.

Plantering

Vid planteringen är det viktigt att fylla hålet i mitten med jord, det är här vattnet leds upp till resten av jordklumpen i krukan. Jag lade även ett tunt lager lecakulor i botten under vattenbehållaren. Sedan är det bara att plantera som vanligt.

Fyll i röret med jord innan du sätter ner plantan.

Små lösningar

Jag köpte också Avloppslock till mina anordningar. Det här är ingenting jag hittat på någon av de självbevattningskrukor jag köpt tidigare. Jag hade kunnat undvika att få jord i röret ändå men nu har vi småbarn så det var en väldigt billig försäkran att slippa jord eller legobitar i hela bevattningsröret…

Sedan har jag inte någon flottör som visar när röret börjar bli fyllt men jag valde bort det för jag tycker att det går bra att lyssna sig till det.

Inte helt lätt att vattna och fota samtidigt..

Förutom vattenmagasinet har mina krukor ett naturligt överbevattningsskydd eftersom de har dräneringshål i botten. Skulle det regna kraftigt eller vattnas för mycket av barnen kommer överskottsvattnet att rinna ut i botten. Under vattenbehållaren ligger lecakulor bara för att behållaren inte ska ligga tätt mot botten och skapa ett vakuum som täpper igen krukans dräneringshål.

Så här fint blev det!

Jag älskar mina nya krukor!