Växthusspinnkvalster, en ovälkommen snyltare!

Efter en veckas semester kom jag hem till fläckiga ledsna plantor med vissnande blad. Inte förutsåg jag detta när jag lämnade plantorna att klara sig själva i en veckas tid.

Jag anade att det skulle kunna bli ett problem men har försökt bortse från det in i det längsta. Det är nämligen så att mina frösådder och sötpotatisen bor i tvättstugan, varmt och gott. Fröerna gror på ett kick och potatisen frodas! Men det är torrt i luften så jag brukar duscha plantorna lite varje dag. Under en veckas tid uteblev duschen och de har haft det alldeles för torrt. Och det älskar Växthusspinnkvalstren!

Av bilder från andras sådder att döma är jag inte den enda med problemet nu när våren kommit, plantorna har vuxit sig större och vi är många som har massor av plantor inomhus i väntan på varmare väder ute. Nu är risken för ohyra inne stor och jag som nu har fått växthusspinnkvalster tänkte berätta lite om vad de gör och hur man kan bli av med dem.

Växthusspinnkvalster, (Tetranychus urticae) suger ut vätskan ur bladens celler.

De håller främst till på bladens undersida och det bildas till en början små ljusa prickar på bladen som till slut får ett gråaktigt utseende och ser dammiga ut med spinnvävnad på och mellan växtens blad och andra växtdelar. Vid starka angrepp gulnar bladen, vissnar och faller av och plantan kan dö.

Foto: Pinterest

Djuren är väldigt små men kan ses med blotta ögat om man kikar riktigt noga, de är ungefär 0.4 mm som fullvuxna. De trivs i varma och torra miljöer som på växter i växthus, inomhus och i varma,torra lägen utomhus. Det luriga med spinnkvalster är att tex en befruktad hona kan övervintra i ett växthus i väntan på vårvärmen.
Utomhus sprider sig kvalstren med vinden och mellan plantor.

Vanliga växter de angriper i växthus är är gurkväxter, aubergine, tomat, basilika mfl. Utomhus på torra lägen är frilandsgurkor, jordgubbar, rosor, stockrosor, änglatrumpet, fuchsia , tagetes och blomman för dagen ofta utsatta.

Ser du den lilla pricken i luften vid fokuspunkten i bilden? Det ett hankvalster som hänger på en liten tråd.

Hur gör man då för att slippa spinnkvalster?

Se till att växterna inte torkar ut. Det var där jag gjorde min miss. Här betyder det alltså inte bara jorden utan att man behöver se till att hela växten omges av en högre luftfuktighet.

Duscha plantorna ofta.
Duscha angripna plantor med såpvatten (50 ml såpa eller diskmedel/1 liter vatten) Det behövs upprepade behandlingar.
Vid svårare angrepp duscha med såpspritlösning (1 dl såpa eller diskmeldel/ 1-2 msk t-röd/1 liter vatten)
Är det riktigt illa? Köp rovkvalster Amblyseius Swirskii eller Phytoseiulus persimili.
På marknaden finns även Raptol Insekt effekt som kan användas mot olika typer av skadedjur, som spinnkvalster.

Lycka till!!

15 reaktioner på ”Växthusspinnkvalster, en ovälkommen snyltare!”

 1. Elisabeth (elizasnatur)

  Nu har jag hittat din blogg. Utförliga och givande inlägg. Lite nya tips. Hästgödsel till citrus måste vi prova. Både vi själva och växterna längtar ut nu. Nattfrost här nästan varje natt fortfarande. Jag kommer att kika in här lite då och då.

  1. Tack och vad kul att du hittat hit! 🙂
   Mina citrusar längtar ut i friska luften men än så länge får de stå i växthuset så jag slipper kånka dem in och ut. Snart har frosten släppt itt tag helt om oss hoppas jag.

  1. Hejsan Mirja, precis, Pyrsol har samma verksamma ämne som Raptol. De är gjorda av ett ämne som utvinns ut krysantemum. Fungerar väldigt bra tycker jag 🙂

 2. Jag testade diskmedel (Yes), 50 ml/liter vatten enligt beskrivningen och bladen på min blomma för dagen dog, följt av hela plantan. Så Yes är inte att rekommendera.

  Mvh Andreas

  1. Hejsan Hanna,
   det är just i torra och varma miljöer spinn trivs bäst så inomhus är det väldigt vanligt att få spinn på växter som lätt angrips av dem.
   Hoppas du kan få hjälp av mina tips för att bli av med dem.

   Hälsningar Malou

 3. Tina Backholm

  Hej !
  Jag blev jätteledsen när vi tog in vårt citronträd ca 4år gammalt med citron på och såg att det fått löss bruna kladdiga även andra små djur så i min förskräckelse klippte jag bort alla blad så bara blommorna sitter kvar o citronen som är jättestor…..tror du det klarar av ingreppet ??

  Tina

  1. Hejsan Tina, citronträd är tåligare än du tror så om du ger tillräckligt med ljus och lagom bevattning kommer det att gå jättebra och komma igen.
   Du kan läsa om övervintring och de vanligaste frågorna om citrus här för att lära dig mer om hur du bäst får ditt träd att må riktigt bra igen.
   Och var extra nog med att spana efter skadedjur för det krävs ofta en del envishet.
   Lycka till, jag håller tummarna för dig!

 4. Du skriver att Spinnkvalster kan övervintra i växthus. Jag misstänker att jag har råkat ut för det i mitt växthus. Hur går jag tillväga för att få bort de övervintrade kvalstren?

  1. Hejsan Susanne,
   Det bästa sättet är att tvätta ur hela växthuset. Jag använder vatten och såpa med en skvätt t-sprit i.
   Tänk på att komma åt ordentligt i alla skrymslen och vrår.
   Sedan om du ser angrepp till våren behandlar du snabbt med såpspritlösning på plantorna eller ett medel med till exempel pyretriner.
   Lycka till!

   1. Susanne Stefansson

    Tack för ditt svar. Växthuset är gammalt med trästomme och av gamla fönster så jag gör en modifierad version. Det jag är förvånad över är att inte vinstocken har drabbats däremot kiwi plantan. Men skam den som ger sig, jag ska se vad jag kan göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *