fbpx

Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Odla Smultronträd, Arbutus unedo, i kruka

Sedan ett år tillbaka odlar jag exoten Arbutus unedo, Smultronträd eller Strawberry tree och jag vill berätta om hur jag gör.

Smultronträdet är ett vintergrönt och fantastiskt vackert träd med röda exotiska frukter. Som röda julkulor kombinerade med vita klockade blommor i klasar. Vacker så det förslår!
För dig som är ny till Smultronträdet du läsa mer om det i det här blogginlägget.

Så här odlar jag smultronträd i kruka

Odla smultronträd i en Airpot-kruka ger en naturligt rotbeskärning som resulterar i ett finfördelat rotsystem och motverkar rotsnurr.

När mitt smultronträd anlände i våras kom det i en 5 liters kruka. Ganska direkt planterade jag om det i en 20 liters Airpot för att ge den bästa möjliga förutsättningar.
Jag hade läst mig till att de inte tycker om att få rotsystemet stört. Men krukor med så kallad Airpruning brukar ge väldigt bra förutsättningar för den typen av växter eftersom rotsystemet blir mer finförgrenat och krukan motverkar rotsnurr. En 20 liters kruka ger dessutom utrymme till att ha trädet i krukan under en ganska lång tid innan nästa omplantering.

Smultronträdet planterades i planteringsjord där jag blandade i Algomin ekologiska trädgårdsgödsel. Under sommaren har trädet sedan stått i växthuset under automatisk bevattning med droppslang med en sparsam men jämn bevattning.
Det har fungerat jättebra, trädet har vuxit så mycket i sommar! Nytillväxten blev cirka en meter, det har fått flera nya blomklasar och frukterna har vuxit fint. Jag kommer att bli tvungen att beskära trädet i höst för nu slår det i taket i växthuset.

Vackra klockformade blommar. Trädet blommar dessutom samtidigt som frukten mognar vilket gör det extra dekorativt.

Övervintring av smultronträdet

Smultronträdet är tåligt och klarar korta kalla perioder ner till minus -12 till -18 grader. Det sägs vara härdigt i zon 1-2.
Men jag odlar mitt i kruka eftersom jag inte har en klar växtplats för det ännu.
Vid odling i kruka får man tänka på att det blir en påfrestning för trädet när rotklumpen i krukan fryser och tinar om vartannat då den påverkas mer av temperaturförändringar. Därför rekommenderar jag att man skyddar trädet i kruka ordentligt så att rotklumpen inte fryser så lätt.

Mitt stod förra året i en källare med några plusgrader och extrabelysning.
I år kommer det att stå kvar i växthuset med skivor av cellplast runt om krukan. Då fryser sällan rotklumpen alls här hos mig.
Eftersom trädet är vintergrönt kräver det vatten även på vintern, i växthuset vattnar jag mycket sparsamt då temperaturen är så pass låg.
I förvaringen i källaren vattnade jag mer eftersom det var varmare där.

Hur utvecklades frukterna?

Omogna gröna frukter den 5:e oktober

Vid leveransen hade Smultronträdet redan några små gröna frukter som jag visste skulle behöva cirka ett år på sig att mogna. Men aldrig vågade jag hoppas att de faktiskt skulle göra det. De var väldigt blygsamma och höll sig gröna, små och fasta länge, långt in i oktober. Det här gjorde att jag knappt lade märke till dem under växtsäsongen.
Men en dag i slutet av oktober efter ett par rejäla frostnätter möttes jag plötsligt av lysande röda frukter i växthuset!

I slutet av oktober, efter första köldknäppen började frukterna mogna.

Smaken och konsistensen då?

Läcker både på utsidan och insidan. Den här frukten är verkligen magiskt vacker om du frågar mig.

I de flesta inlägg och videor på nätet som jag hittat om smultronträd sägs det att frukterna har ganska tråkig smak. Men några har även sagt att de smakar fantastiskt sött och gott.

Nu har jag äntligen fått smaka och jag håller med de först nämnda. Smaken är ingen sensation men inte heller illa.
Det är lite som att smaka på skalet av ett äpple. Smaken är där men den är väldigt subtil.
Förutom äpple skulle jag säga att de faktiskt smakar lite som omogna smultron också, de där man smakar tidigt på sommaren fast de inte blivit röda. Bara för att man längtat så mycket efter smaken.

Frukten är taggig och blank på utsidan. Gul och mjukt mosig inuti med små hårda frön.
Den behöver inte skalas för trots ytans taggiga utseende är den mjuk att äta. Fröerna ihop med skalet får det att påminna om att äta ett björnbär med stora kärnor kan fastna mellan tänderna. Det är upp till var och en att avgöra om man gillar det eller inte.

Jag kan avslöja att jag själv var beredd på att smaken skulle vara väldigt subtil. Min man däremot, han visste ingenting om smaken och hans första kommentar var “Vad besviken jag blev” för han lurades av fruktens färgsprakande in- och utsida och förväntade sig en exotisk smaksensation. Men ja, god var den enligt honom också.

Rekommenderar jag andra att odla smultronträd?

Ja det gör jag, det är ett anspråkslöst träd som är fantastiskt vackert!
Min förhoppning är att jag skall kunna förgylla ett framtida större växthus med det här vintergröna trädet och dess sprakande röda frukter och att det ska kunna få växa sig riktigt stort och prunkande.

Frukten mjuknar när den mognar.
Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

3 reaktioner på ”Odla Smultronträd, Arbutus unedo, i kruka”

 1. Hej igen Malou,
  Denna träd/frukt påminna mig av den kineskiska lychee (tydligen kom de ifrån Kina, Taiwan, kanske Korea). Jag är ursprungligen från Malaysia och vi köper importerat, de är oftast söt.

 2. Ätliga trädgården

  Så spännande och frukterna har ju ett stort dekorativt värde om man hellre vill äta nåt annat.
  Ha det fint
  /Anette

  1. Jättespännande verkligen 🙂
   Bara ett par veckor efter skörd föll de flesta av blommorna av och visade anlagen till nästa års bär. Det känns kul att trädet aldrig är helt “tomt” utöver löv.
   Ha det så gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

Kategorier
Arkiv

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gratis guide!

16 ätbara perenner
till trädgården

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Gratis guide!

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.