fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Odla Elefantvitlök – hur gör jag och vad är det för något?

Jag började odla elefantvitlök vintern 2017 när jag fick hem mina första dyrgripar till klyftor från en säljare på eBay. Nu, tre skördar senare är det dags för en uppdatering.

Hur odlar jag elefantvitlök och vad har jag lärt mig genom åren?
Och för er som är nya på elefantvitlök, vad är det för något?

Det här är elefantvitlök

Elefantvitlök är inte en vitlök utan är närmare släkting med purjolöken, vilket jag verkligen blev varse om första säsongen. För de är verkligen lika purjolöken i båda blast och blomma. Lika stora och lika vackra. Som ett smycke i köksträdgården står de där över en meter högresta och blommar i vackert rosa i Augusti. 

Foto: Malou Augustin 

Under jorden bildas det till skillnad från purjolöken 4-5 stora klyftor som omges av mindre klyftor och sidolökar. Om klyftan inte hinner utvecklas fullt under växtsäsongen bildas en monolök. Monolöken växer till sig och utvecklar klyftor under nästa säsong. 

De har förmodligen sitt ursprung ifrån medelhavsområdet och kallas exempelvis för Aglio Gigante della Valdichiana i Italien.
Smaken är som en mildare vitlök och passar att ätas rå. Smaken kan dock bli rätt bitter vid torrare växtförhållanden vilket märktes sommaren 2018. 

Vill du läsa mer fakta om elefantvitlöken hittar du mer här i ett inlägg från när jag fick mina första lökar. 

Så här planterar jag Elefantvitlök

Jag sätter mina lökar på hösten, här i Göteborgstrakten blir det sent i oktober eller november. De växer väldigt bra här i zon 2 men jag vet de som haft utmaningar att odla elefantvitlök i högre zoner runt zon 3-4.
Själv gillar jag experiment och har gett ett par lökar till min pappa som bor i zon 5. Han kommer att odla dem i upphöjda bäddar, vi får se hur det går!

Från vänster: Vanlig vitlök, Elefantvitlök, outvecklad monolök och i framkant sidolökar. Alla redo att planteras!
Foto: Malou Augustin

Det jag märkt är att de precis som vanlig vitlök älskar näring, så inför planteringen gödslar jag upp odlingsplatsen ordentligt.
Jorden bör vara mullrik och fuktighetshållande men ändå väldränerande.

Man kan säga så här, när jag gödslat och luckrat upp jorden med en grep behöver jag inget lökjärn eller annat för att få ner klyftorna. Jag trycker helt sonika ner dem i den porösa jorden till önskat djup.
Med djup menar jag grunt, 2-3 cm under jord är lagom. Det här gäller alla olika typer av stadier på löken, klyftor, monolökar och sidolökar.

Det som är viktigt är att ge lökarna rum att växa i sidled, så sätt dem med minst 20 cm mellanrum.

Foto: Malou Augustin

Så fort de kommit upp på våren börjar jag gödsla på igen. Antingen genom att luckra ner gödsel eller att gödselvattna med bokashi lakvatten eller nässelvatten.
Vattnar gör jag om de rejälare regnen uteblir. Det här blev jag extra noga med efter förra året eftersom torkan påverkade smaken väldigt negativt. De blev otroligt bittra i smaken.

Foto: Malou Augustin

När skördar jag lökarna?

Skördar har jag hittills väntat med till i Augusti eftersom jag velat ta vara på allt som utsäde än så länge. Men nästa år kommer jag att skörda från juni/juli och använda dem på grillen, i sallad osv.
Blasten är god strimlad i sallader och annan matlagning. Men var sparsam eftersom löken behöver blasten själv för att förse sig med näring.
Slutskördar gör jag som sagt i Augusti precis innan blomningen avtagit. På så vis kan jag lägga dem på en torr plats inför höstens plantering OCH ta tillvara de vackra blomställningarna för vackra arrangemang inomhus.

Vad har jag lärt mig under dessa år?

Att odla elefantvitlök är lika enkelt som vanlig vitlök.

Som jag skrivit innan och som tåls att upprepa, de blir bäst med rejält med näring och vatten.

Precis som med vanlig vitlök ger de största klyftorna från de största lökarna störst och finast lökar vid kommande skörd.

De har något sämre hållbarhet än vanlig vitlök.

Rotsystemet blir tätt och går ner på djupet, så krukodling är inte att föredra.

De får många sidolökar och dessa ramlar lätt av vid skörd. Så kommande år är det en bra idé att hålla koll där man tidigare haft elefantvitlöken planterad. Detta för att kunna ta tillvara på de små bebislökarna.

De små sidolökarna verkar inte klara någon längre förvaring.

Blomställningarna är otroligt vackra att torka och skapa buketter av.

Att många är nyfikna på elefantvitlök men att de är svåra att få tag på i Sverige, så mitt tips är eBay. Det var där jag köpte mina lökar.

Jag hoppas att jag har inspirerat dig att vilja testa Elefantvitlök ♡

Foto: Malou Augustin
Lökarnas blommor är vackra att ta in och sätta i vas. Torkade håller de länge länge
Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

6 reaktioner på ”Odla Elefantvitlök – hur gör jag och vad är det för något?”

 1. Azienda Agricola I Pozzi-Beccafumo (Sarteano) Siena

  wonderful

  There are only 6 villages in Italy, where the real/original one comes from, where the DOP label (protected origin guaranteed) is acknowledged: the area is the Valdichiana – Tuscany (beside Siena) and it is named” aglione gigante della Val di Chiana”. It’s got fantastic medical properties, and it does NOT stink as garlic does. We grow it biologically at 800 mmt osl

  1. Hejsan Linnea,
   ja elefantvitlöken är inte helt lätt att få tg på, mitt bästa tips är eBay där jag hittade mina.
   Själv kanske jag har så jag kan sälja lite till hösten men det vet jag inte än. Skulle det vara så kommer jag att annonsera det via Instagram 🙂
   Hälsningar Malou

 2. Britta Halldin-Petersson

  Har du någon klyfta sättvitlök till elefantvitlök till salu? (Bor i Göteborg)
  Har blommande purjolök som ju ser snarlik ut och det vore kul med en vitlök också.

  1. Hejsan Britta,
   jag har min elefantvitlök på tork just nu och när de torkat kan jag dela upp klyftorna för att se hur mycket jag har.
   Då kommer jag i så fall att skicka ut i mitt nyhetsbrev att det finns möjlighet att köpa klyftor. Så gå in på startsidan och anmäl dig till mitt nyhetsbrev så kommer du inte att missa det.
   Ha det så fint så länge!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

Kategorier
Arkiv

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Följ mig på Instagram

Notice: Undefined variable: results in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 1355 Notice: Undefined offset: 0 in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 817 Notice: Trying to access array offset on value of type null in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 817 Notice: Undefined index: in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 817 Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 826 Notice: Trying to access array offset on value of type null in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 826 Notice: Trying to access array offset on value of type null in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 826 Notice: Trying to access array offset on value of type null in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 826 Notice: Trying to access array offset on value of type null in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 826 Notice: Trying to access array offset on value of type null in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 828 Notice: Trying to access array offset on value of type null in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 829 Notice: Trying to access array offset on value of type null in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 831 Notice: Trying to access array offset on value of type null in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 831 Notice: Trying to access array offset on value of type null in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 832 Notice: Trying to access array offset on value of type null in /customers/f/c/8/evergreengarden.se/httpd.www/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/includes/class-wis_instagram_slider.php on line 832 No images found!
Try some other hashtag or username

Gratis guide!

16 ätbara perenner
till trädgården

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Gratis guide!

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.