fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Min egen citrusjord!

Citrusträd kan kännas svåra för många och man får information om att de har specifika krav på jorden som kan kännas kluriga att möta utan att köpa citrusjord. Men om vi börjar med att kika på jorden så kanske det inte är så svårt ändå?

Vad är det egentligen som är så speciellt med citrusjorden i affärerna?

De flesta citrusväxter trivs bäst när jorden är aningen sur och innehåller järn, mangan och andra näringsämnen. Men varför föredrar citrusen just en jord med lägre pH?
Jo, en något sur jord förenklar upptaget av järn. 

Planteringsjord, sand och rhododendronjord blir en bra jord för citrusen.

En kalkrikare jord som planteringsjord eller blomjord försvårar däremot upptaget av järn. Så citrusväxten kan alltså inte ta upp tillräckligt mycket av alla näringsämnen den behöver om den är planterad i planteringsjord eller blomjord även om man tillför dem via exempelvis citrusnäring. Vid järnbrist gulnar bladen på citrusen och det är ett vanligt förekommande problem.
När jag pratar om kalkrik eller sur jord då menar jag pH-värdet i jorden. Citrusträd trivs vid ett pH på ca 5,5-6,5.

Hur ordnar man lättast det här då? Jag använder mig av rhododendronjord. Men inte rakt av, då blir pH-värdet för lågt för att citrusen ska trivas, jag blandar istället ihop rhododendronjord och planteringsjord.
Jorden får även gärna vara porös, inte för kompakt så det är en fördel att blanda i sand eller grus. Jorden får då en lucker struktur som ger rötterna tillgång till både syre och vatten.

Dags för omplantering

I höstas tog jag sticklingar från mina citrusträd som har resulterat i 18 citrusplantor som har vuxit till sig under sommaren. De behövde verkligen planteras om nu, rötterna var på väg ut ur krukorna på allihopa. 

Det är häftigt att se hur en liten, liten pinne rotar sig och blir en ståtlig planta. Den här håller på att stammas upp.

 

Jag planterade om dem i 5 liter stora krukor nu direkt för nu kommer jag inte att göra en omplantering av dem förrän om kanske 3-5 år. Jag valde att testa en egen blandning av jord till dem för 18 stycken 5 liters-krukor, det blir en del jord det!

Så här gjorde jag:

 

2 delar planteringsjord

2 delar rhododendronjord

1 del sand

Mina citrusplantor står fint i sina stora krukor. Här får de bo i 3-5 år innan de planteras om igen.

Nu hoppas jag att mina citrusplantor växer på sig ordentligt och snart får de sällskap av ytterligare ett gäng sticklingar som snart ska tas. Så håll utkik för snart visar jag hur jag förökar mina citrusplantor!

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email
Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

20 reaktioner på ”Min egen citrusjord!”

 1. Jag testade denna jordblandning i helgen till mina citron träd,har 4 st och ett fikonträd.det såg ju lovande ut så ja måste prova.
  Tack för tipset med jorden.

  1. Hejsna Samuel, vad kul! Ett tips, fikonträdet behöver inte citrusjorden utan trivs i de flesta jordar 🙂
   Jag ska ställa mig i helgen och plantera om sticklingar så jag ska själv blanda jord i veckan, denna gången tänkte jag blanda i biokol också och se om det ger någon extra positiv effekt. Jag kommer även antagligen blanda i ännu mera grus då jag varit på en kurs där växterna planteras i substrat med 75% grus och 25% av en blandning med jord/kompost/biokol och effekterna på växterna såg väldigt lovande ut!

 2. Hej Malou,
  Har satt citron och mandarin i våras på Balkong och fått upp dom runt 30 cm, har växt inne i vinter under uv-lampa använt u-jord ( är den ok till citrus) tänker plantera om i vår frågan är då: i vilken sorts jordblandning

  1. Hej Hasse,
   Vad kul att de kommit upp så bra 🙂 Jag hade valt att plantera om dem antingen i citrusjord eller blandat upp rhododendronjord så som jag visar i inlägget. U-jorden har tillskott av kalk som i längden hindrar citrusen från att ta upp alla de näringsämnen den behöver, till exempel järn och magnesium. Det gör att de får ljusnande blad och inte kan tillgodose sig tillräckligt med energi från solen eftersom fotosyntesen hämmas. du ska se att dina plantor kommer växa sig stora snabbt om de får en större kruka, allra helst citronen som är mer kraftigväxande i sitt växtsätt. Vi planterade en citronkärna åt vår dotter för ett par år sedan och den är nu uppe i en höjd på 1,5 meter. Nu när den nått önskad höjd har jag toppat den så att den får en förgrenad krona.
   Lycka till med dina plantor och vad kul att du hittad hit till mig 🙂

 3. Hejsan

  Jag tänkte köpa ett citronträd. Det står ju i egen jord som är väldigt kompakt/lerig och min fundering är hur detta blir när man omplanterar den i egengjord jord enligt ovan. Det blir ju en väldigt kompakt jord “nära” stammen och annan struktur runtomkring… helt ok så eller bör man ta bort lite av den kompaktajorden ?

  mvh/Lars

  1. Hejsan Lars,
   Du är på helt rätt spår enligt mig.
   Jag är ganska brutal mot mina växter när jag planterar om dem. För att få rötterna att leta sig ut i den nya jorden rufsar jag helt enkelt till jordklumpen på plantan, jag luckrar upp klumpen runtom och försöker få lös de yttersta rötterna så mycket jag kan så att de i den nya krukan direkt hamnar i den lättare jorden. Ibland om det är en riktigt kompakt jord tar jag en handkratta eller handkultivator eller så till hjälp för att verkligen få tag och komma in lite i klumpen.
   Lycka till med citronträdet 🙂

   1. Jag övervintrar mitt citronträd varje år i vårt kallgarage, som har ett söderfönster. Trädet står nära fönstret men jag har funderat på att bättra på ljuset.
    I taket sitter två lysrörsarmaturer. Min fråga är om det räcker med att förse dem med kallvitt ljus som du skriver. Är det typ 4000 Kelvin? Eller ska jag köpa en ledbygglampa med ca 3000 lumen, som jag läst ger tillräckligt med ljus? Vill helst slippa ta hit en elektriker för att montera ett hängande växtljus från taket.

    1. Hejsan Anna,
     båda alternativen fungerar bra så ta det som är praktiskt för dig. 🙂 Jag själv använder Biltemas lysrör T5 på 4000K som sitter med en stickkontakt i ett uttag i väggen.
     Hälsningar Malou

 4. Christer N-L

  Hittade din blogg och en massa bra tips, skall prova din citrusjord till våren då det är dax för lite nytt runt fötter för de jag har och även oliverna kan få sig lite nytt.

  Funderar på att blanda in lite mer grovt 4-6 mm typ akvariegrus i sanden, vad tror du om det? Köpejord innehåller ju en del grovt grus (iaf i det jag köpt)

  1. Hejsan Christer,
   Vad kul att du hittat mig och tack så mkt 🙂
   Jag tror att 4-6 mm kan fungera alldeles utmärkt. Jag har även funderat på om det hade varit bra att blanda in lite lergranulater i jorden, eftersom köpeplantor ofta står i en lerjord. Jag får testa det nästa omplantering jag gör för att utvärdera.Leran har bra fuktighetshållande egenskaper och är mineralrik vilket är en fördel.
   Mina olivträd är inte bortskämda med specialjord hos mig, de får planteringsjord blandad med grus/sand eller leca. De större får leca i blandningen så att jag och min man ska orka att flytta på dem, annars är det kört.
   Hälsningar Malou

  2. Hej! Tänkte snart plantera om mina lime, keffir och citronträd. Undrar om jag kan använda perlite istället för sand? Jag undrar även hur jag får mitt limeträd fint igen. För ca 2 år sedan dog typ hela själva kronan. Men den sköt nytt långt ner på stammen som nu har växt till sig jätte fint. Men den ser väldigt ful ut. Hur får jag som en ny krona?

   1. Hej,
    ja perlite kan du också använda, det gör att krukorna blir lite lättare också.
    En liten tanke med skottet som kommit på din lime är att det förmodligen är grundstammen som skjutit ett skott, då limen ofta är toppympad.
    Så bli inte förvånad om det inte alls visar sig vara just lime du får på den sen.
    Det du behöver göra är att toppa skottet vid den höjd där du vill ha den nya kronan. där kommer den att förgrena sig.
    Så får du toppa de nya grenarna allteftersom de kommer. Du kan läsa mer om beskärning av citrus i detta inlägg.
    Lycka till!
    Hälsningar Malou

 5. Stefan Persson

  Hej Malin. En inspirerande blogg du har. Om man tar ett skott från citrusträd och vill plantera det. Ställer du det i vatten så att rötter bildas eller kommer den direkt i jord?
  Mvh Stefan

  1. Hejsan Stefan,
   Min erfarenhet är att citrus inte rotar sig bra i vatten tyvärr.
   Du kanske har sett det men det finns ett inlägg om hur jag beskär och tar sticklingar på citrus. Där visar jag exakt hur jag gör.
   I år har jag ett test med rotningskuber från rootit och det verkar gå bra.
   Lycka till!
   Hälsningar Malou

   1. Hej Malou!
    Blir det några frukter på sticklingarna? Jag provar med clementinkärnor (och satsumas) men dessa växter är än så länge små, men det låter på andra som att det tar lång tid om man ens får några frukter på dessa.
    Går det att få frukter på citrus som man drivit upp från kärnor?
    Har några mindre citrusträd som är fulla med små apelsiner och citroner. Tips på vad MSN ska göra gör att öka chansen till att få frukt på mina clementinplantor

    1. Hejsan Roger,
     som du säger tar det tid att få frukt på frösådda citrusplantor. Över 10 år är inget ovanligt.
     Jag har inget riktigt tips på hur du ska fruktsättning snabbare mer än att sköta om plantorna ordentligt så de inte behöver lägga energi på att klara sig från torka eller ohyra.
     Mina sticklingar har börjat få frukt, de fick frukt år två men då släppte de karten. I år verkar åtminstone två plantor behålla sina kart, de är nu 3 år gamla och har blivit ganska stora plantor. Så nu håller jag tummarna!
     De kommer förmodligen att få flytta till självbevattnande krukor i sommar, det underlättar både skötseln och ger ett jämnare flöde av vatten och näring till plantorna eftersom jag ger flytande näring.
     Lycka till med dina plantor och njut av frukten när de mognat 🙂

 6. Johan Crondahl

  Hej
  Jag har odlat citronplantor ifrån frö nu några år och har problem med att bladen blir gul/ljusgrönfläckliga (tills de ramlar av) och sen inte växer så bra. Detta har jag antagit att det är järnbrist eller för högt pH i jorden. Jag har bytt till bra jord och vattnat mer näring men jag har fortfarande samma problem, kan det vara något annat än järnbrist eller finns det något sätt att direkt höja järnhalten i jorden för att testa?

  Plantorna är allt ifrån 3 till 1 år och odlas inomhus med växtlampa under vintern.

  Mvh Johan

  1. Att bladen blir gul/ljusgrönfläckiga beror förmodligen på det du skriver att träden behöver järn eller har svårt att ta upp järn. Jag använder järnsulfat som jag ger extra till mina träd. En gång i månaden får de det, mängd beror på storlek på krukan och trädet. De som är i storlek med de som köpa i butik får ca en tesked i månaden om de är i en ca 5 liters kruka, men de i större kruka får uppemot ett mat matskedar i månaden. Sedan kräver citronträden mycket kväve också så jag föreslår att du ger extra kväve på våren i form av tex kogödsel. Guldvatten är också väldigt bra som komplement till citrusnäring. Jag använder inte citrusnäring till mina träd utan en flytande ekologisk näring och extra järn.

   1. Johan Crondahl

    Tack för svar!
    Är det något speciellt märke eller medel du rekommenderar? Om jag förstår rätt så funkar även medel mot mossa då det innehåller järnsulfat och sänker pH.

 7. Hej Malou!
  Jag har haft denna sida på mina favoriter sedan ett tag.
  Jag har båda köpt en citron planta samt köpt flera olika sorter citrus och även en fikonplanta. Flera stycken av mina Kaffir lime, mår väldigt bra, trots att jag har haft de i små krukor. En annan Lime planta, som jag hade köpt samtidigt, som de andra, har flera frukter och de är lika stora, som citroner, som man köper i affären. De är avlånga, ungefär som citroner, men möjligen lite smalare. De har dock några “knölar” och verkar inte mogna. Fikonplantan lyckades jag ta livet av. Antagligen, för att jag har endera vattnat för mycket eller för lite. Fikon har stora blad/löv och kräver väldigt mycket vatten på sommaren.
  Hur som helt. Den köpta citronen – trots att den är ganska liten, blommade väldigt mycket och många av blommorna blev sedan frukter.
  Men den började tappa sina löv/blad och till slut var det bara två stycken kvar. Den började torka och jag var ganska säker på att den var på väg att dö.
  Jag blev väldigt ledsen, men gav inte upp hoppet. Jag började med att ta ut den ur krukan, ta bort så mycket blött jord, som möjligt, sedan satt jag den i en större kruka med ny torr jord. Jag vattnade inte på ett bra tag och tittade på den varje dag, i hopp om att se tecken på att den lever.
  Tro eller ej – efter några veckor, kunde jag se tecken på att den lever. Nu har den fått väldigt små blad!
  Jag är helst säker på att jag vattnade den för ofta och att jag “kvävde” den.
  Jag tror att bästa sättet att vattna växterna, åtminstone citrus växterna, är att vattna de underifrån och låta de suga det mängd vatten de behöver.
  Jag har köpt “Medelhavsjord” men den är väldigt dyr!
  Jag tänkte prova att fixa egen jord och såg din recept. Problemet är att varifrån köper jag sanden?
  Jag kan knappast använda sand från sandlådan, då den innehåller säkerligen mängder av kiss och bajs från katterna!
  Med vänlig hälsning.
  Ed

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

Kategorier
Arkiv

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gratis guide!

16 ätbara perenner
till trädgården

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Gratis guide!

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.