fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Granatäpple, full av nyttigheter och fullt möjlig att odla i Sverige.

Granatäpple är en väldigt nyttig frukt som innehåller massor av antioxidanter, har bevisad skyddande effekt mot prostatacancer och bröstcancer. Den verkar inflammatoriskt, är blodtryckssänkande och ger har genom studier även visat positiva resultat för minnet.?
Sedan att den är otroligt vacker är ju ingen nackdel, vem vill inte ha ett sådant fruktträd i sin trädgård?

Foto: Pinterest

Granatäpple tillhör familjen fackelblomsväxter och har sitt ursprung från Iran till Himalaya i norra Indien. Men trädet kom tidigt till de europeiska, afrikanska och asiatiska länderna omkring medelhavet. Granatäpplet är omskrivet i t ex. den egyptiska mytologin, antikens Grekland, koranen och i bibeln och frukten togs förr i tiden med under karavaner igenom öknen för dess törstsläckande egenskaper.

Trädet kan bli uppemot 8 meter högt och blommar i Maj-Oktober med vackert röda blommor som sedan utvecklas till granatäpplen. Det är ett otroligt långlivat träd som kan bli hela 200 år!
Granatäpplen trivs bra i torrare väderförhållanden och kan även planteras i kruka. Det är så jag tänka ha mitt planterat så att jag kan ta in det i växthuset om vintern för extra skydd.

Det finns flera sorter av granatäpplen, både med och utan hårda kärnor. De utan hårda kärnor odlas främst för framställandet av granatäppeljuice.

Foto: Pinterest

 När jag upptäckte att granatäpple tål ner till -10 grader var jag tvungen att testa! 

Jag har precis fått hem trädet som nu i vintervila mest ser ut som en sopkvast men jag ser fram emot att se hur det knoppar framåt våren.

Jag köpte ett träd odlat i Italien som heter “Dolce Dente di Cavallo” som översatt betyder ungefär “Hästens söta tand”. Namnet har det fått efter sin söta goda smak och kärnornas utseende som gör att det ser ut som tänderna från en häst. Sorten räknas till Italiens historiska arv då den har odlats i landet i över 2000 år. Det är även ett av de populäraste sorterna i Italien på grund av sin goda smak samt stora och vackert frukter.

Frukten har ett brungrönt skal och en rubinröd insida.

Vill man ha en utan kärnor finns exempelvis sorten “Wonderful”. När jag köpte mitt träd nu stod faktiskt inte sorten utmärkt så jag köpte grisen i säcken men hade jag haft möjligheten att välja hade jag nog valt “Wonderful”.

Foto: Wikipedia

 

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email
Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

43 reaktioner på ”Granatäpple, full av nyttigheter och fullt möjlig att odla i Sverige.”

 1. Var kan man köpa / beställa (bor i stockhol) och vilken sort ger bäst frukt. Tusen tack för tips

  1. Hejsan Petter,
   jag beställde mitt träd från Tyskland så jag har lite svårt att svara på det. Jag har bara ett träd än så länge men tänkte utöka så småningom. De är dessutom väldigt lätta att ta sticklingar på har jag märkt. Den här sidan ska jag beställa lite växter ifrån nu i höst pflanzenspezl.de De har granatäpple också utöver en massa annat kul 🙂

   1. Elna Andersson

    Hej, förlåt att jag hoppar in i frågan så här för att fråga om sticklingarna du tagit Malou. När har du tagit dem? Rotningskuber, i vitmossa eller hur har du gjort?
    /Elna

 2. Mitt träd blommar men inga frukter kommer i sommar har trädet stått ute. Jag bor utanför Växjö

  1. Hej,
   kanske kan det bero på ojämn fuktighet i krukan om fruktkarten faller av tänker jag. Det problemet hade jag en del innan jag gick över till självbevattningskrukor och i sommar har det varit svårt att hänga med att vattna rätt mängd pga hettan.
   Sedan gillar de inte heller att stå där det blåser, om det kan ha påverkat.
   Du får pyssla om trädet lite extra inomhus i vinter, ställ svalt, ge näring om bladen gulnat och vattna lagom, plus ge mkt ljus så kanske det får sig en kick inför våren.
   Lycka till så hoppas jag på blommor som ger frukt framöver.

  1. Hej Kristina,
   Jag har inte hittat någon i Sverige som säljer dessa ännu faktiskt… Jag får ofta leka detektiv när jag vill få tag på en specifik sort och det tror jag du också behöver göra. Jag har stött på den på en del brittiska hemsidor så en trädgårdsresa dit kanske vore på sin plats.
   Lycka till med letandet och hör gärna av dig om du hittar någon som säljer den 🙂

 3. Hej, jag har ett litet granatäpple träd som har övervintrats med troligen lite för lite vatten. Det har tappat alla blad men det börjat komma en hel del nya knoppar. Ska jag beskära? Plantera om?

  1. Hejsan Li,
   det är ingen fara att det tappat sina löv, det är ett lövfällande träd så det är helt naturligt för den att sätta nya löv.
   Om rotsystemet är så pass stort att det är trångt i krukan är det bra att plantera om i en större kruka, annars behöver du inte göra det.
   Beskära kan du göra om den blivit för stor för dig eller spretar iväg för mycket så du vill få den tätare. Granatäpplet har en spretigt och något hängande växtsätt med sina långa gängliga grenar.
   De som odlar granatäpple kommersiellt klipper in grenarna en hel del för det gynnar fruktsättning men det kan ge ett lite kvast-liknande utseende. Vill man bara göra en underhållsbeskärning så kan du se så att grenar som skaver på andra grenar tas bort, döda grenar, skadade grenar men lämna resten. Så man kan säga så här, trädet klarar väldigt mycket beskärning men snyggast blir det om du tar lite lagom.
   Lycka till med ditt granatäpple!

    1. Hejsan Mats,
     Rekommendationen är att beskära när trädet gått in i vila och tappat sina löv.
     Om trädet är placerat på friland eller i kallväxthus där det går ner till minusgrader på vintern hade jag inte gjort det när det är under nollan bara då det kan orsaka frostskador.
     Själv beskär jag mitt stora träd på senhösten när det tappat bladen.
     Hälsningar Malou

 4. Janne Wallgren

  Hej Malou.
  Tack för inspirerande inlägg om granatäpple. Om jag fattat rätt så har du haft det över (minst) en vinter och jag är lite nyfiken på hur du förvarade det över vintern och även hur det utvecklats nu under våren?
  Jag har beställt ett, Wonderful, från Tyskland, hittade inte det här i Sverige och har en bra inglasad altan som vi kan hålla tillräckligt varm vintertid, så det ska nog fungera hoppas jag. Vi har citronträd som klarat sig riktigt bra och bär mycket frukt nu.
  Men det är alltid bra att ta del av andras erfarenheter 😉 Har ditt träd drabbats av några sjukdomar, bladlöss kan förekomma har jag läst?
  Bästa hälsningar, Janne

  1. Hejsan Janne, tack så mycket! 🙂
   Ja precis, jag har haft det i två vintrar nu. Första vintern förvarade jag det i en källare med mina medelhavsväxter, ca 7-14 grader och extraljus. Men det blev knepigt för det fick snabbt för sig att det var vår och sköt nya skott och växte snabbt upp i taket där inne, utan att jag hade möjlighet att flytta ut det eftersom det vaknat.
   Denna vintern förvarade jag det i kallväxthus med en gjuten betongplatta som golv. Jag hade det stående på en eu-pall för att komma upp från det kalla golvet och isolerskivor av frigolit runtomkring. Eftersom jag hade en hel del växter där inne så ställde jag inte skivor runt varje växt utan som en hage runt dem alla. Sedan bubbelplast och frigolit ovanpå krukorna runt stammarna så tight jag kunde. Kronorna var oskyddade. Det gick jättebra! Det blev aldrig någon tjäle i krukorna. Trädet har börjat vakna nu och ser fint ut.
   Var i Tyskland hittade du Wonderful? Jag har själv inte hittat det ännu och egentligen behöver jag inte något mer träd men det är svårt att låta bli! Jag har tagit lite sticklingar på mitt också som växer på fint så som sagt, jag behöver inte fler 🙂
   Klarar sig citronträdet kommer absolut granatäpplet stormtrivas!
   Bladlöss fick det mängder av i källarförvaringen där uppe mot taket så jag itne såg det först, men jag sprayade med en pyretrum-blandning (Raptol) och de försvann nästan direkt efter det.
   Hälsningar Malou

 5. Janne Wallgren

  Hej Malou,

  Tack för ditt utförliga svar, mycket uppskattat!
  Jag hittade och köpte det via: https://pflanzenspezl.de/search?type=product&q=wonderful
  Med facit i hand så skulle jag köpt mer än ett träd, med tanke på fraktkostnaden 😉

  Om allt fungerar får jag trädet i morgon (21/5), blir mkt spännande att se hur jag lyckas med det. Har en plan för hur jag ska plantera det i en bra kruka och sedan se till att det får massor av sol (när det vant sig vid fullt ljus, får skola in det).

  Vi hörs vidare // Janne

 6. Tog frön från en frukt och torkade, lade på fuktigt papper och lät gro lite och sen ner i jord och in i ett litet växthus som står inne. Nu har de efter en månad eller så blivit ett par fina plantor, kanske 2-3 dm höga och smala. Står inne på fönsterbräda i solen nu. Vad kan jag förvänta mig och finns det tips om hur man gör sen?
  Bor i lägenhet med stor balkong och har tillgång till stora krukor ute och inne.
  Min far har fått några av dem och de har trädgård. Ska man tänka sig att plantera ut dem när de växt till sig.
  Region Uppsala.

  1. Hej, vad spännande att du fått upp plantor, gratulerar! Jag vet att det finns de som planterat ut äldre exemplar på friland även uppåt Uppsala-trakten men då kan man få räkna med att de fryser ner en kall vinter. Jag hade nog tagit det säkra före det osäkra och förvarat på ett svalt ställe vintertid. De tappar bladen så det kan vara helt mörk, tex ett garage, en vind eller liknande.
   Du kan förvänta dig att den växer med ett väldigt gängligt växtsätt, grenarna tar tid på sig för att bli kraftigare. Mitt tips så här i början är att bestämma om du vill ha ett träd eller en buske. Sedan toppar du den på en höjd där du vill att de första förgreningarna ska komma. Ge den stöd om du vill ha ett träd.
   Inomhus får granatäpple lätt spinn eller löss, men det behandlar du relativt lätt med tex pyretrum. Man får vara envis bara, de kan komma tillbaka flera gånger på en vinter.
   Annars vill småplantor ha jämn fuktighet och näring. Undvik kväverik näring så här sent på säsongen, de behöver vara utan kväve nu för att vintra in ordentligt. Under växtsäsongen ger jag mina Algomin trädgårdsgödsel som jag luckrar ner i jorden men det går lika bra med naturgödsel. Sedan vattnar jag mina med bokashi lakvatten också men det går lika bra med annan flytande näring.
   När plantorna blivit lite större är de tåliga mot kortvarig torka.
   Lycka till med ditt granatäppleprojekt och berätta gärna mer om hur det gått när de vuxit till sig 🙂

   1. Bengt Henriksson

    “Annars vill småplantor ha…”? Ber dig komplettera meningen i din text om granatäpple. Har testat lite och har även en del erfarenhet av valnöt mm.

    1. Hejsan Bengt, jag kan tyvärr inte hitta meningen som behöver kompletteras. Kan du beskriva mer specifikt var den är? Jag har läst igenom texten flera gånger och tycks inte hitta felet.
     Hälsningar Malou

     1. Hej,
      Längst ner i ditt svar till ”mosse” som har drivit upp plantor från kärnorna har du skrivit så här:
      ” Undvik kväverik näring så här sent på säsongen, de behöver vara utan kväve nu för att vintra in ordentligt.
      Annars vill småplantor ha
      Lycka till med ditt granatäppleprojekt och berätta gärna mer om hur det gått när de vuxit till sig ?”
      Det är på raden precis före ”Lycka till…” som din mening saknar det som Bengt Henriksson frågar efter.
      Jag undrar själv också, därför hjälper jag till med förklaringen om var den mystiska meningen finns. ??

     2. Hejsan Mia,
      Nu hittade jag kommentaren, tack för hjälpen!
      Jag såg att tryckfelsnisse varit framme och slängt om meningen, sånt som kan hända när jag skriver från min laptop tyvärr 🙂
      Hoppas den ger mer klarhet nu.
      Kort och gott, småplantor mår bäst av jämn fuktighet och näring under växtperioden, jag luckrar ner Algomin trädgårdsgödsel och gödselvattnar med lakvatten från min bokashi.

      Hälsningar Malou

 7. Janne Wallgren

  Hej igen!
  När trädet kom blev jag lite besviken, såg väldigt “spensligt” ut och kartongen var illa åtgången. Jag planterade om det i en större kruka, skolade in det ute, först i bara skugga och vart efter flyttade jag ut det i full sol.
  Det har tagit sig fint, många nya grenar och jag har verkligen sett fram emot hur stort det kommer att hinna bli, redan denna, första sommar.

  Idag, upptäckte jag att en ganska “stor” (nåja) gren som även hade grenat ut sig hade gått av, måste skett nyligen.
  Jag klippte av den och tänkte slänga den i komposten – kom på andra tankar, som tur var.

  Tänkte att jag ska prova att driva upp tre nya träd. Klippte till tre lagom delar av de grenar som fanns, 20 – 30 cm, skalade bort alla blad, gjorde hål i tre potatisar, stack ner grenarna (lättare att bevara fukten) och sedan ner i varsin kruka, täckte med jord.
  För att skapa ytterligare bra förutsättningar, klippte jag upp tre petflaskor, skar bort botten och sedan trädde jag flaskan med halsen uppåt, blir som ett litet drivhus.

  Inte alls säker på att jag lyckas, hoppas på det bästa – fortsättning följer ,-)

  Ha en fin fortsättning på sommaren!

  1. Hej Janne, vad kul att den kom igång fint sen! Just granatäpple har jag erfarenhet av att vara väldigt lättrotad, alla jag tagit på mina har tagit sig. Men de växer väldigt spensligt så som du beskriver att din såg ut när den kom. Jag hade en tanke av att stamma upp sticklingar men kommer nog låta den växa som buske just därför. Hoppas att dina rotar sig, du får håla mig uppdaterad 🙂 Vi kanske rent av kan byta sticklingar med varann i framtiden.
   Ha en fin sommar du också!

 8. Har ett litet granatäppleträd tycker att det växer väldigt sakta

  Mitt citronträd hade en massa ”kart” men när jag tog in det
  tappade det alla ”citronerna”
  Vad gör jag för fel
  Mitt fikonträd facken del frukt klarade det bra förra året men inte
  lika bra i år

  1. Hejsan Margaretha,
   det är svårt att säga om du gör något fel eller om det beror på andra omständigheter.
   Granatäpplet är relativt långsamväxande så det är säker i sin ordning.

   Citronträdet tappade förmodligen sina kart i och med att flytten innebar ett stressmoment när det bli en snabb temperaturskillnad. Det blir lätt så på mina också när jag flyttar in dem i vinterförvaringen.
   Fikonträdet är det svårt att svara på, det kan vara alltifrån att det fått mkt närin och då ger med bladmassa än frukt, eller att förra året som var så varmt var extra gynnsamt.
   Men så länge du ger vatten, näring och ljus ordentligt till dina växter tror jag inte att du behöver oroa dig. Nu får de vintern till vila och kommer igång fint igen till våren.

   Lycka till och hoppas att mitt svar inte känns för luddigt.
   Hälsningar Malou

 9. Hejsan Janne,
  Tack, vad kul att du gillar mina inlägg!
  Jag har inte köpt något Wonderfull ännu så tyvärr har jag inga sticklingar att sälja.
  Hälsningar Malou

 10. Hej! Intressant tråd. Har satt en kärna från granatäpple, och det har kommit upp en liten planta. Hur lång tid tar det för den att växa, och kan jag förebygga löss o spinn? Mvh Sara i Norrland

  1. Hej Sara, eftersom jag inte drivit upp mina från frö har jag lite svårt att svara på hur lång tid det tar. Men ge den extra belysning och näring så att den får det så bra som möjligt.
   Det kan vara svårt att förebygga spinn inomhus, den torra inomhusmiljön är kanon för spinn. Men ett rum med högre luftfuktighet eller spraya den med vatten kan hjälpa och förebygga. Annars får du hantera dem när de väl kommer.
   Jag använder nästan uteslutande medel med Pyretrol som är ett ämne som utvinns från krysantemum. Fråga efter det hos en trädgårdsbutik så bör de veta.
   Lycka till!

 11. Mia Sjöberg

  Hejsan, har följt alla konversationer med stort intresse. Är helt inne på att beställa ett granatäpple till våren. Har aldrig beställt på nätet innan, hur mycket kostar ett träd och hur mycket kostar frakten? Vi har en väldigt bra trädgårdshandlare i vår stad (Oskarshamn) tänker att de kanske kan få hem det billigare. Eller blir det kanske samma pris?

  1. Hejsan Mia,
   jättesvårt att svara på hur priset är mot din egen trädgårdshandlare. Av erfarenhet är det ofta billigare från utlandet men så tillkommer ofta frakt på några hundralappar så det lönar sig främst om du köper flera träd.
   Mitt bästa råd är att höra med din trädgårdshandlare och kolla runt på nätet. https://pflanzenspezl.de/ gillar jag själv att beställa ifrån.

 12. Anne-Lie Jonoska

  Hej jag tog kärnor o satte dom i somras dom växte upp lite grann och sent i höstas satte jag ner dom i källaren. Dom tappade bladen . Men nu undrar jag när ska dom komma upp och fram i ljuset?. Ska dom vara inne eller direkt ut i kallväxhus?Med vänlig hälsning, Anne-Lie

  1. Hej Anne-Lie, jag själv har inte drivit fram granatäpple från frö men det låter precis som det ska. Mina plantor står också mörkt och svalt nu och kommer att få göra det ett tag till. Antingen väntar du tills frostrisken är över och ställer dem i kallväxthuset eller så tjuvstartar du dem inne tidigare. Tänk bara på att när de väl fått blad får du avhärda dem mot solens starka strålar och inte ställa ut dem direkt när vårvärmen kommer.
   Inomhus kan de lätt få spinn också men det är relativt lätt behandlat på en liten planta. Du kan se ett inlägg om det här på bloggen.
   Lycka till!
   Hälsningar Malou

 13. Jag har 2 st plantor som jag har dragit upp från frö. Vintertid står de i 6-8 gr i drivhuset. Nu har de fullt med blad igen efter vintervila. Har aldrig haft någon ohyra under deras nu tror jag 4 års ålder. De är nu ca 80-90 cm höga. De får nästan bara regnvatten och lite koskit nu på våren när de får ny jord och lite större kruka. Jag väntar bara på blommorna….

  1. Hej igen Mats,
   vad härligt det låter!
   Det ska tydligen kunna gå ganska snabbt att få frukt på ett frösått granatäppelträd, så förhoppningsvis blommar de snart!
   Eftersom de itne är fröäkta blir frukten på avkomman inte likadan som moderplantans som frukten plockades ifrån så det kan bli riktigt spännande att se hur frukten blir.
   Lycka till och berätta gärna när de börjar blomma 🙂
   Hälsningar Malou

 14. Hej Malou.
  Undrar om det kommer frukter på de om man tar ett frö från ett granat äpple.
  Jag har apelsin träd som är 7-8 år och inte en blomma. / Helen

  1. Hejsan Helen,
   jag har själv inte drivit upp granatäpple från kärna men jag ser inne att det skulle vara något problem för dem att få frukt. Däremot är fröna inte sortäkta, det vill säga frukten som kommer på trädet du sått är inte identiskt med den du planterade ifrån så om du har otur blir det en variant med sämre frukt och har du tur blir det en med bättre frukt.
   Jag läste någonstans att det tar ungefär 5 år innan en frösådd planta får frukt om det har de rätta förutsättningarna.
   Apelsinträdet behöver tid på sig innan det blommar första gången, och sedan för att bli moget att få frukt.
   En väletablerad och välvuxen planta med bra växtförhållanden tar ungefär 8-10 år, men tänk på att det har lika mycket med växtförhållanden som ålder på plantan och åldern garanterar inte frukt.
   Lycka till med dina plantor!

   1. Fick svar från en som jag haft kontakt med som skrev
    “Punica granatum Nana på 50 cm stam”
    Kan den förvaras ute året om, vissa tål upp till -10 grader har jag läst.
    Eller behöver den vara inne på vintern?

    Ger den frukt? Eller bör jag välja något annat?
    Tack för svar😉

 15. Hej!
  Vi köpte vårt granatäppelträd hos Carl Fredrik på Eklaholm i våras. Så vitt jag förstod det är han en av få som tar hem grantäppelträd. Trädet vi köpte är ganska litet men har fått massa frukter i år varav vi har ”skördat” en. Övriga får hänga kvar över vintern i förrådet. Får se hur det klarar sig med UV-lampa och 10 grader över vintern 😀

  1. Hej Johan,
   vad trevligt att ni köpt er ett granatäppelträd!
   Det låter som en väldigt bra vinterförvaring. Mitt stora träd bor i växthuset utan extra värme under vintern, det klarar det fint.
   Skulle det bli en ovanligt kall vinter ställer jag in en frostvakt.
   Lycka till med ditt träd!
   Hälsningar Malou

 16. Hej Malou.
  Har ett Pomegrante träd, köpte i Kristianstad tidig sommar.
  När kan man ta sticklingar och hur gör du?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

Kategorier
Arkiv

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gratis guide!

16 ätbara perenner
till trädgården

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Gratis guide!

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.