fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Wasabi från egen odling

Förra året besökta jag en odlingsentusiast här i Göteborgstrakten. Han introducerade mig för Eutrema japonicum, Wasabi eller Japansk pepparrot.
Hemma hos honom växte den och frodades. Hela året.
För det var just det som imponerade mig, han odlade wasabi utomhus hela året. Det bara måste jag också testa!

Jag fick med mig en planta hem och jag är så glad över det!
Första året har gått, plantan överlevde vintern, den har blommat under våren och vuxit till sig under sommaren.
So far so good!

Tror du att du har smakat wasabi?

Wasabi som fått växa till sig i ett par år. Redo att skördas men jag låter den vara ett tag till.

Jag är rätt säker på att jag inte har smakat wasabi, äkta wasabi. Det vi får på sushirestauranger är oftast en blandning mellan pepparrot, senapspulver, färg- och smakämnen för bli så lik wasabi som möjligt. Oftast innehåller den väldigt lite eller ingen wasabi alls.

För wasabi är nämligen en av världens dyraste och mest ovanliga grönsaker. Den är svårodlad och ställer höga krav på sin omgivning som kan vara svåra att möta. Allra helst i storskalig odling.
Det sägs till och med att det är världens mest svårodlade grönsak!
Men i villaträdgården finns det stora chanser att lyckas med sin odling av wasabi. För att lyckas gäller det att förstå vad växten behöver och tillgodose de behoven.

Ursprung och växtkännedom

Min wasabi växer skuggigt i en upphöjd bädd med mullrik och fuktig jord.

Wasabin är ursprungligen från Japan där den växer vid fuktiga, skuggiga flodbäddar och bäckar.
De trivs bäst i en sval temperatur från ca 7-21 grader för att växa som bäst. Under -10 grader sägs det att plantan inte är härdig men hos mig har den överlevt korta perioder med kallare temperaturer.

Det är en korsblommig perenn som sprider sig med frö eller jordstammar, så kallade rhizomer. Stammen blir uppemot 4 cm bred.
Bladen växer på långa stjälkar som i en rosett runt stammen och plantan kan bli uppemot 60 cm hög. Bladen är sköra och går lätt sönder vid hantering.
Wasabin blommar med söta vita blommor. Jag har fått se min blomma men tog tyvärr inte kort på det. Nästa gång så!

Knepen för att odla egen wasabi

Wasabi från en planta. De små kallas Wasabi-starters. Allihop växte som sidoskott från Rhizomen på den stora till vänster.

Odla i skuggigt läge. Gärna full skugga. Får plantan för mycket sol kommer den inte att klara sig.

Jorden skall hållas fuktig men plantan får inte stå i vatten. Så plantera den i en lucker och fuktighetshållande men väldränerad jord. Det finns inget krav att den ska växa vid ett vattendrag utan en jämn fuktighet fungerar väldigt bra.

Om du bor i en kallare zon går det jättebra att odla wasabi i kruka. Den här kan sedan flyttas till frostfritt läge under vintern.

Wasabi förökas antingen via frö, vilket kan vara knepigt. Eller via delning av sidoskotten som utvecklas från rhizomerna.

Skörda wasabins alla delar

Wasabiblad, riktigt goda!

Rhizomerna, jordstammarna är de som rivs ner för att göra traditionell wasabi-pasta.  Plantan är relativt långsamväxande så dessa skördas från att plantan är cirka 2 år.

Bladen har en god lite pepprig smak och går att skörda nästan direkt. Vänta cirka 8 veckor från plantering innan du börjar skörda. Det går bra att ta alla blad utom de minsta skotten på toppen av plantan.
Bladen går att äta råa i sallad eller tillagade.

Stjälken skördas på samma sätt som bladen, 8 veckor efter skörd. De är jättegoda!
Smaken är pepprig och de är krispigt goda.

Blommorna är små och söta och även de ätbara. Jag har inte testat själv ännu men de passar säkerligen bra i en sallad.

Jag hoppas att jag har inspirerat dig till att testa att odla Wasabi! 

 

 

Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

12 reaktioner på ”Wasabi från egen odling”

 1. Hej Malou! Jag följer dig på IG gör jag gillar också att försöka odla ovanliga växter o grönsaker. Har tyvärr ej växthus el. kall källare så allt måste klara sig ute el. i rumstemp. Funderar på om jag till våren skall våga plantera ut ett av mina pinjeträd som jag odlat från en kotte jag plockade i Frankrike…
  Blir så avundsjuk på dina citrusträd o smultronträdet. Och Wasabin! Vet du var man kan få tag på en Wasabiplanta?

  1. Hej, vad kul att du följer mig och tycker det är lika spännande med ovanliga växter 😀
   Det är jättesvårt att säga om du vågar eller inte. Allt beror på hur stor plantan är (ju äldre desto tåligare), läget och klimatzonen där du tänkt plantera den. Jag hade nog behållit den i kruka så länge som möjligt. Sedan om du bor riktigt skyddat och varm så kan den få flytta ut när den har fått en ordentlig storlek med grövre stam osv.
   Wasabi verkar det som om Klostra ska sälja till våren, de har det på sin hemsida iallafall. Jag tror du kan anmäla intresse redan nu.

   Jag förstår att det suger i växtnerven när du ser citrusarna och smultronträdet, jag tycks aldrig själv ha sug efter ännu fler både citrus och annat kul. Det är ju så spännande med exotiska växter!

   Hälsningar Malou

 2. Hej,
  Hittade dig genom Rostochradisors adventskalender. Toppen att få läsa.
  Jag köpte wasabi från Klostra för två år sen och har i kruka. Min planta verkar lite ledsen för den får angrepp på bladen som kålplantorna. Den har i alla fall överlevt vintrarna med krukan nersänkt i jorden i kallväxthuset. Jag odlar i zon 4 1/2 i norra halvan av Värmland. Har du sett angrepp på din wasabi eller är min känslig för den stått för soligt (vandrande skugga).

  1. Hejsan Birgittha,
   Vad kul att du hittade mig via kalendern!
   Det var en väldigt trevlig aktivitet att vara med i.
   Det är svårt att säga vad den reagerat på utan att se den men mina fick också angrepp under sommaren.
   De är av samma familj som kålen så de har samma fiender tyvärr.
   Använder du Larvskydd Turex på kålplantorna nånting? Jag gör det och det fungerade på wasabin också.
   Nu i vinter satte jag in wasabin i växthuset också, direktplanterade i odlingsbädden där, mest för att jag behöver göra om i köksträdgården och ge dem ny plats. Till sommaren sedan tar jag ut dem därifrån för de trivs inte i värmen där inne.
   Hälsningar Malou

  1. Hej Lena, vad jag läst mig till så ska självpollinering eller pollinering via insekter räcka. Vill du handpollinera går det också, jag har läst studier där man odlat wasabi i kontrollerad inomhusmiljö där man handpollinerat.
   Själv låter jag mina vara, de är så duktiga på att sprida sig den vegetativa vägen att jag inte känt behov av att odla upp från frö också.
   Hälsningar Malou

 3. Finns det möjlighet att få wasabi att trivas inomhus i lägenhet? Hur, isåfall? Jag har balkong, om det hjälper.

  1. Hejsan Alec,
   oj vilken klurig fråga. Jag tror att inomhus kan bli svårt utan hade satt dem på balkongen. Men om balkongen har ett soligt läge och blir väldigt varm kan det bli ett problem eftersom de växer bäst på en svalare plats och inte i direkt solljus.
   Du får testa helt enkelt och berätta gärna hur det går 🙂
   Hälsningar Malou

 4. Mina blad blir gula och ser vissna ut nu när det börjar bli 0 grader. Kommer bladen tillbaka till våren från rötterna eller är den död nu?

  1. Hejsan David, nu vet jag inte var du bor eller hur de är placerade hos dig. Men det är ingen fara att de vissnat ner nu under hösten. De kommer igen i vår så länge de klarar din växtzon och står fuktigt och väldränerat så de inte står i iskallt vatten i vinter ?
   Hälsningar Malou

 5. Henric Fransson

  Hej

  Har du någon idé om vart man kan få tag i frön eller plantor för Wasabi?

  1. De finns att köpa plantor hos Rühlemanns i Tyskland, de levererar till Sverige.
   Fröer vet jag inte riktigt var de kan finnas att få tag på.
   Hälsningar Malou

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

Kategorier
Arkiv

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gratis guide!

16 ätbara perenner
till trädgården

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Gratis guide!

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.