fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Elephant garlic, en bjässe i köksträdgården

Idag kom ett efterlängtat paket på utsäde jag köpt via EBay, så kallad Elephant garlic. Det är något jag såg hos @robsalotment som jag följer på instagram och de är ju bara så läckra och enorma!

Inte en vitlök

I sanningens namn är faktiskt inte Elephant Garlic, Allium ampeloprasum, en vitlök utan är närmare besläktad med purjolöken. Det syns på växtsättet då den är väldigt lik en purjolök, iallafall ovan jord.

Elefantvitlöken är en perenn lök och ursprungligen kommer den troligen ifrån medelhavsområdet. Den kallas även för Wild leek eller Broadleaf leek.
Under jorden utvecklar den under en gynnsam säsong 5-6 stora “vitlöksklyftor” och dessa omges av en mängd mindre klyftor. Om man låter löken gå i blom får man njuta av via eller rosa blommor på en stängel som kan bli uppemot 1,5 meter hög!

Odling

Löken planteras på hösten precis som vanlig vitlök.

Elephant garlic intill en vanlig vitlök. Foto: @Robsallotment

Elefantvitlöken trivs bäst i full sol och vill ha fuktig men väldränerad jord. Den får absolut inte stå blött på vintern.
Som man kan förstå vill den också ha möjlighet att breda ut sig så  20 cm fritt runtom varje planta är rekommendationen från många och det är vad jag tänkte köra på.
Lökarna sätts grunt, bara så de täcks med 2 cm jord.

Det är viktigt att hålla ogräsfritt för att få riktigt stora fina lökar.

Skördar man den på försommaren har den utvecklat en enda “mono-klyfta” under jorden, men låter man den stå under säsongen och skördar den någon gång i Juli har den hunnit utveckla klyftor. Eftersom löken är perenn så går det bra bara skörda de största lökarna och låta de mindre stå kvar till nästa säsong då de små plantorna antagligen bara har hunnit utvecklat en “mono-klyfta”.

Foto: Pinterest

Löken har en kortare lagringstid än vanlig vitlök vilket kan vara bra att känna till.

Smakmässigt då? Jodå, den smakar vitlök, men mildare är vanlig vitlök.
Tillagningen är även den som för vanlig vitlök och den ska tydligen vara otroligt god exempelvis ugnsbakad.

Är det inte för sent att sätta mina lökar nu?

Jo egentligen skall de sättas på hösten men jag gör som  Rob tipsat om, jag sätter de i kruka och ställer på en solig plats, och när de tittat upp ca 10 cm kan jag sätta de på sin växtplats i köksträdgården.

Uppföljning under säsongen kommer!

 

Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

9 reaktioner på ”Elephant garlic, en bjässe i köksträdgården”

 1. Har letat efter denna löken länge men utan resultat! MEN har ju aldrig haft en tanke på ebay! Så tack för tipset, ska kika in där direkt ?

  1. Hejsan,
   nej jag säljer inte några elefantvitlökar, den odling jag har är enbart privat i dagsläget. Men jag köpte mina via en säljare på Ebay ifrån Storbritannien så kika där. Jag hade inte någon rekommendation på säljare att följa utan tog en som hade bra omdömen. Jag kan tyvärr inte se så långt bak i min historik att jag hittar säljarens namn nu. Lycka till! 🙂

 2. Hejsan
  Har du någon erfarenhet av dessa, när kan man så dem? Har precis fått hem mina men vet inte när jag ska plantera dem, på hösten står det överallt men kan man plantera dem i vår? Förså dem inomhus?
  Tack på förhand
  Med vänlig hälsning, Jenny

  1. Hejsan Jenny,
   Mina lökar köpte jag i December och planterade i rätt stora krukor som jag placerade i växthuset till våren, ett kallt förråd eller liknande hade gått lika bra. De hade en väldigt växtkraft så till våren stack rötterna ut ur botten på krukorna innan något grönt visat sig. Sedan satte jag ut dessa i odlingen när tjälen gått ur jorden.
   Dessa sådde jag inte från frö utan jag köpte lökar och satte klyftorna precis som med vitlök. Är det fröer eller lökar du fått hem? Om du sätter lökar i vår hade jag inte förväntat mig någon skörd utan de hinner då bara bilda en lök men inte dela på sig, den löken kan å andra sidan gott på vara kvar i jorden till kommande säsong då du kan skörda lökar med klyftor.
   Är det fröer du köpt hade jag själv följt odlingsråd som om det vore vanlig lök du frösår om det inte följt med en beskrivning med fröerna.
   Lycka till och berätta gärna hur det går för dig 🙂

  1. Hejsan Carina, jag bor i Göteborg så zon 2 skulle jag säga. Jag vet inte riktigt hur härdig elefantvitlöken är men jag skulle tro att om den klarar sig trots kylan kanske det kan vara så att den inte hinner klyfta sig ordentligt hos dig. Men de stora lökarna innan de klyftar sig är ju också goda. Jag hade satt den i väldränerad jord, med mycket sand/grus så att det inte blir vatten stående som fryser eller får löken att ruttna och så att det värms upp snabbare på våren.
   Om du testar får du gärna berätta hur det går!
   Lycka till 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

Kategorier
Arkiv

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gratis guide!

16 ätbara perenner
till trädgården

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Gratis guide!

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.