Jag började odla elefantvitlök vintern 2017 när jag fick hem mina första dyrgripar till klyftor från en säljare på eBay. Nu, tre skördar senare är det dags för en uppdatering.

Hur odlar jag elefantvitlök och vad har jag lärt mig genom åren?
Och för er som är nya på elefantvitlök, vad är det för något?

Det här är elefantvitlök

Elefantvitlök är inte en vitlök utan är närmare släkting med purjolöken, vilket jag verkligen blev varse om första säsongen. För de är verkligen lika purjolöken i båda blast och blomma. Lika stora och lika vackra. Som ett smycke i köksträdgården står de där över en meter högresta och blommar i vackert rosa i Augusti. 

Foto: Malou Augustin 

Under jorden bildas det till skillnad från purjolöken 4-5 stora klyftor som omges av mindre klyftor och sidolökar. Om klyftan inte hinner utvecklas fullt under växtsäsongen bildas en monolök. Monolöken växer till sig och utvecklar klyftor under nästa säsong. 

De har förmodligen sitt ursprung ifrån medelhavsområdet och kallas exempelvis för Aglio Gigante della Valdichiana i Italien.
Smaken är som en mildare vitlök och passar att ätas rå. Smaken kan dock bli rätt bitter vid torrare växtförhållanden vilket märktes sommaren 2018. 

Vill du läsa mer fakta om elefantvitlöken hittar du mer här i ett inlägg från när jag fick mina första lökar. 

Så här planterar jag Elefantvitlök

Jag sätter mina lökar på hösten, här i Göteborgstrakten blir det sent i oktober eller november. De växer väldigt bra här i zon 2 men jag vet de som haft utmaningar att odla elefantvitlök i högre zoner runt zon 3-4.
Själv gillar jag experiment och har gett ett par lökar till min pappa som bor i zon 5. Han kommer att odla dem i upphöjda bäddar, vi får se hur det går!

Från vänster: Vanlig vitlök, Elefantvitlök, outvecklad monolök och i framkant sidolökar. Alla redo att planteras!
Foto: Malou Augustin

Det jag märkt är att de precis som vanlig vitlök älskar näring, så inför planteringen gödslar jag upp odlingsplatsen ordentligt.
Jorden bör vara mullrik och fuktighetshållande men ändå väldränerande.

Man kan säga så här, när jag gödslat och luckrat upp jorden med en grep behöver jag inget lökjärn eller annat för att få ner klyftorna. Jag trycker helt sonika ner dem i den porösa jorden till önskat djup.
Med djup menar jag grunt, 2-3 cm under jord är lagom. Det här gäller alla olika typer av stadier på löken, klyftor, monolökar och sidolökar.

Det som är viktigt är att ge lökarna rum att växa i sidled, så sätt dem med minst 20 cm mellanrum.

Foto: Malou Augustin

Så fort de kommit upp på våren börjar jag gödsla på igen. Antingen genom att luckra ner gödsel eller att gödselvattna med bokashi lakvatten eller nässelvatten.
Vattnar gör jag om de rejälare regnen uteblir. Det här blev jag extra noga med efter förra året eftersom torkan påverkade smaken väldigt negativt. De blev otroligt bittra i smaken.

Foto: Malou Augustin

När skördar jag lökarna?

Skördar har jag hittills väntat med till i Augusti eftersom jag velat ta vara på allt som utsäde än så länge. Men nästa år kommer jag att skörda från juni/juli och använda dem på grillen, i sallad osv.
Blasten är god strimlad i sallader och annan matlagning. Men var sparsam eftersom löken behöver blasten själv för att förse sig med näring.
Slutskördar gör jag som sagt i Augusti precis innan blomningen avtagit. På så vis kan jag lägga dem på en torr plats inför höstens plantering OCH ta tillvara de vackra blomställningarna för vackra arrangemang inomhus.

Vad har jag lärt mig under dessa år?

Att odla elefantvitlök är lika enkelt som vanlig vitlök.

Som jag skrivit innan och som tåls att upprepa, de blir bäst med rejält med näring och vatten.

Precis som med vanlig vitlök ger de största klyftorna från de största lökarna störst och finast lökar vid kommande skörd.

De har något sämre hållbarhet än vanlig vitlök.

Rotsystemet blir tätt och går ner på djupet, så krukodling är inte att föredra.

De får många sidolökar och dessa ramlar lätt av vid skörd. Så kommande år är det en bra idé att hålla koll där man tidigare haft elefantvitlöken planterad. Detta för att kunna ta tillvara på de små bebislökarna.

De små sidolökarna verkar inte klara någon längre förvaring.

Blomställningarna är otroligt vackra att torka och skapa buketter av.

Att många är nyfikna på elefantvitlök men att de är svåra att få tag på i Sverige, så mitt tips är eBay. Det var där jag köpte mina lökar.

Jag hoppas att jag har inspirerat dig att vilja testa Elefantvitlök ♡

Foto: Malou Augustin
Lökarnas blommor är vackra att ta in och sätta i vas. Torkade håller de länge länge