Välkommen hit!

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. 

Arkiv
Kategorier

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide
Odla Lingon

Nu är det dags att skämma bort surjordens godingar

Den här tiden på året när blåbären och lingonen visar på sina knoppar att de vaknat till liv brukar jag skämma bort dem och deras kompisar lite extra med kompost ifrån tallskogen här i närheten.

Det syns på toppen på lingonen att det är vår på gång.

Jag gör helt enkelt så att jag tar en promenad med en plastpåse i vardera ficka upp till tallskogen. Gärna med familjen så vi får en mysig stund ihop i friska luften och barnen får leka bland lingon- och blåbärsris, leta pinnar och klättra i träd. Sen skrapar jag helt enkelt med foten ihop en hög med tallbarr, kottar, barkbitar och mull som ligger löst på marken under de vackra gamla tallarna.
Även organiskt material som plockas under ekar eller bokar har ett naturligt lågt pH-värde så har ni dessa träd i närheten är det väl värt att kratta upp höstens nedfallna löv.

Under tallarna finns det mest fantastiska mullrika jord efter åratal av komposterat nedfallet material.

Barrskogens ytjord har ofta ett pH-värde på 6 , perfekt för trädgårdens surjordsväxter.

Det här får sen följa med hem i platspåsarna jag tagit med mig. Två stora påsar brukar räcka till ett cirka 5 cm tjockt täcke av material till min plantering av ätbara surjordsväxter.

I den växer mängder av smultron, 8 blåbärsbuskar, 8 lingonbuskar som ska utökas till en häck, 3 minikiwi och två vindruvsplantor av sorten Zilga.
Kiwiplantorna och Zilga planterades förra året så de har jag inte hunnit få någon skörd av ännu men jag hoppas på i år, jag är väldigt nyfiken på hur kiwin smakar!
Det förvånar ofta många att smultron vill ha sur jord eftersom de växer som ogräs i nästan vilken trädgårdsjord som helst men så är det, de trivs ypperligt i sur jord och jag tycker att de passar perfekt som marktäckare under blåbärsplantorna där det annars kan se ganska tomt ut. Här hemma hos oss har vi smultron på flera platser i trädgården och det är just under blåbärsplantorna vi får mest och störst bär.

Det är som dunderhonung för surjordsväxterna att få det här lasset kring fötterna.

Mikroorganismerna och andra djur som följer med i materialet arbetar tillsammans med planteringens befintliga daggmaskar, insekter och mikroorganismer och gör det här till en helt fantastiskt lucker jord med surhetsgraden som plantorna älskar. Det komposteras förhållandevis fort och eftersom jag väljer bort grövre material tycker jag att det ser rätt snyggt och städat ut också. Men det syns inte så länge ändå för alla öppna ytor täcks snabbt av smultronplantorna även om jag rensar bland dem varje år.

Efter att jag börjat med tallbarrskomposten växte plantorna till sig rejält.

Så gott att promenera ut barfota i nattlinne och hämta blåbär till frukostfilen.

Alla tidigare år har jag i april gödslat med hönsgödsel eller rhododendrongödsel som jag myllat ner runt växterna men i våras började jag dessutom med Bokashi-kompost Jag gödselvattnade med Bokashins lakvatten och oj vilka bär vi fick! Så jag fortsätter med det i år.

Under sommaren som gick skördade vi ungefär 5 liter blåbär på de 4 buskar som börjat ge bär. De andra fyra var nyplanterade och hade inte börjat producera ännu.Vi hoppas på ett ännu härligare blåbärsår i år.

Bläbären i vacker höstskrud.

Har ni några fler tips får ni gärna dela med er i kommentarsfältet. 🙂

 

 

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email
Då det här är min privata blogg godkänner jag alla kommentarer innan de publiceras. Kommentarer av annonskaraktär med försäljning eller marknadsföring godkänns inte. Kommentarer som lämnas skall ha respektfull och trevlig ton, inga frågor är för dumma och jag kommer alltid att uppmuntra leklust och experimentlusta inom odling.

12 reaktioner på ”Nu är det dags att skämma bort surjordens godingar”

  1. Anette Orrefalk

   Man undrar ju om du gör något särskilt med dem och hur många olika sorter du har, för att få en sådan fantastisk skörd.
   Har du några som är självförtals och vad tycker du om dem i förhållande till alla tjejoch killplantor . Hur många killplantor har du om du har det så? Jag har läst att en granplanta kan pollinera tre tjejplantor, stämmer det?

   1. Hejsan Anette,
    när det gäller blåbär så är det inte han- eller honplantor utan det är så att när de olika sorterna korspollinerar varandra ger det en bättre skörd. Det är väldigt vanligt inom växtriket att flera sorter som växer i samma område så att insekter skapar en korspollinering mellan dem gynnar fruktsättningen.
    Jag tycker själv inte att det är någon större skillnad på blåbärsplantorna smakmässigt men de blir lite olika höga, har lite olika växtsätt och storlek på bären.
    //Malou

  2. Klara Martinsson

   Har du hunnit få minikiwi? Är det goda/hur smakar de? Vilken sort? Slm alltid kul att läsa dina i lägg 😊

   1. Ja här får vi minikiwi, de smakar som syrliga krusbär ungefär tycker jag. Jag kan erkänna att ja inte själv ätit så mycket av dem för jag är allergisk mot kiwi så jag har inte vågat smaka mer än ett par stycken. Jag kan inte jämföra smaken mot vanlig, den har jag inte ätit på många år 🙂 Men familjen älskar dem!
    Hälsingar Malou

 1. Susanna Bylund

  Hej!
  Kul att läsa då jag just planterat ett par blåbärsbuskar. Vilka sorter har du? Amerikanska eller hybrid? Jag har hybridblåbär som ska bli 60 och 80 cm höga. Tror du det ryms smultron under ändå? Jag har smultron som ska flyttas men har inte bestämt var än. Hur späder du lakvattnet till blåbären?

  1. Hejsan Susanna,
   jag har amerikanska blåbär. Minns inte riktigt vilka sorter men jag valde 4 olika sorter lite beroende på höjd och för att få korspollineringen som ger högre skörd.
   Jag tror absolut att det ryms smultron under dina buskar!
   Lakvattnet späder jag 1 till 100 så i en 10-liters vattenkanna blir det 1 dl lakvatten. Det gillar de 🙂
   Hälsningar Malou

 2. Jag undrar vilka blåbärssorter ni har, är det amerikanska stora eller de små svenska, eller kan man blanda, gillar alla blåbär surjord?

  1. Hejsan Åsa,
   jag har amerikanska blåbär blandat med lingon och smultron i min plantering.
   Du kan blanda både amerikanska och svenska blåbär, de gillar allihopa den sura jorden.
   Tänk på att när du köper amerikanska blåbär så är det en fördel att köpa mer än en sort, då de ger större skörd vid korspollinering.
   Hälsningar Malou

 3. bra tips på tallbarr mm som du tar med från skogen. Får allt bara ligga kvar sedan i rabatten som du fyller på år från år ? Tar det inte lång tid innan det blir jord? För du gör samma varje vår? Vad jag förstår av ditt inlägg använder du inget annat gödsel längre.
  Vänligen/jill

  1. Hejsan Jill,
   det har gått ett par år sedan detta inlägg och jag gör inte riktigt likadant längre. Jag använder gärna fortfarande tallbarr, vi har en stor tall i anslutning till tomten som ger massor av material.
   Det bryts ner långsamt men ger mullämnen och sänker pHvärdet precis som buskarna vill ha det. Utöver det brukar jag kunna vattna med lite guldvatten eller bokashi under sommaren. Du kan läsa mer om den rabatten där jag har blåbären i det här nyare inlägget https://evergreengarden.se/2020/10/15/odla-bar-6-sorter-pa-liten-yta/
   Hälsnignar Malou

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Malou Augustin

Malou Augustin

Min stora passion i livet är att hjälpa människor att komma närmare sin trädgårdsdröm. Detta genom att dela med mig av inspiration och odlarglädje via bloggen, sociala medier, föredrag och kurser. 

Kategorier
Arkiv

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!
Gratis guide

Låt dig inspireras!

Prenumerera på våra mail

Få härliga tips och inspiration till din trädgård. Jag skickar bara sådant som är intressant och kan hjälpa och inspirera dig i din odling.

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Från mandelkärna till mandelträd

En steg för steg guide för hur du odlar fram ditt eget mandelträd ifrån en kärna.
Gratis guide

Tack!

Vi ser fram emot att skicka massa inspiration och tips till dig.

Gratis guide!

16 ätbara perenner
till trädgården

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.

Gratis guide!

16 ätbara perenner till din trädgård

Din gratis-guide till 16 ätbara perenner att plantera idag och skörda i många år framöver!

Tänk dig ett verktyg som kan hjälpa dig att plantera rätt perenn på rätt plats. Det kommer inte bara ge dig en större skörd utan även en mer lättskött trädgård. Härligt va?

Ladda ner gratisguiden och börja din trädgårdsresa!

Jag skickar ingen spam, avregistrera när du vill.