Det var många som blev nyfikna på glasrabarber och vad det är, så eftersom det i vissa delar av landet är hög tid att förbereda för dem tänkte jag berätta lite om det och visa min lösning i år.

Vad är grejen med glasrabarber?

Enkelt förklarat är glasrabarber rabarber som odlats fram i mörker i en väderskyddad miljö.
Det gör att skörden blir tidigare, de blir även otroligt mjälla och har inte samma sträva smak som traditionellt odlad rabarber. Dessutom blir de otroligt vackra!

Den sträva smaken som en rå rabarber har i vanliga fall beror på oxalsyra och utan ljuset producerar inte plantan samma höga mängd av oxalsyra, utan den sträva smaken har ersatts av en otroligt god och syrlig smak. Den syrliga smaken kommer ifrån äppelsyra som finns i rabarberna.
Vid tillagning av glasrabarber behövs det på grund av den låga halten av oxalsyra inget eller inte alls lika mycket socker som vid tillagning av vanligt framodlad rabarber.
Eftersom de växer i mörker utvecklas inte klorofyllen i bladen så bladen är fortfarande gula och stjälken knalligt rosa. Stjälken blir mjuk och mjäll och kan ätas rakt av som den är utan att skalas som oftast behövs med rabarber.
I England är glasrabarber en delikatess och i Yorkshire finns det till och med en rabarberodling där de skördar rabarbern i skenet av stearinljus för att försäkra sig om att inte störa processen.

Hur gör man då?

Det här är det bästa med glasrabarber, det är sååå lätt att få till!

En stor svart tunna fungerar utmärkt till glasrabarber, men vem vet, om jag önskar mig det tillräckligt mycket kanske det står en snygg rabarberklocka i terracotta här nästa vår.

Så fort rabarberna börjar visa sig ovan jord täcks plantan med en stor hink, murarhink, tunna, kruka eller liknande. Det viktiga är att den stänger ute allt ljus.

För att vara på den säkra sidan att den inte släpper in ljus är det smart att kupa upp jord runt om och det går jättebra att kupa med gödsel för att ge plantan en extra skjuts näring. Rabarber älskar gödsel!
En tung sten på toppen kan också vara bra för att säkra kärlet från att blåsa omkull eller lyftas upp av de växande rabarberna.

Inuti kärlet får plantan en jämnare och varmare temperatur, allra helst när vårens solstrålar når den. Plantan växer och frodas på snabbt där inuti och efter ca 8 veckor kan det vara lagom att titta till den och kanske skörda.

Det här är energikrävande för plantan så efter skörden av glasrabarber behöver plantan få vila resten av säsongen, det vill säga, skörda inget mer från den under sommaren. Jag brukar växla mellan mina plantor från år till år, det är en stor fördel med att ha flera eller en väldigt stor planta så att man bara täcker över en del av den. Helt plötsligt varar rabarbersäsongen från April till tidig höst!

Så ut med er och se om era rabarber har tittat upp och är redo att bli glasade.

Glasrabarber och ramslök skördade förra våren. Som ni ser har bladen fått lite ljus, det berodde på att murarhinken till slut lytes upp underifrån av den starka plantan.

 

 

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *