Stekande sol och värme är underbart men påfrestande för många växter. Men med rätt planering skapar du en hållbar och vacker rabatt, full av ätbara växter. Följ med och inspireras av en ätbar trädgårdsdesign med en känsla av Italien!
Planteringen intill uppfarten är det första som syns, både för oss i familjen och för besökare som kommer hem till oss. Så när vi började med den för 5 år sedan, planerades den med omsorg för att ge ett trevligt intryck hela året. Inte heller är det någon slump att planteringen för tankarna till Italien då det är mitt absoluta favoritresmål och jag så gärna vill ha en del av Italien hemma i min trädgård.
Läget är perfekt för örter och kryddor som trivs extra bra här i den varma, väldränerade jorden och sommarens stekande solsken. Så det fick helt enkelt bli en Italieninspirerad plantering med växter som är både ätbara, snygga och lättskötta.
Här får du se hur och med vilka växter entrérabatten är utformad. Dessutom får du tips på fler ätliga växter som hade passat i planteringen. Häng med!
Text och bild: Malou Augustin
Inspirerad av Italien
Inspirationen till rabatten kommer från flera resor i Italien och främst från vår bröllopsresa och Hotel Ravesi på den lilla ön Malfa norr om Sicilien. Det familjeägda lilla hotellet har den mest underbara italienska trädgård man kan tänka sig! Så jag tog en del av den trädgården hem i hjärtat och återskapade känslan i vår entrérabatt. Rabatten är stilren och lugn i sitt formspråk samtidigt som växterna är lummiga. Jag flörtade med de Italienska trädgårdarna både genom kontrasterna i färgtoner, former och växtval när jag planerade den här planteringen. Men också genom att använda upprepningar av växter som skapar ett lugnt och klassiskt flöde i rabatten. Genom att använda växter i flera nivåer, både marktäckare och uppstammade träd får rabatten en ombonad känsla trots sin stilrena bas. Min sinnesbild är en olivträdslund utmed en italiensk bergssluttning som doftar av naturens örter och kryddor som täcker marken under träden…. Kan du se det framför dig?
Planerad med våra behov i åtanke
Redan från början låg fokus på att möta de behov vi hade för platsen och trädgården som helhet. Kort sagt fick vi sitta ner och skriva upp vilka funktioner platsen behöver uppfylla. Lekande barn, bred last i form av matkassar och möjlighet att passera med en välfylld skottkärra. Helt enkelt en passage som klarar mycket liv och rörelse. Till behoven hör även att det ska vara en lättskött plantering som med tiden kräver minimal ogräsrensning. Torktåliga växter som trivs i stekhet sol och inte behöver vattnas eftersom det inte finns en vattenpost eller vattentunna på den sidan av huset. Dessutom vill vi spara på vatten. Kort sagt en plantering som är snygg hela året utan någon större ansträngning. Slutligen vill vi även ha en plantering där det växer fleråriga ätbara växter, främst örter i sådan mängd att skörden inte gör den mindre estetiskt tilltalande. Det vill säga, vi kan skörda utan att det märks.
Anpassad efter platsens förutsättningar
Själva växtbädden står på berg, därför är den uppbyggd med cortenstål och jorddjupet är ungefär 50 centimeter. I botten ligger grova grenar och organiskt material från komposten likt en Hügelkultur. På toppen är det påfyllt med väldränerad och ogräsfri rabattjord. Det här gör att jorden snabbt torkar upp på ytan men håller mer fukt i botten. Det är en torr och varm växtplats och med den hårdgjorda yta under kan växtrötterna inte heller söka på djupet efter vatten.
Rabatten sträcker sig utmed huset mellan en gång av betongplattor och en 1,5 meter hög stenmur i natursten från en tidigare husgrund. Tack vara det sydvästliga och skyddade läget blir platsen otroligt varm redan när vårsolen tittar fram. När solen är framme under sommaren är det nästan olidligt varmt mot stenmuren. Alla de här förutsättningarna gör att torktåliga och solälskande växter är nödvändigt.
Färg och form
För oss är det som sagt viktigt att den här sidan av huset har ett lugnt och välkomnande intryck. Och mycket av det som inspirerar i de italienska trädgårdarna är kontrasten mellan det hårda konstruerade och det mjuka naturliga. Stålets varma, rostiga toner gifter sig fint med betongen och naturstenens kalla nyanser.
Växterna går i mjukt silvriga nyanser blandat med kalla gröna toner med blå och vita blommor. Både bladen och blommorna varierar med runda och spetsiga former som ger en fin kontrast till varandra. Även om planteringen är ganska stor, 6 meter lång och 2 meder djup på det bredaste stället så har jag inte fyllt den med en mängd olika växter utan valt ut några återkommande sorter. På så vis blir planteringen varierad utan att vara rörig.
Växtval
Planteringen är från början inte anlagd att vara helt ätbar med en stor mängd olika sorters ätbara växter. För när jag skapade den hade jag ännu inte landat i att vilja odla ätbart i hela trädgården. Men ändå är det här en nästan helt ätbar plantering. Kanske känns alla växter inte självklara att äta men hade jag gjort om den idag när jag har mer kunskap efter min trädgårdsmästarutbildning hade jag förmodligen inte förändrat så mycket i den ändå. För det är en plantering jag skördar ifrån hela året, minst en gång i veckan. Och även om jag vill odla ätbart överallt så är en vacker trädgård med mina favoritväxter lika viktigt för mig. För den som vill ha en ännu mer ätbar plantering kommer här även förslag på komplementväxter att byta mot om man vill få ännu större ätbar användning av planteringen.
1. Pyrus salicifolia, Silverpäron
Silverpäron har tyvärr inte ätliga frukter även om det sägs att de ska vara någorlunda aptitliga om de får bli så pass övermogna att de blivit bruna. Jag har inte provat.
Om man vill ha ett ätbart substitut fungerar en uppstammad Eleagnus umbellata, Koreansk silverbuske. Eller en uppstammad Hippophae rhamnoides, Havtorn.
2. Salvia officinalis, Salvia
Salvian är mina absoluta favorit i planteringen. Den är vintergrön, sprider sig med avläggare och används flitigt i köket. Om man bor för nordligt för salvian hade jag däremot bytt ut den och då ganska drastiskt. Jag hade satt en Rosenkvitten istället, Chaenomeles japonica. Det hade inte gett ett silvrigt uttryck men en vacker växt med läckert gula frukter på hösten. De är riktigt goda att göra till exempel marmelad och fruktgodis av.
Är det silvriga man är ute efter så hade Stachys byzantina, Lammöra, varit ett alternativ. De är ätbara, de ludna bladen smakar som fisk om de paneras och friteras. Jag har testat och det var väldigt gott även om jag inte är så mycket för friterad mat.
3. Anaphalis margaritacea, Pärleternell.
Nu ska jag börja med att erkänna att jag inte är säker på om det är Päreternell eller Ulleternell jag har i min plantering för de fanns i trädgården när vi flyttade hit. Så därför har jag inte smakat mina. Men om det är pärleternell så är blommorna ätbara. För mig spelar det ingen roll. Jag älskar eternellens vackra blomställning som håller sig fin långt in på vintern. Dessutom är den en utmärkt marktäckare!
4. Nepetea x faassenii, Kantnepeta
Så vacker och så tacksam växt. Jag älskar Kantnepeta! På nepetan använder jag bladen, antingen som en extra krydda i sallader, kalla såser eller i te. Men främst har jag den för att den är så otroligt vacker och pollinerarna älskar den.
5. Salvia nemorosa, Stäppsalvia
Stäppsalvian odlar jag inte för några ätbara egenskaper utan för att den är vacker. En ätbar trädgård behöver inte BARA ha ätbara växter. Men om man vill ha ett ätbart alternativ hade jag valt Agastache foeniculum, Anisisop som jag odlar på andra ställen i trädgården. Den drar också pollinerare och är fantastiskt god i te! Den enda nackdelen är att den, trots att den är perenn är ganska kortlivad och därför valde jag bort den i den här planteringen.
6. Muscari botryoides, Pärlhyacint
Jo men visst, pärlhyacinten är ätbar. Blomknopparna och blommorna är ätbara. Men i min plantering får de vara ifred. Vill du ha tips på andra perenna ätbara lökar finns det i det här inlägget.
7. Origanum vulgare ssp hirtum, Grekisk oregano.
Min stora planta av Grekisk oregano riktigt stormtrivs i det grusiga läget mot husgrunden. Tänk att några fröer kan växa och bli så omfångsrika på bara några år! Den här hade jag inte bytt för allt i världen för under säsongen går jag och plockar av den till nsätan varje måltid eller bara för att ha lite gott på en macka med ost och solmogna tomater. Mums!
8. Crocus sativus, Saffranskrokus
Nykomlingen i planteringen är saffranskrokus. Jag trodde att jag hade satt lökarna i växthuset men jag har planterat dem i gruset mot husgrunden. De blommar inte ännu men är på väg upp så med andra ord har de klarat sin första vinter. Det ska bli spännande att följa dem i fortsättningen!
Ett sista tips
Fastna inte i tankegångar att ha så mycket olika växter som möjligt, koncentrera dig på det du tycker är gott. För om du ser fram emot att skörda blir odlingsglädjen så mycket större!
Du behöver inte bara odla ätbart heller bara för att jag kallar det en ätbar trädgårdsdesign. Bonusen kommer av att vidga vyerna och flytta det ätbara ut ifrån köksträdgården och örtträdgården så att de kan tillföra fägring och ätbart i alla rabatter.
Jag planterar inte perenna knölväxter ihop med buskar eller perenner med ovanjordiska ätliga delar. För jag vill undvika att störa i jorden och det skulle jag i så fall göra vid varje skörd av de underjordiska knölarna. De har jag istället främst i köksträdgården eller på en annan egen plats.