Odla passionsfrukt

Passionsfrukt – Odla på friland, i växthus eller i kruka

Overkligt vackert minns jag mitt första möte med en blommande planta av passionsfrukt. Passiflora edulis. Det var på en plantskola i Uppsala där jag som barn såg den i en stor terracottakruka mot en orange tegelvägg. 
I min ficka hade jag en röd liten skinnportmonnä där jag samlat pengar en tid för att köpa en fin växt. Växtnörd redan då.

På prislappen läste jag 295:- och blev överlycklig och hämtade en som arbetade i affären och sa att jag ville köpa den.
Till min olycka hade prismärkaren inte tryckt fram siffrorna ordentligt och priset var som jag kan förstå idag, betydligt högre för det här fina exemplaret. Besviken fick jag åka hem utan passionsblomma men den fastnade innanför näthinnan och har aldrig slutat fascinera mig.

Undrar om det var samma fascination missionärerna kände när de fann passionsblomman på en resa i sydamerika på 1500-talet?

Ursprung och användning

Namnet Passionsblomma, Passiflora, kommer ifrån blommans symboliska likhet med Kristi lidande på korset. Pistillens tredelning ses som de tre spikarna som fäste Kristus på korset. De fem ståndarna sägs föreställa soldaternas piskor och de tio Kronbladen är de tio lärjungarna som samlats vid korset.

Passiflorasläktet har mer än 500 arter och i blomsteraffären är det främst Blå passionsblomma, Passiflora caerulea vi är vana att se. Det finns även passionsblommor i andra färger som vit, rosa, gul och orange.
Det finns även flera arter med goda ätbara frukter, den vi vanligen tänker på är den i mataffären, Passionsfrukten,  Passiflora edulis.
Mer om lite olika arter och deras härdighet kan du läsa om längre ner.

Inom naturmedicinen används passionsblomman för sina lugnande egenskaper både mot stress och sömnsvårigheter. Jag gör gärna ett kvällste på passionsblommans blad, rankor och blommor ihop med lavendel.
Jag kokar helt enkelt upp vatten och slår på och låter dra i cirka 10 minuter. Vill jag dricka teet varmt värmer jag på det igen.

Passionsfrukt har lugnande egenskaper som passar fint i te.
Örter att torka till te. Passiflora incarnata högst upp till höger, både blad, rankor och blommor används.

Växtsätt 

Passionsblomman klättrar med klängen och slingrande rankor och behöver växtstöd då den kan bli uppemot 3 meter hög. Det är bra om växtstödet är med från början för äldre rankor blir något styva. De äldre rankorna kan därför vara svåra att böja runt ett växtstöd utan att råka knäcka dem. Skulle du däremot råka knäcka den är Passionsblomman lätt att ta sticklingar på.
Bladen är vackert mörkgröna, glansiga och djupt flikade. Passionsblomman är städsegrön vilket innebär att den tappar sina blad vid lägre temperaturer. Odlas Passionsblomman inomhus året runt behåller den istället sina vackra blad.

Skötsel

Passionsblomman vill växa i full sol men kan även fungera i halvskugga, min växer i växthuset där den delvis skuggas av vindruvsrankor men letar sig upp mot taket för solljus. Det viktiga är att den får växa på en vindskyddad plats.

Jorden behöver vara väldränerad, det är extra viktigt för den modige som vill testa att odla passionsblomma på friland. Det är också viktigt att den får plats för sina rötter, så om den odlas i kruka är det viktigt att inte snåla in på krukans storlek.
Blanda gärna upp jorden med blomjord och rhododendronjord för att få ner pH-värdet då den inte trivs i kalkrik jord.

Plantan vill ha mycket vatten och näring under sommaren då de växter riktigt snabbt. När sedan hösten och vintern kommer ska rötterna ha det torrt för att klara sig om den växer i kallväxthus eller på friland. I sval vinterförvaring räcker sparsam bevattning. Inomhus kräver den fortsatt vatten och näring och kan behandlas som andra krukväxter.
Bra att veta är att passionsblomman inte vill ha för mycket kalk så i regioner där det är kalkrikt vatten är det bättre att vattna med regnvatten, och som jag skrev innan, se till att jorden är blandad med rhododendronjord som sänker pH-värdet.
En uppvuxen passionsblomma klarar av kortvarig torka.

Passionsblomman älskar värme och sägs växa bättre i värme. Däremot blommar den mer i svalare temperaturer så varma dagar och svala nätter är det bästa för passionsblomman. Får den som den vill blommar den i mängder från April till sen höst. Vid temperaturer under 15 grader slutar den växa men fortsätter att blomma.

Beskär plantan på våren då den blommar på årsskotten.

5 månader gammal passiflora incarnata
5 månader efter sådd såg min ena passionsplanta ut så här. Nästan 2 meter hög!

Övervintring inomhus och utomhus

För den som inte har fördelen att bo så pass milt att övervintring på friland är möjligt eller för den som vill ta det säkra före de osäkra går det enkelt att övervintra sin krukodlade passionsblomma.
Det ultimata är en temperatur på 10-12 grader och ljust. Alternativt i vanligt rumstemperatur, välj ett riktigt ljust fönster och om möjligt, stäng gärna av elementet undertill.
Passionsblomman drabbas lätt av spinn som kan vara nog så irriterande som det är besvärligt att bli av med men det går, se HÄR

Till det utmanande då, övervintring utomhus!
Det finns fler sätt att göra det här på. Jag är ganska feg eller bekväm än så länge och övervintrar min Passionsblomma i kallväxthuset. Den växer rakt ner i en fast odlingsbädd, utan ytterligare skydd. Jorden är väldränerad och får ingen tjäle. Jag täcker inte de ovanjordiska delarna utan de får frysa ner.

Övervintrande passionsfrukt
Även om min Passiflora incarnata varit oskyddad ovan jord är många delar gröna fortfarande. Det blir spännande att se nu till våren när den skjuter ut ny tillväxt.

Vill man vara modigare, vilket jag planerar att vara och plantera Passionsblomman på friland kräver den vissa förutsättningar.  Marken måste vara så pass väldränerad att riken för tjäle är väldigt liten.
Välj ett riktigt varmt läge, antingen i ett hörn mellan syd- och västvägg eller under takutsprånget på en skyddad södervägg är det bästa. När det börjar frysa till i backen täcks marken med lager av torra löv och gärna något ovanpå som håller fukten ute, som en presenning eller annat.
Även om roten skjuter nya skott på våren kan det vara trevligt att skydda de ovanjordiska delarna. Det bästa är att lägga ner rankan på marken och täcka även den eller så placeras den så nära husväggen det går där den växer och täcks med vinterfiberduk.

Tre odlingsvärda arter

Det finns mängder av arter och även korsningar mellan arter men här är tre vanliga arter jag tycker är odlingsvärda hos oss.
Inom varje art finns dessutom mängder av sorter som ger en stor variation.

Passiflora Incarnata, Läkepassionsblomma
Klarar perioder med temperaturer på -15 till -20 grader.

Passiflora caerulea, Blå passionsblomma
Klarar perioder med temperaturer omkring -12 grader.
Extra känslig mot väta och kyla i kombination under höst och vinter.

Passiflora edulis, Passionsfrukt
Klarar perioder med temperaturer omkring -10 grader.
Även denna är extra känslig mot väta och kyla i kombination.

Hoppas att jag inspirerat dig att testa Passionsblomma nu och om du vill läsa om hur jag odlar Passionsfrukt från frö på bara 14 dagar kan du läsa det HÄR

4 reaktioner på ”Passionsfrukt – Odla på friland, i växthus eller i kruka”

 1. gunnel katajamäki

  har växten i drivhus är ca 2 meter hög kommer blommor men dom faller av innan dom blommar

  1. Hejsan Gunnel,
   ursäkta mitt sena svar, jag behövde ta ett sommaruppehåll men nu är jag tillbaka igen.
   Att blommorna faller av kan troligen bero på för mycket kväve i näringen till plantan eller näringsbrist.
   Hur har det gått i sommar, har den behållit några blommor?
   I drivhus kan det även behövas handpollinering för att få frukt på plantan.
   Hälsningar Malou

 2. Så spännande med passionsblomma! Blir det frukt också eller bara blommor? Jag bor i Sydvästra Skåne och hör har vi framförallt sandjord. Hur ska jag tänka då? Min tanke är att odla upp inomhus nu i vinter och plantera ut till våren mot ett staket som har sol hela dagen lång. Där borde jag ju kunna täcka marken och även lägga över en säckväv eller liknande nästa vinter?

  Stort tack på förhand!
  /Annika

  1. Hejsan Annika, ja visst är det spännande? 😀 Det går att få både blommor och frukt på plantorna.
   Sandjord är jättebra och väldränerat och dina övriga lösningar likaså. Det som skulle kunna vara snäppet bättre är om den kan få växa närmare huset, för att gynnas av värmen som huskroppen alstrar.
   Men jag tänker så här, driv upp några stycken plantor i vår, plantera om dem i större kruka i flera omgångar så bör du ha plantor på ett par meters höjd i mitten av sommaren som fått ett bra rotsystem. Då har de bästa möjliga förutsättningar för att klara en övervintring ute. Och så kan du prova plantor på ett par olika växtplatser.
   Hoppas att mitt svar hjälper dig, hälsningar Malou

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *