Har du odlat olika sorters pumpa som jag, och nu står upp över öronen med pumpor?
Eller har du kanske kommit hem med en pumpa, eller flera, från affären och letar inspiration till vad som ska göras med dem?
Du kanske dessutom är som jag var tidigare och knappt gillar pumpa vilket gör det ännu svårare? Då har jag recepten för dig!
Varje år har jag nämligen odlat eller köpt hem pumpor lagom till Halloween både för att göra lyktor och för att de är så vackra som dekorationer. Men de har aldrig riktigt fallit mig eller familjen i smaken när jag väl tillagat dem. I ärlighetens namn kan jag säga att jag inte heller ansträngde mig så mycket för att hitta pumpans potential som god ingrediens. Istället hamnade pumpan oftast på komposten efter ett par veckor. Vilket slöseri, eller hur?!
Så jag bestämde mig för att prova mig fram med olika recept för att få hela familjen att gilla pumpa. Och då menar jag verkligen börja gilla pumpa! Många recept blev det och nu älskar vi det i allt ifrån bröd, soppa, risotto, sallader, snacks och glass!
Jag blev till och med så ivrig att få visa recepten att det blev en liten blooper under fotograferingen, men den bjuder jag på!
Text: Malou Augustin
Vilken pumpa kan man äta?
Pumpa kommer i alla möjliga sorter och alla går att äta, den lustiga turbanpumpan, den klassiska halloweenpumpan och de små prydnadspumporna. Det är bara att prova sig fram till den pumpa man gillar bäst men här kommer också tips om vilka pumpor som till exempel passar att ätas rå.
Hela pumpan är ätbar och vi äter varenda smula, ja utom skaftet då. Skalet innehåller massor av fibrer och näring och kärnorna är härligt proteinrika och rika på Kalcium, magnesium och järn.
Pumpaköttet innehåller exempelvis mycket a-vitamin, c-vitamin, e-vitamin, mineraler, betakaroten och fibrer och är därför väldigt bra för till exempel immunförsvaret, bra för blodtrycket och matsmältningen.
Ett snabbt sätt att ta tillvara hela pumpan på
Om du vill ska göra i ordning pumpa riktigt snabbt har jag ett tips. På det här sättet tillagar du hela pumpan och gör att du är förberedd för mängder av matlagning och bakning framöver.
Dela pumporna och ta ur kärnorna, rosta dem som snacks, recept hittar du längre ner.
Kör sedan in pumpahalvorna i ugnen, med resterna från när du tog ut kärnorna och baka dem enligt receptet på soppan längre ner.
Gröp sedan ut pumpaköttet och frys in i påsar. Perfekt som bas till pajer, kakor, röror, pastasås, soppa med mera. Bara att plocka fram när andan faller på! Gör sist men inte minst chips på skalet, även det hittar du recept på längre ner.
Vóila! Hela pumpan är använd!
(Om du vill att det går ännu snabbare och vill ta tillvara på alla godsaker i pumpan delar du den, tar INTE ut kärnorna utan sprinklar med oliolja och salt, bakar dem i ugnen och skär sedan ner hela den bakade pumpan i soppan, med kärnor och allt.)
Rostad pumpasoppa eller en fräsch pumpasallad till förrätt
Rostad pumpasoppa med lime och ingefära 6 portioner
När pumpan rostas blir smaken på soppan djupare och sötare. Men det går självklart bra att göra en pumpasoppa genom att skära ner pumpan och fräsa lite i kastrullen innan den kokas också.
1 Butternutpumpa eller annan valfri pumpa i liknande storlek
2 morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
1 lime
1 burk kokosmjölk
7 dl buljong
Paprikapulver
Salt
Peppar
Olivolja
Koriander att toppa soppan med
Dela pumpan på hälften och kärna ur om du vill använda kärnorna. Annars låt dem vara.
Sprinkla olivolja över snittytan, strö på salt och vänd med snittytan neråt i en form klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen ca 35 minuter på 200 grader.
Under tiden kan du hacka lök och vitlök och stek i olja i en stor kastrull tills de mjuknat.
Tillsätt paprikapulver och hackade morötter och låt fräsa några minuter.
Häll i buljong och låt koka tills morötterna är mjuka.
Ta ut pumpan ur ugnen när tiden gått och skär upp den i grova bitar. Lägg bitarna i kastrullen. Tänk på att den är varm!
Riv ner ingefära och pressa i limen. Riv i limezest för ytterligare limesmak. Ha i kokosmjölken och mixa soppan slät med stavmixer eller i blender.
Smaka av med salt och peppar och servera med rejält med koriander.
Njut ihop med ett gott bröd och håll i skålen så det slipper hamna på bordsduken…
Pumpasallad med grönkål och granatäpple
Den här salladen blev en riktig favorit hos barnen!
1 bit pumpa pumpa av tex Butternutpumpa, Delicata, Muscatpumpa eller någon annan lite mindre sort.
Grönkål
Granatäpple
Lime
Olivolja
Salt
Peppar
Börja med att riva bort bladen från stjälkarna och riv kålen i mindre bitar. Häll i olivolja och pressa limen i en skål, mängd efter smak. Ha sedan i grönkålen i skålen och massera den minst ett par minuter ihop med olja och vinäger tills den blivit mjuk.
Skiva pumpaköttet i tunna skivor och ha i skålen. Ha därefter i granatäppelkärnorna.
Blanda och smaka av med salt och peppar. Salladen får gärna stå till sig en stund innan servering.
Strö ev över salta rostade pumpakärnor vid servering.
En len pumparisotto till varmrätt
Pumparisotto med Salvia och Fetaost 6 portioner
En riktig festmåltid som kommer att lagar här hemma många gånger! Salvian gifter sig riktigt fint ihop med pumpan och dess sötma.
1/2 Muscatpumpa
2 Charlottenlökar
3 Vitlöksklyftor
4 dl Avorioris
10 Salviablad
2 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
2 dl riven parmesanost
Fetaost
Salt
Peppar
Olivolja
Värm ugnen till 200 grader varmluft.
Ta cirka 1/3 av pumpan och skär i kuber på cirka 2 cm i storlek. Lägg dem i en form med bakplåtspapper.
Ta resten av pumpan sprinkla över olivolja och salt på snittytan. Lägg i en form med skalet uppåt.
Baka i ugnen tills kuberna blivit gyllene och ta ut pumpabiten efter ca 30 minuter. Låt svalna.
Hacka charlottenlök, salvia och vitlök och värm i olivolja en stor kastrull på svag värme tills de blivit mjuka. Häll i riset och fräs tills det blivit glasartat och blankt.
Häll i vinet och låt småputtra ett tills vätskan kokat ner lite. Ha därefter i buljong lite i taget och rör om kontinuerligt för att inte riset ska bränna fast i botten.
När pumpan svalnat så det går att gröpa ur den, gröp ur, mosa köttet med en gaffel och rör ner purén i risotton.
Ha i riven parmesan och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Innan servering rör ner nästan alla pumpakuber utom några till serveringen.
Servera med pumpakuber, fetaost och rostade pumpakärnor.
Enkelt och gott grytbröd som passar utmärkt till både varmrätt och efterrätt
Texten efter en rubrik kallas för brödtext så då måste det här vara en riktigt välbakad brödtext! (ursäkta göteborgshumorn..!)
Egentligen använder jag samma recept på bröd till nästan alla bröd jag bakar och jag kan det utantill för det handlar mer om att titta på degen än att ha exakt mängd av ingredienserna. I det här receptet står mängden, men tänk på att pumpor är olika saftiga och därför kan mängden mjöl variera. Dessutom kan man variera sort av mjöl i oändlighet.
25 g jäst
700 g vetemjöl
200 gram grahamsmjöl
5 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1,5 dl russin
350 g finriven pumpa (valfri sort)
1 msk salt
Blanda ut jästen i vattnet. Häll i olivolja, russin och finriven pumpa och blanda.
Häll i mjölet och knåda degen (jag kör i assistent och då låter jag den jobba i 5 minuer) tills den går ihop ordentligt. Ha i saltet och låt knåda ytterligare 8 minuter på maskinen eller så länge du orkar om du jobbar för hand eller med slev. Degen ska vara klibbig så det blir riktigt kletigt med händerna.
Låt jäsa under bakduk tills degen dubblat sin storlek. Ca 1 timme brukar det ta hos mig. Under tiden tar du din gjutjärnsgryta och ställer den i ugnen på 225 grader.
När degen blivit dubbelt har du två alternativ, det snabba eller det godaste. Jag börjar med det godaste.
Häll degen på bänken och vik degen flera gånger, på så vis får den tillbaka spänningen och det jobbas in mer luft i degen. Sedan lägger du den i en inolja och mjölad bunke där den får jäsa ytterligare tills den blivit dubbelt så stor.
Ta sedan ut den riktigt varma grytan ur ugnen och vänd ner degen i den. In med grytan i ugnen igen och läs vidare längre ner.
Eller den snabba metoden.
Ös ut den jästa degen på en VÄLDIGT mjölad kökshandduk. Nu tar du tag i handduken i hörnen så den blir som i en påse och lyfter upp degen i den. Nu blir degen rund och fin. Ta sedan ut den riktigt varma grytan ur ugnen och vänd ner degen i den.
Lägg på locket och grädda i 30 minuter. Ta sedan av locket och grädda i ytterligare 20 minuter. Låt det färdiga brödet svalna på ett galler.
Klart!
Efterrätt med den godaste och enklaste pumpapajsglassen
Jag har fastnat för att göra glass, utan glassmaskin. Det är så enkelt med bara lite grädde och kondenserad mjölk hemma! Den här glassen misslyckades jag med första gången för jag hade i för mycket pumpa, då blir nämligen glassen stenhård. Så gör inte om mitt misstag. Kanske att det är lite av en vuxenglass, för barnen tyckte inte om den lika mycket som oss. En sats ger cirka 1,5 liter glass.
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
1 msk pepparkakskryddor (nästan som pumpkin pie spice)
1,5 dl pumpapuré (från när du bakar en pumpa i ugnen)
Rostade pumpakärnor, se recept längre ner
Vispa grädden fluffig men inte för hård.
Blanda kondenserad mjölk, kryddor och pumpapuré i en annan skål.
Vänd ner den vispade grädden i mjölk och pumpasmeten.
Strö över rostade pumpakärnor. Jag använde pepparkakskryddor till mina, men flingsalt hade också varit jättegott.
Fördela i en fryssäker form och ställ in i frysen i minst 6 timmar.
Ställ fram och låt mjukna något innan servering. Njut!
Favoritsnackset med pumpafrön och pumpaskalschips när suget kommer smygandes
Rostade pumpafrön
Det här snackset passar verkligen hela familjen. Hos mig blev tacokrydda favoriten, eller flingsalt. Men chilipulver och paprikapulver är också en hit. Eller varför inte pepparkakskryddor som till glassen?
Pumpafrön
Olivolja
Salt
Valfria kryddor
Kärna ur pumpan och ta loss pumpafröna från fruktköttet. Skölj sedan av dem så att köttet lossnar. Häll lite olivolja och kryddor i en skål och rör ner pumpakärnorna så de täcks av olja och kryddor.
Bred ut pumpakärnorna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 200 grader tills de är gyllenbruna. Håll ögonen på dem för det går fort i slutet! Och de kan få för sig att hoppa runt lite.
Pumpaskalchips
Nu när jag gjort pumpapuré genom att baka pumpan i ugnen så går det att ta tillvara skalet som snacks.
Pumpaskal
Olivolja
Salt
Kryddor
Häll olivolja och kryddor i en skål. Skär skalet i mindre bitar och vänd ner bitarna i oljeblandningen.
Breda sedan ut dem på ett bakplåtspapper och torka, ja du hörde rätt, torka skalen i ungen på varmluft tills de är knapriga. Det tar ungefär 16 timmar på 50 grader varmluft med ugnsluckan på glänt (sätt en slev emellan för att hålla luckan öppen).
Sååå gott!
Så, nu har jag nästan skrivkramp här efter dt här långa inlägget men jag hoppas verkligen att du hittar ett recept som passar dig!