Smultronträd, en härdig vintergrön exot med spännande frukter!

Smultronträd, Strawberry tree eller Arbutus unedo, är en växt jag suktat efter i flera år och nu har jag äntligen ett eget riktigt fint exemplar! 

Ursprungligen kommer växten till exempel ifrån södra Europa, sydvästra Irland och vissa delar av Asien. Idag odlas den som ett exotiskt inslag ända upp i i kallare zoner som zon 7 i USA och zon 5 i Storbritannien. Här i Sverige anses den härdig i zon ett eller i zon två i skyddat läge, dvs temperaturer som tillfälligt går ner till -12 till -18 grader.

Foto: Pinterest

Smultronträdet är ett litet långsamväxande träd som tillhör familjen ljungväxter. Släktet tydligt syns på de klockformade blommorna som hänger i klas-liknande blomställningar. Blommorna går mot cremevit eller rosa i färgen. Dessutom kan den både blomma och ha frukt samtidigt vilket är extra läckert tycker jag!

Storleksmässigt blir det maximalt 4-8 meter högt och brett beroende på platsens växtförhållanden. Och fungerar på grund av sin lilla storlek alldeles utmärkt att odla i kruka och övervintra frostfritt om man bor i en kallare växtzon. Dessa träd säljs även som bonsaier på olika hemsidor.

När det kommer till jorden trivs den i fuktig men väldränerad jord och verkar inte ställa några krav på pH i jorden. Den vill gärna stå i sol till halvskugga i skyddat läge.
I övrigt ska den vara mycket lättskött och klarar både havsnära miljöer eller stadsmiljöer med luftföroreningar.

Frukten

Foto: https://kielkowski-szkolka.pl/index.php

Den ser ut som en Litchi och jag hittar recept på alltifrån sylt till likörer och den nämns i Aeniden, det romerska nationaleposet från långt före Kristus. Den finns även med i Madrids stadsflagga där en björn sträcker sig efter de röda bären så det märks att det är en växt med ett historiskt värde. 

Smaken då?
Ja du, där går meningarna isär och jag själv har inte smakat så jag får snällt vänta tills min ger mogen frukt.
Men det skall visst vara lite av en upplevelse att ha de knottriga frukterna på tungan. Själva frukten ska vara söt men något fadd i smaken. Påminner om kiwi säger vissa, plommon säger andra och mango säger den tredje. Det gemensamma från alla källor är att den smakar mer om den tillagas.

Det låter kanske inte så värt att köpa ett fruktträd där det faktiskt förmodligen är godare och kanske ger mer skörd med ett gäng smultronplantor i trädgården men i mina ögon har den så mycket mer just för att den är så ovanlig!

Trädet som är litet och kompakt med vackra vintergröna blad, vacker blomning och bär samtidigt och helt klart en växt som utmärker sig som något unikt. Jag ser fram emot att se mitt träd växa sig större och hoppas på att frukterna mognar redan i år så jag kan ge en egen recension av smaken.

Jag hoppas att jag fått dig lite sugen på att skaffa ett eget träd!

Omogna frukter på mitt nya träd.
Foto: Malou Augustin

20 reaktioner på ”Smultronträd, en härdig vintergrön exot med spännande frukter!”

 1. Blir verkligen sugen på detta träd? Jag bor i zon 2 och har även möjlighet att ha det i vinterträdgård el frostfritt garage? Kan du ge tips på vart man kan leta efter ett sånt träd ?

  1. Hejsan Louise, vad kul att du också blev sugen på det! 😀
   Jag har inte letat efter någon i Sverige som säljer det men Plants Spezl i Tyskland har dem om jag inte minns fel, de har massor av kul och levererar till Sverige 🙂 Jag har inte handlat av dem ännu men tänkte göra det nu i vår när de öppnar upp sidan för handel igen efter vinterns uppehåll då jag hört andra som varit nöjda med sina inköp där.

 2. Barbara Nilsson

  Hej
  Jag kom för några sedan från London där min dotter bor
  I hennes trädgård såg jag en buske som aldrig stött på vinter grön med fina blad,små söta blommor och dessa vackra frukt m, knottriga i med fler färgnyanser
  Jag videofilmade den totalt förtrollad
  Idag hade jag kontakt med trödgprdsmöstare från Göteborg som gav mig svenskt och latinsk t namn
  Smultron träd
  Det verkar att man kan prova att odla den
  Och övervintra på veranda
  V
  Vårt ska man köp planta
  Jag vill så gärna ha den
  Tack för alla tips
  Barbara

  1. Hejsan Barbara,
   Vad kul att hon har just det trädet hos sig! Det är fantastiskt vackert.
   Jag kommer att odla mitt i kallväxthus, i år i kruka med isolering runt men längre fram planterat i växthus.

   Mitt är från en plantskola i Düsseldorf men de levererar tyvärr inte till Sverige. Men jag kan rekommendera dig att kontakta http://www.asejarviveros.com som säljer medelhavsväxter och levererar till Sverige.
   Ronnie Nordin som driver det är svensk och jätteduktig.
   Jag själv kommer antagligen att beställa lite av varje därifrån till nästa säsong.

   Lycka till!

 3. Manuel José

  I södra Portugal finns det många såna här träd. Där heter det medronheiro och frukten används för att tillverka en mycket uppskattad och dyr brännvin. Brännvinet heter medronho och görs mest i Algarve.

  1. Hej Manuel,
   vad kul att du hittat till mig och vad spännande och kul att få veta 😀
   Jag kan tänka mig att smakerna kanske kommer fram mer med alkoholen också.
   Den måst jag se till att prova om jag är i Portugal någon gång!
   Hälsningar Malou

 4. Vi köpte nyss från hayloft of plants 9 cm kruka 150 kronor + frakt som var dyr. Vet inte vad frakt för enskild planta

 5. Urban Kärsbo

  Köpte två smultronträd igår på Oppmanna handelsträdgård norr om Kristianstad. Kul grej. Kan rekommendera Oppmanna. I allt som har med växter att göra.

 6. Jag köpte min på torget här i Karlshamn ifjol för 25 kr. Är drygt 60 cm hög nu. Har den i pallkrage ute å har klarat sig bra. Spännande detta! Lycka till med era ?

 7. ilva Vallström

  Så kul!!!Köpte i närmsta handelsträdgården….fina blommor…tänker ha det utomhus i en liten dunge här vid havet…Vintergrön……. härligt!!!Från antiken!!!spännande!
  ilva i Buastrand

  1. Hejsan Ilva, vad kul att att du blev så inspirerad! De ska vara salttåliga så det låter riktigt fint!
   Du får gärna berätta till våren hur det har gått för dig med den.
   Hälsningar Malou

 8. Jan Pettersson

  Hej,
  Jag har ett ganska stort exemplar i trädgården i Skånes Viby, planterat på friland och är ca 2,5 meter högt. Har haft mycket frukt.
  Har bild på trädet om så önskas.

  1. Hejsan Jan, vad härligt det låter! Har det varit på friland i flera år? Du får gärna skicka en bild på trädet, jag bli så nyfiken 🙂
   Ha det så gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *