Förra året besökta jag en odlingsentusiast här i Göteborgstrakten. Han introducerade mig för Eutrema japonicum, Wasabi eller Japansk pepparrot.
Hemma hos honom växte den och frodades. Hela året.
För det var just det som imponerade mig, han odlade wasabi utomhus hela året. Det bara måste jag också testa!

Jag fick med mig en planta hem och jag är så glad över det!
Första året har gått, plantan överlevde vintern, den har blommat under våren och vuxit till sig under sommaren.
So far so good!

Tror du att du har smakat wasabi?

Wasabi som fått växa till sig i ett par år. Redo att skördas men jag låter den vara ett tag till.

Jag är rätt säker på att jag inte har smakat wasabi, äkta wasabi. Det vi får på sushirestauranger är oftast en blandning mellan pepparrot, senapspulver, färg- och smakämnen för bli så lik wasabi som möjligt. Oftast innehåller den väldigt lite eller ingen wasabi alls.

För wasabi är nämligen en av världens dyraste och mest ovanliga grönsaker. Den är svårodlad och ställer höga krav på sin omgivning som kan vara svåra att möta. Allra helst i storskalig odling.
Det sägs till och med att det är världens mest svårodlade grönsak!
Men i villaträdgården finns det stora chanser att lyckas med sin odling av wasabi. För att lyckas gäller det att förstå vad växten behöver och tillgodose de behoven.

Ursprung och växtkännedom

Min wasabi växer skuggigt i en upphöjd bädd med mullrik och fuktig jord.

Wasabin är ursprungligen från Japan där den växer vid fuktiga, skuggiga flodbäddar och bäckar.
De trivs bäst i en sval temperatur från ca 7-21 grader för att växa som bäst. Under -10 grader sägs det att plantan inte är härdig men hos mig har den överlevt korta perioder med kallare temperaturer.

Det är en korsblommig perenn som sprider sig med frö eller jordstammar, så kallade rhizomer. Stammen blir uppemot 4 cm bred.
Bladen växer på långa stjälkar som i en rosett runt stammen och plantan kan bli uppemot 60 cm hög. Bladen är sköra och går lätt sönder vid hantering.
Wasabin blommar med söta vita blommor. Jag har fått se min blomma men tog tyvärr inte kort på det. Nästa gång så!

Knepen för att odla egen wasabi

Wasabi från en planta. De små kallas Wasabi-starters. Allihop växte som sidoskott från Rhizomen på den stora till vänster.

Odla i skuggigt läge. Gärna full skugga. Får plantan för mycket sol kommer den inte att klara sig.

Jorden skall hållas fuktig men plantan får inte stå i vatten. Så plantera den i en lucker och fuktighetshållande men väldränerad jord. Det finns inget krav att den ska växa vid ett vattendrag utan en jämn fuktighet fungerar väldigt bra.

Om du bor i en kallare zon går det jättebra att odla wasabi i kruka. Den här kan sedan flyttas till frostfritt läge under vintern.

Wasabi förökas antingen via frö, vilket kan vara knepigt. Eller via delning av sidoskotten som utvecklas från rhizomerna.

Skörda wasabins alla delar

Wasabiblad, riktigt goda!

Rhizomerna, jordstammarna är de som rivs ner för att göra traditionell wasabi-pasta.  Plantan är relativt långsamväxande så dessa skördas från att plantan är cirka 2 år.

Bladen har en god lite pepprig smak och går att skörda nästan direkt. Vänta cirka 8 veckor från plantering innan du börjar skörda. Det går bra att ta alla blad utom de minsta skotten på toppen av plantan.
Bladen går att äta råa i sallad eller tillagade.

Stjälken skördas på samma sätt som bladen, 8 veckor efter skörd. De är jättegoda!
Smaken är pepprig och de är krispigt goda.

Blommorna är små och söta och även de ätbara. Jag har inte testat själv ännu men de passar säkerligen bra i en sallad.

Jag hoppas att jag har inspirerat dig till att testa att odla Wasabi!