fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Odla sötpotatis i Sverige, det går!

Förra senvåren var jag sugen på att prova på att odla sötpotatis men efter att ha läst på en massa olika hemsidor, främst från utlandet förstod jag att utvecklingstiden för sötpotatisen var så pass lång att det var dömt att misslyckas. Men i år är jag ute i tid, god tid!

Sötpotatis, Ipomoea batatas, är er krypande ört i familjen vindeväxter. Vindeväxter är i sin tur en växt i potatisordningen, därav likheten med potatisen och dess knölar. Men eftersom den tillhör familjen vindeväxter så behöver man till exempel inte oroa sig för potatisbladmögel som sprids mellan vanlig potatis och tomater.

Sötpotatis är en perenn och den behöver som jag nämnde tidigare relativt lång utvecklingstid. I varma klimat som håller en stadig temperatur på minst 21 grader räknar man med 4-5 månader från rotat skott till knölar på den varianten som vi köper i matbutiken här hemma. De odlas ofta i exempelvis USA. Men då är det inte är så varmt klimat här i Sverige så får vi ha ytterligare framförhållning.
Men det finns även härdigare sorter som ger bra utdelning trots mildare klimat och de har blivit mer och mer populära i exempelvis England och går även att få tag på här i Sverige om man hör sig för hos sin plantskola. Men jag själv har inte lyckats med det ännu.

Några härdiga sorter är:

‘O’Henry’: En kompakt sort där knölarna utvecklas i kluster under bladverket. Väldigt bra för krukodling.

‘Georgia Jet’: En sort som mognar tidigt och producerar bra i hela Storbritanien, den passar förmodligen väldigt bra i Sverige i skyddat läge eller växthus. Köttet är orange till färgen och den ska vara väldigt god.

‘T65’: En sort med rött skal och benvitt kött. Den ska precis som ´Georgia Jet´vara extra pålitlig i milt klimat.

‘Beauregard Improved’: Liknar matvarutbutikernas sötpotatis, knölarna är laxrosa kött och smakar sött och gott.

Hur odlar jag min sötpotatis?

Jag köpte en sötpotatis i mataffären och satte ena änden i vatten den 2 Januari. Sedan ställde jag den på värmemattan inne bland frösådderna i min tvätt stuga. Där fick den växtbelysning och verkade gilla temperaturen som alltid ligger runt 23 grader för efter ungefär 14 dagar syntes de första tecknen på att det skulle växa ut skott.

Sötpotatisen kan sättas med vilken ände som helst i vattnet för att rota sig. Den går också precis som med potatisen att dela den för att få mer utsäde. Dela den på hälften och sätt den men snittytan i vatten så kommer rötterna ut ur snittet. Rötterna börjar som en lång tråd och har utvecklas ganska snabbt till ha ha ordentligt utspridda birötter.

Skotten kommer sedan ur knölens “ögon”. Därför är ett förslag från mig att om man vill ha många skott som växer ut så granskar man plantan och ser var den har flest ögon och låter den del med minst antal ögon hamna under vattnet.

Det går också att sätta potatisen  i jord. Vilket som är bäst vet jag inte då jag bara har provat med vatten och är nöjd med resultatet. Anledningen att jag väljer vatten är för att det sparar mig jord, tar mindre plats och kräver mindre med tillsyn, åtminstone i början.

Det är bra med en stor vattenbehållare då sötpotatisen dricker mycket vatten när den väl kommit igång. Jag vattnar min sötpotatis med ungefär en dl varje dag sedan den började få ordentliga skott. Nu har jag faktiskt börjat tillsätta lakvatten från Bokashi i vattningarna också och även om skottet inte växer snabbare för det så märks det på bladen som blivit riktigt ståtliga på dem.

När jag läst på nätet om när skotten ska tas så säger de flesta att de ska vara ca 20-40 cm långa men eftersom min planta står väldigt nära under växtbelysning så har de vuxit sig korta och kraftiga med tätt mellan bladfästena istället  för lång och glest mellan bladfästena så jag har plockat mina efter att de fått ungefär 7 blad och är runt 10 cm långa.

När du tar skottet greppar du det vid basen och bryter av det. Det gör ingenting om en liten klack av potatisen följer med.
Det kan vara bra att tänka på att en enda sötpotatis ger mängder av skott om den har många ögon. Jag har rotat 7 skott än så länge och knölen har en hel del kvar på utväxt.

Skottet sätter du sedan i vatten så tar det inte lång tid innan det rotat sig. Mina stod i vatten på värmemattan och de visade anlag till rötter efter ett dygn och dagen därpå var rötterna redan en cm långa. Efter bara några dagar kunde jag skola om skotten till krukor.
Det går även att rota skotten i krukorna direkt men jag tog vatten för att vara säker på att de inte skulle torka.

Det första skottet jag tog hade faktiskt rötter redan från knölen för den växte ut från knölen under vattenytan och utvecklade på så vis rötter under tiden som skottet växte till sig.

Tv: Ett dygn efter att skotten satts i vatten. Th: Ytterligare ett dygn senare.

Nu har mina plantor bott i krukorna i två veckor, jag planterade dem djupt i krukorna och vattnar dem med Bokashi-lösning och de frodas verkligen. De står fortfarande i tvättstugan under extrabelysning, dock inte på värmematta längre för det är tillräckligt varmt där inne ändå.

Min tanke är att de ska få bo i en plastback på 60 liter i växthuset i sommar med en eller möjligen två plantor i varje plastback. Där kan knölarna breda ut sig ordentligt och bladmassan bindas upp på spaljé. För jag hoppas så klart på en rejäl skörd!

Det är snart dags att plantera om mina plantor då de redan fått ett gediget rotsystem och efter råd på nätet kommer jag att sätta dem i stora krukor eller hinkar så att det verkligen får sträcka ut sig.

Drygt två veckor efter att jag satt de rotade skotten i jord.

Utöver knölen är även de unga bladen ätliga och jag har smakat på mina, det kommer absolut smaka gott i en sallad. Sedan får de snygga klockformade blommor också, ofta i lila toner.

Uppföljning kommer och jag ser verkligen fram emot att följa knölarnas utveckling!

Foto: Wikipedia
Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

56 reaktioner på ”Odla sötpotatis i Sverige, det går!”

 1. Susanne Wahlstrand

  Jag håller med om att inlägget är underbart och mycket informativt!!
  Lycka till med fortsättningen!

 2. Hej! Tack vare ditt inlägg har jag och min tvåårige son påbörjat ett sötpotatisprojekt i vatten. Min son tycker att det är riktigt roligt att se hur rötterna skjuter ut från potatisen och alla blad som kommit. Skulle du vilja uppdatera igen hur det går för dina sötpotatisar?

  Kan sötpotatisen med rötterna ligga i vatten genom hela processen? eller måste till exempel skotten sättas i jord?

  1. Hej Camilla!
   Vad kul att ni testar sötpotatis 🙂 Ha den inne till i vår som en krukväxt, jag hade satt den i jord för de behöver snart näring. Så till våren kan ni plantera ut den. Mina sötpotatisar blev tyvärr hårt åtgångna av ohyra så de fick kämpa tappert i sommar. En väldigt sval sommar dessutom så det blev 3 små knölar. Det kommer en bild på instagram i morgon tänkte jag. Jag är glad oavsett, för det visade ju att det faktiskt gick!

 3. Kerstin Henriksson

  Fantastiskt roligt o läsa om hur Du gjorde med Sötpotatis, min tanke var att försöka sätta den o få fler ifrån..det jag inte visste var att den går under Vindelväxter..trodde ju att den gick som potatis – men nu vet jag, tack för det inlägget ?

 4. Vilken bra info! Jag ska sätta ett par stycken i vatten ikväll. Med lakvatten när det kommer skott sedan. Du skriver att du sätter bara ett par plantor per plastback. Menar du ett skott från rotknölen=en planta? Och blir det en eller flera nya knölar/potatisar per planta? Vill inte sätta för tätt men vill ändå spara utrymme, baljor och jord:)

  1. Hej! Vad kul att du gillade inlägget!
   Precis, en planta är ett skott som växer ut ur potatisen.
   Varje skott ger flera potatisar och för att de ska utvecklas ordentligt behöver de ordentligt med plats. Jag vet en som använt murarhink, det gick men var trångt så allt beror på hur stor balja du har. Två skott i en balja var lagom märkte jag, eventuellt skulle 3 ha kunnat få plats.
   Var noga med att se upp för spinnkvalster, de plantor som drabbades av det värst fick inga knölar hos mig.
   Och dränera behållaren noga, de vill inte ha vatten stående i jorden.

   Lycka till, hoppas du får en fin skörd till hösten!

 5. Hej
  Jag satte sötpotatis i jord i kruka men den möglade efter ett tag. Jag vattnade så att den var lite fuktig, ej blöt.
  Vad blev fel tro? Jag hade den inne på fönsterbrädet i cirka 20 grader.
  Har även satt en sötpotatis i vatten, den har det inte hänt nåt med ännu.

  1. Hej Berit,
   Ursäkta så sent svar!Jag skulle tro att det varit för kallt för sötpotatisen för att den ska vilja sätta rötter och till slut ruttnar den. Men jag har inte testat med sötpotatis i jord så jag är lite osäker.
   Du har inte så du kan ställa den i vatten varmare? Elementen värmer så klart under fönstret men själva fönstret ger kallras också. Sedan är det mkt tålamod som gäller med sötpotatis. Hoppas att den kommit igång för dig nu!

   1. Hej igen!
    Den sötpotatisen som jag satte i vatten har börjat få skott!
    Roligt att se att det funkar.
    Men jag har en fråga, ska jag tillsätta gödning när jag vattnar? Jag har ingen kompost eller bokashi tyvärr, kan jag använda något annat?
    Jag har weibulls gödning på flaska men jag vågar inte hälla i det, om den kan förstöras av det?
    Tack på förhand / Berit

    1. Hej Berit!
     Vad kul att den börjat få skott! Grattis!
     Nu har säkert dina skott vuxit upp en bit? Du behöver inte lägga gödning i vattnet för sötpotatisen utan när det är dags att sätta skotten i jord sen kan det vara dags att tillföra gödning 🙂 Vilken gödning som helst går ju egentligen bra, men jag själv gillar de miljövänliga alternativen. Guldvatten till små plantor inne är smidigt och gratis tex.

 6. Hanna Pohjola

  Mycket bra inlägg! Har fått skott på en sötpotatis och jag ska följa dina råd 🙂

 7. Hej!
  Tack. Jag vill få sötpotatis att rota sig i vatten. Hur lång tid tar det innan skott kommer?

  Jag har också satt en sötpotatis i jord och ställt krukan på elementet för värmens skull. Där är det inte ljust. Hoppas det inte gör något. När skott kommer, om det kommer några skott, ställer jag krukan ljust.

  1. Hejsan Edwin, vad kul att du hittat hit 🙂
   Grattis till rötterna, då är du på god väg med sötpotatisen. Hur snabbt skotten kommer beror lite på tex värme och ljus för knölen. Mina skott tog någon vecka på sig innan de kom. Men när de väl kom ut så gick det undan.
   Jag vet andra som haft sina sötpotatisar mörkt och fått skott så jag tror att det är som med de flesta knölar, värmen har större avgörande än ljuset i början så kör på så och ställ ljust när det börjar hända grejer.
   Lycka till!

 8. Tack för ett fint inlägg, har följt det och har nu flera plantor på gång, så tack?!
  Har också lärt mig nyligen att det blir mer skörd om man låter växten bre ut sig på marken istället för att binda upp på spaljé.
  Det jag undrar, vet du om man baljan på ett bord om det hämnar knölarna när det hänger ner och inte går längs marken? Helt enkelt om det har en negativ effekt precis som när man använder spaljé?
  Väldigt spännande projekt ?

  1. Tack snälla, vad gulligt av dig Eva! Nej då ha du dem ner från krukans kant. Det man menar på att det stimulerar växten att ge frukt med horisontellt växtsätt fungerar även för spaljé när man spaljerar ut åt sidorna, det är inte kontakten med jorden i sig som är det viktiga utan att skotten är neråtriktade/horisontella och inte uppåtriktade.
   Jag har själv inte stött på den informationen om sötpotatis men det låter väldigt logiskt. När en växt får sträva uppåt koncentrerar den sig på att komma närmare solen eftersom den ger energi att producera mer bladmassa, dvs fotosyntesen. Vid ett horisontellt växtsätt stlimmuleras istället fruktsättning. Samma princip som när man tynger ner grenar på fruktträd för att få mer frukt.
   Lycka till med din odling och berätta gärna hur det gått i höst 🙂

 9. Kristin Engvall

  Hej
  Tack för en superbra info.
  Har även läst allas kommentarer och dina svar. Mina ”skott” är 1 dm och har precis fått små rötter är det försent att odla upp potatis .

  Nu förstår jag att jag borde drivit upp plantorna tidigare och haft värmematta och värmelampa.

  1. Hej, förlåt för sent svar! Vore jag dig hade jag testat ändå, och skäm bort dem med mycket näring (tillsätt i varje vattning tex. ) och hoppas på det bästa, även en liten sötpotatis är ju god att få tänker jag 🙂 Plus att plantan är snygg, växer snabbt och du kan ta sticklingar i höst för att övervintra så slipper du börja från början nästa år.

 10. Lena Andersson

  En underbar sida att läsa.Köpte fördiga plantor men ska testa att få fram egna nästa år med hjälp av dina tips,tack än en gång.

  1. Tack så jättemycket Lena! Jag ska försöka hinna bli lite mer aktiv här under hösten också. Du får berätta sedan hur skörden blev på dina 🙂 Och ett tips, ta sticklingar av dem nu. Precis som när man driver fram skotten på potatisen så sätter du dem i vatten så rotar de sig på några dagar om de har det varmt och gott. Vi kanske kan byta sticklingar med varann om du vill ha en sort till, hör av dig isf.

 11. hejsan.

  det är för sent att börja odla det nu? för jag har 2 halva sötpotatisar som jag satt i vatten. de har börjat få rötter, nu ca 2 tum långa.

  för testade ett sötrösti recept och det var väldigt god. fast jag tvivlade på resultatet 🙂

  1. Hej Robin, ursäkta mitt sena svar. Med semester och tentor så har jag inte hunnit med som jag brukar. Du hinner inte få någon potatisknöl nu men övervintra plantan så har du en fin inomhusväxt som till nästa år kan ge knölar. Jag ska snart ta sticklingar på mina sötpotatisar för nästa års odling. En varning bara, de få lätt spinn så man får hålla efter dem rätt mkt. Men det tycker jag det är värt 🙂 Lycka till!

 12. Hej, hade 3 st sötpotatisar som börjat gro i skafferiet, planterade ut dem i rabatten,
  nu har 2 av dem kommit upp med jättefin blast. Hur skördar jag potatisen? Går det att skörda i år eller ska jag låta dem vara kvar i jorden till nästa år? Helt novis när det gäller odling av sötpotatis så är tacksam för all information från någon som kan lite mer 🙂

  1. Hejsan Camilla, ursäkta sent svar!
   Sötpotatisen är inte härdig i Sverige så den kan inte vara kvar till nästa år. För att få knölar är det inte själva potatisen man planterar egentligen utan skotten som växer ut på potatisen som jag beskriver här i inlägget så jag är tveksam till om du kunnat få något på den nu. Du får se efter 🙂
   Men vore jag dig hade jag tagit skott ifrån dem nu innan frosten och satt i ett glas med vatten inne så de får rötter, övervintra som en krukväxt inne i vinter och sätt ut på en varm plats eller i växthus till nästa sommar när frostrisken är över.
   Sötpotatisen vill ha det varm och gott för att sätta knölar så antingen får det bli en varm sommar igen eller så kan de bo i växthus/drivbänk eller i en stor kruka i ett varmt läge.
   Lycka till!

 13. Inga Johnson

  Glömde min ute förra året.nytt försök nu.så denna får stå inne i vinter.spännane att se hur det går. ??

 14. Hej! Jag belv så intresserad förra året av att testa sötpotatis men kom på de försent. Och nu efter att ha läst hela ditt inlägg och alla kommentarer så blev jag taggad igen! Visste inte att de va själva skotten man odla på. Så nästan måste åka och köpa en sötpotatis nu och testa ? äre försent om man sätter nästa helg? De hinner komma igång ändå kanske?

  1. Hej! Vad kul att du ska testa 🙂 Jag måste också komma igång med en knöl snart för mina sticklingar blev lte försummade i år och vissnade bort… Jag tror absolut att vi hinner! Lycka till till oss båda då 😀

 15. Hej.
  Vad betyder guldvatten?
  Jag har varken värmematta eller växtlampa går det att odla sötpotatis ändå?
  Om jag köper från affären är det krav jag ska använda då så att det inte riskerar vara GMO och sterilt då? Eller kommer det oavsett på den?
  Mvh Sofie

  1. Hejsan Sofie,

   Guldvatten är när man blandar 1/10 urin med 9/10 vatten och vattnar med för att tillföra näring, främst kväve som är tillväxtstimulerande 🙂 Inget för den kräsmagde kanske men ger otroligt fina resultat på växterna.
   Jag hade ställt sötpotatisen så den får värmen från ett element på sig underifrån, eller på golvvärme om du har det någonstans. Varmt iallafall. Ljus behöver den, du har itne en skrivbordslampa du kan rikta mot den?
   Sterilt behöver du inte oroa dig för vad jag vet och GMO vågar jag inte svara på heller, de jag köpt har fungerat fint. Det som det behövs mest av är tålamod och värme 🙂

 16. Helena Ifrig

  Hej!
  Hittade ditt inlägg ifjol och har nu (2 jan) satt 2 st eko sötpotatisar i vatten. De har fått rötter och börjat gro lite, mest den ena. Har satt dem framför ett element då jag inte vill ha de nära fönstren. Vi har så dragiga fönster och bor i zon 8. Men ditt inlägg var så inspirerande och fint med alla bilder så hoppet finns att även jag ska lyckas. Tack för att du delade med dig.

  1. Hejsan Helena, vad roligt att du blev inspirerad! Det låter jättebra det där 🙂
   Du får jättegärna återkomma och berätta hur det gick för dig, det är säkert fler i de högre växtzonerna som är nyfikna på det!
   Lycka till och tack för din fina kommentar!

 17. Hej har fått massa rötter på min potatis men inGA skott kommer?? Vågar jag sättandet den i jorden ändå? Den står i vatten nu ståt i ca 4 veckor

  1. Hejsan Jeanette, vad kul att du hittat mig! Jag säger bara Tålamod 🙂 Skotten kommer, men de tar sin lilla tid. Det är skotten du ska rota och sedan sätta i jorden om du vill ha knölar från sötpotatisen. Eller så sätter du själva potatisen i jorden och får en snygg krukväxt 🙂
   Lycka till!

  1. Tack, vad kul att du gillar det! Jag följer dig så det är kul att du hittade hit 🙂 Jag har odlat sötpotatis i två år nu och första året fick jag en rätt bra skörd tycker jag nog, knölarna var inte lika stora som från affären men ändå ok. I somras blev det sämre däremot. Jag tror att skillnaden var att jag första året hade dem i en stor behållare med bokashi-blandad jord och de fick gott om vatten och näring. I somras satte jag dem i en odlingsbänk i växthuset ihop med ett stort fikonträd, jag gödslade noga där också men misstänker att fikonet stal det mesta för det växte så det knakade medan sötpotatisen blev väldigt liten. Har ni fått bra skörd?

 18. Linda Perminger

  Fantastiskt inlägg, stort tack! Ska själv prova detta! En fråga, måste man ta skotten från den första potatisen? Eller gjorde du det för att få fler plantor? Hur övervintrar plantorna, vet du det? Hur har det gått för dig nu, har du fått några söta potäter än? 🙂

  1. Hej Linda, tack själv, vad glad jag blir! 🙂
   Jo man måste ta skotten från potatisen, för potatisen i sig bildar inte nya knölar utan det gör själva plantan du får av att ta skotten från den.
   Plantorna övervintrar inte utomhus här hos oss utan vill du övervintra den kan du ta en stickling av plantan innan frosten och rota precis som skotten. Sedan planterar du den i en kruka och har inomhus som krukväxt över vintern tills frostrisken är över igen. De får lätt spinnkvalster har jag märkt men med tålamod så har du en stor fin planta att sätta ut igen i början av nästa sommar.
   Jag fick knölar förra året, men glömde helt av att fota dem, så dumt! De blev inte jättestora men goda! I år skippade jag sötpotatis, jag har haft för mkt med annat och har nördat in på andra växter för mkt 🙂
   Berätta gärna hur det går sen! Lycka till!

 19. Hej!
  Mycket intressant läsning ?
  Jag satte sötpotatis i vatten i vintras och nu har det kommit skott som jag planterat i krukor med jord.
  Tror du det funkar med 2 plantor i en 60 l balja när jag ska plantera ut dem? Eller fler i samma balja?

  1. Hej Olivia, ursäkta sent svar!
   Jag hade just så, två plantor i en 60 liters balja förrförra året och det gick jättebra! Jag har även sett andra ha dem i murarhinkar, en planta i en hink. Tightare om plats än så kan nu vara dumt eftersom knölarna vill ha plats för att växa.
   Lycka till!

 20. Satte en sötpotatis ovanför ett akvarium. Behöver inte tänka på att vattna. Och den är verkligen dekorativ. Kanske skulle testa att plocka av skott och plantera till våren 🙂

 21. Hej Malou!

  Stort tack för all info om sötpotatis!
  Mycket generöst och givande!

  Allt gott! ???
  Mvh Åsa

 22. Yoke Chor-Hansen

  Hej Malou, tack för artikel. I sommras jag började plantera potatis planta för att färgarna på bladet var så starka och vackert, till slut hittade jag de hos Blomster Landet. Denna sommar var min lilla (fram balkong) väldigt finna. Plotsligt kom jag ihåg att när jag var liten i Malaysia, min mamma brukar köpa potatis blad, en av våra mängder olika grönsaker. Vi brukar fräsa lätt med lite matolja, lite salt, väldigt gott var det. Jag skyndat mig och köpte sötpotatisen och planterat, den tog många veckor för skotten att komma upp och tog lång tid för bladen – jag vill bara äta bladen. PS: ett annat sätt att äta sötpotatisen är att skära i små bitar, koka dem i vatten med socker, (koka inte sönder potatisen), sedan häll i en burk kokosmjölk, vi äta dem varm eller rumstemperatur. Gott! (Även thailänska äta på det här sättet). Förresten batata heter dom, potatis plantor.

  1. Hejsan Yoke, jag håller med, bladen är jättegoda!
   Jag måste testa det med att koka sötpotatisen i socker och vatten med kokosmjölk. Det låter gott!
   Min fars fru är thailändska så hon känner säkert igen det. Jag har fått en thailändsk batata av henne i år. 🙂
   Vad kul att du hittat min blogg och tycker om den 🙂
   Hälsningar Malou

 23. Emanuel Elgerud

  Hej! Alltid trevligt med personer som förespråkar odling av sötpotatis. Det är en fantastisk gröda, inte sant?
  Fick reda på det här inlägget av en vän och tänkte att det kanske kunde vara intressant med några synpunkter på den beskrivna informationen?
  Givetvis helt valfritt att reflektera över synpunkterna. So here goes….

  1. 4-5 månader är en sanning med modifikation. De vanligaste sorterna i butik är ’Beauregard’ och ’Covington’. Beauregard går tillräckligt bra till ca 100 dagar och Covington 110-115.
  2. Den sort som säljs som T65 är i själva verket en okänd asiatisk sort. Den riktiga T65 är mer orange inuti och nästan lite brunaktigt skal. Allt enligt originalpublikationen på (taiwanesisk) kinesiska.
  3. Sötpotatisen har en ”uppända” och en ”nedända”. Där tidigare års skott vuxit ut är då uppändan. Det är där som flest nya skott utvecklas. Ska man producera plantmaterial är det alltså mer praktiskt att lägga lagringsroten (dvs ingen stamknöl. Sötpotatisen utvecklas från rötter och inte en del av stammen som vanlig potatis) horisontellt istället för vertikalt. Vidare finns det ingen anledning till att låta en del av sötpotatisen sticka upp över jordytan. Ytterligare har många försök visat på en oregelbunden avkastning och ojämn skördekvalitet när delar av lagringsroten används som utsäde. Sötpotatisen har inte heller ”ögon” som vanlig potatis, utan det som ser ut som insjunkna punkterade i själva verket ärr från lateralrötterna (de som sitter på den stora lagringsroten och tar upp vatten och näring).
  4. För bästa kvalitet bör rötterna störas så lite som möjligt, vilket betyder att de inte ska planteras om, utan sticklingar placeras direkt där de ska stå under hela kulturtiden.

  Rätt bra allmän information går att hitta gratis i Saras kandidatuppsats på. https://stud.epsilon.slu.se/13177/

  Lycka till 🙂
  / Emanuel

  1. Hej Emanuel,
   tack för din informativa kommentar!
   Det är rätt länge sedan detta inlägg skrevs och jag gick efter den information som fanns tillhands då. 🙂
   Sedan kan jag erkänna att jag inte gått in så mkt djupare på sötpotatis sedan dess för jag har själv nördat in mig på andra växter istället. Buskar, träd och perenner med ätbara delar 🙂
   Synd att studien inte fanns att hitta när jag skrev om sötpotatisen, den är väldigt bra gjord, spännande!
   Odlar du själv sötpotatis? I så fall på friland eller i kruka i växthus eller annan skyddad miljö?

   Just det du skriver om lagringsroten som utsäde, då menar du med den planterad i marken förmodar jag? Inte att man tar skotten man drivit fram från en sötpotatis? För det är det jag läst mig till via odlare av sötpotatis. Att själva knölen i marken är sämre att använda än att driva fram skott och rota för att plantera.

   Ha en fin dag!
   //Malou

 24. Martin Lundberg

  Lite dåligt vetenskapligt underbyggt inlägg tyvärr. Är gjort undersökningar på SLU på detta: 1: Att förodla dem som vanlig potatis i lite sandblandad jord ger fler och snabbare sticklingar med rötter än komplicera det med vatten. Har själv testat båda sätt. Varm såjord går mkt snabbare 2: Visst älskar den varm jord och värme men problemet med utvecklingstiden är främst det kortdagsväxt dvs den skapar knölarna först vid perioden korta dagar på hösten vilket gör odlingen svårare norröver som har mkt längre dagar mitt på sommaren. 3:Plantor som står i trånga krukor under längre period före utplantering kan hämmas i utvecklingen av knölar eftersom det är de rötter närmast plantan som utvecklas till knölar. Det kan alltså löna sig sätta små nytagna sticklingar direkt ut på sin slutgiltiga odlingsplats.

  1. Hejsan Martin, det är tråkigt att du upplever det så. När jag skrev det här inlägget använde jag mig av den information jag kunde hitta och då hittade jag ingenting ifrån SLU att använda som underlag mer än att det pågick ett projekt om sötpotatis. Om det hade funnits resultat jag kunde hitta så hade jag utan tvekan använt informationen från SLU som underlag för inlägget.
   Det förvånar mig inte att potatisen svarar snabbare på att planteras i jord men för mig har valet fallit på att använda vatten även i år. Ett rent praktiskt val, jag sparar på såjorden till annat och det tar för mig mindre plats och kräver minimal tillsyn. Det är för mig bra saker när det är både sticklingar, frösådder och annat på gång på relativt liten yta.
   Det är väldigt intressant att utvecklingstiden beror mycket på att de är en korttidsväxt, det tål att prövas i sommar!
   Även intressant att sticklingar som varit i liten kruka kan ge deformerade knölar som jag läste nu.
   Man kan väl säga då att om jag ska odla sötpotatis för mer än hobbyodling eller vill göra det för att få så bra resultat som möjligt så är resurser gällande plats osv avgörande? För mig som hemmaodlare gällande grönsaker kan det vara svårt att ge dem sin slutgiltiga plats i sticklingsstadiet för då kräver de så mkt mer plats på en gång. Plats jag inte riktigt prioriterar för just sötpotatis eftersom jag är intresserad av en väldigt bred kategori av odling.
   /Malou

 25. ojojoj tredje bilden gjorde en ju helt överlycklig/förstörd haha… Fan, jag som hade planer på att försöka, men hörde att “det inte gick”. Så la ner tankarna och nu är jag ju tydligen sent ute… Det är inte så att du har en förberedd sötpotatis eller två som man kan få köpa? :D.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

Kategorier
Arkiv

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide