Jag älskar att odla pumpa i trädgården. Den är lättodlad, får vackra frukter och bladverket bildar snabbt en djungel i trädgården.
Något som gör pumpa extra härligt är att hela plantan är ätbar, inte bara frukterna. 

Vad äter jag på pumpaplantan?

Av bladmassan går det att äta de unga skotten. de unga bladen och till och med de äldre bladen. Även stjälkarna men de är något hårda så de använder jag inte gärna i matlagning.
När plantan växer är det perfekt att gå och knipsa av toppskotten på plantorna innan de blir så stora att de börjar ta över och sprida ut sig för mycket.

Bladmassan
Pumpa ät hela plantan
Pumpa med långa rankor breder gärna ut sig. Då är det perfekt att kunna korta in den och använda i matlagningen.

Toppskotten är extra goda i en omelett, matiga pajer, wok eller att steka ihop med andra grönsaker.  Samma sak med de yngre bladen. De äldre bladen kan kännas sträva och hårda men de kan också ätas. De behöver bara lite längre tillagning för att mjukna och då försvinner även det taggiga på bladen.
De äldre bladen passar fint i grytor, soppor. Eller varför inte ånga eller förvälla i några minuter för att använda som wrap. Jättegott att fylla med det man gillar och dippa i en sås sedan rätt in i munnen. Det går även fint att göra dolmades med dem.
För att de ska gå fint att förvälla eller ånga bladen behöver det vara just de lite strävare bladen, annars faller de i bitar.

Blommorna
Pumpa, ät pumpablommorna
Jag älskar ätbara blommor och pumpablommor är inget undantag

Pumpaplantans blommor är ätbara precis som squashblommor. Jag använder dem gärna i omelett och de är också goda att fylla, fritera eller doppa i pannkakssmet och steka.
Ta hanblommorna på pumpan, det är blomman som inte har ett fruktämne under sig utan bara en smal stjälk. Men var noga med att lämna kvar hanblommor på plantan också, för de behövs för att pollinera honblommorna, annars faller fruktämnena av då de är obefruktade.
Sedan tar jag inte blad eller blommor precis runt en blomma med fruktämnen. Bladen får sitta kvar som skydd för fruktämnet och blomman för pollineringens skull.

Omogna pumpor
Pumpa, ät hela plantan, även omogna pumpor
Den här kommer att kunna växa sig större men plantan har flera mindre som förmodligen inte hinner mogna.

Små omogna pumpor är mjukare i skalet och har ett fast kött som är gott att använda precis som squash.
Så om du när säsongen börjar närma sig sitt slut har små omogna pumpor på plantan kan du använda även dessa i matlagningen.

För mig var det fram tills nyligen en nyhet att man kan äta alla delar på en pumpaplanta, även bladen och skotten och det kan låta konstigt men i till exempel asiatiska länder är det inte alls ovanligt.
Tänk så mycket mat en pumpaplanta plötsligt ger när vi inte enbart behöver gå och vänta på att själva pumporna ska mogna.

Recept

Pumpablomspannkaka

Plocka hanblommor från pumpaplantorna, det är det som har en lång rak stjälk. för min stekpanna fyllde 7 blommor hela ytan.
Min pannkaka har jag valt att göra min med vegetabiliska råvaror men det går självklart att byta ut mot komjölk och smör om man hellre vill det.

Pumpablomspannkaka
Gott och vackert

Pannkakssmeten:
Blanda ihop 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver, 1 krm salt och 1 tsk socker i en bunke.
Häll i 3 dl kokosmjölk och vispa så smeten blir jämn.
Tillsätt 2 ägg och 2 msk smält kokosolja och vispa ytterligare.
Nu är smeten klar.

Smält lite kokosolja i stekpannan så att pannkakan inte fastnar.
Ta en blomma i taget och doppa så den täcks helt av pannkakssmet.
Lägg den sedan i stekpannan med blomfästet in mot mitten. Lägg ut blommorna så de bildar en stor blomformation i stekpannan.
Häll eventuellt över lite mer pannkakssmet för att fylla ut eventuella hålrum.
Smeten räcker till flera pannkakor, så det är bara att välja om man vill ha blommor i allihopa eller inte.
Stek så den blir gyllene och något fast innan du tar en stekspade och vänder pannkakan för att steka även på andra sidan.
Servera med färska bär, en klick grädde och ringla honung över.
Mums!!

Pumpawraps med köttfärsröra

För den här rätten behövs som jag nämnde lite tidigare de lite grövre bladen, om de är för mjuka kommer de bara att gå sönder när man förväller dem.
Det blir sällan att jag lagar mat exakt efter recept så ingredienserna är något ungefärliga.

Pumpabladwraps

Börja med att förvälla 8-10 pumpablad utan stjälk i sjudande vatten tills de blivit mjuka. Cirka 3-5 minuter räckte för mina. Ta upp dem och lägg i kallt vatten för att kyla ner dem snabbt.
Det här kan du göra antingen innan eller efter att du gjort i ordning köttfärsröran.

Köttfärsröra:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 fermenterad eller färsk chili
1 liter strimlad kål
1 paprika
1 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
400 g anamma färs eller annan färs
Färska eller torkade örter som oregano, persilja, basilika, timjan
Salt och peppar

Hacka gul lök och vitlöksklytor (jag äääälskar vitlök) och en fermenterad chili eller en färsk chili, jag hade fermenterad hemma. Det här ska strax stekas.
Strimla kålen. Jag tog grönkål, rödkål och en perenn kål från trädgården. Vitkål skulle passa ypperligt, då skulle jag ta cirka 1/4 vitkålshuvud. Tärna paprika, jag använde grillad paprika för vi hade rester över men färsk paprika går lika bra.
Låt kålen och paprikan ligga kvar på skärbrädan, vi ska strax använda det.
Fräs lök, vitlök och chili i olja några minuter.
Ha i tomatpuré och paprikapulver, fräs en minut eller två.
Ha i kålen och stek i några minuter så det mjuknar, rör om då och då.
Häll i Anamma färsen och fräs ihop med grönsakerna.
Krydda med örterna och smaka av med salt och peppar.

Ta upp ett förvällt blad och veckla ut på en ren kökshandduk, torka av ytan med ytterligare en ren kökshandduk.
Fyll med ett par matskedar av röran vid basen av bladet.
Vik ihop, först sidorna, sedan basen över röran och till sist toppen som sluter igen wrappen helt.
(Det här kan göras i förväg och att man senare värmer wrapsen i ugnen en stund innan servering.)
Servera med soya och sesamolja och strö sesamfrön över. En sallad till med avokado, soyabönor och primörer från trädgården passa väldigt bra till.