Passionsfrukt i fönster

Odla passionsfrukt från frö på bara 14 dagar

Passionsfrukt är väldigt enkelt att odla från frö. Det som är mest krävande är tålamodet, för fröerna tar ofta ordentligt med tid på sig för att gro. Och det är vad det här inlägget ger tips om.
Hur kan man få fröet att gro MYCKET snabbare? Det vi måste titta på först då är varför fröerna tar sådan tid på sig.

Fröet

Jo, så här ligger det till. Passionsfruktens frö skyddas av ett väldigt hårt skal. För att fröet ska börja gro behöver fukt ta sig in genom skalet och väcka fröet. Men det tar väldigt lång tid för det släppa in fukt just för att det är så hårt.
Till skillnad från många andra fröer är det inte heller lätt att öppna skalet eller knäcka det. Så det gäller att hitta en metod som inte skadar fröet eller att ha tålamod.

För det första, ju färskare fröerna är desto snabbare gror de. De kan rent av gro riktigt snabbt om de är helt färska från frukten utan att torka däremellan.
Om de istället hinner ligga och torka, som när man köper fröer till speciella arter som jag gjort till mina Passiflora incarnata, kan man få vänta sig galen innan de visar livstecken.

Passionsfrukt frö
Så vackra de är på nära håll, passionsfruktsfröerna

Så här gjorde jag:

Den här metoden fungerade riktigt bra och jag vill visa er hur jag gjorde. Det här gjorde jag på riktigt torra fröer som jag inte vet hur länge sedan de skördades eftersom jag köpte dem på eBay.
Men eftersom jag glömde fota själva förberedelserna med filningen då 2017 när jag planterade Passiflora incarnata får ni se nytagna bilder på just det momentet. Till det använde jag fröer från en färsk passionsfrukt från affären. Passiflora edulis.

Jag filar fröerna tills de blir trubbiga och skalet börjar skifta mot en ljusare brun nyans under ytan. Det gäller att inte fila för djupt bara för då skadas själva fröet.
Fröerna läggs i ett glas med vatten över natten. Jag ställer dem varmt på en värmematta jag redan har igång för sådder. Värmen gör att vätskan har lättare att tränga in i fröet.

Fila Passionsfruktsfrö för snabbare groning
Det är pilligt att fila ner skalet, och fila inte för mycket bara, fröet inuti får inte skadas. Plantan på bilden är en stickling av min stora Passiflora incarnata, så det är ytterligare ett sätt att föröka dem när man väl har en planta. De är mycket lätta att ta sticklingar av. Använd de örtartade skotten när du tar sticklingar.

 

Sedan planterar jag fröerna cirka 1-2 cm djupt i en kruka med såjord. Jag fuktar jorden och täcker med en avklippt petflaska som ett miniväxthus för att jämn fuktighet i krukan. Sådden får fortsätta stå på värmemattan. För värmen gör även att groningsprocessen går snabbare.

Åter till de gamla fröerna från 2017, så ursäkta en något sämre blidkvalitet.
Efter att ha filats, blötlagts och planterats för att slutligen ställas på värmemattan visade sig det första livstecknet med ett skott som kom efter bara 10 dagar! Några dagar senare hade 8 av 12 fröer grott och vuxit upp, helt fantastiskt!

Passionsfrukt 13 dagar efter sådd
Passionsfrukt 13 dagar efter sådd.

Passionsfrukterna planterades om i egna små krukor när de första två karaktärsbladen vuxit fram. De första två bladen som kommer fram är hjärtbladen på plantan, därefter kommer karaktärsbladen som är plantans första riktiga blad. På Passionsfrukten är de första bladen inte flikiga som de sedan kommer bli utan lansettlika.
Passionsfrukten växer i en rasande fart och behöver snart planteras om igen.

Passionsfrukt fröplanta
6 sedan sådd är det dags för en andra omplantering.

Eftersom Passionsfrukten växer snabbt vill den ha mycket vatten och näring. Den trivs bäst i en stor väldränerad kruka och med bra spaljéring.
Första året spaljerade jag min som ett virrvarr i den här anordningen, det gick bra första året även om det var en ren mardröm att trassla ut den därifrån sedan. Numera är den för stor och växer i växthuset istället där den slingrar sig upp i taket och händer ner sina lianliknande revor när den inte hittat något att slinga sig omkring.

Passionsfrukt och fikon Ice chrystal

Visste du förresten att passionsfrukten från affären kan klara ner mot -10 grader?
Om det och hur du sköter om din passionsfrukt kan du läsa om HÄR

 

4 reaktioner på ”Odla passionsfrukt från frö på bara 14 dagar”

 1. Robbie Furnace

  I was just wondering if you can send newsletter updates in English please. I live in Perth, Western Australia and also very inquisitive about your page. I also would like to start growing some of my own plants from seeds of the plant.

  Kind Regards
  Robbie

  1. Hi Robbie,
   it makes me so happy that you like my blog so much!
   Sorry for my late reply, I needed to take the summer off but now I´m back 🙂
   I´ll have to look into that, perhaps my email service can provide translation.
   Oterwise you can register for the newsletter as a reminder, since I will send a newsletter each time I post a new article and the articles can be translated 🙂
   Have a nice evening and take care.

 2. Ingrid Nilsson

  Vet du var man kan köpa fikonträd med gula frukter?
  Jag har drivit upp en passions frukt planta, ca. 2 m hög – ca3-4 år gammal nu! Jag väntar på att den ska blomma..! Annars åker den ut eller får stanna utomhus… Hur lång tid tar det innan den blommar??

  1. Hejsan,
   jag har köpt plantor från Jurrasicplants i England, de har flera olika varianter. Det kommer mer och mer fikonsorter i den svenska handeln vilket är kul så hör med din plantskola om de kan ta in till våren, de planerar snart sina inköp.
   Passionsfrukten kan blomma redan andra året, blomningen kan däremot utebli om den växer inomhus hela året då den behöver en kyligare period för att gynna blomsättning. Så se om du har möjlighet att placera den frostfritt i kruka eller plantera ut i växthus.
   En passionsfrukt från affären klarar några minusgrader om den står väldränerat och det inte blir tjäle i jorden, den fryser ner under vintern men kommer igen till sommaren.
   Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *