Idag har jag börjat klippa min lavendel och det är verkligen i senaste laget! 
I vanliga fall klipper jag dem i mars/april men i år var våren så kall att jag valde att vänta lite till, för jag har varit med om plantor som helt enkelt inte klarat sig när jag varit framme för tidigt med sekatören en kall vår.

Hur klipper jag då?

Det känns alltid lite fel att klippa den där plantan som börjat grönska och som ser så fyllig ut men jag vet att min burdusa behandling belönar mig senare i sommar.
Man behöver inte klippa ner plantorna varje år men vartannat år skulle jag rekommendera för de sätter nya skott på ung ved och blir snabbt vedartade och risiga om man inte klipper dem, vilket resulterar i en dålig blomning. Så klipp ner vartannat år och frisera lite året däremellan, dvs klipp av topparna och forma plantan rund och fin som en liten kudde.

Jag klipper ner så jag sparar ca 1/3 av plantans höjd och klipper ovanför ett skott eller knopp-anlag som ni ser på bilden. Då stimuleras tillväxten av de knopparna och skotten. Ju fler nya skott, desto fler nya blommor. Lavendel blommar på årsskotten så du kommer inte stå utan lavendelns ljuva doftande skönheter i sommar, tvärt om, du kommer att belönas med fler blommor efter den här behandlingen.

Har man väldigt många lavendelplantor blir en sådan här noga beskärning när man klipper gren för gren ganska så tidskrävande men lavendeln är tålig så kör bara på. Klipp av så det återstår 1/3 eller cirka 10-15 cm av höjden så blir det bra det också, betydligt bättre än om du lämnar dem orörda. Klipp gärna lite rundat så får du bulliga fina plantor i sommar.

Jag tar sticklingar för att få fler plantor.

Jag älskar sticklingar! Det är lätt, kul och känns så himla bra att ha en helt ny planta utan att ha åkt och köpt den på en trädgårdshandel. Många plantor blir det dessutom, så länge du sköter dem vill säga. Bara av plantan på bilderna ovan så fick jag ihop över 30 sticklingar, det är inte dåligt!

Så här gör jag:

Gräv ett dike på friland eller som mig, i en pallkrage. Blanda upp jorden med torv eller kompost och perlite, sand eller grus. Man kan även göra det här i en kruka. Den ska stå placerad i skugga som tex under ett buskage eller i skuggan av en byggnad.

 

Ta en lavendelkvist, ca 10 cm lång och strippa av alla blad och sidoskott, spara toppen men toppa gärna bladen om den har många kvar så att den inte har så mycket bladmassa att försörja.

 

Sätt sticklingarna i diket lutande mot väggen, med en tredjedel över dikeskanten och ca 10 cm emellan dem (här har jag fuskat och tagit ca 5 cm, det går också men jag får vara extra försiktig när jag ska sära på rötterna sedan, det blev bara så väldigt många sticklingar idag..!).
Fyll på med jord och tryck till lite lätt allteftersom för att få bort eventuella luftfickor.
Sätter jag sticklingarna i en kruka så sticker jag helt enkelt bara ner dem lite försiktigt så att 1/3 av plantan är ovan jord.

Lavendelsticklingar med ros- och havtornssticklingar i bakgrunden.

 

Vattna ordentligt och håll fuktigt hela tiden så kommer de att ha rotat sig om några veckor.

 

De har fina rötter mot hösten och då sätter jag ut dem på sin nya växtplats eller ibland krukar jag dem och gräver ner krukan i köksträdgården så de får övervintra där i väntan på sina nya växtplats.

En lavendelstickling från förra året som också ska få sig en frisering för att stimulera skotten som kommit fram.

Så om du inte har klippt dina ännu, ut i vårsolen och ta med dig en korg till alla sticklingar, för många blir det!

Lycka till!