Med spirande grönska och vacker natursten förvandlas familjen Bertrandssons trädgård från en grusig nyetablering till flera grönskande trädgårdsrum – med ätbara växter i rabatterna.
När Emma och Martin köpte huset i det nybyggda området i Lerum fastnade de för arkitektens vision – Ett område med husen och trädgårdarna i symbios med naturen, skogen och bergen runtomkring.
Här såg de potentialen att skapa en trädgård med inspiration från Japan. Med råa material som betong, sprängsten och cortenplåt tillsammans med en stilren, skir grönska och en mjuk övergång mot skogen runtomkring. På grund av trädgårdens begränsade yta valdes pallkragarna bort till förmån för fleråriga ätbara växter i de stilrena rabatterna.
Text och bild: Malou Augustin
Växtvalet
Växterna i trädgården varierar i formspråk, från det stilrena och minimalistiska på framsidan till det naturliga och vilda på baksidan av huset. På samma vis är det även främst på baksidan av huset de ärbara växterna är planterade, där de kan växa fritt och bli en naturlig övergång till den vilda skogen.
Några karaktärsväxter är bambu, japansk lönn, tallar, magnolia och gräs. Men även ätbara växter som fläder, åkerbär, amerikanska blåbär, och ramslök som bildar en matta i rabatten på våren. Åkerbär och smultron fungerar fint som marktäckare.
Altaner för avskilt umgänge
Familjen spenderar mest tid på den stenlagda framsidan som förutom parkering även blir samlingspunkten på dagen med barnen och grannar. På kvällen drar de sig gärna tillbaka till altanerna på baksidan. På den ena altanen finns det en loungehörna, grill och matplats. Den andra lite mindre altanen som ligger i direkt anslutning till sovrummet rymmer en insynsskyddad spa-del med en jacuzzi.
Familjens avskilda spa
Spadelen ligger nära grannens uteplats men känns ändå intim och privat då den är inramad med en pergola och grönskande bambu. Just spadelen är en av Emma och Martins favoritplatser. Designen kring altanen vid spadelen och hur den knyts samman till den stora altanen är något Emma och Martin blev extra nöjda med. De hade försökt få ordning på det själva två gånger innan, utan att bli nöjda. I mitt förslag knyter jag samman altanerna med en trappa som går rakt igenom en lummig plantering med ramslök och jätterams. Jag valde att öppna upp sovrummets balkongräcke och förlänga balkongen mot altanen med en bred trappa. På så vis går de olika ytorna ihop med varandra.
– ”Det bästa med designprocessen var att få idéer som vi själva inte kommit på. Och just lösningen runt spa-delen och hur den går samman med balkongen utanför sovrummet, känns det som om vi inte kommit på själva, just för att man blir hemmablind.”
Man behöver bo in sig
Intresset för växter har vuxit både för Emma och Martin och de har själva utökat med fler planteringar än vad detaljritningen innehöll från början.
– ”Att få en detaljritning med specifika växtval har gjort att vi lärt oss vilka växter som passar på fler platser i trädgården. Den har även blivit en bra grund att arbeta efter. När vi använder samma växter som på detaljritningen håller sig trädgården enhetlig. Och vi vågar även experimentera med att blanda in lite fler växter utan att det blir rörigt.”
Nu väntar familjen sitt andra barn och behoven har ändrats något. Dottern Saga smiter in till grannens gräsmatta när hon får chansen och därför ska Emma och Martin anlägga gräs på långsidan där det nu är grus. Tanken är att skapa en mer familjevänlig del i trädgården som bjuder in till umgänge och lek. Allra helst under härligt varma sommardagar.
Där var även en spaljé inritad i detaljritningen som inte byggdes men som nu kommer att förverkligas. Den kommer att skapa insynsskydd och en skuggig plats att svalka sig på. Emma drömmer också om ett växthus för odling av tomater och andra godsaker men det får komma senare.
Tillsammans med muren, planteringen mot skogen och de tre välformade klotkörsbären Prunus x eminens ’Umbraculifera’, som de ofta får komplimanger för, kommer ytan trots gräset ändå harmonisera med övriga trädgården. Trädgården är inte så stor och det gäller att utnyttja ytorna väl, därför har familjen valt bort pallkragarna till förmån för barnen och mer utrymme.
-”Då är det ju kul när man kan få in fleråriga ätbara växter som återkommer. Vi försöker få vårt ätbara att smälta in med övriga växter så att det blir en kul blandning mellan ätbart och prydnad.”
Anläggningsarbetet
Efter designarbetet tog de hjälp med stenläggningen vid entrén och byggnation av en lång mur på trädgårdens ena långsida. Övriga arbeten har de utfört själva och Emma berättar hur Martin med sin envishet kånkat på stenar och byggt murar från morgon till kväll. Själv var hon gravid en del av tiden. Hon hjälpte till genom att gå och putta på Martin i ryggen för att hjälpa honom att skjuta på skottkärran med sprängsten de hämtat hos grannar längre ner för backen.
Just Martins stenarbeten är genomgående i trädgården och har förverkligat en stor del av designens vision. Natursten och sprängsten från området som med han med svett och jäklar anamma murat till vackra upphöjda planteringsbäddar. Och även ringlande stigar igenom rabatter och mellan träd som knyter samman hela trädgården.
Alla planteringar har de själva förberett och anlagt.
– Allt tar mycket längre tid än man räknat med men ett rejält grundarbete gör stor skillnad och är värt allt arbete.
Utöver stenarbetet har Emma och Martin samlat på sig växter från områdets platser för nyetablering där marken skulle röjas. Därifrån har de tagit tillvara på mossa, gräs och blåbärsplantor. Med det här växtmaterialet har de skapat en mjuk, naturlig känsla och suddat ut gränsen mellan den egna trädgården och naturen omkring.
Efter att trädgården blev klar känner Emma och Martin att de nu har mer yta att vara på, med olika rum för olika aktiviteter. De känner att de kan vara hemma och njuta och har inte behovet av att åka hemifrån. Allra helst nu i coronatider känner de sig extra tacksamma över detta.
Trädgårdsfakta:

Här bor: Emma, Martin, Leon, Saga och bebis på väg
Var: Lerum
Trädgårdens ålder: 1 år
Läge: Högt läge på ett berg med granskog och blandskog runt om
Yta: 460 kvadratmeter
Zon: 2
Inplanerade ätbara växter:
Gräslök, Ramslök, Kärleksört, Bergtall, Jätterams, Björnbär, Svartbladig fläder, Rönn, Vindruva, Aronia, Åkerbär, Smultron.
P.s. Här kan du läsa mer om ätbar trädgårdsdesign
Ätbar Trädgårdsdesign – Plantering med en känsla av Italien
Ätbara perenna lökar – Snyggt och gott
10 svar
Just WOW
Tack så jättemycket!
//Malou
Man blir verkligen inspirerad då man läser om dina verk av ätbar trädgårdsdesign. Jag har en minikiwi, Tage, i mitt växthus. Jag kanske ska gräva upp den o sätta utomhus, som du har gjort, samt skaffa en tjej till herrn. Den har varken blommat eller burit frukt på dessa 6 år. Bor i zon 1, så det borde funka. Har Zelga, din vindruva också, o blir inspirerad att plantera mina trötta blåbärsbuskar där, bara det inte blir för soligt, i söderläge. Tack för allt:)
Vad glad jag blir, tack så mycket! Jag gör det, sätt ut den och ge honom en eller ett par damer som sällskap så ska du se att du får frukt till slut. Det är inte han som kommer ge frukt utan det får damerna ordna. 🙂
Du behöver inte oroa dig för att det blir för soligt för blåbären, de älskar sol och värme! Se till att det inte blir för torrt bara.
Hälsningar Malou
Kul att läsa, tack.
Vad kul att du gillar det, tack så mycket!
Hej, underbar artikel som inspirerar till lättskött trädgård med ätbara växter. Tack! Jag vill bara framföra en språkmässig synpunkt som vissa kanske tycker är oväsentlig, men som skribent vill man att texten ska ha en bra känsla. Du skriver att familjen spenderar tid i trädgården. Ett inneutryck som ger en hård och kall känsla, eftersom det uttrycket egentligen hör ihop med pengar. Smaka istället på uttrycket TILLBRINGA! En familj sim tillbringar tid i trädgården. En helt annan känsla, mysig och avslappnad. Det var allt, ha en fortsatt trevlig helg! Mvh Kristina Norborg
Tack så jättemycket Kristina! Det ska jag ta till mig och tänka på framöver, skriva är verkligen en passion vid sidan av odling och trädgård och jag suger åt mig alla goda råd 🙂
Trevlig helg!
Hälsningar Malou
Hej Malou!
Vad roligt det måste vara att få komma tillbaks till en trädgård som man designat och se om det blev som man tänkt.
Höra vad de som bor där är mest nöjda med och om det är något som behöver förändras.
Att det växt upp så fint på bara ett år..
Trevlig att det är så olika trädgårdar på fram och baksidan.
Jätterams och Ramslök låter vackert ihop, dessa växter har jag också i min trädgård men inte tillsammans, det får jag prova😁
Har ett motstånd att äta Jätteramslök då jag lärt mig för längesedan att den är giftig, kanske jag kommer över det i vår, för det är väl skotten man äter?
Med vänlig hälsning,
Lena
Hejsan Lena,
ja det är verkligen jätteroligt att få följa upp och se hur det blev av ett projekt man lagt så mycket tid och kärlek i, att då se dem göra det så fint och dessutom få ett ändå större intresse på köpet är en väldigt härlig belöning för mig 🙂
Jo, Jätteramsen är giftig när den vuxit upp, det har du helt rätt i. Den är en sparrisväxt och precis som sparrisen är det skotten man äter innan bladen vecklar ut sig, då är den inte giftig.
Du kommer känna på smaken att den är en sparrisväxt för sparrissmaken är tydlig.
Hälsningar Malou