Hösten är här och fläderbuskarna dignar av svarta bär nu är det hög tid att koka fläderbärssirap. Därför gäller det att passa på innan fåglarna hinner före! Vet du om att fläderns svarta bär är ätbara och att de dessutom är en riktig dunderkur mot förkylningar? Prova det här goda recepetet på flädersirap som är lika gott på glassen som det gör gott mot förkylningar!

Fläder, Sambucus nigra är en väldigt vanlig buske och jag själv älskar fläderblomsaft. Men jag älskar även fläderbärssirap, därför sparar jag alltid en del blomklasar. Som ett resultat av det kan jag skörda bär nu till hösten som kan användas till både fläderbärssirap och andra goda recept.
Bären är minst lika goda som blommorna. Dessutom innehåller de till exempel mängder av C-vitamin, kalcium, zink, folat, järn betakaroten och antioxidanter. Dessutom är bären även febernedsättande, svettdrivande och urindrivande. Forskning har visat att bären stimulerar immunsystemet och har en avväpnande effekt på flera virus och influensastammar. Hur bra låter inte det?

Man kan använda fläderbären till flera goda recept, som sylt, saft och likör eller torka bären och använda dem i te eller smoothie. Idag ska du få se hur jag gör min favorit, fläderbärssirap!
Flädersirapen är ett utmärkt sätt att tillgodose sig fläderbärens goda egenskaper på, den är superenkel att göra och barnen älskar det!
Den här sirapen använder vi som sötning i te, att ringla över glass eller att blanda med vatten till saft.
Nu i förkylningstider får barnen sirap i varmt vatten för att lindra halsont och jag tar mig gärna en matsked på morgonen som en boost för immunförsvaret.

Text: Malou Augustin

Fläderbärssirap

Till att börja med behöver du mogna bär av fläder, Sambucus nigra. Plocka bären när de är helt svarta och mogna för annars innehåller de giftiga ämnen och ska inte ätas.
Lägg bären i frysen om det ännu inte varit någon frostnatt, då en köldknäpp får fram sötman i bären.
Om du inte har tillgång till färska fläderbär finns det torkade att köpa i hälsokostbutiker.
Utöver fläderbär behöver du bara två till ingredienser, vatten och honung. Det absolut bästa är att använda raw honung. Anledningen är att den är full av naturliga antioxidanter, näringsämnen och enzymer eftersom honungen inte blivit upphettad.
Förutom fläderbär, honung och vatten kan du smaksätta din sirap ytterligare med nyttiga ingredienser som Ingefära, kanel eller citron under kokningen.

Fläderbär till fläderbärssirap
Fläderbären är så otroligt saftiga och goda, men ät inte för många färska, det kan ge förgiftningssymptom.
Ingredienser:
  • 1 liter Fläderbär, färska eller 1/2 dl fläderbär torkade
  • 1 liter vatten
  • 1 burk honung (400g) gärna raw.
Gör så här:

Skölj bärklasarna och rensa av bären med en gaffel. Kommer det med lite småkvistar gör det ingenting för de silas ändå bort. Tänk på att kvistarna innehåller samma gifter som de omogna gröna bären så några större mängder av kvistar ska inte följa med.

Fläderbär till fläderbärssirap
Det är enkelt att ta bort bären med hjälp av en gaffel. Det gör ingenting om lite bös följer med.


Lägg bären och vattnet i en kastrull. Koka upp och sänk värmen för att sjuda. Sjud utan lock tills vätskan reducerat ner till hälften. Häll sedan av det över en sil och låter stå tills vätskan runnit igenom. Ta en sked och pressa igenom det sista av vätskan.

Sila av fläderbärssirap innan honungen blandas i
Sila av fläderbären innan honungen blandas i.


Låt svalna och rör i honung i den ljumma vätskan.
Häll upp din fläderbärssirap på väl rengjorda flaskor eller burkar, alternativt frys ner den i iskuber.

Fläderbärssirap mor förkylning
En matsked om dagen i förkylningstider, gott som gör gott!

Om du frågar mig så är det här en perfekt present i förkylningstider!
Nu hoppas jag att du har fått inspiration till att testa det här eller att experimentera lite med fläderbär för att hitta din egen receptfavorit.

P.s. Fläderbärssirap på morgongröten är en riktig höjdare!

Fläder i trädgården

Sambucus nigra trivs i både både soliga eller skuggigare lägen. Ett soligt läge ger större och tidigare skörd.

Ät inte stora mängder färska bär

De innehåller sambunigrin som vid kontakt med vatten avsöndrar blåsyra. Det kan orsaka illamående och kräkningar.