fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Pawpaw, en exotisk doldis

Asimina triloba, eller Pawpaw bekantade jag mig med i höstas och den verkade så häftig att habegäret satte igång direkt!
Så jag beställde hem en frukt och fröer från England. Fram kom fröer och en övermogen och mosig frukt som doftade och smakade ljuvligt exotiskt, om än något jäst eftersom de inte klarar transporter något vidare.

Foto: Malou Augustin

 

Trädet

Pawpaw kommer från början från nordöstra USA och odlas av flera svenska entusiaster i både flera orter i Skåne, i Göteborg och i Uppsala vad jag vet.
Just häromkring Göteborg ska en av nordens största Pawpaw-odlingar finnas hos en anonym odlare. Jag hade hemskt gärna gjort ett besök hos den odlarentusiasten för vad jag förstår ska det vara otroligt inspirerande hos honom och vi verkar ha liknande intressen vad gäller växter!

A. triloba ingår i familjen Annonaceae, Kirimojaväxter. Pawpaw som odlas på våra kallare breddgrader är ett litet lövfällande träd eller buske som får vackert gula löv om hösten. Men det finns alltså även vintergröna sorter på varmare breddgrader. Trädet har ett väldigt exotiskt utseende med sina ovala blad som kan bli uppemot 30 centimeter långa beroende på sort.

Det har sitt naturlig habitat i fuktig och näringsrik jord, ofta i anslutning till vattendrag. Där växer de till täta buskage eftersom A. triloba sprider sig med rotskott. Som unga plantor vill de ha skydd mot solens starka strålar och då skyddas de små rotskotten i de större plantornas skugga.

Blommorna

A. triloba blommar tidigt i samband med lövsprickningen med söta klockformade brun/lila blommor som attraherar flugor och skalbaggar. Och tur är väl det för det är just dessa som behövs för att pollinera den. Det finns odlare som hänger upp fisk- eller köttbitar i sina odlingar för att attrahera fler flugor till platsen för just pollineringens skull!

 

Foto: Malou Augustin

Frukten

När blomman pollinerats bildas ett kluster av fruktämnen som utvecklas över sommaren och mognar mot hösten. Frukten ser ut ungefär som en liten mango med grön utsida och gyllene gult fruktkött. I en frukt finns ganska många fröer, i frukten jag fick hem fanns 11 fröer.
Min smakupplevelse av Pawpaw är inte den bästa referensen eftersom frukten var jäst vid ankomst men jag kände iallafall toner av mango och passionsfrukt vid mitt lilla smakprov med tungan. Den luktade dessutom ljuvligt!

Foto: Malou Augustin

A. triloba är generellt beroende av korspollinering mellan två olika individer för att ge frukt men det finns även självfertila sorter. Som ‘Prima 1216’ och ‘Sunflower’ som är de sorter jag köpt hem.
Det tar ungefär 4-8 år innan en frösådd planta ger frukt om den har bra förutsättningar och förhoppningsvis kan mina köpta plantor få frukt redan i år. Det ena har blommat och utvecklat fruktämnen men det är inte alls säkert att frukten blir kvar, för en av anledningar till att fruktämnen ramlar av på Pawpaw är om trädet är för ungt och mina träd är inte så gamla än.

Odling av Pawpaw

Att odla upp Pawpaw från frö är tålamodskrävande. Först ska fröerna ha en köldperiod på 70-100 dagar. Sedan vill de ha varmt, gärna runt 30 grader och fukt för att gro. Sedan tar det alltifrån några veckor till över ett år innan det faktiskt gror och man får inte vara där och pilla för mycket för de har en ömtålig pålrot som behöver utvecklas ifred.
Det går även att odla Pawpaw via avlöpare, dvs grenar som böjs ner i jorden för att utveckla rötter. Eller via rotsticklingar. Däremot ska det vara väldigt svårt att få fram Pawpaw via vanligt sticklingsförökning.

Av mina cirka 35 fröer har än så länge 4 grott och då kom de ur sin köldperiod i Januari, jag hoppas verkligen att fler skall gro!
Rekommendationen är att plantera fröerna i djupa krukor direkt. Detta för att ge rotutvecklingen gott om plats och inte störa den med omplantering förrän den vuxit till sig. Men jag tog risken för jag ville se hur rötterna såg ut på mina små plantor. Jösses vilka rötter, inte konstigt att det går så långsamt ovan jord när de växer på så pass under jord!

Foto: Malou Augustin

När säsongen är över och jag kan utvärdera både sådder och mina köpta plantor ska jag göra ett inlägg med mer information om odling av Pawpaw. Men först ser jag fram emot den här första säsongen med spänning!

Här har jag köpt mina plantor:

För er som är nyfikna på att börja odla Pawpaw så köpte jag frukten och fröerna via en säljare på Ebay under hösten när frukten mognat och plantorna är köpta från Pflanzen Spezl i Tyskland.

Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

5 reaktioner på ”Pawpaw, en exotisk doldis”

 1. Elna Andersson

  Intressant och informativ artikel! Jag har två plantor av paw paw som än står i sina krukor. Jag har tänkt ut en plats för dem men blir lite osäker när det gäller rotskotten och det djupa rotsystemet. Tror du det kan bli ett problem? Behöver jag göra något för att begränsa spridning via rotskott och går det öht med de djupa rötterna?

  1. Tack så mycket Elena!
   Jag tror inte att du behöver oroa dig för pålroten på paw-paw att den ska gå ner för långt på djupet, ju äldre plantan blir, desto fler sidorötter kommer den sätta för att hämta näring osv. Jag odlar mina i Airpots för att stimulera mer sidorötter än pålrot. Det blir en naturlig rotbeskärning och då bildas ela tiden nya sidorätter så rotsystemet blir tätare och finare istället för färre tjockare rötter eller långa rötter. Är det något särskilt du tänker på med djupa rotsystem som skulle kunna ställa till problem för dig?
   Eftersom jag inte hunnit få erfarenhet av pawpaw på friland vågar jag inte svara med säkerhet på frågan om hur mycket de sprider sig. Vad jag kan se av andra som odlar är de inga direkt invasiva plantor med extremt mycket eller långt utbredda rotskott det handlar om utan mer att de bilar kompaktare kluster av plantor. Däremot om du har ympade plantor idag, som namnsorterna man kan köpa i handeln, då behöver du ta bort eventuella roskott eller sidoskott under ympninsstället för att inte grundstammen ska ta över och ta näringen ifrån namnsorten som är ympad på den. Skulle du få sidoskott på en frösådd planta har jag sett fina resultat där man grävt upp rotskotten för att få fler plantor och satt dem på en mer passande plats. Jag kan tipsa om gruppen Pawpaw fantics eller gruppen Pawpaw fanclub på facebook, där finns många odlare med lång erfarenhet som gärna delar med sig av sin kunskap. Jag har lärt mig massor där.
   Hälsningar Malou

   1. Elna Andersson

    Tack, tack..mycket bra tankar och information! Tänkte inte på det först men det är klart att det är ympade plantor. De fb grupperna du nämner ska jag kolla efter och så tror jag nog att jag ska hålla fast vid min ursprungstanke om plats att plantera dem på redan nu på sensommaren. Tack igen.

 2. Hej! Tack för bra artikel.
  Jag har hittat ett Asimina träd i parken där jag studerar.
  Jag är väldigt intresserad av att försöka odla denna och tog med mig en av frukterna hem. Jag fick reda på att jag skulle ta frukten ungefär nu, men är ändå orolig för den är väldigt hård och grön.
  Ska jag låta frukten mogna i rumstemperatur (Gör den det ens?) innan jag plockar ut fröna?

  Tacksam för svar,

  1. Hej Michael,
   vilken lycka att hitta ett träd med frukt, kul! Var studerar du?
   Frukten ska börja mjukna innan du tar den och även få mörkare fläckar. Då börjar den mogna.
   Jag vet att det finns de som tar den när den inte helt mogen ännu men näst intill och då kan den eftermogna inomhus.
   Om frukten är mycket hård och omogen är det tveksamt om det går.
   Men testa om du redan tagit frukten och flocka ut fröerna när den isf mognat.
   Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

Kategorier
Arkiv

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gratis guide!

16 ätbara perenner
till trädgården

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Gratis guide!

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.