Den här tiden på året när blåbären och lingonen visar på sina knoppar att de vaknat till liv brukar jag skämma bort dem och deras kompisar lite extra med kompost ifrån tallskogen här i närheten.

Det syns på toppen på lingonen att det är vår på gång.

Jag gör helt enkelt så att jag tar en promenad med en plastpåse i vardera ficka upp till tallskogen. Gärna med familjen så vi får en mysig stund ihop i friska luften och barnen får leka bland lingon- och blåbärsris, leta pinnar och klättra i träd. Sen skrapar jag helt enkelt med foten ihop en hög med tallbarr, kottar, barkbitar och mull som ligger löst på marken under de vackra gamla tallarna.
Även organiskt material som plockas under ekar eller bokar har ett naturligt lågt pH-värde så har ni dessa träd i närheten är det väl värt att kratta upp höstens nedfallna löv.

Under tallarna finns det mest fantastiska mullrika jord efter åratal av komposterat nedfallet material.

Barrskogens ytjord har ofta ett pH-värde på 6 , perfekt för trädgårdens surjordsväxter.

Det här får sen följa med hem i platspåsarna jag tagit med mig. Två stora påsar brukar räcka till ett cirka 5 cm tjockt täcke av material till min plantering av ätbara surjordsväxter.

I den växer mängder av smultron, 8 blåbärsbuskar, 8 lingonbuskar som ska utökas till en häck, 3 minikiwi och två vindruvsplantor av sorten Zilga.
Kiwiplantorna och Zilga planterades förra året så de har jag inte hunnit få någon skörd av ännu men jag hoppas på i år, jag är väldigt nyfiken på hur kiwin smakar!
Det förvånar ofta många att smultron vill ha sur jord eftersom de växer som ogräs i nästan vilken trädgårdsjord som helst men så är det, de trivs ypperligt i sur jord och jag tycker att de passar perfekt som marktäckare under blåbärsplantorna där det annars kan se ganska tomt ut. Här hemma hos oss har vi smultron på flera platser i trädgården och det är just under blåbärsplantorna vi får mest och störst bär.

Det är som dunderhonung för surjordsväxterna att få det här lasset kring fötterna.

Mikroorganismerna och andra djur som följer med i materialet arbetar tillsammans med planteringens befintliga daggmaskar, insekter och mikroorganismer och gör det här till en helt fantastiskt lucker jord med surhetsgraden som plantorna älskar. Det komposteras förhållandevis fort och eftersom jag väljer bort grövre material tycker jag att det ser rätt snyggt och städat ut också. Men det syns inte så länge ändå för alla öppna ytor täcks snabbt av smultronplantorna även om jag rensar bland dem varje år.

Efter att jag börjat med tallbarrskomposten växte plantorna till sig rejält.

Så gott att promenera ut barfota i nattlinne och hämta blåbär till frukostfilen.

Alla tidigare år har jag i april gödslat med hönsgödsel eller rhododendrongödsel som jag myllat ner runt växterna men i våras började jag dessutom med Bokashi-kompost Jag gödselvattnade med Bokashins lakvatten och oj vilka bär vi fick! Så jag fortsätter med det i år.

Under sommaren som gick skördade vi ungefär 5 liter blåbär på de 4 buskar som börjat ge bär. De andra fyra var nyplanterade och hade inte börjat producera ännu.Vi hoppas på ett ännu härligare blåbärsår i år.

Bläbären i vacker höstskrud.

Har ni några fler tips får ni gärna dela med er i kommentarsfältet. 🙂