Att övervintra kronärtskockor, Cynara cardunclus här i Sverige är inte så svårt som många tror och med en väldigt liten ansträngning belönas man rikligt kommande år.
Fördelen med att övervintra plantorna är nämligen att de precis som andra perenner blir större med åren och ger rikligare skörd.
Det är egentligen bara sorten ‘Herrgård’ som saluförs som en perenn som går att övervintra utomhus i Sverige. Därför är det många som tror att man inte kan övervintra övriga sorter.
Men övervintra plantorna det kan man göra i hela Sverige oavsett sort, det är bara metoden som behöver anpassas.
Förra året testade jag tre olika sätt att övervintra kronärtskockor på, alla med gott resultat och dem tänkte jag berätta om nu!


Metod 1, för den med platsbrist, övervintring av barrotade kronärtskockor.
Har du övervintrat Dahlia-knölar någon gång känner du igen den här metoden väl.


När prognosen varnar för frost och kyla gräver du upp kronärtskockorna och klipper av blasten några cm över basen.
Skaka av överflödig jord och lägg rötterna i en tät låda med torv, perlit eller spån. Att lådan är tät och innehåller tex spån är för att hålla en jämn fuktighet som förhindrar att rötterna torkar ut.
Ställ lådan svalt och mörkt. Titta eventuellt till lådan lite då och då för att se så att det inte bildats någon mögel eller röta på knölarna, ta i så fall bort de angripna delarna.
När våren kommer planterar du dem antingen i krukor för att driva upp inomhus tidigt, precis som med dahliaknölar.
Eller så väntar du tills risken för frost är över och planterar ut knölarna på sin växtplats på samma djup som de satt tidigare.
Snart kommer knopparna upp ur marken och plantorna växer till sig.
Metod 2, krukade kronärtskockor i frostfritt utrymme
Kräver sitt utrymme men är väldigt smidigt när vårvärmen kommer, antingen planterar du ut dem eller låter dem fortsätta växa i rejäla krukor.


När kylan närmar sig gräver du helt enkelt upp kronärtskockorna och planterar i väldränerade krukor med planteringsjord.
Placera sedan krukorna frostfritt men det behöver INTE vara ljust så ett mörkt förråd eller liknande går alldeles utmärkt.
Vattna sparsamt men se till att jorden inte torkar ut, den ska hållas fuktig men inte blöt.
När det är frostfritt på våren är det dags att plantera ut dem.
Metod 3, övertäckta kronärtskockor med eller utan ‘”hus”
Organiskt material som isolerar och grenar som håller det på plats, svårare än så behöver det inte vara när man täcker över sina skockor. Det här är en metoden som fungerar för odlare i zon 3 och även lokalt lite högre uppåt, det beror på olika förutsättningar som jordmån, mikroklimat och hur mycket man täcker med.
Eftersom jag har mina i en perennrabatt som är lite väl smal har jag inte plats att göra så här med tillräckligt mycket växtmaterial så därför har jag lånat en bild, min metod hittas lite längre ner.
Det här är från Tjolöholms slotts slottsträdgårdsmästare John Taylors egna kronärtskockor som han täckte nu i slutet av november.


Själv har jag just nu som sagt inte så mycket plats kring mina plantor så jag gör ett litet nätt vinterhus till dem för att spara plats och det fungerar bra. Pallkragarna isolerar från sidorna och tegelpannorna skyddar mot väta under den blöta Göteborgsvintern. Sen är husen lite söta också.


Till detta använder jag:
- Två “halva” pallkragar. Dvs 80×60 cm.
- En regel 95-95 mm 90 cm lång
- 6 stycken takpannor
- 3 stycken nockpannor
- Löv och annat gärna torrt material för isolering.
Gör så här:
När kylan kommer, ta bort eventuell vissen blast på plantorna och kupa upp jord runt basen på dem.
Placera en pallkrage runt plantorna och kupa upp med jord runt nederkanten för att sluta tätt nertill. Ställ nästa pallkrage ovanpå.
Fyll på med torkat växtmaterial runt plantorna i pallkragarna och fyll hela vägen upp. Det är viktigt att inte blanda in färskt material då det i så fall sätter igång en komposteringsprocess och det är vi inte ute efter.


Lägg en regel centralt placerat över pallkragen och placera ut takpannorna. Avsluta med nockpannor.


Nu har kronärtskockorna en välisolerad men nätt bonad över vintern som skyddar mot väta.
Tänk på att inte ta bort vintertäcket för tidigt, vänta tills frostrisken är över.
Lycka till!


4 reaktioner på ”Kronärtskockor, tre sätt att övervintra dem på”
Oj, detta skulle jag vetat tidigare , innan mina hamnade i komposten! Några menade att de inte klarar zon 3, kommer att pröva någon av förslagen nästa år. ?
Attans då, men gör det, de är ju så lätta att dra upp från frö, dags för det nu snart 🙂 Det går fortare än man först tror tills sommaren är här igen. i zon tre vet jag några stycken som kört vintertäckning med lyckat resultat. Kul att du fick nytta av mitt inlägg! 🙂
Åh va glad jag blir att läsa det här nu för jag vill så gärna övervintra mina kronärtskockor. Idag växer dem i en pallkrage på min odlingslott men har redan nu insett att de står för trångt så jag tänkte flytta dem till nästa år och därför passar metod 2 bra för mig så jag kan övervintra dem i källarförrådet. Min fråga är om jag ska klippa ner dem när jag planterar dem i kruka eller ska jag försöka behålla så mycket som möjligt av plantan?
Hej Sofie, jag har haft både tur och otur med övervintring sedan inlägget, vilket är bra för erfarenheter ? Jag har lyckats bäst när jag inte har klippt ner dem så mkt inför vintern. Bara själva stängeln egentligen. Det du behöver passa med är att inte vattna dem så de står fuktigt under vintern, när jag gjort det har de ruttnat. Och att låta dem stå luftigt, annars möglar de lätt och då möglade hela roten också.
Men vänta med att sätta de i kruka, säsongen är inte över än, låt de känna att det är höst först ?
Hoppas övervintringen går bra, du får gärna berätta i vår sen!