fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide
Självbevattningskruka

Gör en egen självbevattnande kruka!

Jag har under flera år använt mig av självbevattningskrukor och det har gett mig lättskötta och välmående växter!
Men i ärlighetens namn så finns det inte så många prisvärda och SNYGGA självbevattningskrukor på marknaden enligt min smak.

Sedan finns det en problematik att använda självbevattningskrukor av den variant jag har köpt tidigare då de är anpassade till inomhusmiljö. Det här gör att de är helt täta och alltså inte har något överbevattnings-skydd. De är jättebra inomhus eftersom det förhindrar läckage men utomhus har det vid flera tillfällen orsakat vattenfyllda krukor vid kraftigt regn. Krukorna blir då lite bökiga att tömma ut vattnet ur.

Så istället för att köpa ytterligare en trist plastkruka nu när jag behövde komplettera med självbevattningskrukor till min växande växtsamling, så köpte jag riktigt snygga krukor. Sedan byggde jag egna bevattningsinsatser till dem. Det låter klurigare än vad det är och materialet var lätt att få tag på, du kanske till och med har bra material hemma för att lösa det!

Det här använde jag:

Hink med lock, Avloppsrör 40mm, Avloppslock, Japansåg, Skruvdragare, Hålsåg/Träborr, Silikonfog

Så här gjorde jag:

Hinken

Jag började med att mäta ut hur djup jag ville ha hinken, jag valde 7 cm. Inte av någon mer speciell anledning än att det djup som var kvar i krukan kändes lagom för mitt träd som skulle planteras i den. Jag mätte ut runt om hela hinken och sågade av den med japansåg för att få ett riktigt rakt snitt.

Locket

Därefter sågade jag ut hålen i hinkens lock. 2 stycken hål, ett i mitten och ett i ytterkant. Det i mitten är för att leda ner jord i ett rör som kan suga upp vatten via kapillärkraften till resten av jordklumpen. Det i ytterkant är bevattningsröret som kommer sticka upp över jordytan när trädet är planterat och i det fyller vi på med vatten ner i behållaren.
Jag tänkte göra dessa hål med hålsåg men måttet stämde inte helt så jag använde en träborr på 40 mm istället för det hade jag hemma. Det var något klurigt och det är lätt att spräcka locket så hålsåg hade nog varit bättre.

Rören

Jag började med att mäta vilken längd jag behövde på rören. Jag lade locket på den avsågade hinken och stack ner ett rör i mittenhålet. Jag stack röret ända ner så det snuddade botten i den avsågade hinken men inte så hårt att det sluter tätt. Vatten ska kunna tränga in. Jag markerade på röret på ovansidan av locket var locket hamnade och sågade sedan av det i den höjden. Detta är röret där jorden ska ner för att hämta vatten.
Sedan stack jag ner röret som var kvar i hålet i ytterkant. Jag lät det gå ner en bit bara för att kunna sätta fast det men inte för långt ner i botten eftersom det här är påfyllningen av vatten så vattnet ska snabbt kunna fyllas på i behållaren utan hinder.

Båda rören sattes sedan fast med silikon runt kanten på både in- och utsidan. Silikonet jämnades också till för att sluta tätt.

Silikon runt kanten som sedan jämnades till.
Montering

Efter att rören silikonats fast silikonade jag fast locket med rören på den avsågade hinken och jämnade till så den sluter tätt. Nu behöver bevattninsinsatsen bara torka innan jag kan installera den i krukan! Det fick den göra över natten.

Min självbevattning rymmer ungefär 3 liter vatten och är perfekt i storlek i krukan den ska vara i.
Plantering

Vid planteringen är det viktigt att fylla hålet i mitten med jord, det är här vattnet leds upp till resten av jordklumpen i krukan. Jag lade även ett tunt lager lecakulor i botten under vattenbehållaren. Sedan är det bara att plantera som vanligt.

Fyll i röret med jord innan du sätter ner plantan.
Små lösningar

Jag köpte också Avloppslock till mina anordningar. Det här är ingenting jag hittat på någon av de självbevattningskrukor jag köpt tidigare. Jag hade kunnat undvika att få jord i röret ändå men nu har vi småbarn så det var en väldigt billig försäkran att slippa jord eller legobitar i hela bevattningsröret…

Sedan har jag inte någon flottör som visar när röret börjar bli fyllt men jag valde bort det för jag tycker att det går bra att lyssna sig till det.

Inte helt lätt att vattna och fota samtidigt..

Förutom vattenmagasinet har mina krukor ett naturligt överbevattningsskydd eftersom de har dräneringshål i botten. Skulle det regna kraftigt eller vattnas för mycket av barnen kommer överskottsvattnet att rinna ut i botten. Under vattenbehållaren ligger lecakulor bara för att behållaren inte ska ligga tätt mot botten och skapa ett vakuum som täpper igen krukans dräneringshål.

Så här fint blev det!
Jag älskar mina nya krukor!

 

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email
Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

14 reaktioner på ”Gör en egen självbevattnande kruka!”

 1. Alltså tack för det här! Det bästa av två världar, terrakotta och självbevattning! Ska ägna helgen åt att bygga såna här hemma 😉

  1. Men vad roligt, vad glad jag blir! Så här några månader senare är jag fortfarande supernöjd med mina krukor och kommer att göra fler mot sommaren. Jag ska bara fixa lite fler snygga terrakottakrukor först 🙂
   Lycka till!

  1. Fint resultat!
   Hur fick du till med dränerings hålen i botten av krukan? Töms inte krukan på vatten direkt då? Fina hälsningar

   1. Hej Emelie och tack!
    krukan hade redan dräneringshål i botten och även om vattenmagasinet står ovanpå det så täpper det inte för helt utan överflöd kan rinna ut genom hålet.
    Själva vattenmagasinet har inte dräneringshål så det som vattnas ner i det stannar kvar.
    Men om det regnar eller man vattnat i jorden rinner överflödet av vattnet ut.
    Hälsningar Malou

 2. Hej Malou!
  Vilken bra idé, tack för tipset! Men hur gjorde du när det blev dags att ta in växterna på hösten? Var det inte opraktiskt, då, att det är hål i botten på krukorna?

  1. Hejsan Eva,
   jag har mina växter står i källaren där det inte gör något om det skulle komma vattenspill på golvet.
   Alternativt kan den stå på en bricka för att vara säker på det.
   Jag vattnar uppifrån röret och har lärt mig lyssna på ljudet när behållaren är full så det rinner sällan över 🙂
   Hälsningar Malou

 3. Jättebra tips! Har 2 frågor.
  Hur sjutton flyttar man en så stor och tung kruka med ett träd ner i källaren?
  Hur sitter locket fast på den sågade kanten när man tagit bort den övre kanten som locket stängs med?

  1. Hej Åsa, väldigt bra frågor måste jag säga! Jo krukorna, det krävs lite jäklar anamma och teamwork kan vara bra. 🙂 Min källare har ingång utan trappor och det underlättar verkligen! Jag använder en säckkärra för att flytta krukorna när jag gör det själv. Det fungerar riktigt bra.
   Locket sitter fast med mjukfog på den sågade kanten. Så ska man ta loss det om man vill göra det någon gång då får man ta bort mjukfogen och sätta dit ny.
   Hoppas mina svar hjälper dig. Hälsningar Malou

 4. Min variant som fungerat bra: Ta en snygg metallhink ( eller blommig plasthink eller annat som går att ta hål i). Slå små hål på lämpligt avstånd från botten (tex 15 cm från botten). Fyll på med lecaculor upp till hålen. Täck med markväv (? heter det så? sån väv som läggs över växter på våren).
  Plantera sen som vanligt ovanpå väven. Sen vattnar jag tills det rinner ut genom hålen. Lecakulsmagasinet är då fullt. Hålen är överfyllningsskydd vid regn. Aldrig upplevt att rötterna inte kunnat dra upp vatten från lecakulsmagasinet.

  1. Hej Elisabeth, så kör jag också på några av mina mindre plantor, det funkar fint! 🙂
   däremot har jag haft otur med hinkar som rostar sönder efter någon säsong. Det märks när man ska flytta på dem och botten åker ur 🙂
   //Malou

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

Kategorier
Arkiv

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gratis guide!

16 ätbara perenner
till trädgården

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Gratis guide!

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.