Nu när våren är här med besked är det dags för mig att frisera mina lavendelplantor. 
Det är något jag gör varje år för att de ska fortsätta att vara buskiga och fina i formen. Lavendel är nämligen en vedartad växt som om den får växa fritt blir lång, gänglig och kal nertill.

När beskär jag lavendeln?

När våren kommit igång så pass att lavendeln börjar skjuta nya gröna skott, då passar jag på. Dels för att risken för en ordentligt köldknäpp då är förbi och dels för att det är lätt att se hur långt ner jag vågar klippa i plantan.

Så här beskär jag min lavendel

Beskära och ta sticklingar av lavendel

Eftersom jag klipper mina lavendelplantor varje år klipper jag den kort, riktigt kort. På mina plantor handlar det om att de blir ungefär hälften så stora efter beskärningen.
Men eftersom jag inte vet hur dina plantor ser ut hade jag svarat på frågan så här. Klipp så långt ner så att det är gröna skott kvar på plantan. Undvik att klippa i de förvedade delarna för de skjuter sällan nya skott på gammal ved.
Skulle en planta ha blivit förvedad en bit upp och inte har några nya skott på gång så jag kan få till den snyggt då brukar jag byta ut plantan. Då är det en fördel att ha tagit sticklingar tidigare år.
Därför har jag alltid med mig två stora säckar eller korgar när jag beskär plantorna.
En säck för det som går direkt till komposten, det kan vara döda växtdelar eller korta skott som beskurits.
I den andra säcken lägger jag alla toppar av lavendel som är lite större. Gärna runt 10 cm långa. Det blir ofta väldigt stora mängder klipp och allting kommer inte kunna användas med den sorteringen gör jag när jag väl tar sticklingarna.

Beskär och ta sticklingar av lavendel

Så här tar jag sticklingar av lavendel

Jag tar lavendelsticklingar på flera sätt. Förberedelsen är densamma och jag förbereder gärna en större mängd sticklingar som jag sen kan sätta i jorden i ett svep.

Välj en kvist som har åtminstone en, gärna två förgreningar innan toppskottet/toppskotten.
Om du har en förgrenad kvist där som du kan plocka flera potentiella sticklingar från rekommenderar jag att du bryter av en gren så att den får med sig en liten ”klack”. Då rotar de sig snabbare än om de klipps av.
Klacken är den lilla bit bark som brukar följa med från grenen den satt på.

Beskär och ta sticklingar av lavendel

Ta försiktigt bort alla sidogrenar eller nedre blad utom toppskottet/toppskotten  med fingrarna.

Beskär och ta sticklingar av lavendel

Lägg sticklingen åt sidan, gärna i en hink med vatten så den inte torkar ut.

Nu är det dags att sätta dem i jord för att kunna rota sig. Jag gör på tre olika sätt beroende på mån av plats.

 1. Sticklingar i kruka

  Fyll en kruka med fuktighetshållande väldränerad jord. Jag tar jord från grönsakslandet, det brukar fungera kanon.
  Man kan med fördel blanda upp jorden med sand för att få den mer väldränerad.
  Placera sticklingarna utmed kanten på krukan med cirka 3 cm mellanrum.
  Placera krukan på en varm men gärna skuggad plats och håll jorden fuktig.
  Det brukar ta några veckor för lavendeln att rota sig.
  Titta under krukan om rötter börjar synas i dräneringshålen innan du planterar om eller planterar ut sticklingarna.
  Beskär och ta sticklingar av lavendel

 2. Sticklingar i ”dike” i odlingslåda eller på friland

  Välj en plats eller en odlingslåda med väldränerad, fuktighetshållande jord. och gräv ett litet dike som är cirka 7 cm djupt.
  Om jorden är kompakt gräver du med fördel diket djupare och fyller upp till cirka 7 cm med sandblandad jord.
  Placera sticklingarna utmed dikets ena kant med ett mellanrum på 5-10 cm.
  Beskär och ta sticklingar av lavendel
  Fyll på med jord och räta samtidigt upp sticklingarna.
  Håll jorden fuktig.
  Efter några veckor börjar sticklingarna skjuta nya skott och då har de med största sannolikhet fått rötter.
  Själv brukar jag låta dem stå kvar hela säsongen och plantera ut dem på sin växtplats nästkommande vår.
  Beskär och ta sticklingar av lavendel

 3. Sticklingar i mån av plats

  Ofta är det fullt överallt med sticklingar, frösådder och plantor men då har jag ett enkelt knep som brukar bli bra.
  Jag utnyttjar utrymme mellan plantor eller utmed kanten i odlingslådorna i köksträdgården.
  Där är jorden porös och jag kan lätt sticka ner sticklingen där den får plats.
  Samma sak gäller här, håll jorden fuktig.

  Beskär och ta sticklingar av lavendel

Så snart lavendeln har rotat sig går det bra att plantera ut dem. Men tänk på att små sticklingar behöver hållas fuktiga för att klara sig på den nya växtplatsen.
Så att åka på semester och hoppas att det regnar kan sluta tråkigt. Det är en av anledningarna till att jag oftast låter de växa kvar på plats hela säsongen.
Har jag dem i kruka brukar krukan hamna i växthuset där det är fuktigt och lätt att koppla på automatisk bevattning.

Hoppas att du har blivit inspirerad och lycka till med dina sticklingar!

12 svar

 1. Hej, jag håller med tack för bra förklaring. En fråga du skriver sandblandad jord till dina lavendel hur står del sand har du i tror du? Och vad väljer du för grovlek på sanden….sandlpdestorlek eller mindre?

  1. Hejsan Anette,
   använd grövre sand, sandlådesand är för kompakt. så ingen 0-fraktion utan större.
   Jg har även tagit sticklingar i enbart sand ås du får prova dig fram.
   Fraktionen jag använder är kring 0,6 mm som minst.
   Om kornen är för små blir det för kompakt.

   Hälsningar Malou

 2. Hej, jag tänker plantera en lavendelhäck. Har tung lerjord. Räcker det att blanda lerjorden med grus lika delar? Då 0,6mm du har till sticklingarna. Eller bör jag byta ut jorden till annan jord? Tacksam för bra tips.
  Vänligen/ Jr

  1. Hejsan Jill, tung lerjord är alltid svårt för lavendel. Det svåra är att om jorden precis vid plantan byts ut eller blandas ut med grus och gärna även organiskt material så kan det bli att vatten dras dit som i en bassäng mitt i leran.
   Det är inte så att du kan göra en upphöjd plantering för att få upp lavendeln från lerjorden?
   Om inte det är möjligt är det bästa att förbättra lerjorden med organiskt material och större grus. Sand eller mindre grus kan ha oturen att göra så att leran blir lika kompakt med hårdare, som betong.
   Lerjorden kommer då trots inblandat grus hålla fukt väldigt mkt och det kan bli för blött och kallt om fötterna för lavendeln främst under de kallare månaderna och det gillar de inte alls.
   Hoppas att mitt svar gör det lättare för dig att komma vidare för en lavendelhäck är underbart!
   Hälsningar Malou

 3. Hej. Förra året planterade jag elva lavendelplantor på rad. Dom va fina hela sommaren men senare blev dom, ca 15 cm från jorden och upp, gråa och vissna. Jag förstår att jag inte kan kapa dom från fotknölarna. Men kan jag gräva upp plantorna och plantera dom lite djupare så att dom vissna grenarna inte syns. Och sen beskära dom. Mvh Lena

  1. Hejsan Lena, lavendelplantor är halvförvedade plantor och det är fullt naturligt att de blir hårdare och grå en bit upp från marken i takt med att de blir äldre.
   Nu i vår klipper du dem i höjd med det första gröna så ska du se att de skjuter nya skott. Plantorna du köper är oftast inte förvedade alls eller bara väldigt lite, men när de växer till sig ändrar de karaktär iom att de förvedar sig, även om det kan se visset ut. Men med en beskärning som gör att nya skott utvecklas kommer du förmodligen inte uppleva dem som kala eller vissna nertill för det övre växer sig fint.
   Jag hoppas du förstår hur jag menar, det är lite knepigt att förklara.
   //Malou

 4. Hej, vilken intressant blogg! Jag har en fråga om mina lavendelsticklingar. De har frösått sig själva i rabatten så jag har flera stycken minibuskar där nu. Har alltså inte skött om dem eller så. Nu börjar ett par av mina gamla lavendel se risiga ut o behöver bytas. Men hur fort växer lavendelsticklingarna om jag vill använda dem? Kan man hjälpa dem att förgrena sig? Varje planta är nu efter ungefär två år bara som två gröna ”skott” fortfarande. Kan man samplantera flera småplantor så de blir större?

  1. Hejsan Katti, vad kul att höra, tack!
   Det är perfekt att använda de små frösådderna du fått.
   Om du vill få dem att bli buskigare kan du sätta ihop flera plantor men du kan också toppa dem, för då förgrenar de sig och blir buskigare. Det tar lite tid så man får ha lite tålamod bara 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *