Detta inlägg är en del av ett reklamsamarbete med Algomin
Nu när hösten har kommit är det perfekt tid för att plantera vårblommande lökar och butikerna dignar av tulpaner, narcisser, snödroppar och mycket mer. Men visste du att det även är perfekt tid för att plantera perenna ätbara lökar? Jag pratar om det stora löksläktet, Allium! Läs vidare så ska du få tips på vackra ätbara lökar och planteringsråd som hjälper dig till en fin skörd, år efter år.
Så länge som tjälen inte kommit än är det tid att plantera lökar så än har du tid på dig! Det är lätt att fastna för massor av vackra lökväxter i butikerna men visste du att det dessutom finns flera snygga lökväxter som faktiskt är ätbara utöver de vanliga som vi oftast tänker på? Gräslök, ramslök och piplök till exempel är väldigt goda och även de dekorativa, men det finns fler doldisar i lökvärlden som bara väntar på att upptäckas! De gör sig riktigt snyggt i perennrabatten, under prydnadsbuskarna eller som ett blommande tillskott i köksträdgården. Att de flesta alliumsorter dessutom kommer upp innan perenner och buskar kommit igång gör att trädgården snabbare ser grönskande och fin ut på våren.
Här får du se hur jag planterar mina lökar för bästa möjliga resultat. Dessutom listar jag 7 perenna och snygga ätbara lökar som dessutom är härdiga i större delarna av landet.
Byline: Kursiv stil Text: Malou Augustin
Plantering av perenna lökar
Allium är bäst att plantera så tidigt som möjligt på hösten så att de hinner etablera sig innan vintern. Men också för att de inte ska hinna ligga och torka utan vara så färska som möjligt vid planteringen. Så ner med dem i jorden så snabbt som möjligt efter att du köpt dem!
Jag planterar lökarna på 2-3 x lökens storlek och strör ut lite Algomin Ekonäring i planteringsgropen. Sedan trycker jag till eller trampar försiktigt på jorden runt löken för att få bort luftfickor mellan lökarna och jorden.
Allium trivs i näringsrik jord som är mullrik och väldränerad. Om jorden är lerig och tung kan du blanda upp den med organiskt material som kompost och grus.
Det går bra att plantera lökar i lager, det vill säga en större lök planteras med låt säga 10 cm djup och täcks med jord så att det återstår 5 cm jorddjup, där planteras sedan nästa lager med mindre lökar. Exempelvis Vinlök och Kvicklök. På så vis får du två olika sorters lök på samma yta som dessutom blommar vid olika tillfällen.
Skötsel av perenna lökar
Lökväxter fungerar som så att de under sin växtsäsong lagrar så mycket näring de kan för att under vintern ligga fullmatade i jorden och vänta på vårvärmen och ljuset. När sedan våren kommer är de redo för att under en intensiv period både blomma, föröka sig och lagra ny näring för nästkommande säsong. För att orka det här behöver vi låta dem vara ifred även om det kan se tråkigt ut när bladen vissnar. Det är livsviktigt att låta bladen vissna ner för då går näringen tillbaka till löken. Om man istället klipper ner blasten för att den ser tråkig ut kommer lökarna till slut att tyna bort. Men det finns en lösning på det här, plantera lökarna ihop med perenner så kommer de att täcka över de vissnade bladen när de växer upp.
Utöver att låta blasten vara behöver vi ge lökarna näring, allra helst till perenna ätbara lökar som det är tänkt att vi skall skörda av. Ge därför näring till lökarna under våren. Jag ger en giva av Algomin Ekonäring till mina lökar. Då får de den näring de behöver.
Tips vid planetering av ätbara lökar ihop med perenner
Vid plantering av lökar ihop med perenner är det en fördel om perennerna har fått växa på växtplatsen minst en säsong, gärna två innan lökarna planteras. Det här är för att låta perennerna etablera sig och skapa naturliga öppningar mellan plantorna. Det är i dessa luckor det passar väldigt bra att plantera lökar då. Om man istället planterar lökarna samtidigt om perennerna är det lätt att de tvingar konkurrera om platsen när de vuxit upp.
Försök att kombinera lökar med perenner som kompletterar deras färg, form, storlek, blomnings- och skördetid.
Massor av ätbara perenna lökar
Mitt intresse för perenna lökar växte enormt för ett några år sedan när jag köpte mina första ramslökar. För vilken lycka att gå ut och skörda vacker och välsmakande lök när så mycket annat i trädgården inte kommit upp ännu!
Egentligen är alla Allium ätbara i teorin, frågan är bara om de är goda eller inte. Dessutom är hela löken ätbar men om de olika delarna är smakliga varierar. De sorter jag nämner här är sorter som är goda att äta både tillagade och färska.
I år har jag därför utökar min odling med inte mindre än 16 sorters ätbara perenna lökar! Här får ni en beskrivning av 7 av dem så lovar jag att återkomma om fler längre fram.
Praktlök, Allium macranthum
En senblommande perenn lök som blommar i juli till september med en lös och nickande samling av lila blommor.
Plantan bildar täta kluster med gräslika platta blad.
Den blir ungefär 45 centimeter hög och trivs i sol till halvskugga.
Härdig till omkring zon 6.
Ursprungligen från Himalaya.
Man kan använda alla delar i matlagning, råa eller tillagade.
Kinesisk gräslök, Allium tuberosum
En senblommande perenn lök som blommar i juli till september med en vit bollformad blomställning.
Plantan bildar täta och relativt stora kluster med gräslika platta blad.
Den blir ungefär 30 centimeter hög och trivs i soligt läge.
Härdig till omkring zon 6.
Ursprungligen från Kina.
Smakar som gräslök med en mild vitlökston.
Man använder löken och blasten tillagade eller färska och blommorna främst färska. Alla delar har en mild vitlökssmak.
Vinlök, Allium atropupureum
En lökväxt som blommar i juni/juli med ursnygga boredauxfärgade blomställningar.
Plantan blir 60-80centimeter hög och trivs i sol till halvskugga.
Härdig till omkring zon 6.
Ursprungligen från Östra Kina och Norra Indien.
Löken och blasten äter man tillagade eller färska, blommorna använder man främst färska.
Skägglök, Allium stipitatum
En perenn lök som blommar i maj/juni med stora bollformade vita blomställningar.
Plantan blir riktigt hög, hela 120 centimeter och trivs i sol till halvskugga.
Härdighet till omrking zon 6.
Ursprungligen kommer den ifrån Ostasien, Afghanistan, Iran och centrala asien. I ryssland säljs lökarna i livsmedelsbutiker och det ät främst löken som används.
Löken och bladen äter man tillagade eller färska och blommorna använder man främst färska.
Rosa berglök, Allium oreophilum
En perenn lök som blommar i juni med rosa bollformade blomställningar.
Det är en lågvuxen lökväxt som blir ungefär 15 centimeter hög. Härdig i större delar av landet på en väldränerad och skyddad plats.
Ursprungligen från Centralasien.
Bladen och blommorna används främst råa. Lökarna i sig ska tydligen inte vara aptitliga.
Kvicklök, Allium roseum
En perenn lök som blommar i maj/juni med söta ljusrosa blommor i lösa blomställningar.
Den blir ungefär 35 centimeter hög och trivs i soligt till halvskuggigt läge.
Ursprungligen kommer den från Europa och är härdig i större delar av landet på en skyddad och väldränerad plats.
Lökarna, bladen och blommorna används tillagade eller färska. Alla delar har en mild vitlökssmak.
Sandlök, Allium vineale
En läcker perenn lök med gröna hårliknande kalkblad och pupurfärgad blombotten som blommar i juni/juli. Den blir ungefär 90 centimeter hög och trivs i sol till halvskugga.
Den kommer ursprungligen från Europa, Nordafrika och mellanöstern och är härdig i uppemot zon 6.
Lökarna, bladen och blommorna används tillagade eller färska. De har en stark vitlöksdoft och vitlökssmak.
Nu hoppas jag att du har inspirerats till att prova lite nya ätbara lökar i din trädgård!
P.s Flera lökar är perfekta kantväxter, inte bara dessa utan även vanlig gräslök.