fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Vinterhärdiga Fikon

Jag har alltid haft en fascination till fikonträd, inte egentligen på grund av frukten utan på grund av träden i sig. Känslan av medelhav de ger, de vackra löven och även de kala skeletten under vintervilan.

Det första fikonträdet köpte jag för 3 år sedan, ett Brown Turkey och det planterade jag i vårt kallväxthus bara för att försäkra mig om mogna frukter varje säsong. Där inne har det vuxit på sig rejält och i år var jag tvungen att beskära det för att det inte ska lyfta taket i sommar. Vilken otur, det resulterade i 6 nya små fikonträd 😉
I somras utökade jag även fikonbeståndet med ett Bornholmsfikon. Men därefter slutade jag hitta fler härdiga sorter här i Sverige som inte såldes som ett fikon av “Bornholmstyp” utan sitt riktiga sortnamn. För en växtnörd som mig är sortnamnet hela grejen med att skaffa flera plantor.

Ficus Carica “Cigar” även kallad bananfikon på grund av de långa frukterna. Foto: Pinterest

Men det finns väldigt många olika typer av vinterhärdiga fikon, det är bara det att man ofta får se sig utanför Sveriges gränser och det har jag gjort hela vintern. Jag har luskammat nätet och suktat efter att få besöka tyska, engelska eller holländska plantskolor. Ni som följer mig på instagram har sett att jag äntligen fick hem en liten stickling ifrån England av fikonsorten “Cigar” som är härdig ner till -12 grader.

När jag sedan via EBay hittade en återförsäljare av exotiska härdiga träd i Tyskland som jag faktiskt själv kunde lösa leveransen ifrån då ökade pulsen och jag kunde plötsligt välja växter från ett otroligt fint sortiment.

De här fikonen köpte jag från dem:

Panache Tiger

Detta är ett otroligt vackert fikon med frukter i ljust grönt med gula ränder. Därav namnet. 

Ficus carica “Panache”, även kallat tigerfikon på grund av dess ränder. Foto: Pinterest

Fruktköttet är blodrött och det här fikonet är väldigt högt ansett på grund av sin otroligt goda söta smak. Den ser jag fram emot att smaka på! Panache kan producera två skördar under en gynnsam säsong.
Trädet är härdigt ner till -15 grader när det vuxit till sig.

Ronde de Bordeaux

Detta är ett fikon med franskt ursprung som anses vara ovanligt att få tag på. Om jag hade tur eller om det inte är fullt så ovanligt lämnar jag till någon annan att svara på.

Ficus carica “Ronde de Bordeaux”. Foto: Pinterest

Det har ett väldigt vackert bladverk. De stora handflikiga bladen har långa fingrar som utmärker sig bland mina andra fikonplantor.
Frukterna är mörkt violetta, medelstora med och runda. Fruktköttet är vackert rött och smaken söt. Det här är ett favoritfikon för många kännare.
Den här sorten ger en skörd under säsongen och är härdig ner till -12 grader.

Fler härdiga fikon

Här kommer sortnamn på några fler härdiga fikon och allra helst sorten Ice Crystal står på min önskelista och ja, jag ångrar att jag inte passade på att beställa hem den, men det kommer fler tillfällen.

Ficus carica “Ice Crystal” har ett bladverk som påminner om ett hav av gröna snöflingor. Foto: Pinterest

Ice Crystal -15 grader

Noire de Juillet -12grader

Kadota -18 grader

Brogiotto bianco -12 grader

Sedan finns det även en hel del sorter som klarar ner till ca -7 grader.

Fikon är en väldigt intressant växt och jag kommer att återkomma till dem med mer information vid ett senare tillfälle. 

Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

53 reaktioner på ”Vinterhärdiga Fikon”

 1. Trädgårdsvägen.nu

  Spännande med nya fikonsorter, kommer du att ha dem i kruka eller planterade i jorden?

  1. Ja, visst är det spännande? 😀
   De här ska få bo i kruka tills vidare. Eventuellt blir ett planterat i jorden i växthuset men det är redan trångt där inne tyvärr. Jag behöver ett orangeri…. hehe

 2. Susanne Hultin

  Åh så glad jag blir att läsa det här! Jag älskar också fikon och exprimenterar med att få dem att överleva utomhus. Jag bor i zon tre, kanske fyra. Jag har en Desert King. Skulle du vilja dela med dig, vart du köpt dina sorter? Jag vill så gärna prova Kadota och Panache.

  1. Hej Susanne! Vad kul att du fick inspiration 🙂
   Här har du länken till plantskolan jag köpte dem via. Jättetrevliga men kunde i princip ingen engelska.. Jag hade tur som fick hjälp av mannens tyska kollegor för att få ordning på det. Jag ordnade leveransen själv då jag hade möjlighet till det, för jag är väldigt osäker på om de skulle kunna lösa leverans till Sverige. Om de gör det får du gärna hojta till för då vet jag vad jag vill beställa 😉

   Ha en trevlig helg!

   1. Hej Malou, jag skulle väldigt gärna vilja beställa från dem tyska plantskolan men hittar inte länken du nämnde. Har du lust att skriva den igen?

    1. Hej Robin,självklart!
     Den plantskolan jag beställde fikonen ifrån har http://www.die-pflanzenquelle.de men jag är osäker på hurvida de skickar till Sverige, jg har haft lyxen att min man kunnat hämta växter där när han jobbat i Düsseldorf. Annars jag jag precis beställt växter från https://pflanzenspezl.de/ De har allt möjligt kul! Jättebra service och kvalitet på växterna jag fick hem 🙂
     Jag beställde inte fikon därifrån denna gången men annat kul.
     Sen har du även https://jurassicplants.co.uk/ som har sticklingar och fröplantor av fikon och annat spännande också. Jag är sugen på att passa på att shoppa lite där innan Brexit går igenom! 🙂

 3. Hej! Jag håller också på en hel del med fikon och andra växter som är på gränsen i vårt land. jag har fikon både i växthus, på friland samt alldeles för många i krukor efter att jag upptäckte att i stort sätt alla sticklingar rotade sig lätt.. tänkte dels tipsa om att zetas i Huddinge säljer ice crystal och dels så undrar jag vart man kan få tag i panache? Den sorten var för mig okänd, såg riktigt spännande ut!
  Kul läsning!

  1. Hej Micke, vad kul att du gillar min blogg!
   Vad spännande att zetas har Ice Chrystal, ännu en anledning att åka dit hör jag… 🙂
   Jag har precis som du märkt hur lätt de rotar sig och har också alldeles för många sticklingar i kruka, både av fikon och av citron. Om man nu kan ha för många.
   Jag såg panache via en kille på Instagram och började jaga efter den och fick tag i den via ett företag i Düsseldorf (www.die-pflantzenquelle.de) när min man var där på jobb och kunde få hem plantor till mig, de skickar inte till Sverige dessvärre. Annars har jag även hittat sticklingar via Ebay från tex USA men det tar rätt rejäla priser.
   Vilka sorter är det du har?
   Ha det så gott!

   1. Det kommer du inte att ångra! Okej tack, nu hade odla för ett tag sedan panchee så då slog jag till.
    I växthuset har jag tyvärr en okänd sort för 29:- på Lidl, men den är över tre meter hög nu med snygg krona så den får stå. Fikonen på den är helt runda, matta och ludna.? Men färg vet jag ej än då det är första omgången fikon på det trädet. På friland har jag ett Bornholm och ett Brown turkey, sen har jag i kruka dessert king och nu även panchee.. även på min önskelista står ice chrystal samt Hardy Chicago. Ha det gott!

 4. Elna Andersson

  Vilken fin blogg du skriver. Mycket bra artikel och väldigt spännande! Jag skulle gärna vilja skaffa ett Panache Tiger fikon… vill du berätta vilken återförsäljare du hittade?

  1. Hejsan Elna, tack så jättemycket!
   Jag har n länk till återförsäljaren i kommentarsfältet längre ner. Pflantzenquelle heter de som jag fick kontakt med. De skickar däremot inte varor så jag hade tur med tajmingen att min man skulle till Düsseldorf så att han kunde transportera hem det åt mig.
   Tanken är att ta sticklingar av trädet jag köpte så småningom men tillväxten i år var inte så pass att det är läge ännu och nästa säsong har jag tänk att stimulera fruktsättningen med hjälp av beskärningen så det blir nog inte så mycket att jag kan ta sticklingar då heller tyvärr men håll ögonen öppna för om jag har sticklingar att sälja så lägger jag ut det på Instagram tänkte jag.
   Ha det så gott!

   1. Elna Andersson

    Hoppas det blir ett bra fikonår 2018 och hoppas du lyckas få fler sticklingar av din Tiger planta än du själv behöver… här har du en hugad spekulant ifall du säljer!

    1. Hej Elna, visst är den läcker? I år hade den ingen direkt tillväxt, jag tror den lade krut på att etablera sig men jag ska hålla det i minnet. 🙂

 5. Helena Elfvabjer

  Hej! Kul att läsa din kunniga blogg. Här har jag hittat bra sortbeskrivningar av härdiga fikon http://www.westergaards.dk/figen. Han som har den plantskolan (i Danmark) testar även vinterhärdighet, fruktsättning mm i långliggande försök.

 6. Måste tipsa om plantskolan Manfred Hans (www.manfredhans.de). De har 30 olika fikonsorter, många vildformer.

 7. Hej!
  Har vinterförvat mitt fikonträd i källaren, som håller mellan +5-+10 grader. När kan man väcka det ur vintervilan? Kan man börja inomhus i slutet av feb- början mars, sedan ställa ut det när värmen kommer ? Eller är det bättre att vänta tills utomhusvärmen kommer?

  1. Jag brukar vara ganska barsk mot en del av mina fikon, bara för att jag tycker de är så fina att ha inne. Så nu ska jag ta in ett par tre stycken och låta dem stå i ett ljust fönster här inne. Det gör jag varje år 🙂 Fördelen är också att frukten mognar tidigare när de får en så varm miljö så tidigt.
   Resten får komma ut längre fram i vår och då är jag noga med att ställa dem skyddade mot stark sol och blåst, allra helst om de fått blad, för annars tar bladen skada. I år ska jag vara extra försiktig och ställa ut dem när frostrisken är över för vinterförvaringen blev varmare än förväntat och de har redan slagit ut knopparna.
   Så känn efter hur du vill göra med dina, och jo, en nackdel med att ta in dem är att de lätt får spinnkvalster på sig i inomhusvärmen… Men det går så klart att behandla.

  1. Hej Niklas,
   Det är ofta sorterna får olika namn av olika anledningar vilket är jätteförvirrande. Jag använder mig en hel del av SKUD https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/skud/ Bornholmsfikon eller ‘Bornholms Diamant’, ‘Bornholm’, Adriafikon DALMATISKA och ‘Precose de Dalmatie’ är samma sort.
   Jag har den sorten själv hemma, den är lättskött, skjuter gärna rotskott efter ett tag (vilket är kul om man vill ha fler plantor) och ger en god frukt. Sedan kan jag tycka att frukten hos min Brown Turkey är lite sötare och godare, men det kan å andra sidan ha med växtplatsen att göra också. Jag har min ‘Bornholm’ i kruka på altanen i ett läge med sol fram till på eftermiddagen. För mig är fikon en perfekt växt för även om de älskar vatten en varm sommar så klarar de att man glömmer av att vattna lite också och så ger de den där medelhavs-atmosfären som iallafall jag alltid älskar.
   Om du är ute efter att få ett stort fikonträd på relativt kort sikt kan du skämma bort trädet med en större kruka och näring så kommer det växa så det knakar men då kan du inte räkna med frukt förrän den börjar få det trångt om fötterna igen och du snålar in på näringen. Så har jag gjort med ett Brown Turkey och nu 5 år senare har jag fått gräva upp det ur sin bädd i växthuset för den blev både för hög och bred för att annars någonsin kunna tas ut därifrån.
   Hoppas jag hjälpt till lite i ditt val 🙂

 8. Anna Carlberg Schröder

  Hej!
  Jag har två stora “Ice Crystal” och några små rotade plantor. Jag kan absolut tänka mig att dela med mig med någon stickling,jag vill själv gärna komma över sticklingar från Panache och Cigar.
  Hör av dig om det är något som fortfarande är av intresse för dig.
  Mvh Anna

  1. Hejsan Anna, tyvärr har jag inte några sticklingar av vare sig Panache eller Cigar just nu. De har lagt krut på att bygga rotsystem istälelt för krona sen jag omplanterade dem i större krukor. Sedan har jag själv också Ice Crystal, en relativt liten men den är på gång.
   Men du kanske kan höra av dig lite senare under säsongen och se hur det ligger till då med sticklingar hos mig.
   Hälsningar Malou

  1. Hejsan Aron, ursäkta att jag svarar så sent. Jag lät bli bloggen under semestern 🙂
   Som du ser har jag redigerat din kommentar, detta är för att jag inte vill att min blogg blir ett forum för försäljning, jag hoppas att du är ok med det.
   Jag har ett jättefint stort exemplar av Panache som jag köpte i ungefär när inlägget skrevs. I år ser jag ut att få första frukten, vilket ska bli spännande att se! 🙂 Har du fått frukt på något av dina? Hur är frukten tycker du? Jag har inte tagit sticklingar på det ännu för jag ville att det skulle få växa fritt till en början men det blir säkert att jag gör det längre fram.
   Hälsningar Malou

 9. Hej!

  Tack för informativ sida, toppen!

  Har idag beställt fikon ifrån jurassicplants. Återkommer OM det gick åt pipan. ?

  Lycka till med era träd och ha en skön sommar!

  ???

  Mvh Susanne

 10. hej,
  härligt med Fikon, undrar om det är enkelt att föröka från frön, alt om du har några vinterhärdiga sticklingar att sälja alt från, bor i Zon 3, svara gärna på mailen om möjligt

  1. Hejsan Daniel,
   Jag har aldrig testat att föröka från frö, främst för att sticklingar går mycket snabbare.
   Sticklingar har jag inga till försäljning just nu men säger till i så fall.
   Hälsningar Malou

 11. Hej,
  utan att kunna något om fikon köpte jag en Ficus Carica ‘All Year Héctor’, är det en sort du känner igen? Köpte den i maj och den har tagit sig fint och levererade några fikon som inte hann mogna. Bor i södra Skåne. Ja, frågan är om du vet något om just den sorten.
  Ha det bra!
  /Mia

  1. Hej Mia,
   Den sorten är ny för mig också, kul med nya sorter!
   Jag googlade lite på den nu bara av ren nyfikenhet, den låter vacker.
   Du får jättegärna berätta mer om hur frukterna är om de hinner mogna i år.
   Ha det fint så länge!
   /Malou

 12. Hade varit kul med en uppdatering på hur det går med dina fikon och andra exotiska växter 🙂 vilka har överlevt på friland m.m. Hur har det gått med Kakiträdet? Har sett att det nu finns en hybrid som både ska va härdig som den amerikanska och självfertil, Nikitas Gift.
  Också en fråga om ditt Cigar fikon. Har hittat flera återförsäljare där den går under namnet Banan, men fikonen verkar inte va läckert mörka så som på din bild. Blir dina mörka?

  1. Hej Erik,
   Än så länge står alla träd i kruka, i kallväxthus under vintern. Det beror på att jag inte är helt klar med var de ska få växa på friland. Jag behöver möjligtvis en ny trädgård innan de hamnar i jorden 😉
   Kakin har utökats med just en Nikitas Gift och båda fick frukt förra året. Fina frukter hängde på träden en bra bit in i sommaren tills jag en kväll överraskades av en klättrade råtta (!!!) i växthuset som rivit runt och ätit både kaki, fikon och vindruvor. Jag blev så besviken!
   Så nu är växthuset råttsäkrat och jag hoppas på att få njuta av min egen skörd i år 🙂
   Jag har även frösått ett gäng Diospyros virginiana men de kan jag inte räkna med skörd från på många år och jag kommer antagligen använda dem som grundstammar för ympning längre fram.
   Nikitas Gift var fantastisk, utan någon som helst pollinering fick min lilla planta 4 fina frukter, kalas för råttan vill säga.
   Mina Cigar blir mörka, jag har också tänkt på att den går under namnet banan, men det verkar flera sorter göra av de som är lite längre i formen.
   Jag lovar att uppdatera och berätta hur det går när jag väl bestämt mig för var träden och buskarna ska få växa. Än så länge är de som sagt i växthuset på vintern, det känns knepigare än att ha dem på friland för jordklumpen behöver skyddas från att inte växla mellan att frysa och tina när temperaturen växlar kraftigt i exempelvis februari när solen värmer växthuset rätt mkt. I marken antingen i växthus eller på friland hade rötterna fått en mer stabil tillvaro utan att jag måste kontrollera dem.
   Hoppas mitt svar ger dig lite grann iallafall, trots att de inte är på friland ännu.
   Hälsningar Malou

 13. Hej! Har aldrig haft fikonträd förut, utan bara, citron. och olivträd som klarat sig jättebra med att vara i garaget på vintern. Spontanköpte nu 2 st Cuello de Dama Blanca på Ica. Vad tror du om dem? Kan de klara sig om de får stå skyddat? Eller måste de in?

  1. Hejsan Eva,
   dina fikonträd kommer också klara galant att stå i garaget på vintern.
   Jag har inte sorten själv men den räknas inte som en av de härdiga sorterna utan som “halvhärdig” och klarar ner mot nollstrecket vad jag kan läsa om den.
   För att ha ett fikon i skyddat läge på friland hade jag rekommenderat en härdigare sort.
   Hälsningar Malou

 14. Yvonne Sköld

  Hej! Hur ska jag göra för att få frukter på mina fikon? Har Brown Turkey och Bornholm!

  1. Hejsan Yvonne,
   det kan bero på flera saker att dina fikon inte får frukt.
   För hård beskärning, för kväverik gödning som resulterar i mycket bladtillväxt men inte i fruktsättning.
   Oregelbunden bevattning då träden får torka ut för mycket stressar trädet.
   Det du kan göra om du har ett träd som växer mycket men inte får frukt är att pincera nytillväxten.
   Dvs nypa av toppen på den nya mjuka grenen. Det här kan få trädet att vilja producera frukt istället för mer grenar och bladmassa.
   Du kan även beskära rötterna på fikonträden för att främja fruktsättningen. Om de växer i marken kör du ner spaden utmed kronans kant och kapar av rötterna runt om, växer de i kruka eller i växtbädd som min så kör du ner spaden en liten bit från kanten för att kapa av rötterna, eller tar upp den ur krukan och beskär rötterna lite med sekatör om den är i behändig storlek.
   En annan faktor är också att fikon behöver en period av kyla på vintern för att sätta frukt.
   I år blir ett fruktlöst år på min stora brown turkey för jag beskar det hårt för att få ut det ur växthuset förra året och planterade om den i en större kruka så i år fokuserar den helt klart på att bre ut sitt rotsystem och sin krona.
   Hoppas mitt svar kan hjälpa dig.
   Hälsningar Malou

   1. Petra Lewerin

    Hur tar jag sticklingar på min planta? Tror det är ca 5 år gammalt…väldigt buskig tät form…

    1. Hejsan Petra,
     du kan ta sticklingar på fikon på flera sätt. Jag ska skriva ett inlägg om det i vinter när mitt träd är i vila men tills dess kan du söka upp inlägget där jag tar sticklingar av citrus, principen är ungefär densamma.
     Men vänta tills trädet gått i vila.
     Du kan rota själva sticklingen i vatten, i jord, i vitmossa eller annat preparat. Sätt en plastpåse över för att inte sticklingen ska torka ut.
     Håll fuktigt och håll koll på om plantan börjar få rötter som sticker ut i nederkant av krukan. Det är rötterna och inte bladen som visar om du har lyckats.
     Lufta plantan genom att lyfta undan påsen lite i taget innan du tar bort den helt.
     Sedan planterar du sticklingen i en större kruka.
     Det är svårt att förklara i en kommentar så här men som sagt och jag hoppas att du förstod lite hur jag menar ändå, jag ska ordna ett inlägg om det när mina fikonträd gått i vintervila.
     Ha det så fint så länge!

 15. Håkan Johnsson

  Har haft fikonträd utomhus i jord året runt i ca 6 år. Höjden ca 3 meter och som mest har vi plockat 60 – 70 fikon. Fikonträdet köptes av handelsträdgård på Tjörn tror de heter Bornholms fikon men osäker. Numer har jag spridit sticklingar till intresserade på Klädesholmen och fler har redan fått smaka sina egna fikon. Sopbilen tvingar mig att beskära trädet varje år beroende på mycket trånga gator

 16. Hej malou jag har köpt en ficus carica napolitana övervintrar den ute i Göteborg? M. V. H Alex

  1. Hejsan Alexander,
   ursäkta sent svar, jag behövde ta ledigt från bloggen över sommaren men nu är jag tillbaka 🙂
   Jag har inte testat det fikonet själv men det verkar inte vara ett av de härdigare så jag hade planterat det i kruka och haft frostfritt.
   När det vuxit till sig lite kan du ta sticklingar på det och då testa att plantera ut en planta så har du sticklingarna som reserv.
   Jag kommer att skriva om beskärning och sticklingar på fikon lite senare i höst/vinter när det är dags för mig att ta det på mina träd. Håll ögonen öppna om du inte vill missa det eller lägg till dig till mitt nyhetsbrev på förstasidan på hemsidan så får du mail när jag har nya inlägg.
   Ha det så gott!

  1. Hejsan Håkan,
   fikonträdet beskär du bäst under vilan när den tappat sina blad. Jag kommer att skriva ett inlägg om detta lite längre fram så antingen håller du ögonen öppna eller så går d in på startsidan här på hemsidan och lägger till dig till nyhetsbrevet så missar du ingenting. 🙂
   Hälsningar Malou

 17. Monika Ulfvik Tuvesson

  Köpt ett fikonträd Cuella de dans Blanca. Vilket är bäst att odla i kruka eller på friland? Gäller i skåne

  1. Hejsan Monika, den sorten har jag inte själv så jag körde en liten googling men jag kan inte hitta information om just den sorten.
   Vore jag dig hade jag odlat den i kruka och ställt frostfritt på vintern. Så kan du ta sticklingar av den senare och när den vuxit upp kan du sätta ut den större plantan och behålla sticklingen i kruka för att gardera dig.
   Jag kommer skriva ett inlägg om fikonsticklingar under hösten/vintern så håll ögonen öppna eller lägg till dig i mitt nyhetsmail så missar du det inte 🙂
   Ha det så fint så länge!

 18. Hej Malou
  Tack för supertrevlig läsning. Jag har just köpt 2 nya fikonträd (Brown turkey och Della signora). När dom kom hem såg jag att det kommer att bli mer som en buske. Många förgreningar nära roten. Om jag vill ha ett träd, kan jag stamma upp dom? Hur gör jag då? Var klipper jag (inne vid stammen eller lämnar en bit)? Måste jag vänta till hösten? Kan jag klippa alla grenar utom en på en gång?

  Mvh Ola

  1. Hejsan Ola, vad glad jag blir, tack!
   Om du vill stamma upp trädet klipper du inne vid stammen precis utanför grenkragen. Då kommer trädet att kunna läka såret ordentligt så att det inte är risk att röta tar sig in i plantan.
   Du kan absolut vara barsk och ta alla grenar på en gång.
   //Malou

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

Kategorier
Arkiv

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide