fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Citrus, en ganska krävande medelhavsfavorit.

Så här års längtar medelhavsväxterna efter att få komma ut ut sin vinterförvaring och jag har fått en del frågor om hur man hjälper medelhavsväxter som inte mår så bra och får dem att trivas. Kanske har de stått för mörkt, varmt eller torrt och ser ganska skröpliga ut. Eller så spirar de i grönska, blommar och till och det till och med hänger frukter från grenarna.
Vad kul, grattis! Oavsett så trivs de inte bara av en slump utan behöver en viss behandling för att må bra och kraven är lite olika mellan de olika medelhavsväxterna så idag tänkte jag skriva om just citrusväxter för de har jag fått flest frågor om.

Den här bilden visar itne bara skörd av en citron utan avslöjar även att det här trädet lider av näringbrist, ser ni att löven är lite gulnade?

Det är lätt att köpa ett vackert citrusträd under sommaren när de dignar av frukt och passar så fint att placera på balkongen eller uteplatsen och vem vill inte kunna skörda egna citroner till sommardrinken? Trädet är så fint när det kommer hem från butiken och håller sig fint rätt länge för de flesta innan det börjar protestera och vi börjar klia oss i huvudet och undra vad som är fel.
Eller att vi rent av kommer hem efter en veckas semester och det står ett naket träd med en matta av nerfallna löv omkring sig och du bara vill ge upp och aldrig mer prova citrus igen. Så mitt råd är att du innan inköpet tar reda på vad växtens behov är och tänker igenom hur du ska tillgodose behoven hela året. Inte bara när det står utomhus och njuter av sommaren.

Nu har jag haft mitt äldsta citrusträd, en bergamott i snart 6 år och jag har gjort flera misstag innan jag lärde mig att tillgodose trädets behov. Trots det kommer livet ibland emellan och citrusträdet signalerar ibland brist på näring eller något annat.

Vi börjar med jorden.

Eftersom det är därifrån växten får sin näring och vatten. Är jorden fel sammansatt får inte växten den näring den behöver och kanske inte kan tillgodose sig allt vatten den behöver trots flitig vattning. Det är dessutom via vattnet den tillgodoser sig näringen.

Sur jord föredras av de flesta citrusväxter, vilket innebär en jord mellan 5,5 och 6,5 i ph-värde. Man kan sänka ph-värdet genom att tillsätta torv i jorden, rododendronjord eller orkidéjord. Det går så klart också att köpa speciell citrusjord. I den är det dessutom ofta iblandat lite grovt grus eller lecakulor som hjälper till att skapa porer i jorden som gör att det lättare leds ner vatten och syre till rötterna. Citrusen tycker inte om kompakt jord då den blir för syrefattig!
Starkväxande sorter som citron kan behöva planeras om var fjärde till femte år. Plantera inte om trädet för djupt, jordytan skall hållas i nivå med rothalsen. Ett annat alternativ till omplantering är att mylla ner brunnen ko- eller hästgödsel på jordytan, då tillförs även nyttiga levande mikroorganismer.

Placering av citrusträd.

Var bör trädet placeras då tänker ni och de flesta ställer det där det är som soligast och det är helt riktigt.

Citrusen vill ha massor av ljus och det är därför de är lite svåra i sin övervintring. Men det kommer jag till och det behöver inte vara så svårt, bara man vet vad den vill ha och förbereder sig för det i tid.
Citrusträden vill stå vindskyddat så absolut inte en dragig placering men de tycker om att kunna nås av regnskurar så det behöver inte vara tak över dem.

Bevattning och näring.

Trots omplantering och nermyllad gödsel behöver citrusträden extra näring, allra helst under perioden Mars-Oktober och under den perioden en gång i veckan. Under övrig tid räcker det att näringsvattna en gång i månaden.

Citrusen bakom fikonsticklingarna står i en självbevattningskruka från Ikea.

Speciell citrusnäring finns att köpa i butik. Jag som har Bokashi brukar näringsvattna med lakvattnet därifrån och av mina plantors reaktion att tyda verkar det göra susen. Bokashin tillför dessutom även mikroorganismer till jorden som hjälper till att hålla den levande.
Citrusen kräven en hel del bevattning, i regel kan man säga att den ska vattnas igenom ordentligt för att sedan torka ut innan nästa vattning. Att torka ur mellan vattningarna innebär inte att bladen ska sloka och den törsta efter vatten för det mår inte växten bra av. Vet du med dig att du kommer att glömma vattningar och den kommer att få utstå stressen av vattenbrist har jag ett tips som jag numera använder till ALLA min citrusträd. Självbevattningskruka. Det vill säga en kruka med en vattenreservoar i botten. Fler fördelar med det kan ni läsa längre ner. Vattna inte med kallare vatten än den omgivande temperaturen, dvs rumstempererat inne och kallare om den står i en sval vinterförvaring.

Beskärning av citrusträd.

Min första fråga till dig är, varför vill du beskära trädet?

Citrusträd har starka grenar då de är anpassade att bära tunga frukter på unga skott. Dess frukter är inte heller beroende av en ljus luftig krona för att få mogna goda frukter. Därför är de inte träd som kräver beskärning.
Så för att svara på om trädet behöver beskäras kan du själv ställa dig dessa frågor: Har trädet blivit för stort? Har den gamla risiga grenar? Har den grenar som skaver mot varandra? Skadades eller skars det bort rötter vid en omplantering? I så fall har du skäl att beskära citrusen.
Bästa tiden för att beskära är på våren eller försommaren. Och vet du vad? Det går utmärkt att ta sticklingar av det bortklippta för att rota nya små citrusträd. Men om det i ett annat inlägg.

Övervintring av citrus.

Det är det som många känner är svårt. Men det är inte så svårt, men du behöver förmodligen köpa en lampa.

Dagsljuset räcker inte vid övervintring av citrusträd, allra helst inte inomhus. 12-14 timmar belysning med tex LED-lampa mår de bra av.

Det optimala för citrusen är att övervintras vid 5-10 grader i ett utrymme med hög luftfuktighet. De tål inte minusgrader, på sin höjd att det går under nollan någon timme. Jordklumpen får absolut inte frysa!
Ett uterum, förråd, garage, källare, orangeri eller växthus kan ofta ge de här förutsättningarna men det kan behövas tilläggsvärme och det behövs garanterat extra ljus! Citrusen vill ha ljust 12-14 timmar per dag. Ju varmare desto ljusare.
Vattningen sker sparsamt men den får inte torka ut. Här är verkligen självbevattningskrukan ett bra hjälpmedel om jag får säga det själv.

Citrusträdet kan övervintras inomhus vid ett fönster men behöver allra helst då extrabelysning för att må riktigt bra. Ju varmare inomhusklimat, desto mer ljus. Ljuskällan placeras ovanför och nära trädkronan. Som ljuskälla fungerar Led-lampor med vitt ljus jättebra, huvudsaken är att de placeras nära växten och eftersom led inte avger någon värmestrålning är de kanon.
Samma sak gäller med bevattning, ju varmare, desto mer vatten dricker de. Duscha gärna trädet med en sprayflaska för att minska transpirationen från bladen och skapa en högre luftfuktighet. De här minskar även risken för ohyra.
Ett citrusträd som mår bra under sin övervintring tappar inte några mängder av blad.

Skörd av citrus

När är citrusen mogen? Det skiljer sig en del mellan olika sorter hur man ser att de är mogna att plockas. Här skriver jag om de för oss vanligaste sorterna. Det är bättre att skörda en frukt när den är lite grön än att vänta för länge, men en omogen citrus kan inte eftermogna.

Citron kan plockas när de börjar skifta mot gult, de får gärna vara gulgröna. Frukten ska vara fast och skalet brukar bli glansigare när de mognar. Det är bättre att plocka en citron när de ännu är lite gröna än att vänta tills de blivit gula och lite mjuka, då är de övermogna och inte lika saftiga.

Lime är svårare att se på om den är mogen, det bästa sättet är att skörda en frukt genom att vrida av den från sitt fruktskaft och dela den på mitten. Är frukten saftig är den mogen. En mogen lime är oftast ljusare grön än en omogen. Har limen börjat se lite rynkig ut i skalet har du väntat för länge med att skörda.

Apelsin är också lite svårt att se när den är mogen. Den tar tid på sig och ska inte plockas för tidigt. Men apelsiner kan man helt enkelt vänta med att skörda tills de faller av trädet av sig självt.

Clementin får ofta en hinna av eteriska oljor på skalet när den är mogen. Frukten känns mjuk och skalet sitter lite löst på frukten. Inte som att frukten torkat ut men som att det finns lite luftrum mellan skalet och fruktköttet där inne.

Jag brukar använda sekatör och klippa loss frukten så att ett bladpar följer med, då stimulerar jag samtidigt nytillväxten på grenen. Plus att det är vackert för jag låter ofta frukten ligga framme på ett fat ett par dagar så jag kan njuta av den innan den äts upp.

Utmaningar med Citrusträd

Nu har du riktlinjer att följa och då kan väl ingenting gå fel, eller? Jo men det är klart, olyckor kan hända och tankarna kan falla på annat så här kommer några vanliga problem, hur de förebyggs och vad man gör när olyckan är framme.

Hjälp jag kom hem efter semestern och trädet ser dött ut! :
Lugn, det är förmodligen inte så illa som det ser ut och jag har gjort samma tabbe.

Lugn, det ser värre ut än det är.

Börja med att vattna igenom jorden genom att ställa plantan i en hink med vatten och låt den stå tills jorden är helt blöt. Låt den sedan stå och rinna av överflödet. Under tiden kan du ta en kniv och skrapa lite på barken på plantan, är det grönt där under lever den. De kvistar som eventuellt har torkat klipper du in en liten bit i taget tills du kommer till grön ved. Veden är alltså det i mitten på grenen. Nu ser trädet kanske inte så tjusigt ut men låt det stå ljust och låt inte jorden torka ut så kommer det snart att spricka ut nya skott och blad. Det här hände mig när jag hade haft mitt första träd i en månad, men nu har jag haft trädet i 6 år.

Gulnade blad:
Citrusträdet lider av näringsbrist.

Köp citrusnäring och följ anvisningarna på förpackningen. Försök inte att ge den extra mycket för att ge trädet en rivstart utan följ anvisningarna. Använder du Bokashi hade jag börjat med citrusnäring och när löven är gröna och välmående gått över till bevattning med lakvatten.

Bladen faller av:
Växten behöver med största sannolikhet mer ljus! Får trädet extraljus 12-14 timmar men tappar ändå bladen? Då är det förmodligen en kombination med ett annat problem.

Det kan exempelvis bero på ojämn värme från att den står på golvvärme eller över ett element. Rötterna stressas och bladen hinner inte med. Eller tvärt om, den står på ett kalt, dragigt golv men lufttemperaturen är hög, då stressas också trädet och kan tappa sina löv. Det här hände hos mig, jag ställde trädet ljus och med en rejäl lampa över i vår hall och det tog inte många dagar förrän de första löven föll och innan jag insett vad problemet var såg trädet väldigt ledset ut. Men oroa dig inte över fallna löv, så fort trädet får komma till en ljus miljö med jämn temperatur växer det ut nya.

Frukten och blommorna faller av:
Det här beror på för ojämn bevattning och att trädet får torka ut för mycket mellan vattningarna.

Plantan reagerar med att släppa blommorna och frukterna för att överleva torrperioden. Det här är något som hände mitt Bergamott-träd i ett par år innan jag förstod vad det var. Jag bytte då till självbevattningskruka och sedan dess har det blommat i mängder och behållit sin frukt tills de är mogna.

Frukten har alldeles torrt fruktkött:
Det kan finnas flera anledningar till detta. En är att frukten plockades av för sent. Det är vackert med mogna frukter som dignar på trädet men låt dem inte sitta för länge, ta dem hellre när de är lite gröna fortfarande.
Men en väldigt vanlig anledning är att trädet har fått för lite vatten under fruktens utvecklingstid. Det går tyvärr inte att vattna ett träd extra mycket en period för att göra frukterna saftiga utan då får man helt enkelt bli duktigare på att hålla bevattningen jämn för framtida frukters skull. Ett träd som lider av näringsbrist får också lätt torra frukter.

Spinnkvalster:
Bladen får små ljusa fläckar och bladen börjar se grå och dammiga ut. Det bildas även spinnvävnad mellan blad och andra växtdelar.
Det här beror på spinnkvalstret som trivs i torra miljöer och lever på att suga ut näring ur bladen på växterna. Torr luft, torra löv och torr jord är kanon för spinnkvalstren. Förebygg genom att duscha trädet ofta och inte låta det torka ut. Drabbas du av spinnkvalster tar du bort de drabbade bladen och torkar rent från spinnvävnad. Duscha plantan om möjligt i duschen, trä plast runt krukan för att hålla kvar jorden. Spraya plantan med en såpvatten (0.5 dl såpa eller diskmedel till 1 liter vatten) vid upprepade tillfällen. Är det svårt att bli av med dem kan man tex även använda ett medel som heter Raptol Insekt Effekt eller köpa rovkvalstret Amblyseius swirskii och sätta på plantan.

Sköldlöss:
De här lössen suger ut näring från citrusträdets kärlsystem och syns som bruna eller vita upphöjningar på bladen eller stammarna. Vid stora angrepp kan de täcka stora ytor. De har nämligen ett vaxliknande lager över kroppen för att skydda sig själva.
Ta bort grenar med stora angrepp och borsta rent övriga grenar med en borste eller kökssvamp som doppats i såpvatten. Man kan sedan torka trädets stam med en såpspritlösning (blanda 0.2 dl såpa och 0.1 dl T-röd i 1 liter vatten). Även mot dessa kan man använda Raptol Insekt Effekt.

 

Jag hoppas att det här kan vara till hjälp och att du och ditt citrusträd ska få många fina år tillsammans!

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email
Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

91 reaktioner på ”Citrus, en ganska krävande medelhavsfavorit.”

 1. Om jag använder Raptol Insekt effekt på mitt citronträd – kan jag använda frukterna sen, eller är de “förgiftade”? Förra vintern fick jag spinn på trädet o plockade då av de flesta frukterna innan jag sen sprutade trädet med ovan nämnda medel. Det fungerade mycket bra. Men jag misstänker att trädet lätt kommer att få spinn igen under vinterförvaringen inne, så jag får säkert upprepa denna behandling… Jag vill ju dock kunna använda mina citroner…

  1. Hej Nina!
   Raptol är ett medel som räknas som biologiskt då det endast innehåller rapsolja och pyretrin som är utvunnet ur naturpyretrum från Chrysantemumblomman. Det bryts ner så snabbt som på på 24 timmar och det ska gå bra att använda på frukt och grönsaker så jag hade inte räknat dem som förgiftade efter en behandling. Sedan hade jag själv inte ätit frukterna precis efter en behandling utan är frukterna så pass mogna då hade jag plockat av dem innan. Spinn är riktigt jobbiga små djur, det känns lite som att om man väl fått dem så dyker de gärna upp igen flera gånger innan man får bukt på dem. Men hoppas att du slipper dem! Jag ska ta in sötpotatis-sticklingar nu som var hårt drabbade i sommar, vi får se hur det går… 🙂
   Lycka till!

 2. Hej
  Vi har ett flertal citrusträd av flera olika sorter. De står i vårt uterum (söder läge) som är lagom svalt på vintern. De är planterade sedan tidigare i själv bevattnande krukor. De har fått speciell jord och näring. De har extra belysning på vintern (“underhållsljus” ej tillväxtljus). De är fria från ohyra. Inte torkat ur eller mått dåligt på något sätt. Det växer gott om nya skott (även under sen vintern) som måste beskäras föra att inte bli förstora. Dock…de blommar dåligt… Förstår att många har bekymmer att hitta bra förhållanden… min fråga är om det kan ha det för bra…hur stimulera blomning…
  Förstår att jag inte kan jämföra mig med träden i butik men ändå… vad gör de för att träden skall blomma så rikligt?
  //C

  1. Hej!
   Jag har själv inte (ännu) råkat ut för problemet att de inte blommar men har läst mig till att det kan bero på att de får för mkt näring, att de behöver en svalare period för att få igång blomningen ordentligt tex. Om du ger näring väldigt ofta så kanske det kav vara värt att testa att bara ge en gång i månaden under en period för att se vad som händer? Och att trots självbevattningskruka låta dem torka ut lite smått mellan vattningarna, dvs att depån med vatten får bli tom emellan vattningarna. Det blir mina krukors, sen är det inte medvetet utan mer av att jag inte är så noga att vattna med jämna mellanrum alltid. 🙂
   Men i odling inför handel används oftast konstgödsel och man kan via konstgödsel styra vad växten fokuserar på, därav den rika blomningen. Fosfor främjar knoppbildning och blomsättning och nu är inte jag så speciellt förtjust i att använda konstgödsel hemma men det finns konstgödsel att köpa i vanliga växtbutiker som är utan kväve och istället enbart innehåller kaluim och fosfor just för att främja blomning och fruktsättning. Det kanske kan kicka igång det för dig. 🙂 Lycka till!

  2. Jerry Rosén

   Hej!
   Har haft mitt citronträd inomhus i 2 veckor då jag var utomlands.
   Hade växt jätte mycket.
   Ställer ut det på terrassen på en solig och varm plats som ligger i lä.
   Nu börjag bladen sloka.
   Kan det vara så att det är för varmt så att bladen bränns!

   Hälsninar
   Jerry

   1. Hej Jenny, ursäkta sent svar! Hoppas att ditt träd är återställt. Eftersom trädet varit inomhus har de varit skonade från solens starka strålar och har haft en jämn temperatur hela tiden. De skulle behöva skolas ut för att vänja sig lite i taget. Just solens strålar bränner på bladen, mer än själva värmen. Så en plats i skugga till en början är bra att tänka på till nästa säsong. Alternativt fiberduk över trädet i början.
    Hälsningar Malou

 3. Hej, vi har et citronträd som fått många nya skott och bladen på dessa är torra i yttersta toppen på bladet. Vad beror detta på och hur ska vi hantera trädet? För övrigt så blommar det fantastiskt mycket nu och bär frukt.
  Vi ser också att ytan på jorden får ett vitt lager vad är detta? Vi har behandlat trädet mot ullöss, Provado under januari men har efter det inte sett något angrepp på trädet men är oroliga att det finns kvar i jorden.
  Tacksam för hjälp!

  1. Hejsan Suss, vad kul att du hittat till min blogg 🙂
   Det är svårt att svara å rakt av utan att se trädet men det låter som att det kan vara rotlöss du fått på ditt citronträd. De suger näring ifrån rötterna på trädet och lever i krukan. De gör att det ser ut som en vitt luddigt lager på jordytan och även i jorden.
   De är eländiga att bli av med med enbart växtvårdsmedel så jag hade planterat om trädet. Försök att ta bort så mycket jord som möjligt från rotklumpen och plantera i en ny ren kruka med citrusjord.
   Trots jordbyte är det svårt att veta om du fått tag på allting så jag hade behandlat med ett växtvårdsmedel, pinnar som du sätter i jorden, då får lössen i sig medlet när de suger från växten. Men då bör du inte äta av fukten som sitter nu eller som sätts under tiden som pinnen är i jorden.
   Rotlöss är svåra och de flesta rekommendationer säger att man ska göra sig av med växten pga att de förflyttar sig och smittar andra växter snabbt. Så du får själv avgöra hur du vill göra.
   Alternativ två är om du har fått någon typ av mögel i krukan, jag har försökt hitta svar på de symptomen om det är svampangrepp men lyckas inte med något som känns som att det passar det du beskriver. Men även där är utbyte av jorden det bästa, då behöver du isf bli av med sporerna i jorden.
   Lycka till och hoppas att jag kunnat hjälpa något, det här var ingen lätt fråga. Trevlig helg!

 4. Hej
  Jag har ett citronträd i Spanien som har fått små ulliga flugor/myggor på.
  Vad kan man göra?
  Med vänlig hälsning
  Annette

  1. Hejsan,

   det låter som om du fått någon typ av ullöss på den. Du behöver någon typ av behandlingsmedel, du kan börja med såpspritlösning eller se om du kan köpa något i en lokal plantskola i spanien, alternativt köpa med dig ett medel som tex Raptol insekt effekt från Sverige och använda där. Det är ett helt naturligt medel som tar död på lössen effektivt.
   Lycka till!

 5. Birgitta Eliasson

  Hej vad gör jag gör fel? Har ett apelsinträd och ett citronträd i vår inglasade veranda med tillväxt belysning. Citronträdet mår finemang men apelsinträdet dör. Alla blad utom två är borta nu och grenarna blir bruna. Har koll på att de får vatten ca en gång i veckan och kollar jorden med fuktmätare så jag inte vattnar för mycket. Ca 18 till 20 grader inne beroende på utomhustemp. Vi har golvvärme men de står på rullpallar.
  När jag tog in dom i början av oktober var jag noga med att vattna med nematoder, sätta i provadostickor och spraya med Pyrsol. Har tidigare år haft problem med sorgmyggor och spinn. Kan detta tagit kol på dom?
  Mycket tacksam för svar.
  Birgitta

  1. Hejsan Birgitta, vad tråkigt att läsa att trädet inte mår bra! Det är svårt att säga vad som hänt med trädet nu men vad jag har märkt så är mitt citronträd också mycket tåligare än mitt apelsinträd. Tidigt i våras när jag köpte apelsinträdet och placerade det ihop med de andra växterna i vinterförvaringen tog det inte lång tid innan apelsinträdet och grapefruktsträdet tappade sina löv och grenar torkade in. Jag tror att det har att göra med att de utsattes för en för stor temperaturskillnad mot där de förvarats i butiken innan. Även luftfuktigheten var förmodligen annorlunda.
   Det jag gjorde var att klippa ner alla bruna grenar till frisk ved, det blev absolut inte vackert men behövdes. Sedan planterade jag om dem med ny frisk jord i en lite större kruka. Det tog tid men så småningom spräckte den nya knoppar och blev tät och fin igen.
   Har du haft apelsinträdet inne i den glasverandan på vintern innan? Det låter ganska varmt där, det är inte så att ni kan sänka temperaturen något ytterligare?
   Jag tror inte att det är sorgmyggorna och spinn om det inte är ett väldigt stort angrepp den hade.
   Lycka till Birgitta och berätta gärna hur det går för dig!

 6. Lars Strömberg

  Hej
  Tack för en utmärkt och utförlig text om skötsel av citrusträd. Vi har ett problem som vi så gärna vill ha hjälp med.
  Vi bor i Skåne och har ett citronträd som vi har haft i snart 7 år. Det är cirka 2 meter högt och övervintrar varje vinter i vårt växthus där vi har värmefläkt som håller 3-5 °. Vi har även LED-belysning som lyser 12 timmar per dygn. Vi vattnar det ca en gång i veckan men inte alls så mycket vatten som på sommaren. Trädet ser ut att må bra d.v.s. inga blad som faller av och hyfsad grön färg på bladen. Varje år när vi tar in det så är det massor av kart på trädet (och även blommor) men nu i januari och februari så börjar karten att mörkna och skrumpna ihop och slutligen falla av. Detta händer varje år. Vi får alltså aldrig några ätbara citroner. Trädet ser fortfarande ut att må ganska bra. Nu har vi läst allt vi har kunnat om skötsel av citronträd men finner inget som beskriver vad som kan vara vårt problem. Har du någon idé om vad som kan vara orsaken till att citronkarten skrumpnar ihop?

  Vänligen
  Lars

  1. Hejsan Lars,

   Jag blev tvungen att söka efter liknande symptom och det jag hittat är att det kanske skulle kunna vara en svampsjukdom som exempelvis anthracnose. Svampsjukdomar trivs i en fuktig miljö. Är det några svarta fläckar på några blad tex?
   Ni är duktiga på att vattna era citrus, kanske för duktiga till och med, men det är svårt att veta så här på distans. Bevattning en gång i veckan under vintern är rätt mycket, citrus tål att torka ut lite mellan vattningarna så den inte står och är väldigt fuktig hela tiden. Det är inte så att det precis som i mitt växthus när jag hade växterna där, kunde vara så att värmen blev ojämn när temperaturen ute varierade mkt? I mitt växthus kunde det en natt när det snabbt blev kallt variera mellan -2 grader och plus 15 grader nästa dag när solen kikade fram och jag fick också en del frukt som ramlade av då. Fläkten hann inte med när kylan kom snabbt och växthuset värmdes mkt av solen. Men jag minns inte om frukten blev svart innan tyvärr.
   Det kanske även kan vara så att trädet skulle behöva extra belysning i växthuset om det inte redan har det?
   Den här nöten var svår att knäcka….

 7. Hej nu har jag lärt mig en hel del..
  Har tagit hand om den dåligt men den lever och det finns hopp.
  Min fråga är jag fick en stickling av en vän för flera år sen . Han hade tagit den av en för från en citron tror jag. I alla fall den är över en meter hög ..har aldrig fått citron tror inte att jag kommer.få det och har bara haft i planteringjord och ingen näring. Nu ska jag så klart.ändra på det. Men vi har den inomhus . Vi bor i lägenhet med balkong och på sommaren har den varit ute.
  Är det okej som vi gör ? Skulle nog behöva byta ut till en ännu större kruka så jag undrade vad för självbevattningskrula du har använd och vart.köper du den ? Tusen tack

  1. Hej Tania, absolut finns det hopp, de är tåligare än man tror 🙂 Jag tycker det ni gör låter bra, försök ge den surare jord framöver bara, för den får svårt att ta upp näringen annars. Du kan antingen blanda egen ord som jag skrivit ett inlägg om eller köpa färdig citrusjord. Försök att ge den näring framöver, för det behöver den för att få blommor. Jag tror att om du planterar om den och ger näring så kommer du märka skillnad.
   Jag har köpt mina självbevattningskrukor på IKEA. Den är kanske inte den snyggaste men jag lindar in dem med juteväv på sommaren så syns inte krukan ändå. Sen har den hjul och det tycker jag underlättar för krukan är riktigt stor och då slipper jag bära runt på dem om jag behöver flytta på dem på altanen på sommaren. En fördel till är att jag har näring i vattnet varje gång jag fyller på självbevattningskrukan, då tar den upp vatten och näring successivt hela tiden.
   Om du tycker att sticklingen blivit för hög och vill att den förgrenar sig mer kan du toppa den ovanför ett bladfäste i den höjd där du vill att grenarna ska komma. Själv går jag och väntar på att några av mina sticklingar ska nå önskad höjd, och en klippte jag nästan direkt så de är mer som buskar, så man kan göra lite som man själv vill där.
   Lycka till och tack för att du läser min blogg 🙂

 8. Maria Hansson

  Hejsan!
  Har ett citronträd som stått inne under vintern. Vad ska jag tänka på i samband med att trädet ska ställas ut och när är det dags? Soliga hälsningar Maria

  1. Hej Maria!
   Du behöver avhärda trädet till en början innan det får flytta ut helt. Det gör du genom att flytta ut trädet dagtid till ett skyddat läge. Jag ställer mina växter på altanen mot husväggen, men under altantaket så de inte får direkt solljus på sig.
   Jag har börjat avhärda en del av mina citrusväxter även om det kom en köldknäpp nu och är ganska kallt, allra helst i skuggan. De får stå ute lite längre för varje dag och om en vecka räknar jag med att de kan stå ute dygnet runt.
   Skydda dem gärna från solen i början, då den kan bränna växten som inte är van vid solen från att ha stått inne. En fiberduk över eller en placering i skugga till en början. Fast jag kan erkänna att de som står utanför källarförrådet och avhärdas här hemma, de får det lite tuffare, där är det sol hela eftermiddagen men de verkar klara det fint. Jag har vissa citrusar jag är mer rädd om än andra och de är jag mer petig med för att de ska hålla sig så fina som möjligt hela året.
   Hoppas svaret hjälper dig med din avhärdning. 🙂

 9. Hej, jag köpte ett citronträd för en vecka sedan som nu står på min inglasade balkong i söderläge. Har haft trädet i ett hörn av balkongen så det inte får direkt solljus men flyttade trädet till ett ställe med direkt solljus igår. Idag upptäckte jag att trädet fått spräckliga bruna fläckar mitt på några av de översta bladen. Satte jag ut trädet i solljus för tidigt eller beror detta på något annat? Jag har även märkt att hålen på plastkrukan jag köpen växten i är nästintill obefintliga. Bör jag göra hål undertill på plastkrukan?

  1. Hejsan Bella,
   Det kan absolut vara så att det fått solskador men det kommer repa sig snabbt, ingen fara!
   Jag hade hellre än att göra fler hål i plastkrukan planterat om trädet till en kruka som ger jämnare fuktighet och passat på att de det en lite större kruka. En självbevattningskruka är det bästa tycker jag för egen del eftersom det underlättar så himla mkt med bevattningen, allra helst under de varma sommarmånaderna. Annars är en lerkruka bra också för den suger också åt sig vätska och på så vis blir jordens fuktighet jämnare under längre tid än en plastkruka. A och O för att få saftig och god frukt är jämn fuktighet för citrusen.
   Lycka till med ditt träd!

 10. Hej Malou – Tack för bra blogg!! Vi funderar på att skaffa en citrus. Vi köpte oliv och fikon för ett par år sedan, fikonet har det gått kanon för (vi bor i Skåne och gräver ner det i jorden över vintern). Men liksom du har jag fått lära av mina misstag med oliven, första vintern tappade den alla bladen efter att ha stått i vårt sovrum där det är ca 17 grader men i år gick det mycket bättre för jag insåg att den behövde mycket mer vatten. Det står ju alltid att man ska vattna “sparsamt” vintertid men står de varmt måste man vattna mycket mer. Tänkte erbjuda citrusen samma vinterboende… Men jag undrar över det här med växtlampa – är det en vanlig LEDlampa du har? Vilken styrka? Jag trodde att man var tvungen att ha en speciell växtlampa men de är så hemskt dyra. hälsningar Sophie 🙂

  1. Hej Sophie,
   Vad kul att du gillar bloggen, och att det går så bra för er med övervintringen! 🙂
   Själv hade jag oturen att en mus boat i största olivträdets kruka i vinter, grävt gångar och haft sig så det mådde sådär nu men jag ser kroppar och håller mig hoppfull 🙂
   Jag har både en växtlampa jag köpt från Nelson Garden och så har jag lysrör 5000K jag köpte för massor av år sen och så till några växter som står sporadiskt utplacerade har lite mer nyligen köpt LED och de ligger alla på över 1000 Lumen för att vara tillräckligt starka.
   Så du behöver absolut inte köpa en speciell växtlampa.
   Eftersom jag övervintrar en hel del växter i vår krypgrund/källare där det redan satt lysrörsarmatur så var lysrören en enkel lösning för mig.
   Du kommer absolut inte ångra om du skaffar en citrus!
   Hälsningar Malou

 11. Hej, mitt citrusträd har klarat sin första vinter i källaren (snickerboa) på vårt garage. Mycket glad för det! Den har stått under en växtlampa och inte tappat mycket blad alls. Någon död gren får jag klippa bort.
  Jag har omplanterat trädet i större kruka och den verkar må finfint. Skjuter nya långa grenar som jag tycker ser jättekonstiga ut och spretar lite hejvilt. Kan jag klippa bort de nya grenarna? Eller hindras trädet helt i tillväxt då?
  Jag undrar också över blommorna; det dyker upp massa blommor – ska man låta alla vara kvar eller ska man ta bort en del? Vet inte om jag minns fel, men tror jag läste någonstans att citrus inte klarar av att ge hur många citroner som helst samtidigt? Att man därför ska ta bort en del av blommorna/karten.
  Ifjol när jag fick trädet i present hängde en citron på det. Den lät jag nog vara kvar för länge för den visade sig vara torr inuti sen. All annan kart som kom trillade av.
  Jag vill ju gärna att någon kart börjar utvecklas i år.

  1. Hej Helena, Vad kul att du hittat hit!
   Du kan absolut klippa de grenar som drar iväg för långt. Klipp vid ett bladfäste som pekar åt det hållet som passar grenen att skjuta nya skott åt. Utåt och uppåt.
   Jag har aldrig plockat bort blommor från mina citrusträd, det sköter de så bra själva ändå genom att släppa blomknoppar eller kart så låt trädet vara du.
   Det som kan göra att citronen kändes torr också är oregelbunden bevattning eller näringsbrist tex. Det är därför jag kör med självbevattningskrukor, för att lättare hålla en jämnare fuktighet. 🙂
   Jag skulle tro att det du har fått i krukan är hoppstjärtar, de är harmlösa men kan så klart kännas lite obehagliga där de kryper omkring. De älskar fuktig jord och försvinner oftast om man låter jorden torka upp lite mellan vattningarna. Vill du bli kvitt dem snabbare och har en kruka med dräneringshål i botten kan du dränka krukan i en hink med vatten. Då flyter hoppstjärnarna upp till ytan så du kan ta bort dem. Just när det gäller citrus mår de bra av att jorden får torka upp lite mellan vattningarna och du behöver absolut inte vattna nu när jorden fortfarande är fuktig på ytan. Bra för trädet och bra mot hoppstjärtarna 🙂
   Lycka till!

 12. Hej igen, fler frågor 🙂
  Såg nu när jag skulle vattna citrusträdet att jordytan är full av små små vita kryp. Sorgmyggor eller annat? De verkar inte ha vingar. Men är pyttesmå. Vad göra åt detta? Gör de någon skada?
  Jorden kändes fortfarande fuktig på ytan. Det är en vecka sedan senaste vattningen. Ska jag vattna nu igen eller bör jag vänta tills jorden känns mer torr?

 13. Musbo i olivträdet! Musen mådde nog bra iaf 🙂 Tack snälla för svaret! Märker du någon skillnad på de växter som har hjälpa av den speciella växtlampan och de som får vanlig LED? Förresten – märks det mycket på elpriset…? Har ingen aning hur mycket de där lamporna drar. Hälsningar Sophie

 14. Hej. Måste säga att jag älskar din sida. Återkommer flertal gånger.
  Det jag undrar över är Ikeas självbevattningskruka. Har planterat citronträdet i citrusjord å inte djupare än stammen. Fyllde gjord å satte ner plantan. Vattnade ovanpå samt fyllde fyra liter vatten. Undrar.? Behöver jag endast fylla i behållaren kommande gånger å ca hur ofta.? Hur många dagar behöver den torka ut? Behöver jag vattna uppifrån efter att den torkat ut? Sedan har jag läst runt lite. Vissa fyller stenar längst ner sedan fyller på gjord för att rötterna ska hitta ner. Är det ngt du oxå rekommenderar?
  Med vänlig hälsning, nelli

  1. Hej Nelli, vad glad jag blir, tack så jättemycket!
   Jag vattnar mina träd via röret, så pass att flottören flyter upp och visar att det är tillräckligt med vatten. Hur ofta beror på värme, ljus, storlek på plantan osv. Men när flottören i krukan sjunkit ner igen behöver du egentligen inte vattna på en gång utan kan låta det ta några dagar till innan jag fyller på i röret igen. Då är jorden fortfarande fuktig under jordytan i krukan, alltså låter jag inte hela jordklumpen torka utan en liten bit under ytan.
   Jag har inte fyllt i stenar i botten på min kruka, utan har jord i hela. Men det är inte en dum tanke med stenarna, men jag är säker på att rötterna hittar ner ändå och vattnet sugs även upp mot rötterna via kapillärkraften så det är ingen fara att de inte skulle få ordentligt med vatten eller att rotsystemet skulle bli grunt. Skulle du vilja testa det med stenar hade jag istället tagit lecakulor och du ska kunna flytta på krukan lätt. Även en kruka full med jord är tung. 🙂
   Ha det så gott och all lycka med ditt träd!

 15. Jag har ett citronträd som efter blomningen gav mängder av små citroner. Jag gallrade ner det till kanske 20 st. (det var kanske 50 st från början) De växer, sakta. Nu är de kanske 2-3 cm stora. Men nu börjar det blomma igen. Hur många citroner orkar ett någorlunda litet träd i kruka ha? Ska jag gallra mer. Ska jag låta det komma fler citroner efter blomningen?

  1. Hej Linda, ursäkta sent svar, bloggen har fått ligga i träda under sommarens semester. Grattis till massor av frukt!
   Jag brukar inte gallra mina citrusträd, det får de sköta själva men självklart kan det vara bra att göra det så det kan fokusera energin på färre. Citronen är väldigt härlig på det sättet att den gör just så, blommar i omgångar så den har blommor och frukt på samma gång. Jag hade låtit den sätta fler citroner och låta den sköta gallringen själv. Den kommer tappa en del frukt på eget bevåg.
   Hälsningar Malou

 16. Hej!
  Jag har ett ganska stort citronträd som jag fick i våras. Bladen efter övervintringen såg fläckiga och lite gråaktiga ut. Har vattnat med citrusnäring, har stoppat i rostig spik i jorden som skulle göra susen sas det. Men nej… det blir inte bättre!
  Flera sa att det kunde bero på spinn, men hittar inget nät under blad eller på grenarna. Förstår inte vad problem kan vara? Har många frukter på trädet, så det verkar ju inte påverka frukten.
  Har du något tips? Hur får jag bladen gröna och fina?
  Med vänlig hälsning, Terese

  1. Hejsan Terese, ursäkta mitt sena svar! Hur mår trädet nu, har det fått nya friska grenar och blad? Det låter även för mig som om det kan ha varit spinn på bladen. De angripna bladen blir inte gröna igen utan du får vänta på att det ska komma ut nya friska blad.
   För det var inte så att de blev gråaktiga ut en kort tid efter att trädet fick komma ut utomhus? För då beror det antagligen på att det fått solljus på sig för snabbt och fått brännskador.
   Hälsningar Malou

 17. Peder Sjögreen

  Hej Malou och tack för dina många fina tips om citrus! Vi bor sedan många år under delar av året i norra Italien och har några terracottakrukor med citronträd på terrassen. Vi övervintrar dom under fiberduk och dom klarar sig rätt bra trots korta perioder med några få minusgrader. Grannarna har föreslagit att de skulle må ännu bättre intill de tjocka stenväggarna där temperaturen är jämnare men hittills har dom fått stå där de står på sommaren i ett hörn med bra vindskydd från en häck, massor av sol, automatbevattning och citrusgödning (“concime per agrumi”) på sommaren!
  MEN, nu till problemet: Efter riklig blomning (ljuvlig doft!) satte de frukt och det var inte lite heller! Vi gladde oss år ännu ett år med egna citroner att göra limoncello av. Och så började det ena lilla kartet efter det andra att skifta färg från grönt till SVART! De torkar och faller så småningom av allihop.
  Här finns ju gott om folk som är kunniga om citrus men ingen har gett mig ett bra svar på varför detta inträffar i år.
  Hur ser du på det här – vi tror vi gör allting rätt – kan det vara klimatförämdringar eller vad?
  Hälsningar från Torri del Benaco vid Gardasjön!

  1. Hej Peder, först vill jag bara säga att det låter helt underbart med delårsboende i Italien, det är något av en dröm för mig! Jag googlade på Torri del Benaco, så vackert!
   Just svarta frukter som faller av är knepigt men jag vet att citrusträd kan drabbas av en svampsjukdom som ger just de symptomen. Hinner jorden torka upp något mellan vattningarna eller gör automatbevattningen att det är fuktigt hela tiden? Citrus gillar att torka upp lite mellan och svampsjukdomar trivs i fukt så det skulle kunna vara en orsak. Jag tror inte det har med klimatförändringarna att göra.
   Övervintringen tycker jag låter som om den fungerar även om er granne har rätt i det de säger, en placering vid stenväggen hade varit fördelaktigt för dem, även om de tål några minusgrader under korta perioder som ni skriver.

 18. Tack för en bra tråd!
  Jag har ett gammalt citronträd, kanske 15-20 år gammalt. Trädet är ganska stort, bär mycket frukt och sätter nya skott.
  Sedan ett par år har jag problem med ohyra, tror det kan vara sköldlöss. Har provat med olika metoder för att bli av med dessa. Sedan i fjol är vissa av bladen blir matta och lite skrovliga. Vad skulle det kunna bero på?
  Hälsningar AL

  1. Hej AL, härligt med ett så gammalt och stort träd men förstår din frustration när det gäller ohyran.
   Har du blivit av med dem? Just sköldlöss är svåra och kan ta stor skada på trädet.
   Ett symptom för just detta är skrovliga eller ihopkrullade löv som blir matta och ändrar färg.

   Om det är så att du blivit av med angreppen och trädet ändå inte blir bättre så är just dessa symptom också ett tecken på stress, ofta uttorkning.
   Men jag skulle gissa på att det beror på ohyran så försök behandla sköldlössen så mycket du kan.
   Försök att få bort alla sköldlöss du ser och behandla ytan med såpsprit eller pyretrum. Det finns även en rovskalbagge som heter Cryptolaemus montrouzieri som angriper sköldlusen.
   Hoppas att mitt svar kunnat hjälpa dig.
   Lycka till!

 19. Hej!
  Mitt kära ciyronträd står vid ett fönster ca 10-12 grader över vintern.
  Nu i början av mars släppte den alla bladen. På jorden syns ett täcke att vit väv. Tror du att det är mögel eller kanske löss?

  Har sprutat med såpvatten. Klarar plantan det?
  Kan jag ta in den i duschen, byta jord?

  Läste nånstans att man kan ta in plantan nu i mars. Kan jag ha den inne i rumstemperatur, vid ett par altandörrar med stora fönster?
  Till sommaren bor den på altanen.

  Tack på förhand!

  1. Hej Karin,
   det är svårt att veta vad det kan bero på.
   Har jorden varit väldigt fuktig? I så fall kan det absolut vara mögel och även att plantan reagerat på att ha rötterna i kylig fuktig jord, det gillar de inte.
   Vit väv låter som om det kan vara spinnkvalster annars.
   Plantan ska klara att du sprutar med såpvatten. Om angreppet är stort är det inte säkert att det räcker, du kan testa att köpa pyretrum, det är ett biologiskt medel gjort av extrakt från krysantemumblomman som ohyran inte tål. Det använder jag till det mesta.
   Avvakta med duschen och omplantering innan du testat det.

   Om du tar in den utan att vänja den vid inomhustemperaturen blir de en chock för den, så vänj den sakta genom att låta den vara i rumstemperatur någon timme per dag innan den får flytta in helt. Men jag hade nog hellre undvikit att ta in den för temperaturen du har nu är bättre än inomhustemperaturen än så länge. Dessutom behöver du snart vänja den igen vid utomhustemperaturen om du tar in den. Det blir många temperaturomställningar och det kan också få den att tappa blad.
   Vore jag dig hade jag istället ordnat en lampa till den där du har den nu för det låter som om det kan vara lite mörkt, allra helst på sidan in mot rummet. Med belysning kommer den snart igång med att producera nya blad.
   Du kan använda dig av lysrör eller ledlampor med kallt ljus. Det måste inte vara en växtlampa även om det vore det ultimata.
   Lycka till!

 20. Tack för en utmärkt guide till att sköta om citrusväxter!

  Jag drev upp en citron från frö förra våren och lyckades få den att överleva vintern inomhus. Planterade nyligen om den till en större kruka och har börjat ge näring en gång i veckan ungefär. Den får nya blad hela tiden som växer ganska fort. Är dock lite orolig då ett par av bladen (4 av ca 20) blivit bruna i kanten, på två av bladen har halva ytan smulats bort. Jorden är fuktig, jag känner efter ordentligt varje dag så den inte torkar ut mer än på ytan. Kan det vara att den står i för mycket direkt solljus i fönstret? Har nojat lite över att den inte ska få nog med solljus, så flyttar ibland runt den. Ska jag bara chilla lite och undvika att den står i direkt solljus?

  1. Hejsan Jenny,
   Blad som blir bruna är ofta ett tecken på att det är för låg luftfuktighet kring trädet, alternativt att det är för varmt där det står. Väldigt vanligt så här under vinterförvaring inomhus eftersom inomhusluften hos oss ofta är torr. Det kan vara svårt att få bukt på inomhus i rumstemperatur men snart kan du börja flytta ut trädet beroende på var du bor och då kommer det må bättre.
   Tänk på att avhärdningen inte är främst för temperaturskillnaden mellan inomhus och utomhus utan även för att vänja växten vid solens starka strålar. Så ställ det i skugga eller lägg på fiberduk för skuggning under avhärdningen.
   Inomhus skyddas trädet av fönsterglaset mot solens skadliga strålar. Och den behöver ljuset så jag skulle säga att problemet är temperatur- och fuktförhållandena i inomhusluften.

   Tänk på att inte låta jorden vara för fuktig hela tiden utan ytan på jorden ska bli ganska ordentligt torr innan den får vatten igen. Men inte så att hela jorden ska vara torr så växten stressas.

   Hoppas mitt svar är till hjälp för dig och lycka till!
   Hälsningar Malou

 21. Hej!
  Tack för en väldigt informativ, pedagogisk och inspirerande sida!
  När min son var fem år satte han en citronkärna i jord. Nu är han tolv och vi har ett litet träd på cirka en meter! Vi har skött om det lilla trädet ungefär som vi sköter andra växter, men nu har jag fått en del uppslag kring hur vi kan göra med jord, näring, mm. Tyvärr har vi just upptäckt ohyra, som jag nu förstår är spinnkvalster. Vi tar oss an dem enligt dina förslag och hoppas på det bästa.
  Nu har jag två frågor. Den första gäller vinterförvaring. Det är ju långt dit, men jag passar på att fråga nu! Vi brukar ha trädet inne och sköta det som andra växter. Vore det bättre att ha det i källaren, där det är svalare, och sätta upp någon form av lampa som lyser dagtid? (Och följdfråga – skulle en sådan lösning fungera även för pelargoner, som vi har ett schå med varje vinter?)
  Min andra fråga gäller blomning och frukt. Vi har ännu inte fått några blommor. Jag förstår att det kan dröja från att trädet var en kärna till att det blommar, men kan det också vara så att kärnor från frukter man köper i affären inte ger upphov till träd som bär frukt?
  Tacksam för dina tankar kring detta!
  Vänliga hälsningar
  Sara

  1. Hejsan Sara,
   vad mysigt med citronträdet! Vi har gjort samma sak med våra barn. Dottern har ett citronträd och sonen ett clementinträd.
   Det låter som om vinterförvaringen går väldigt bra för er men absolut underlättar en svalare miljö för trädet. Tänk bara på att ha växtbelysning då.
   Det behöver inte vara något märkvärdigt, lysrör med kallt ljus går bra. Även om ordentligt växtbelysning är det ultimata. Det finns en mängd på marknaden men det blir ett lite för långt svar att gå in på det.
   Du kan absolut ha pelargoner ihop i samma utrymme. Precis så gör jag. I källaren håller temperaturen cirka 13 grader en sån här mild vinter, ner till cirka 7 grader en kall vinter under -10 grader.

   Anledningen att ni inte fått frukt än är för att ett frösått citrusträd tar många år på sig innan det ger frukt, över 10 år är det vanliga. Men under tiden får ni njuta av ett fint vintergrönt träd och det är härligt. Tänk sedan när första blommorna och frukterna kommer, vilken lycka!

   Lycka till med trädet 🙂
   Hälsningar Malou

   1. Hej!
    Har ett olivträd som jag köpte förra sommaren. Mitt första. Jag hade den på min inglasade balkong. Den växte bra och jag klippte ner utväxten lite innan jag tog in den för vinterförvaring i min hall. Bor i lägenhet och har ingen annan given plats att vinterförvara på. Dock har bladen ramlat av undan för undan och kvar i vår var bara kal stam och grenar.
    Satte om den i en stor lerkruka med medelhavsjord för några dagar sedan. Vid omplanteringen var jorden i krukan väldigt blöt och det droppade nästan av rotklumpen. Jag krafsade bort det mesta av den blöta lerjorden innan placeringen i nya krukan med medelhavsjord och flyttade ut den på balkongen.
    Nu har jag upptäckt vita upphöjda prickar på stammen och grenar. Vad är det? Kan man behandla med något? Tror du att olivträdet repar sig efter att ha tappat alla blad eller ska jag slänga växten. Rådvill nybörjare hoppas på svar.?
    Hoppas på svar å

    1. Hejsan Ulla,
     Det är jättesvårt att svara på vad det är som hänt med trädet och de prickar du pratar om. Det kan vara ohyra som sköldlöss, i så fall kan du pilla bort dem från stammen och grenarna och de är ca 1-3 mm i storlek.
     I övrigt tycker jag att du skrapar lätt på barken med en kniv och ser om det är grönt under barken, då lever trädet. Om det är torrt och brunt har trädet dött.
     Det kan även vara en bra idé att beskära trädet, börja längst ut och ta en liten bit i taget. Är det grönt längst ut på kvisten du klipper i låter du den vara, är det brunt och dött klipper du längre in en liten bit i taget tills du kommer till frisk grön ved.
     Det är inte bra att jorden var så blöt att det rinner av den och det är förmodligen en av anledningarna till att den tappat bladen, rötterna får syrebrist när jorden är så blöt och det kan döda trädet.
     Lycka till med trädet och hoppas att mitt svar kan hjälpa dig något.
     Hälsningar Malou

 22. Elisabeth Lundgren

  Tack för en fantastisk fin och välskriven blogg! Har lärt mig så mycket!
  Planterade om mitt 4-åriga citronträd för en månad sedan. Bytte då ut lerkrukan mot en svart “frigolitkruka”. En gräsligt ful kruka, men tanken är att den ska spara ryggen vid flytt in och ut. Börjar dock fundera på om detta mtrl är lika bra? Är det ngt jag kan göra för att kompensera lerkrukans fördelar, (förutom det estetiska:), eller ska jag plantera om igen? Än så länge verkar trädet ha accepterat nyordningen och bladen börjar komma tillbaka.

  1. Hejsan Elisabeth,
   Det är absolut ingen fara att använda den krukan du har i frigolit. Fördelen är att den inte släpper ut fukt på samma sätt som en terrakottakruka, nackdelen är att terrakottakrukan på samma gång som den avdunstar vätska så lagrar den även vätska i leran.
   Så länge du själv är nöjd med krukan hade jag fortsatt med den. Ett tips är att vira in den i säckväv, tyg eller något annat du gillar så du slipper se den fula krukan 🙂
   Hälsningar Malou

 23. Jessica Berggren

  Tack för en bra text! Jag är orolig att mitt citronträd är dött. Har stått för torrt under vintern vid ett fönster utan extra ljus. Alla blad och många grenar har torkat ut helt. Har klippt och brutit av många grenar som varit helt bruna. Är osäker på om det är helt dött då det har flera år på nacken och vad jag kan tycka ändå är lite grönt. Dock svårt att förstå hur grönt det ska vara när man skrapar… har börjar ställa ut det i växthuset på dagarna men jag vet inte vad jag ska göra för att få
  Upp hoppet. Hur länge kan jag vänta innan det är kört?