fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide
Från mandelkärna till mandelträd

Från mandelkärna till mandelträd

Mandelträd är något av en zonknäckare som jag länge velat ha, men på grund av platsbrist inte skaffat mig. Förrän nu!

Jag har nämligen planterat mandelkärnor och nu står ett antal små mandelplantor i mitt växthus. 6 av dem ifrån mandelkärnor köpta på Impecta, och ett gäng inköpta på min lokala matbutik. De från matbutiken är alltså helt vanliga oskalade mandlar, dessa köpte jag. De hade däremot inte lika hög grobarhet, jag tror det beror på skador i hanteringen. Även ursprunget som är Sicilien gör att jag undrar lite över plantornas härdighet.
Och nu när vintern närmar sig kommer butikerna krylla av oskalade mandlar, de går också utmärkt att knäcka och göra samma sak med. Jag kommer absolut att testa det också! 🙂

Hur gjorde jag då?

Mandelkärnor behöver generellt stratifieras, dvs utsättas för en köldperiod för att gro. Om man inte har tur och kan skörda helt färska mogna mandlar direkt från ett träd för de kan planteras direkt.
Men mandlarna behöver inte så lång eller komplicerad köldperiod vilket är väldigt skönt!


(Pssst, inlägget är uppdaterat 2020 och nu kan du även ladda ner en gratis guide som gör det ännu lättare för dig att lyckas! Klicka på bilden här under för att komma till guiden)

din guide från mandelkärna till mandelträd

De mandlar jag köpt på Impecta hade sitt hårda skal kvar och de knäckte jag försiktigt och tog ut kärnan ur nöten. Helt enkelt för att det skulle gå mycket fortare.
Med skal tar det uppemot ett år innan en kärna gror och tar sig igenom skalet, en kärna utan skal tar ca 2-6 veckor på sig att gro. Men var försiktig när du knäcker nöten, det är lätt att ha sönder den!

Lägg kärnan i ett glas med vatten tills den är vattenmättad och sjunker, över natten brukar bli bra.

Mandelkärnor
Vissa mandlar tar längre tid på sig än andra, de här två fick ligga i kylen ca 7 veckor.

Ta sedan och fukta hushållspapper eller liknande och lägg i en tätslutande burk. Lägg ner kärnorna och bädda ovanpå kärnan med lite med fuktat papper. På med locket och in i kylen i 2-6 veckor. Det uppstår lätt lite mögel på ytan på kärnorna men det tog jag försiktigt och sköljde bort när jag såg det.

När kärnan har fått ut en grodd, dvs rot är det dags att plantera. Mina kärnor glömde jag av så de hade en rejäl rot vid planteringen!

Mandelkärnor som grott
Var försiktig så inte roten går av!

Sätt försiktigt ner kärnan i en hög kruka med väldränerad jord.
Själva kärnan ska fortfarande vara ovan jord, hamnar den under jord så ruttnar den lätt.
Anledningen att jag använder en hög kruka är för att mandelns huvudrot föredrar att leta sig djupt ner i jorden. Jag använde 1/3 planteringsjord 1/3 grus och 1/3 sand. Luftigt och fint för rötterna som ska växa till sig.

Plantera mandelkärnan grunt
Eftersläntrarna planteras. Ett tips, sniglar fullkomligt älskar mandlar har jag märkt så ställ dem där de inte kommer åt

Ställ krukorna på en varm och ljus plats där du kommer ihåg att vattna så delar kärnans halvor snart på sig och där emellan växer det fram en liten stam till det blivande trädet! Det går jättebra att driva fram mandeln inomhus med extraljus under vintern, men mina har stått i växthuset i sommar.

Mandelträd knoppar
En mandel ser dagens ljus

Mina mandlar märker att det blir kallare nätter nu och anpassar sig till den kommande kylan så de får spendera sin första vinter i källaren där det håller några plusgrader hela tiden. Men dit åker de inte in förrän de fällt sina blad nu i höst när kylan kommit ordentligt. Med sparsam bevattning kommer de att klara vintern galant där inne och om några år när de vuxit till sig kommer de att trivas ute även vintertid i ett varmt skyddat läge. Zon 1-2.

Tills dess kommer de att planteras om allteftersom som de växer till sig och få gödning och kärlek regelbundet. Och om ca 5-10 år kan jag njuta av första frukten. Längtar redan!

Uppdatering 2020:

En steg för steg guide till hur du odlar fram ett eget mandelträd från kärna.

Nu har jag odlat mandelträd från i tre omgångar och man lär sig mer och mer med tiden.
Därför skrev jag ihop odlingsguiden till dig. Och jag har även skrivit ett inlägg om hur du gör sedan, när mandelträdet vuxit upp. Se det inlägget här >>>
Använd även gärna hashtaggen #evergreensmandel på Instagram så kan jag och andra mandelsugna odlare följa din resa till ett eget mandelträd!


Lycka till!

Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

50 reaktioner på ”Från mandelkärna till mandelträd”

 1. Hej!
  Jag har odlat min första mandel, den är jättefin men när jag kollar på dina så har flera stammar, min har bara en enda lång.
  Ska man beskära den på något sätt? ?

  1. Hej Jenny, vad kul att du hittat hit 🙂
   Ja mina mandlar har förgrenat sig nästan direkt, jag är lite osäker på varför men kanske kan det ha att göra med att de stått med en väldigt stark växtlampa över sig så de har inte strävat uppåt utan mer buskat till sig, en gissning 🙂 Jag tänker att jag kommer att låta de växa på ett tag till nu eftersom jag precis planterat om dem men tanken är att stamma upp dem, dvs ta bort sidoskotten så de får upp stamhöjden. Men jag väntar med det tills senare i sommar, inte nu när de är i tillväxt då det eventuellt kan skada dem.
   Vänta med att beskära din tills den fått den höjd där du vill att de fösta grenarna kommer. Du kan stötta upp den med en pinne så länge så den inte råkar illa ut och bryts av.
   Mandel är precis som plommon och körsbär ett träd som blöder om man beskär dem för tidigt på året så rekommenderad tid för beskärning är när tillväxten stannat av i slutet av sommaren/hösten. Kan vara bra att komma ihåg alla helst under dess unga år.
   Du får jättegärna skicka en bild på den till mig på instagram så jag får se 🙂

 2. Birgitta Houltz

  Hej! Tack för alla tips. En fråga jag har är vilken typ av växtlampa du använde? Särskilt ljus? Hur stark?
  Tänkte skaffa mig ett mandelträd och driva upp det även inomhus då med väztbelysning.
  Mvh Birgitta

  1. Hej Birgitta, vad kul att höra att du gillar inlägget 🙂 Jag använder två varianter, en led-växtlampa från Nelson garden och sedan vanlig lysrörsarmatur med T5 lysrör i som är köpa på Biltema. Båda funkar finfint! Jag har lysröret ca 30 cm ovanför mandelplantorna.
   Lycka till med mandelträdet!

 3. Karin Engström

  Hej! Tack vare ditt fina inlägg vågade jag testa med en mandelkärna jag hittade under ett mandelträd på gatan. Efter lite stratifiering i kylen planterade jag den strax innan jul och sedan den kommit upp har jag haft den under konstant växtbelysning. Har omskolat den en gång från såjord till vanlig planteringsjord. Nu är den en ca 5 cm hög “buske” med smala och lite trassliga blad. Den ser faktiskt väldigt konstig ut och ibland undrar jag om den ens lever. Den växer ingenting i höjd och jag kan inte se att den utvecklar så många fler blad. Den verkar helt enkelt ha stannat av i tillväxten. Har du någon fundering på vad som skulle kunna vara orsaken? Den får alltså gott om ljus och jag vattnar med svag näring någon gång varannan vecka. Tack på förhand och tack för toppeninlägg!
  Mvh
  Karin

  1. Hej Karin, och tack, vad gullig du är! 🙂 Vilken dröm att hitta en kärna under ett mandelträd och plantera, mycket roligare än köpta kärnor! 🙂
   Jag har också en mandel som ser ut precis så som du beskriver, jag har precis gjort så att jag tagit bort alla grenar utom en som jag tänker kan få växa upp som huvudstam. Den växte ingenting förrän jag chansade och ställde den med varmt under, i mitt fall på en värmematta men över ett element kan också funka. Med extra belysning på då precis som du gör. Med den värmen kom den igång igen så nu får den stå där och växa till sig. Lycka till!

 4. Hej!

  Superkul läsning! Jag lyckas dock inte få dem att överleva efter att de grott. De blir direkt vit mögel direkt när man vattnar och vattnar man inte torkar roten. Vad gör jag för fel?

  1. Hej Wille, vad kul att du gillar bloggen! 🙂
   jag har klurat på den här frågan för jag råkade ut för samma sak med ett par stycken i somras när jag satte ut dem i krukor i växthuset. Plus att det tyvärr dog några jag odlade fram nu i vinter genom att rothalsen ruttnade och jag har en teori. Både i somras och nu i vinter så handlade det om att de stod någorlunda svalt när de blev så. De som överlevde var de som stod kvar i värmen över värmemattan. Jag testade att flytta en av plantorna från värmemattan förra veckan och ställde i ett rum som håller ca 18 grader och den började ganska direkt må sämre och sloka sedan vissnade den. Så jag tror att en kombination av fukten och för sval jord kan vara problemet.
   Har du ingen värmematta kan du kanske ställa de över ett element?
   Lycka till och berätta gärna hur det går!

   1. Hej!

    Okej, men varför skulle de dö av att jorden är för sval? De ska ju klara zon 1 och då borde de väl klara 18grader? Förstår inte riktigt. Har du någon teori?
    Mvh Wille

    1. I fallet med mina mandelkärnor tror jag inte att det var den lägre temperaturen i sig utan temperaturskillnaden att gå från uppvärmd jord i en varm tvättstuga till ouppvärmd jord i rumstemperatur kring 18 grader.
     Generellt kan vissa frön och kärnor som har grott också vara känsliga för svala temperaturer, allra helst i kombination med för mkt fukt i jorden så det skulle kunna vara det. Vattnar du ovanifrån eller underifrån?
     Om du vattnar ovanifrån råder jag dig till att börja vattna underifrån och ta bort överflödigt vatten så krukan inte står i vatten. Se till att jorden är genomsläpplig så vattnet kan dräneras bort och mandelkärnan inte står för blött även om du hällt av överflödigt vatten.
     Ser jag till mina egna försök som blivit några stycken nu i vinter för det är så kul, så är undervärme och bevattning underifrån det som fungerat absolut bäst. Och extra belysning. De jag haft i ett annat rum som sagt där det är 19 grader, har extrabelysning men inte värmematta, där har de inte tagit sig.
     Vad gäller härdighet för mandelträd kontra hur de reagerar när de gror är två skilda aspekter, härdigheten gäller på uppvuxna plantor. Härdigheten på plantan blir bättre med åren så räkna inte med att en planta som grott och vuxit en säsong är härdig utan den behöver skyddas de första åren.

     Jag hoppas att du blev något klokare av mitt svar, så får du prova dig fram vad som funkar bäst för dig. Lycka till!

     1. Hej!

      Tack för svaret. Nytt pågående försök. Håller det på att gå åt pipan eller ska den vita grodden gulna och bli brun?
      Försöker skicka en bild nedan. Vad tror du? Den har varit i krukan i ett dygn. Står vid ett element med växtbelysning på.

      http://www.bilddump.se/bilder/20190408231206-5.150.195.194.jpeg

      Det här med att vattna underifrån, når verkligen vattnet upp till grodden i början när den är så liten? Torkar den inte bara ut?

     2. God morgon Willie, ursäkta mitt sena svar! Jag såg på mailen att jag fått din kommentar men hittade den inte på min adminsida först. Men nu så. På bilden från dig, visar du grodden precis innan du planterat den eller planterar du inte kärnan så grodden är under jorden? Det skulle i så fall förklara en hel del. Att de skrumpnar ihop är pga torka. Själva grodden/roten hittar inte ner i jorden själv utan måste placeras under jorden. När den legat och grott i kylen har den haft jämn fuktighet pga att den legat i burken med fuktigt papper, vilket blir som ett substitut till jord.
      Sätt inte ner hela kärnan under jorden, om du ser min bild i inlägget när jag planterar kärnorna så har den bortre krukan blivit planterad, sidan av kärnan med grodden är under jord men resterande av kärnan är ovan jord. Om man skulle stoppa ner hela kärnan under jord är risken att den ruttnar. Sätter man den för grunt eller lägger den på ytan är risken att roten/grodden torkar in och dör.

      Att vattna underifrån fungerar så att vattnet sugs upp i jorden hela vägen upp i krukan via kapillärkraften samt att roten successivt söker sig neråt där vattnet kommer ifrån, det ger plantor med ett välutvecklat och djupt rotsystem.

      Jag hoppas att de här kan hjälpa dig så du får igång ett mandelträd 🙂

 5. Hej! Vilken bra skötselbeskrivning! Nu förstår jag vad som gick fel med mitt förra mandelträd. Jag har tidigare haft ett litet mandelträd som jag köpte på Tradera. Det blev några decimeter högt men tyvärr dog det under vintern när det hade tappat bladen. När jag läser här om vad de tydligen behöver i termer av värme underifrån, jordmån och så vidare var det kanske inte så konstigt. Det skulle vara kul att ha ett mandelträd igen, så jag slänger ut en fråga: Du har inga plantor över som du är villig att sälja?
  Vänliga hälsningar
  Christian

  1. Hej Christian, tack så mycket!
   Jag har tyvärr inte något extra att avvara för jag har experimenterat lite med mina att jag av 8 nu bara har 3 kvar. Men jag har kärnor på g i kylen som jag ska sätta snart, så du skulle kunna höra av dig till hösten när de gått i vila, så ser vi hur många jag lyckades med till dess. 🙂

 6. Va kul !
  Jag satte två mandlar från impecta förra året. En fick bo i växthus samt inne…det gick mindre bra. Fick spinn.

  Den andra stod ute i kruka hela sommaren och planterades i marken mot hösten.

  Den har klarat sig och bladen håller nu på att komma. Bor i Stockholm. Vet inte vad det är för zon…

  Men spännande

  1. Hej Sanna, jösses vad spännande! Jag har experimenterat så mkt med olika kärnor och olika värme osv nu i vinter så jag har en del plantor nu som jag tänker vårda ömt. Då måste jag absolut prova att plantera någon av dem på friland. Vad kul att även så unga plantor klarat sig fint!
   Hur höga hann de bli förra säsongen?
   Håll mig gärna uppdaterad 🙂

 7. Hej!
  Så glad att jag hittade hit! Efter jag läst provade jag själv att för första gången odla mandel nu i början på sommaren och alla 3 kärnor jag satte har börjat växa varav en verkligen tog fart! Den är nu 22,5 cm hög och undrar om jag ska beskära den och i så fall hur högt upp/ner?
  Alla ser ut att må bra, de bor i samma kruka som är smal men hög, i söderläge, och undrar när jag vågar plantera om de?

  Tack på förhand och för spännande blogg!

  Johanna

  1. Hej Johanna, vad glad jag blir! ? Om du vill ha dem som träd låter du dem vara och tar bort alla förgreningar tills de nått den höjd där du vill att grenar ska börja. Om du vill ha en liten buske eller spaljera dem av dem kan du toppa dem ovanför ett bladfäste men är så länge är de så små så jag hade väntat till nästa år.
   Omplantering stör rötterna och eftersom de snart kommer vintra in och fälla bladen låter du dem bäst vara. Placera dem mörkt och frostfritt i vinter och i vår innan de börjat knoppa tar du fram dem och planterar om dem i varsin kruka. Då är de i vintervila fortfarande och tar så liten skada som möjligt. Plus att de får ny näringsrik jord precis lagom tills de skall börja vakna igen.
   Tack själv för att du tycker om bloggen! Lycka till!

   1. Hej igen och tack för svar och råd!
    Då gör jag så.
    Återkommer kanske i vår då för en uppdatering?

   2. Hej igen!
    Det har skett något, för mig lite märkligt, som du kanske fått på nån av dina mandelplantor. Högst upp på den största växer det nu ett litet “trassel”. Det är ca 10 st pyttesmå spröt i ett kluster och några små blad som är lite vågiga. Missbildning? Önskar jag kunde skicka bild!
    Hoppas du vet vad det är frågan om!

 8. Hej. Är i södra Spanien just nu. Har plockat färska mandlar påsett träd. Hur får jag dom och gro bäst? Plantera direkt när jag kommer hem till Sverige eller i kyla först ?

  1. Hej Anette, vilken lyx att kunna plocka direkt från trädet! Gratulerar 🙂
   För att de skall gro behöver de en köldperiod men inte frysa, för då kan de ruttna. Så in med dem i kylskåpet så som jag visar i inlägget.
   Mina mandlar har inte varit färska som dina men grott på cirka 5 veckor. Andra kärnor jag tagit färskt från persika har krävt en köldperiod på minst 3 månader.
   Låt dem ligga i kylen tills grodden visar sig och ha tålamod. Om det bildas mögel på kärnorna i kylen sköljer du bara av dem och lägger ner dem igen.
   Sphagnummossa är bra annars, för att slippa möglet och håller fukten bra. Jag har precis börjat med det.
   Lycka till!

   1. Tack för svar. Nu kommer det en liten grodd på två av tre kärnor. Så spännande. Fortsättning följer ?

  2. Amanda Gebrail Gorgis

   Hej! Vilken utförlig beskrivning ?!!
   Jag köpte precis mandelkärnor från Impecta. Kommer börja så fort jag får hem dom! Vill köpa rätt saker för att starta rätt. Har också köpt Medelhavsjord och lecakulor, blir det bra? Hur hög ska krukan vara?

   1. Hejsan Amanda,
    Tack för att du gillar inlägget 🙂
    Om du har andra växter som behöver medelhavsjord hade jag sparat den till dem. Mandelkärnan klarar sig jättebra på vanlig planteringsjord.
    Mandeln får en pålrot så det är en fördel med djup kruka, mina krukor är 30 cm djupa. Men det går även i grunda krukor på 10-15 cm.
    Hoppas det går jättebra för dig, var försiktig så du inte skadar kärnan när du knäcker nöten bara så ska det nog ordna sig 🙂
    Hälsningar Malou

 9. Hej.
  Jag undrar, mandelkärnan skall få en grodd redan i frysen innan man planterar. Försökte grodda några mandelkärnor, så de låg i frysen säkert 8 veckor, men lyckades inte
  Skulle så gärna ha ett mandelträd, får försöka igen.
  Bra tips du gett i din blogg.

  1. Hej Katarina,
   Är du säker på att du menar att du lade dem i frysen? Det är kylen de skall läggas i nämligen.
   Just mina mandlar har grott snabbt och andras också när de hört av sig till mig. Däremot har jag testat samma sak med persikokärnor och aprikoskärnor från frukt jag precis tagit från trädet. De tog längre tid på sig.
   Persikokärnan från min pappas träd ‘Frost’ tog hela hösten och vintern på sig innan den grodde.

   De mandlar som grott bäst för mig är de från julen nötblandning.
   Tack för att du gillar bloggen, hoppas att mina tips kan hjälpa dig!
   Hälsningar Malou

 10. Hej. Ja ?, jag läste inte vad det stod utan hittade på något eget. Så kan det vara. Nu har jag i alla fall gjort ett nytt försök. Hoppas på bättre lycka denna gång.

  1. Katarina Lennartsson

   Hej Malou.
   Efter att ha läst ordentligt din instruktion och i kylskåp ca 4 veckor, så har jag nu 5 st!!!! mandlar med grodd i kylskåpet. Mandlar från en påse köpt i butik.
   Det är så roligt. Dags att plantera i jord. Nu gäller bara att se hur det går.
   Hälsningar Katarina

   1. Hej Katharina,
    vad kul! Det går säkert jättebra, se till att ge dem ljus bara. Mycket ljus!
    Jag själv tog kärnor från aprikos och persika nu under tidiga hösten och ska försöka hålla de vid liv till våren 🙂
    Lycka till!

 11. Hej Malou,

  Hur har det gått med dina mandlar?
  Skulle vilja testa själv att odla fram någon planta.

  mvh Tommy

  1. Hejsan Tommy, det har gått jättebra. Just nu står de mörkt i garaget som är ouppvärmt. De hade klarat sig bra utomhus också denna milda vinter men så unga plantor har svårt med invintringen så jag valde att ge dem extra skydd och kommer göra det något år till så länge jag har plats för dem.
   Jag tänkte lägga upp på instagram någon dag här snart och visa dem, så håll uppsikt där. 🙂
   Jag tycker absolut att du ska testa, det är kul för det går snabbt när de väl kommer igång!
   Hälsningar Malou

 12. Hej, kul att läsa om mandelträd. Min sambo hittade vårt lilla mandelträd i potatislandet!! Antagligen hade jag tappat sötmandel på golvet i köket som hamnade i komposten. Därifrån ut i potatislandet som jordförbättring. Har alltså överlevt vintern ute. Nu är det ca 1 meter högt och nu är frågan om det går att gräva ner den direkt i jorden. Har övervintrat i kruka i ett ouppvärmt rum i garaget. Vi bor utanför Västerås och kan plantera mandelträdet i söder

  1. Hej Anita, vilken härlig historia! 😀
   Det är svårt att säga om det klarar sig eller inte, på min instagram visar jag en film om mina mandlar och vad som är det känsliga för dem när de växer ute och är unga plantor. Om du går in där och skriver in taggen #evergreensmandel så hittar du inlägget med filmen ifrån växthuset där jag visar mandelplantor som är ett år.
   Problemet som är, är att de har svårt att hinna vintra in hos oss som unga plantor och då kan de frysa ner på de delar som inte förvedats. De kan frysa ner helt också. Klarar sig rotsystemet kan de växa tillbaka igen men det är inte säkert.
   Du får fundera på vad du har för växtzon där du tänkt plantera den, det bör vara ett skyddat läge.
   Själv bor jag i zon 2 och har platser som har zon 0-1 i trädgården, där 0 är växthuset. Där inne låter jag mina övervintra men utomhus hade jag inte tänkt plantera dem förrän om något år för jag vill vara säker på att plantorna klarar sig.
   Du får fundera lite, för jag kan inte svara helt på hur trädet hade klarat att planteras ut där.
   Hälsningar Malou

 13. Lena Gustafsson

  Hej Malou.
  Vi var på Gran Canaria i januari och hittade ett mandelträd och jag plockade ett par mandlar. Gjorde som du, knäckte nötterna och haft dom i vatten, nu ligger dom i kylen sedan 11 dagar. Hoppas så att det ska bli något av dom. Jag bor i zon 3-4 och nu till min fråga, kan mitt ev mandelträd planteras ut? Eller får det helt enkelt vara ett terassträd?
  Med vänlig hälsning, Lena

  1. Hejsan Lena,
   det där är ju det absolut härligaste, när ett semesterminne kan bli ett levande minne.
   Zon 3-4 är dock svårt för mandelträd så vore jag dig får det bli ett terassträd.
   Plantera dem sedan i djupa krukor så pålroten kan få växa till sig ordentligt, eller i airpots som jag använder, då blir det en naturlig rotbeskärning och istället för att rötterna drar sig uta mot krukans kanter och så småningom växer runt kanten (rotsnurr) får du ett mer finförgrenat rotsystem som gör att trädet mår bättre.
   Du kan övervintra det i ett mörkt garage eller förråd om det inte bli ruskigt kallt där inne. Isolera runt krukan om det kan bli någon minusgrad, då fryser och tinar itne rotklupen om vartannat och då klarar sig trädet betydligt bättre.
   Lycka till och berätta gärna hur det går framöver!
   //Malou

 14. Hej, jag hittade din sida när jag googlade på mandelträd ?
  För några månader sedan fick jag en liten planta av mamma som hon grott fram från en mandel. Då var den ca 15 cm hög. Jag har den stående i mitt uterum där den verkar stormtrivas och idag är den drygt 90 cm. Den växer med minst en cm om dagen ?
  Min fråga är nu om jag ska göra något med den?
  Just nu är det en lång rak pinne med blad på hela vägen uppifrån och ner.
  Hur länge ska jag låta den växa så?
  Och vad gör jag med den härnäst?
  Ska jag plantera om den?

  1. Jag kan tillägga att mamma gjorde tre mandlar samtidigt. Hon har själv en och min syster har fått en.
   Deras är ca en tredjedel så höga som min ?

  2. Hej Jenny,
   nu har ju du fått svar på instagram men jag svarar här också ändå 🙂
   När mandeln får bra skötsel med mycket vatten, näring och ljus då växer de på rejält, min sen i våras har inte varit så bortskämd fram till nu när jag satt igång den automatiska bevattningen och precis som du säger växer det så det knakar.
   Det du kan hålla utkik efter nu är så den itne får ohyra, spinnkvalster och löss gillar mandlar, så ser du något börjar du behandla direkt.
   Annars så låter du den växa sig så hög som du skulle vilja att stammen blir, jag tänkte försöka mig på en stamhöjd på 150 cm på ett par av mina.
   När de nått stamhöjden du vill ha beskär av toppen precis ovanför ett bladfäste. Då stimuleras den till att bilda sidogrenar i bladfästena på den höjden.
   Sedan brukar jag när de nya graneran börjat växa ut en liten bit och nya blad bildats där, ta bort bladen utmed stammen. Ta även bort alla eventuella sidogrenarsom vill växa ut längre ner på stammen än du tänkt dig.
   Lycka till!
   //Malou

 15. Hej! Vilken rolig läsning, jag älskar att sätta frön och kärnor och se/hoppas om det blir något. Har man tur har man något riktigt exotiskt att sätta ut i växthuset i vår!
  Jag har köpt mandlar från Impecta och det står att man ska sätta dem från februari. Är det supernoga tror du eller kan man sätta igång med köldperioden redan nu och sätta när det blir något, även om det är tidigare än februari?

  1. Hejsan Linda, vad kul att höra, tack!
   Jag skulle säga att det beror på hur du har tänkt att göra med kärnorna. Vill du knäcka dem och göra efter min metod hade jag väntat mot våren för att de inte ska behöva vara i så stort behov av extrabelysning hela vintern.
   Om du tänker göra efter impectas råd kan du göra det nu för det tar längre tid innan de tar sig igenom skalet då.
   Det bästa är ändå att ha tålamod och vänta lite ? det längre till våren och ljuset än vi vill.

 16. Hej.
  Jag testade att plantera en mandel i vintras och nu har trädet blivit runt en meter. Så spännande och jag vill ju så klart att det ska överleva vintern (bor i zon 3). Tror du jag kan övervintra det tillsammans med olivträd. Har en friggebod med fönster åt norr och väst så det blir inte så ljust där inne på vintern och temperaturen ligger på mellan 5-10 grader. Tror du det kan fungera?

  1. Hej Emma, vad kul att du planterade mandel och grattis till trädet!
   Det du beskriver låter helt perfekt! Låt olivträdet stå vid fönstret med extrabelysning medan mandeln kan ha det mörkt och ännu kallare om det behövs. Mina övervintrar sina första år i garaget som håller sig över nollan och inte varmare än 5 grader ungefär.
   Ha en fin dag!

   1. Helena Lundberg

    Undrar om jag kan övervintra mina fina mandelplantor i jordkällaren? Frostfritt & helt mörkt! Satte kärnor i vintras 2020 med lyckat resultat. Tack på förhand!

 17. Jag håller på att försöka odla tropisk mandel terminalia catappa. Lyckades få upp den till första blad paret öppnades men sen verkar det som den stannat och inte växer mer. Har den på värmeplatta och växtlampa. Hur ofta vattnar du? Och att vattna underifrån såg jag du rekommendera till någon annan. Bara att fylla fatet en gång eller tills den inte suger upp mer?

  1. Hejsan Daniel,
   Då den tropiska mandeln är av ett annat släkte än mandeln jag skriver om här kan jag inte svara för om de odlas på samma sätt. Jag skulle tro att de skiljer sig en del då deras ursprung är så olika.
   Mitt förslag är att du letar information och hur man odlar just Terminalia c.
   Men när det gäller vattningen så ser jag till att hålla jorden fuktig men inte våt. Jag rekommenderar vattning underifrån på mandel och egentligen övriga växter också då det är möjligt för det gör att rötterna letar sig ner på djupet efter vatten och ger ett välutvecklat och djupt rotsystem. Häll bort överflödigt vatten efter ett par timmar så inte plantans rötter står i vatten, då riskerar de att ruttna och jorden blir för blöt.
   Men som sagt, jag har inte odlat tropisk mandel och eftersom det inte är samma typ av växt hade jag läst på om just den.
   Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

Kategorier
Arkiv

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gratis guide!

16 ätbara perenner
till trädgården

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Gratis guide!

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.