Med lite extra noggrannhet vid och efter skörden kan pumpa lagras i flera månader. Dessutom djupnar smaken och de utvecklar en extra god sötma. Häng med och lär dig hur jag gör!

Har du precis som jag odlat pumpa i år och nu ligger de där som färgstarka ufon under de alltmer vissnade rankorna? Nu börjar det härliga!
Pumpor är inte bara otroligt dekorativa utan även proppade av vitaminer och mineraler, antioxidanter, fibrer och niacin som är bra för ämnesomsättningen och hälsan.
Dessutom är pumpa en utmärkt marktäckare eller klättrare. Det passar till exempel fint att låta en pumpa klättra upp i ett träd. Där får pumpaplantan solen den behöver för en fin skörd och när säsongen är över kan bladmassan ligga kvar och förmultna för att återge näring och organiskt material till jorden.

Malou Augustin

När är det dags att skörda pumpan?

Skörda pumpa
Uchiki kuri är en favorit! God och alldeles lagom storlek för en måltid.

Lägg märke till när skalet börjar skifta i färg till den nyans pumpasorten ska ha och ytan hårdnar. 
En mogen pumpa har ett hårt lite glansigt skal som inte tar skada om du skrapar med nageln på skalet. Även skaftet på pumpan har hårdnat och börjat skrumpna ihop eller spricka lite. 
Känn på pumpan, när den känns tung och välfylld knackar du på den och lyssnar på om den låter ihålig.
Dessutom får pumpan fått en svag, söt doft när den är mogen.
Ofta sker mognaden så pass sent på säsongen att bladen och plantan börjat vissna. Men var uppmärksam och plocka av pumporna om kallare väder är på väg, de klarar inte hård frost. Allra helst inte om vädret varit blött och regnigt precis innan, då är risken stor att de ruttnar vid lagringen.
Om det är lite regnigt och kallt väder på väg och du inte kan skörda pumporna innan det så kan en lösning vara att lägga halm, strö eller annat torrt material under pumpan för att den inte ska ligga direkt emot det blöta underlaget och få rötskador. Täck sedan plantan med fiberduk.

Så här skördar du pumpan

Skörda pumpa
Klipp så du får med ett ordentlig bit skaft!

Klipp av pumpan med en sekatör eller skär med en vass kniv, jag föredrar sekatören för skaftet på pumpan är riktigt hårt.
Det är viktigt att få med en bit av skaftet för det skyddar pumpan från skadedjur och sjukdomar som svamp och mögelsporer.
Jag klipper av min så att jag får med så mycket skaft som möjligt.
Om jag slutskördar pumpan klipper jag av rankan vid skaftets fäste och snyggar sedan till skaftet lite bara. Se bilden.
Pumpabladen, rankan och skaftet är stickiga och det är lätt att huden blir irriterad så jag rekommenderar ett par sköna handskar och långärmat.
Även om pumpans skal hårdnat är det viktigt att hantera pumporna försiktigt så de inte får några skador, för det minska hållbarheten på pumpan.
Lyft absolut inte pumpan i skaftet utan håll den stadigt runt om.

Härda pumpan

Pumporna härdas i mitt växthus. Ett ljust fönster går också bra.

Efter skörd behöver pumpan härdas för att klara lagringen. Det som händer under härdningen är att skalet hårdnar.
Under processen minskar stärkelsen i pumpan och den blir sötare och klarar lagring bättre.
En härdad pumpa klarar av lagring i mellan 3 till 6 månader och ibland uppemot ett år!
Pumporna härdas i 10-14 dagar genom att man placerar dem på en solig/ljus och torr plats.
Mina ska få vara i växthuset under härdningen, skulle jag se att frost är på väg flyttar jag in dem.
Det går även att härda dem inomhus i ett soligt fönster.
Skulle det vara så att en pumpa inte riktigt känns mogen, den kanske inte skiftat färg ännu, då har den möjlighet att göra det under härdningen.
Om den ska härdas inomhus är det bra att vara med och vrida på pumpan med jämna mellanrum så att hela pumpan får solljus på sig.

Lagra pumpa

Lagra pumpan i ett frostfritt utrymme, gärna omkring 10 grader. Ett frostfritt förråd, garage eller källare går bra.
Vid temperaturer under 7 grader mjuknar pumporna och kommer att ruttna så det får inte bli för kallt.
För bästa möjliga lagringsresultat vill pumpor ha det luftig. Låt dem därför inte ligga mot varandra eller mot ett hårt underlag utan använd kartong, spån eller halm mellan pumporna och mot underlaget för att göra det luftigt.
Eller ställ dem ovanpå äggkartonger, då står de stadigt.

Så, nu hoppas jag att du har pumpa så det räcker till massor av goda rätter, snacks och bakning i höst och vinter!
Inom kort kommer ett inlägg om vad du kan göra av din goda pumpaskörd.

Om du gillar det här inlägget får du gärna dela det i dina sociala medier och på Pinterest.

En ren pumpa är en glad pumpa!

Tvätta försiktigt bort eventuella jordrester och annat på pumpan. Annars ökar risken för att sjukdomar och svamp.

Nej, skaftet gick av!

Ingen fara, det är lätt hänt! Allra helst på vissa sorter som exempelvis ’Delicata’ sitter skaftet lösare. Härda den som vanligt och se till att äta den inom någon vecka.

Läs mer om pumpa!

Pumpa, ät hela plantan, så mycket mer än bara pumporna!