fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Beskär och ta sticklingar av ditt citronträd

Nu är det tid för mig att ta in mina citrusträd för vinterförvaring och då brukar jag passa på att beskära dem. Och ni som har följt med mig en tid vet redan att jag inte kan slänga växtmaterial utan att försöka ta sticklingar av dem. Så det gör jag även i år så klart!

I år beskär jag enbart citronträdet, det är ett kraftigväxande träd och mitt bergamott-träd är inte alls lika kraftigväxande och har en fin form så det får vara ifred. Rosécitronen har inte hunnit växa till sig så pass ännu heller.

Citronen innan beskärningen, en gren till höger och en till vänster syns att de hänger neråt och ger trädet ganska mycket bredd. De kortade jag in och av de två grenarna fick jag 8 nya sticklingar.

Anledningen att jag beskär dem nu är för att de rent praktiskt ska ta mindre plats under vinterförvaringen. Men också för att trädet ska avlastas lite av bördan att försörja lika mycket bladmassa med näring, vatten och ljus som under sommarhalvåret.

Så här gjorde jag vid beskärningen av min citron i år

Citronen har starka grenar som är anpassade att bära tunga frukter, även på unga skott och behöver därför egentligen inte beskäras alls. Så det handlar bara om storlek och form på trädet i mitt fall.

Det är inte så stor förändring på trädet efter beskärningen men jag är nöjd, det har kvar sin naturliga form men är något smalare och sträcker sig uppåt istället för neråt. 

Min citron har fått flera långa grenar som växer neråtriktat starkt bågformat och jag är ute efter att få upp höjden på kronan under kommande år. Därför beskär jag de grenarna för att få växtriktningen uppåt istället för neråt.

Jag tar av ett par av de långa neråt böjda årsskotten precis ovanför ett bladveck med riktningen uppåt och utåt från trädkronan. Jag tar det på ett ställe precis innan grenen böjer sig neråt för att få en mjuk form på hela grenen när den nya växer ut och för att minska belastningen som kommer av framtida frukters tyngd. Att jag klipper ovanför ett bladveck kommer att stimulera ny tillväxt i det bladvecket med en ny gren riktad uppåt just där.

Klipp precis ovanför bladfästet för att stimulera tillväxt åt det hållet bladfästet sitter och för få en fin läkning.

Om man istället klipper mellan två bladveck och lämnar en stump skulle det leda in röta i trädet då det blir svårare för trädet att läka skadan man då orsakat. Det är därför det är jätteviktigt att ta av grenen precis ovanför bladvecket.

På mitt träd finns det även några grenar kraftigt böjda neråt som har massor av blomknoppar och fruktanlag och de får faktiskt vara kvar, för de frukterna vill jag inte gå miste om! De grenarna kan jag ta nästa säsong eller ännu längre fram.

Ser du formen på grenen? Som en båge men det gör ingenting, det är bara jag som just nu inte är ute efter den formen. Men den här grenen får vara kvar, den har massor av fruktämnen på gång!

12 enkla steg till nya citrusplantor, så här tar jag sticklingar

 1. Antingen kan man köpa rotstimulerande medel i en trädgårdsbutik eller så kör man utan eller så gör man som jag gör. Klipp av några årsskott från en salix (sälg, vide). Klipp i mindre bitar och smacka till med en hammare eller liknande för att förstöra fibrerna och göra safterna lättåtkomliga. Lägg bitarna i ett glas eller en vas med vatten. Salix-läktet innehåller stora mängder auxin som alltså är ett naturligt rothormon.
 2. Ta växtmaterialet från beskärningen och dela upp i ca 20 cm långa bitar.
  Här klipper jag av sticklingen precis nedanför nedersta bladfästet.

  Klipp av precis under ett bladfäste i botten på sticklingen och precis över ett bladfäste i toppen av sticklingen. En gren kan alltså bilda flera sticklingar.

 3. Skrapa av ca 2 cm av den nedersta barken på sticklingen.

  Barken skrapas av för att ge större kontaktyta i jorden.
 4. Ta bort alla blad utom de två översta.

  Riv inte av bladen, klipp av dem för annars kan du skada barken på sticklingen. Barken är sticklingens hud och den behöver vi vara rädda om.
 5. Klipp bort hälften av de översta bladen, detta för att sticklingen ska få mindre bladmassa att försörja men ändå ha en del kvar för annars har den ingenting kvar som sköter fotosyntesen.

  Två stora blad är mycket för en rotlös att försörja, två halva blad räcker gott och väl.
 6. Sätt sticklingarna i glaset med sälgbitar och låt stå där i ett par dygn.
 7. Förbered en större kruka eller flera små krukor. Antingen bara sand alternativt jord uppblandat med ungefär hälften sand/grus eller perlit. Förra året körde jag både blandat med grus och perlit och märkte ingen direkt skillnad på tillväxten men fick vattna den med grus mer. I år kör jag på enbart sand för att min ena lärare använder det till alla sina sticklingar så jag vet att det fungerar och vill se om det är någon skillnad i övrigt.
  Använd alltid rena krukor!
 8. Sätt sticklingarna utmed krukans kanter om du valde en stor eller en i vardera kruka om du valde små krukor.
  I år testar jag i ren sand med flera sticklingar i varje kruka för att spara lite plats.

  Med små är krukor i ca storlek 8×8 cm lagom eller kryddkrukorna från affären. I för stora krukor riskerar det att bli för blött när de sitter en och en, vilket gör att sticklingen ruttnar innan den hunnit få rötter.

 9. Täck krukan med en plastpåse. Utan hål till en början.

  Värme, ljus och hög luftfuktighet är nyckeln till framgång!
 10. Placera krukorna varmt, med undervärme och extrabelysning. Antingen över ett element men vid fönster finns det alltid risk för kallras så jag har dem i tvättstugan på en värmematta med lampa över. Jag använder en vanlig ljusrörs-armatur som hänger ca 20 cm över plantorna. Allting är inställt med timer så att de får ljus och värme 12 timmar per dygn.
 11. Vattna underifrån. Så ställ krukorna i ett tråg eller liknande. Öppna inte plasten!
  Det är lätt att luras och tro att plantorna rotat sig när det börjar komma nya blad på sticklingarna men det stämmer inte. De behöver MINST 6 veckor för att rota sig och det kan vara förödande att öppna påsen ens för ett litet ögonblick för då hinner de torka ut. Citrusen är mycket känslig med detta. Av mina 20 förra året så dog 2 och det var de enda plantorna jag fuskade med och tog ut ur påsen för att fota lite snabbt. Så lär av mitt misstag.
  Om de nya bladen drabbas av mögel kan man klippa upp små hål för luftning, med betoning på små. Det är ingen fara om bladen möglar sönder för det kommer nya om plantan mår bra i övrigt.
 12. När det börjar synas rötter underifrån krukans bottenhål då kan man vara säker på att den etablerat sig och successivt öppna påsen så plantorna får vänja sig vid den lägre luftfuktigheten utanför.

  Nu har en stickling rotat sig, så härligt att se det lyckas!

Börja med att klippa hål och sedan allteftersom ta ut den från sitt kuvös. Undervärmen behövs inte längre men belysningen kommer att behövas tills ljuset återkommer med våren och det är dags för plantorna att avhärdas för att flytta utomhus under sommaren.

När plantornas rotat sig i en kruka med flera sticklingar i samma kruka är det dags att försiktigt sära på dem och plantera om dem. Om de är planterade en och en i mindre krukor kan man vänta tills rötterna verkligen fyller krukan och mycket rötter vill tränga sig ut i botten.
Nu är sticklingarna sina egna plantor och behöver samma kärlek som modersplantan. Om det kan du läsa här

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email
Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

99 reaktioner på ”Beskär och ta sticklingar av ditt citronträd”

 1. Hej,
  jag prövar din metod att “Beskära och ta sticklingar av mitt citronträd” och undrar lite över punkt 11. Hur mycket ska man vattna? Ska det alltid vara vatten i tråget?

  Mvh Todd

  1. Hejsan Todd, vad kul att du hittar hit och också ska testa att ta sticklingar! 🙂
   Mina sticklingar vattnas rejält så det står i princip alltid lite vatten i botten på tråget. Tråget brukar hinna torka upp lite emellan vattningarna men inte i flera dagar. Allra helst med undervärmen så torkar det upp väldigt snabbt emellan vattningarna nämligen.
   Lycka till med sticklingarna!

   1. Todd Fransson

    Hej Malou
    2 år senare står jag här med jättefina plantor av mina sticklingar, tack för hjälpen så långt. De har växt väldigt bra och nu undrar jag om de ska “hållar ner” på höjden för att få kraftigare stammar? Andra tips mottages oxå tacksamt.
    Mvh Todd

    1. Hejsan Todd,
     vad kul att höra, vad glad jag blir!
     Jag har gått tillväga på två olika sätt på mina plantor. Några låter jag växa på höjden för att när jag är nöjd med stamhöjden toppa dem så de förgrenar sig och blir kraftigare.
     Några andra har jag toppat ganska långt ner, omkring 10-20 cm för att få en buskig planta.
     I övrigt är det allmän skötsel som är det viktigaste för att fortsätta ha friska välmående plantor.
     De citrusträd vi köper i handeln är av mer svagväxande sorter än de som man odlar citroner på för försäljning, det märks tydligt hos mig för dotterns frösådda träd på 4 år är betydligt kraftigare och högre än mina sticklingar i samma ålder. Däremot tycker jag att det är bra för dotterns träd kommer att kräva mer logistik gällande förvaring osv inom en överskådlig framtid då det växer på sig väldigt snabbt och när den här säsongen är slut har det både en hög stam och relativt bred krona för att vara så ungt.
     Lycka till med dina sticklingar och håll utkik för jag kommer att skriva ett inlägg om den näring jag ger mina citrus inom kort.
     //Malou

 2. Hej,

  Jättebra instruktioner! Följt och lyckats med en stickling, blir fler nästa gång. Har bara ett limeträd så ser gärna att det blir fler med tiden. Om man självsår med frön säger de att det tar år och åter år innan det blir någon frukt, stämmer detta för sticklingar också?

  1. Hej David, vad kul att det funkade fint för dig också! 😀 Det är så kul med sticklingar och lätt att snabbt ha fler växter än man räknat med. Sticklingarna ger frukt snabbare, på mina ettåriga sticklingar fick jag fruktanlag redan i år men jag tog bort de för att öka tillväxten istället. Jag försöker få upp dem rejält i stamhöjd innan för jag är sugen på högstammiga citronträd. Men annars hade jag låtit de sitta kvar.
   Att så ifrån frö och få frukt kan ta uppemot 15 år.

 3. Rosita Andersson

  Hej!
  Jag har köpt ett citronträd som jag har i Italien, kan man beskära det när man precis satt det?
  Ska även hit i september kanske det är bättre att beskära det då?
  Vill även använda dom sticklingar som blir , är det bara att sätta ner dom i kruka?
  Med vänlig hälsning, Rosita Andersson

  1. Hejsan Rosita,
   Åh så härligt med ett citronträd i Italien, det låter underbart!
   Eftersom jag inte har erfarenhet av citronträd som planteras på friland så vågar jag inte riktigt råda dig i det.
   Du kanske ska höra med en trädgårdshandel där eller någon granne som odlar citron på friland? 🙂
   Absolut kan du använda klippet till sticklingar, följ instruktionen i mitt inlägg och ha tålamod så har du en massa nya småplantor till våren. Lycka till!

 4. Hej tänkte kolla om det är möjligt att få sticklingarna att växa i bara ett glas med vatten? Jag har sparat nästintill alla blad.

  1. Jag har inte testat då det ger en annan typ av rötter som kan få svårt att ställa om till jord i efterhand. Om u behåller så mycket blad behöver växten koncentrera sig på att försörja bladmassan och då hämmas tillväxten av rötter så vore jag dig hade jag kikat på hur jag gjort. Om inte får du gärna berätta hur det går längre fram 🙂

 5. Hejsan
  Vilken kanon sida/blogg !!!
  Vi har ett citronträd i Spanien i kruka som bär jättemycket frukt. MIn fru kom hem idag till Sverige med några sticklingar som jag har gjort precis som du beskrivit.
  Jag har ställt alla i ett tråg istället för individuella fat, köpt speciallampa och värmematta.
  De kommer att stå i ett uterum närmast husväggen
  Skall verkligen bli spännande att se hur detta utvecklas

  Mvh
  Mats

  1. Tack så jättemycket Mats, vad glad jag blir!
   Hoppas att ni får till det med sticklingarna och kan föröka ert träd och få en bit av Spanien hemma i Sverige också 🙂
   Under tiden som ni väntar rötter på sticklingarna rekommenderar jag dock att ni har dem inomhus i rumstemperatur med värmemattan och lampan. Värmen stimulerar dem att sätta rötter. Så kan ni ha dem i uterummet nästa vinter istället 🙂
   Mina står i tvättstugan/pannrummet med värmematta och belysning, varmt och gott. Egentligen borde jag sluta ta sticklingar nu för jag har knappt plats för att citrusträd och buskar längre men det är så kul att jag inte kan låta bli.
   Lycka till!

 6. Hej,
  Tack för bra instruktioner! Har haft ett citronträd i två säsonger nu och det blir 2:a vintern det förvaras inne i vårt hus, stående vid ett fönster utan extra belysning. Förra vintern blommade trädet för fullt och även under sommaren som varit, har ca 30 halvstora citroner, samt många små! Till min fråga…trädet är stort och yvigt, men kan jag beskära det till mer passande storlek (som du beskrev)trots att det bär frukt? Funderar om det blir chockande för trädet och att frukten kanske trillar av?! Tacksam för svar!
  Mvh,
  Lena

  1. Hej Lena,
   Nu är det svårt att veta hur mkt du tänk ta av men jag tror inte att du behöver oroa dig för frukten, snarare att det blir en väldigt massa nytillväxt/vattenskott bara om du tar för mkt.
   Mitt ena citronträd fick sig en något barsk beskärning av mig nu till hösten för att belastningen av tyngden riskerade att fläka trädet om det fick tung frukt på en större gren som vridit sig och det har en del stor frukt men jag är inte oroad att de ska falla av.
   Men tänk så här, ta verkligen bara det mest nödvändiga, och alla grenar kanske inte behöver klippas av hela vägen in utan bara kortas in lite grann.
   Lycka till!

 7. Hejsan
  Har tagit några sticklingar från vårt träd i Spanien (står i kruka).
  Följt dina instruktioner o allt har gått bra
  Nu efter 5 veckor så börjar det synas rötter i botten så jag skall börja klippa några hål i plastpåsarna för att vänja dem. Du skriver att du vill ha upp dem på stam. Hur gör man för att få upp stammen på sticklingarna/träden? Som det ser ut nu så börjar ju bladen några centimetrar ovan mark
  Är det bara till att ta ta av blad o skott på “stammen” tils man tycker den är lagom i höjd?

  Mvh
  Mats

  1. Hejsan Mats!
   Vad kul att det går så bra 🙂
   Jag låter mina växa sig så höga om jag vill ha dem, utan att ta bort några blad. Sticklingen behöver så mkt näring som möjligt och det hjälper bladen till med via fotosyntesen och jag vill inte stressa den i onödan. Kommer det eventuella sidoskott tar jag däremot bort dem.
   Ett par av mina börjar nå en höjd jag är nöjd med, så snart kommer jag toppa plantan, då kommer den själva att förgrena sig och det är inte förrän den förgrenat sig och fått tillväxt på de nya grenarna där uppe som jag tar bort bladen utmed stammen.
   Jag hoppas att förklaringen inte är för luddig.
   Lycka till!

 8. Peter Elgemark

  Tack för en genomgående bra och intressant hemsida. Kan du vara snäll och förklara vilken nackdelar/skillnad citrus av sticklingar har jämfört med ympad citrus?

  1. Hejsan Peter, tack så jättemycket 🙂
   Vilken intressant fråga, den har jag inte fått innan.
   Citrusträd vi köper i handeln är ympade på grundstammar, precis som när vi köper äppelträd exempelvis. Anledningen att man gör så är att man är ute efter en viss egenskap som grundstammen besitter. I citrusens fall skulle jag gissa att det är för att få små och behändiga träd då de annars kan bli mycket stora. En grundstam har dessutom ett väl förgrenat rotsystem redan och kan fokusera på att skicka energi till ympen så den kommer igång att växa på en gång.
   Jämfört med en stickling som först behöver fokusera på att få ett stort och väl förgrenat rotsystem innan den kan fokusera på tillväxten ovan jord. Sedan har sticklingen inte grundstammens egenskaper med sig utan endast den ympade sortens egenskaper. Sedan om det är bra eller dåligt är i betraktarens öga 🙂
   Anledningen att jag tagit sticklingar är för att jag har sticklingsmaterialet men ingen grundstam, om jag inte odlar fram det från kärna vill säga men jag har inget behov av fler plantor nu 🙂
   Jag undrar hur det skulle var att ympa till exempel citron på en citrontörne, citrus trifoliata, då den är härdig ner till temperaturer kring -25 grader. Kanske skulle det öka härdigheten något hos en citron så den klarar iallafall några minusgrader? Det finns sorter att köpa där man gjort precis det och hävdar lite försiktigt att de klarar kallare temperaturer, någon gång kommer jag köpa en av de hybriderna.
   Hoppas du blev nöjd med mitt svar, må gott!

 9. Hej, tack för en mycket informativ sida. Mitt ”gamla” citronträd har trots misskötsel hållit ut i ca 3 år. Förvaras inomhus vintertid, i växthus under för- och eftersommar och utomhus under sommaren. Har äntligen skaffat en s.k. självvattnande kruka. Fram till nu har torra blad ramlat av. Nu, med den nya krukan och en tydligen jämnare vattning, kommer det nya blad och blommor. Resultatet är långa tomma grenar med nya friska blad i toppen. Vill gärna beskära för att få ihop växten. Hur beskär jag när jag inte längre har några bladveck på de nakna delarna?
  Tacksam för goda råd!

  1. Hejsan Ewa, tack snälla du!
   Vad härligt att du märker skillnad med den självbevattnande krukan!
   Du behöver inte vara rädd för att beskära, men en sak får du fundera på. Eftersom citrusträd sätter mest blomknoppar på yngre grenar och ditt träd kanske har väldigt många långa yngre grenar kanske du vill ta det i etapper. Det vill säga ta en del av de långa grenarna i år och en del nästa år. Du klipper av grenen en bit in ovanför märket där det suttit ett blad. Där finns en tillväxtpunkt som det kommer att stimuleras att växa ut en gren på. Tänk på att punkten ska vara riktad uppåt och utåt så grenen växer ut från kronan, inte in mot stammen eller ner mot krukan. Jag hoppas jag förklarar så du ser framför dig hur jag menar.
   Spara alla kortare grenar så länge de inte korsar varann och skaver mot varann.
   Lycka till!

 10. Rose-Marie Kullberg

  Hej!

  Inspirerande sida, denna. 🙂

  Nu har jag rensat lite i mitt citrusträd. Tror det är en calamondin. (Eller annan liknande sort…)
  Tänkte försöka rota sticklingar.
  Har bara kokosfiber, som är kalkfattig. Tror du det kan fungera?
  Tar det 5-6 veckor även på våren?
  Står på värmematta och har växtbelysning.
  Har nu stått i sälg-vatten 1 dygn.

  Sedan en fråga om moderplantan.
  Den är ca 6 år.
  Och har inte blommat eller gett frukt sedan jag fick den. (Jo, EN miniblomma förra året, men den blev det inget av…)

  Har försökt följa dina råd.
  Men vet inte om jag missat något.
  Står ute under varm tid, och på ljust, frostfritt uterum på vintern.

  Har du någon tanke om vad som blir fel?

  Med vänlig hälsning
  Rose-Marie

  1. Hej Rose-Marie, vad kul att du gillar sidan 😀
   Jag har själv aldrig testat rota i kokosfiber utan i sand eller såjord. Men jag har sett mycket lyckade resultat med finfördelat kokosfiber i olika forum på nätet så det kan vara värt att testa. Hur lång tid det tar beror helt på sticklingarnas förutsättningar. Det finns rotnings-kuber som ska kunna ge rötter på ett par veckor och mina har rotat sig på ca 5-6 veckor men även 3-4 månader för vissa som bergamott-sticklingar.
   Att moderplantan inte blommar kan bero på flera saker. Den kan stå för mörkt, det hämmar blomutvecklingen.
   Den kan även stå för kallt, om den står frostfritt men har perioder under 5 grader så tenderar det att hindra blomningen. Jag har tidigare haft mina i växthuset med frostvakt och då har de blommat ganska sparsamt. Men i år har jag dem i vår krypgrund som håller en temperatur runt 12 grader och de blommar mer än någonsin just nu.
   Sedan kan det även ha med beskärningen att göra, citrus blommar bäst på unga grenar och om det är så att man regelbundet beskär hela plantan för att behålla form och storlek på kronan stör det blomningen i och med att man tar bort den yngre tillväxten. Då är det bättre att om den börjar få långa och yviga grenar att klippa in alla eller några av de långa grenarna vid en förgrening. Sedan spara de kortare grenarna. Då kommer det nya skott längre in i kronan. När trädet sedan vuxit sig stort och yvigt igen gör man på samma vis. Korta in långa grenar vid en förgrening. Och spara de kortare grenarna. På så vis får man en kompaktare och tätare krona.
   Jag hoppas att jag har kunnat hjälpa dig med mina svar. Lycka till!

 11. Yvonne Eklund

  hej,har nu klippt mitt citronträd och tagit reda på 10 skott som jag satt i sand för 6 veckor sedan och alla har fått nya blad.Det jag undrar över är om jag ska invänta rötter i botten på krukan och sedan i vilken jord jag ska plantera om dem…

  1. Hejsan Yvonne, Det är lite lurigt att veta om de fått rötter ännu så vore jag dig hade jag väntat lite till om de bara fått ett nytt blad eller så får du vara modig och försiktigt välta ut sticklingen ur krukan för att se efter. Sedan planterar du om dem i citrusjord om de fått rötter.

 12. Hej Malou !
  Tack för en mycket intressant läsning om odlingstekniker. Fantastiskt inspirerande , för en som bara älskar att försöka få liv i varje litet exotisk skott jag kommer över
  Min fråga : jag har en stickling av citrus cenesis på ca 20 cm, skall jag försöka ympa in den på en köpt mini apelsin, eller ska jag försöka rota den i sand efter din beskrivning

  1. Hej Lars-Erik, vad kul att du gillar min blogg!
   Jag har själv inte ympat citrus men det låter ju onekligen spännande!
   Om sticklingen har så pass många “ögon” att du kan ta en ymp med ca 3 ögon på och ändå ha en stickling med 3-4 ögon på skulle du kunna testa båda varianterna kanske? 🙂
   Berätta gärna hur det går sen!

 13. Hej! Jag har drivit upp en egen liten planta av en kärna. Min fråga är nu, ska jag beskära den för att den ska få möjlighet att förgrena sig, eller gör den det av sig själv? Stort tack!

  1. Hej Sara, vad kul att du drivit upp en planta 🙂 Den kan förgrena sig själv men kommer troligen väx sig lång och rak ett bra tag först. Jag har en som vuxit sig till nästan två meters höjd för att jag låtit bli den. Nu ska den toppas för nu har den nått den höjd jag ville ha på det slutgiltiga trädet. Så, toppa plantan när den nått till den höjd du vill att stammen ska ha på det slutgiltiga trädet. Eller kapa den lågt ner för att få en buske. Ta alltid av den ovanför ett bladveck, för det är där grenarna kommer växa ut.
   Lycka till!

 14. Hej,
  Jag sådde en citronkärna för ca 1,5 år sedan. Höjden på plantan är nu ca 45 cm, den är grön och fin. Övervintrar utan problem. Stammen är dock inte alls så grov, max 1 cm.
  Ska jag beskära nu? Så att den kan förgrena sig? Hur stor kruka bör man plantera i?
  Tack för många fina råd, tips och idéer på din sida.

  1. Hej Therese, tack och vad kul att du gillar sidan 🙂
   har plantan nått den höjd du vill att stammen ska ha så kan du toppa den, då förgrenar den sig. Tjockleken på stammen kommer bli grövre när den blivit toppad och börjar växa mer på bredden.
   Jag har mina yngre plantor i krukor på ca 3 liter. De kräver inte speciellt stor kruka så mindre går också bra. Men jag gillar större kruka för de behöver jag inte vattna lika ofta.
   Lycka till 🙂

 15. Hej Malou!
  Tack för en jättebra sida. Jag undrar pm man kan både klippa och plantera om mitt citronträd samtidigt?

 16. Hej! Tror du att sticklingar kan överleva i ett söderfönster? Jag har stora söderfönster. Det blir ju väldigt varmt när det är soligt, men tillräckligt med ljus. Har ingen värmematta att ha dem på.

  1. Hej Helena,
   Jag säger bara Testa 🙂 Det går säkert men kanske tar lite längre tid. Jag själv tänkte för första gången testa rotningskuber nu i år på lite svårrotade sticklingar och det kanske kan vara en idé om det inte fungerar utan för dig första gången. JAg tänkter även att om du ställer dem på en mörk bricka så drar den till sig värme snarare än en ljus och svarta krukor så blir det ytterligare lite varmare.

   Lycka till!

 17. Hej!
  Mycket intressant sida med många fina närbilder! Bästa jag sett hittills faktiskt!

  Jag har velat skaffa Bergamott, Lager, Lime, Citron och Oliv planta (endera som planta eller ännu hellre frön).
  De plantor, som finns att köpa är ofta mycket dyra och frön (utom lager) finns knappt köpa.
  Min syster har sommarställe i Grekland och där växer Lager och Olivträd vilt. Jag tänkte be henne att ta med sig kvistar, så att jag kan försöka fixa som du har gjort med din Citron. Men hur får jag tag på Salix (vide). Jag bor i Stockholm. (15 km utanför stan).

  1. Hej, tack så mycket, vad glad jag blir! 🙂
   Ta Salixen nu på våren/försommaren när den sätter igång att växa, då har den som högst hormonhalt. Jag tänkte själv testa att använda rotningskuber nu i vår, inte på just citrus men på andra lite svårare plantor jag inte lyckats med sticklingar ifrån ännu. Det blir säkerligen ett inlägg om det lite senare.

   Sommarställe i Grekland låter underbart, själv försöker jag flytta hit en del av Italien brukar jag säga. Det är bara förrådet som börjar säga ifrån nu storleksmässigt 😉 När man väl fått igång sticklingarna och fått haj på det blir det lätt många plantor på en gång! Jag har inte några goda sorters oliver utan bara den vanliga småfruktiga som säljs i blomsterbutiker här i Sverige, i Grekland borde du kunna få tag på lite storfruktigare mat-oliver, spännande!

 18. Hej vilken bra sida – jag har et citronträd ganska stort som har varit fantastisk med blomning och frukter . Utomhus på gotland på sommaren och inne runt 10 grader vinter med lampa 12 timmar i dygnet. Men i höstas blåste trädet omkull i lerkrukan och rötterna blottades . Dom var ytliga tyckte jag och omgärdad av lera. Efter detta har trädet tappat alla blad och frukter . Jag har försökt vattna som jag sksl men det vill inte bryta trots att barken är grön när jag skrapar på den. Vad göra ? Undrar Ellen

  1. Hej Ellen, tack så jättemycket!
   Men vad tråkigt med trädet, det är sådan man bara inte vill ska hända…!
   Nu har ju jag tyvärr varit lite långsam på att svara, så har har det gått hittills?
   Egentligen kan du mest vänta och se, vattna och gödsla som du brukar och om det torkar in grenar klipper du bort dem.
   Jag tror att trädet just nu jobbar hårt med att bygga nytt rotsystem, det kan ta lite tid men du ska se att det troligen kommer bryta nya skott. Det har inte råd att bryta nya skott innan det har nog med rötter för att försörja ny bladmassa.
   Lycka till och hoppas att det ordnar sig.

 19. Hej!

  Jag har vid beskärning av mitt träd satt en stickling i vatten som har slagit rot. såg i någon kommentar att du inte rekommenderar det eftersom det blir en annan typ av rot. Går det att få denna stickling att överleva i jord ändå på något sätt?

  1. Hej Sandra, grattis till den rotade sticklingen! 🙂
   Jadå det går att få den att överleva, du kan alltid plantera den i jord, luftig och fukthållande jord som du håller riktigt ordentligt vattnad så kommer det säkert att gå bra.Jag brukar själv inte rota sticklingar i vatten eftersom risken är att de dör när man sedan planterar dem i jord, men jag har läst om den del som gör så att de blandar 50/50 vatten och jord till en början för att sen addera mer jord när de ser att växten tar sig bra i den geggiga jordblandningen.
   Lycka till, hoppas att den tar sig bra!

 20. Hej Malou!
  Tack för givande läsning!
  Jag får massor av blommor på mitt citronträd och flera lämnar kvar ämnen till frukt. Tyvärr ramlar alla ämnena av och därmed också chansen till mogen frukt. Vad kan det bero på?