Visste du att man kan äta fikonblad?
Jag har under åren samlat på mig en del fikonträd (Ficus carica) och i väntan på själva fikonen så njuter jag alltid av de gröna, lummiga träden som ger en skön medelhavskänsla på altanen.
Så började jag fundera på om man kanske kan äta fikonbladen och efter lite efterforskning visade det sig att det går.
Det är så härligt att hitta nya ätbara växter till trädgården, dessutom är de riktigt goda, allra helst i glass om du frågar mina barn.

Receptet finns längre ner.
Hälsofördelar
För mig med IBS har en kost med mycket och varierad mat från växtriket blivit nödvändigt för att hålla magen i schack. Därför letar jag alltid nya gröna tillskott till köket, för de har en så fin effekt på min hälsa.
Fikonblad innehåller Vitamin A, Vitamin B1 och vitamin B2.
De innehåller även kalcium, järn, fosfat, magnesium, natrium och kalium.
Dessutom är de fiberrika.
Vad ska man tänka på när man skördar bladen?
Ta inte de äldre bladen, de är lätt för trådiga och har dessutom tappat en del av smaken.
Men det behöver inte vara de minsta bladen heller utan lite nya och fräscha blad som hunnit växa till sig.
Akta dig för saven från grenar och bladen, den har en irriterande effekt på huden.
Smaken på bladen framhävs om de rostas lätt i en stekpanna eller på grillen innan användning. De är färdigrostade när de dragit ihop sig, torkat till och känns lite prassliga. Det känns på doften när de är klara, en aromatisk doft av fikon sprider sig då i köket.

Vad används fikonblad till då?
Ett av de vanligaste användningsområdena är fikonbladste men jag ville känna på smaken i lite användbara rätter.
Så idag har vi ätit grillad laxfilé inlindad i fikonblad. Det kommer absolut att bli en sommarfavorit här hos oss!
En så god och fräsch smak av kokos eller kanske valnötter som passade perfekt ihop med fisken. Bladet höll dessutom ihop fiskbiten och och skyddade den ifrån att bränna sig fast i grillgallret.
Vi har testat lite alla möjliga blad för att använda som wraps eller liknande och det här är helt klart en ny favorit för hela familjen.
Grillad lax med fikonblad

Det här receptet är så enkelt att det blir det kortaste receptet jag förmodligen någonsin skriver här. Laxen och fikonbladet får ingen konkurrens i smaker utan får istället lyfta varandra. Och det blir otroligt gott!
1 fikonblad per bit laxfilé
1 laxfilé per person
salt
peppar
Steksnöre
Lägg ett fikonblad på en skärbräda med ovansidan neråt.
Placera laxbiten tvärs över bladet och krydda med salt och peppar.
Linda om fikonbladet runt laxbiten och säkra med steksnöre.
Grilla på medelvärme tills laxbiten och fikonbladet är gyllene, vänd ett par gånger under grillningen.
Alternativt tillaga i ugn med grilleffekt.
Vi serverade laxen med ett ugnsbakat blomkålshuvud och en kall yoghurtsås smaksatt med mynta från trädgården.
Fikonbladsglass med honung

Det är knappt att jag vet var jag ska börja för det här blev så himla gott och en helt unik smak!
Om du har ett fikonträd och kan avvara 6 fräscha blad, då måste du testa det här receptet.
Ingen glassmaskin krävs och den innehåller endast 5 ingredienser. Hur bra låter inte det?
6 fikonblad
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
Flytande honung efter smak
1 msk riven kokos (men passa på att rosta mer för att strö över glassen vid servering)
Rosta fikonbladen i en het stekpanna eller på grillen tills de dragit ihop sig, är frasiga och doftar friskt av fikon.

Fikonbladen ger ifrån sig mer smak efter rostningen.
Rosta den rivna kokosen.
Häll upp vispgrädden i en kastrull och lägg i fikonbladen.
Värm upp vispgrädden UTAN att koka den. Om den kokas kommer den inte att gå att vispa.

gotta ihop sig innan grädden vispas.
Låt svalna och ställ in i kylen för att kallna.
När den kallnat, ta ur fikonbladen och krama ur dem för att få med all fikonsmak.
Vispa grädden så den får mjuka toppar. Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa lite till.
Rör ner honungen lätt, den ska inte blandas ut helt i glassen utan lämna vackra strimmor av honung i glassmeten.
Häll upp glassmeten i en behållare på ungefär 1,5 liter och strö över den rostade kokosen.
Plasta in formen och frys i minst 6 timmar innan servering.
Smaklig gofika!
Mer om fikon hittar du här
Vinterhärdiga Fikon
2020-09-10 kl. 09:49
Väldigt kreativt! Nu önskar jag bara att jag haft ett rejält träd att plocka av, men ska försöka lägga dina tips på minnet tills vidare.
Ha det fint
/Anette
2020-09-12 kl. 20:05
Tack, vad kul att du gillar det! Ja det får du göra, det kan säkerligen komma en liten påminnelse från mig också.
Ha det så gott, hälsningar Malou
2020-09-11 kl. 00:28
Can’t wait to try your recipes. Will dry some fig leaves for tea also. Thanks for sharing with us.
2020-09-12 kl. 20:04
Hi Diana, I´m so glad to hear that! 🙂 You are welcome!
2020-09-12 kl. 21:57
Så kul att läsa om! Ska genast prova. Har många gånger kryddat min kombucha med finonblad. Ger härligt grön smak. Tack för tips!
2020-09-12 kl. 22:33
Hejsan Helena, vad kul att du gillar inlägget! Jag ska absolut testa att använda fikonblad i kombucha när jag kommer igång med den 🙂 Tack för tipset!
Hälsningar Malou